Romahdus nurkan takana

Tänä aamuna odotetaan kovasti hallituksen kaatumista. Ylen aamussa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Aki Kangasharju julisti, että julkisen talouden velkaantuminen pitää saada loppumaan. Puoliväliriihen takia mustiin pukeutuneet Jälkiviisaat ottivat ensimmäiseksi puheenaiheeksi Elina Lepomäen eilen lanseeraaman vappumiljardin, jolla hallitus nyt kuulemma ostaa jatkoa itselleen. Iltapäivälehden mukaan romahdus on ihan nurkan takana. Kyllä nyt hallitus varmasti kaatuu.

Maassa ei ole ihan äsken ollut sellaista hallitusta, jonka kaatumista valtamedia verorahoilla toimivaa Yleä myöten odottaa avoimen iloisesti yhdessä oppositiopuolueiden kanssa.

Se vappusatasesta höpöttäminen on muodostunut viralliseksi valheeksi, ja kun se toimi kerran, niin toimiihan se uudelleenkin. Tosiasiassa sitä ei koskaan luvattu kerralla ja sen toteuttaminen alkoi, mutta korona keskeytti toteuttamisen jatkamisen. Totuudella ei ole ollut mitään merkitystä, sillä valheesta on tullut virallinen totuus.

Mutta nyt on kysymys isommasta asiasta eli budjettikehyksen ylittämisestä. Vaalikauden alussa laadittuun kehykseen on koronamenojen takia otettu 20 miljardia euroa lisää lainaa, ja suurin osa siitä on jaettu yritystukina. Ne kelpaavat myös oppositiolle ja niitä pitäisi saada lisää. Samaan aikaan pitää velkaantuminen kuitenkin lopettaa. Tämän mahdottoman yhtälön oppositio haluaa ratkaista leikkaamalla työttömyyskorvauksia ja sosiaalitukia. Otetaan niiltä, joilla ei ole mistä ottaa.

Toinen opposition keino on työelämän raju rakennemuutos, joka pitää tehdä nyt heti. Eilen eduskunnan kyselytunnilla Jussi Halla-aho sanoi, että Suomen heikko työllisyystilanne johtuu liian suurista palkoista. Hän ei tietenkään sanonut miten palkkoja alennetaan, mutta sehän tiedetään muutenkin. Pitää päästä sopimaan palkoista paikallisesti. Paikallisen sopimisen lisääminen on merkillinen taikakeino, jonka haluajien mukaan palkat jopa nousevat, vaikka tosiasiassa pyritään vain palkkasaneluun.

Työttömyysturvan leikkaaminen on kuulemma hyvä keino lisätä työllisyyttä. Kun tukia leikataan, niin jostain ilmestyy valtava määrä työpaikkoja, joihin työttömät sitten työllistyvät. Kukaan ei koskaan ole kertonut mistä ne uudet työpaikat oikein ilmestyvät, mutta se nyt vain on niin. Työvoiman tarjonnan lisääminen kuulemma lisää myös avoimia työpaikkoja. Se ei tietenkään onnistu muuten kuin polkemalla palkat mahdollisimman alas, mutta se jätetään häveliäästi sanomatta.

Ja tietysti julkisen talouden kestävyysvaje korjataan alentamalla verotusta. Eilisen A-talkissa näin sanoi Arja Juvonen, joka suunnilleen samalla hengenvedolla vaati myös julkisen sektorin palvelujen lisäämistä. Siellä tarvitaan kipeästi tekeviä käsipareja. Jäi kertomatta, miten verotusta keventämällä saadaan lisää niillä verorahoilla tuotettuja julkisia palveluja, mutta en ole enää aikoihin edes yrittänyt ymmärtää tätä mahdotonta logiikkaa.

Opposition lääkkeet ovat tuttuja ja moneen kertaan kokeiltuja: velka maksetaan alentamalla palkkoja, leikkaamalla työttömyysturvaa ja sosiaalitukia sekä alentamalla veroja eli käytännössä heikentämällä julkista sektoria. Näinhän meillä on hoidettu taloudellisia taantumia jo yli kymmenen vuotta, ja koko ajan on upottu syvemmälle suohon. Suomalainen työelämä voidaan pelastaa vain työehtoja ja palkkoja leikkaamalla ja hyvinvointivaltio voidaan pelastaa vain hyvinvointivaltion palveluja ja sen myöntämiä tukia leikkaamalla.

Romahdus on tosiaankin ihan nurkan takana, päästetään vain oppositio toteuttamaan se. Media saa sen sitten entiseen tapaan näyttämään suurelta menestystarinalta. Mutta näperrellään nyt ensin sen turpeen kanssa ja kaadetaan hallitus vaikka siihen. Sitten tosin jäävät sote ja maakuntauudistuskin toteuttamatta, mutta sehän on pikkujuttu. Nyt on kyse koko maan romuttamisesta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (142)
 1. Ns. porvaristo ja sen hännystelijänä tiedotusvälineet eivät ole vieläkään toipuneet siitä järkytyksestä, jonka nykyisen hallituksen muodostaminen aiheutti. Toisaalta on mielenkiintoista seurata, miten alas ne voivat vajota älyllisesti yrittäessään nakertaa sen uskottavuutta.

  1. Mikähän siinä oikein järkytti? Vaihtoehtona kun olisi ollut sinipuna, ja niistä hallituksista on viime vuosilta ollut vain karuja kokemuksia.

   1. Ministerien sukupuoli.

    1. Luukas Pyykorpi
     23.4.2021, 15:38

     Molempia sukupuolia on ollut hallituksessa. Ei se vaikuta päätöksentekoon vaan puolue. Tähän pitäisi vielä kirjoittaa puolejohdon määräykset ja linjaukset, mutta laiskana en viitti

     1. itseasiassa vaikuttaa.

      nyt kun meillä kerrankin on poikkeuksellinen tilanne, jopa ihan koko ihmiskunnan historian mittakaavassa, että kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat sattuvat naisia olemaan, niin jostain kumman ne samat tahot russuttavat tasavertaisuuden puolesta, jotka sitä samaa tasavertaisuutta väheksyvät aina, kun joku menee mainitsemaan naisten oikeudet ja herra siunatkoon, sen kirotun feminismin.

   2. No se järkytti ettei kokoomus pääsyt hallitukseen, eikä kekopesi jatkanut! Kaikista hallituksista joissa kokoomus tai perussuomalaiset ovat olleet mukana on vain karuja kokemuksia.

 2. Kiinnostaisi tietää ketä palkkojen alentaminen koskisi. Jussi Pesosta ja kumppaneita tämä ei taitaisi koskea. Ehkä se on sitten helpompi järjestää niin, että kahta pätkätyötä tekevältä leikataan ja pakotetaan kolmanteen työhön ja asumistuen asiakkaaksi jotta synergiaetuna saadaan asuntosijoittajille varmaa tukituloa.

  1. Veli Hytönen
   23.4.2021, 11:43

   Sipilän hallituksen aikaan vähäosisilta leikattiin ja rikkaat saivat osallistua oman halun mukaan. Kuinkahan moni osallistui. Eikös Keskon ex-pääjohtajakin lahjoittanut jotain, kun asiaa julkisesti perätiin. Sitten lähti veropakolaiseksi Portugaliin 600 000 euron eläkkee veroja pakoon. Tiettävästi olesleki paljon Suomessa, eläketili tuli puhtaana Portugaliin. Kun nollaveroputki Portugaliin tukittiin, muutti tiettävästi Unkariin pienemmälle verolle. Kun vuori- ja kauppaneuvokset puhuu isänmaallisuudesta kannattaa ymmärtää, että ei koske heitä.

  2. Mutta mutta. Kun se asumistukikin on tarkoitus viedä. Verot alas, palkat alas, tuet alas – heippa, pärjäilkää!

   1. Ei oppositio ole ajamassa asumistukea alas. Sehän on tulonsiirtoa valtiolta vuokranantajille.

    1. Yritin selvittää, mitä mieltä perussuomalaiset oikeastaan ovat asumistuesta. Olen saanut aikaisemmin sen käsityksen, että Halla-aho vastustaa sitä, mutta ehkä olen ymmärtänyt väärin. Tämäkin tuki taitaa hiertää vain, koska sitä saavat myös maahanmuuttajat.
     “Keskeinen syy asumisen hintaan on asumistukijärjestelmä yhdistettynä tuensaajien määrän jatkuvaan kasvuun maahanmuuton myötä. — Voittajia ovat kiinteistösijoittajat. Suurin osa uusista omistusasunnoista hankitaan sijoitusasunnoiksi. Tämä on riskitöntä bisnestä, koska asumistuet ja tulijoiden loputon virta takaavat vuokrien ja myyntihintojen jatkuvan nousun.”
     https://www.helsinginuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/3548050

     1. Ja ymmärsitkö vieläkään arvailematta mitä he haluaisivat tehdä asumistuelle? Mikä olisi heidän ratkaisunsa jos he joutuisivat päättämään?

      Minä en ymmärrä, siis jos en lähde arvailemaan kuten Halla-aho tyypilliseen tapaansa odottaa ihmisten tekevän.

   2. Nollatunti ukko
    23.4.2021, 23:02

    Kokoomus tosiaan puhuu, että pienituloisten palkan ei pidäkään riittää elämiseen vaan palkan päälle pitää maksaa sosiaalitukia. Herää kysymys mitä tukia, kun Kokoomus haluaa lakkauttaa asumistuen ja leikata toimeentulotukea?

    1. Tarkoittavat leivän kannikkaa ruokajonosta, ja makaronipussia diakonilta. Jaksaa taas painaa pitkää päivää liukuhihnalla pienen palkkansa eteen.

    2. Ehkä kokoomus haluaa maksaa palkkatukea työnantajille? Verovaroin tuettuna palkka saataisiin siedettävälle tasolle, jolloin pienituloisille voitaisiin lakata maksamasta muita tukia? Työnantaja saisi halpaa työvoimaa, kun yhteiskunta osallistuisi palkanmaksuun…

Kommentointi suljettu.