Politiikan kesäteatteri

Muistatte varmaan elokuvasta Simpauttaja kohtauksen, jossa isä laittaa Impan maantielle suoraan sonnanlevityksestä. Imppa kysyy, että entäpä jos lähdenkin, ja isä vastaa, että lähdethän sinä, kun on pakko.

Tämä kohtaus on tullut monta kertaa mieleeni seuratessani keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon viime päivien puheita. Hänen mukaansa keskusta on ainoa menokuria ja talouden tasapainottamista ajatteleva hallituspuolue. Puoliväliriihen neuvottelut ovat jumissa ja Saarikko väläyttelee jatkuvasti hallituksesta lähdön mahdollisuutta.

Erimielisyydet koskevat vuoden 2023 rahankäyttöä. Ensi vuoden osalta menokehykset tulevat koronan jälkihoidon takia ylittymään, ja se käy myös keskustalaisille. Menotason selvä alentaminen vuonna 2023 vaatisi sopeuttamistoimia, eli käytännössä veronkorotuksia tai leikkauksia. Sopeuttamistoimista keskusta ei kuitenkaan hallituskumppaneiden mukaan ole esittänyt konkreettisia ehdotuksia, joista päästäisiin neuvottelemaan, paljastaa Yle tämän näytelmän juonen.

Samaan aikaan pitäisi siis syödä ja säästää.

Suomen koronatilanne on yksi parhaita koko Euroopassa. Kaikki maat velkaantuvat koronan takia, mutta Suomi on velkaantunut vähemmän kuin useimmat muut Euroopan maat. Luottoluokittaja Fitch pitää Suomen taloutta vakaana ja luokittelee meidät yhä edelleen ryhmään AA+. Suomen talous kutistui koronavuonna 2,8 prosenttia, ja syvempää notkahdusta ehkäisivät muun muassa vahva sosiaaliturva, verrattain joustavat työmarkkinat, useita muita maita kevyemmät rajoitustoimet sekä se, ettei maan talous ole riippuvainen turismista. Fitchin mukaan Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,9 prosenttia.

Mutta nyt pitäisi ruveta sekä säästämään että jakamaan lisää yritystukia, tai muuten keskusta antaa ymmärtää lähtevänsä hallituksesta. Pitäisi siis varmaan säästää taas juuri siitä notkahdusta estäneestä sosiaaliturvasta ja erityisesti työttömyysturvasta, jonka leikkaamisesta on ollut jatkuvasti puhetta. Mistään muualta ei oikein voikaan leikata, koska niitä yrityksille myönnettäviä tukia pitäisi lisätä eikä veroja saa korottaa.

Tämä kuulostaa kovin tutulta. Sipilän hallituksen aikaan kuulimme jatkuvasti puhetta liian anteliaasta sosiaaliturvasta ja liian jäykistä työmarkkinoista. Niinpä tukia leikattiin, tehtiin aktiivimalli työttömille, leikattiin kaikkialta ja annettiin veronkevennyksiä hyvätuloisille. Sanalla sanoen säästettiin yhteiskunta melkein hengiltä. Ilmeisesti nyt pitäisi tehdä täsmälleen sama juuri silloin, kun odotettavissa on talouden koheneminen sitä mukaa kuin koronarajoituksia päästään purkamaan.

Keskusta puhuu opposition sanoilla, vaikka ääni onkin Saarikon. Oppositio on koko ajan halunnut samanaikaisesti lisätä yritystukia ja leikata muita menoja, erityisesti työttömyysturvaa. Kun tarkemmin ajatellaan, niin Saarikon puheet ovat suora uusinta Sipilän hallituksen ajalta.

Kuva: Sira Moksi

En tiedä, kuka tätä näytelmää oikeasti käsikirjoittaa ja ohjaa, mutta toivottavasti siihen ei ole lainattu tuota Simpauttajan kohtausta. Kaikkein viimeiseksi tässä hallituksen vaihtumista kaivataan, vaikka kovin monilla tuntuukin olevan kova kaipaus päästä leikkaamaan ja antamaan työttömille ja muille köyhille keppiä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (98)
 1. Nollatunti ukko
  25.4.2021, 09:17

  Sama porukka joka sylki suusta lentäen huutaa hallituksen “maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikasta”, näyttää itse kannattavan maailman kunnianhimoisinta talouskuria. Paitsi että he velkaannittaisivat valtiota yhtä lailla. Rahaa ei vain enää ohjattaisi sosiaaliturvaan, tai muuhun oikeiston turhana pitämään, vaan suoraan yrityksille ja peittämään veronalennusten tuomaa valtion kassavajetta.

 2. Timo+Yliaho
  25.4.2021, 09:19

  Kävisikö tähänkin sakean somen vakiosyylliset YK, WHO, globalistit, kommunistit, deepstate, G.Soros, B.Gates ja S.Marin.

  1. Missä palkansaajien etujärjestöt ja pörssiyhtiö Kojamo? 😉

   Muuten olen sitä mieltä, että osinkotuloihin kunnon vero myös säätiöillä ja liitoilla. RKP ei tule kyllä ikinä siihen suostumaan. Eikä EK.

   1. Ilman muuta verotus pitäisi ulottaa myös säätiöihin ja yleishyödyllisten yhdistyksiinkin, mutta esteenä ovat kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta jotka eivät sitä toteuttaneet vaikka olivat yhtä aikaa hallituksessa ja muodostivat enemmistön eduskunnassa. Sitten ne kukin vuorollaan estävät säätiöiden ja yhdistysten osinkotulojen verottamisen, kun ovat hallituksessa vaa’ankieliasemassa. Myös RKP, KD ja liike nyt ovat esteenä. Heille riittää että hokevat Kojamoa, vaikka suojelevat todellisuudessa omien etupiiriensä paljon suurempien osinkotulojen verovapautta. Oikeisto pitää haastaa oikeasti mukaan siihen että kaikkia osinkoja verotetaan. Joka kerta kun Kojamon omistajia vaaditaan verolle, siihen pitää vastata että ilman muuta kaikki osinkoja pitää verottaa!

    Ja oletteko huomanneet ettei suhtautuminen kaikkiin työmarkkinajärjestöihin ole sama, ei edes kaikkiin työntekijäjärjestöihin, vaan kovin hyökkäys kohdistetaan siihen jonka jäsenistön keskiansiot ovat varmasti kaikkein pienimmät.

    Mihin heillä unohtuvat Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja Suomen Yrittäjien verovapaudet?
    Ja Suomessahan on kolme palkansaajakeskusjärjestöä, jotka ovat Korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö Akava, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK. Se kannattaa pitää aina mielessä, että samalla kun hyökätään jotakin työntekijäjärjestöä ja sen jäsenistöä vastaan hyökätään myös kaikkia muita työntekijäjärjestöjä ja työntekijöitä vastaan.

    1. Luukas Pyykorpi
     25.4.2021, 15:04

     “Oikeisto pitää haastaa oikeasti mukaan siihen että kaikkia osinkoja verotetaan.” Oikeuden mukaista asiaa olisi vaikea saada julkisuuteen, koska tiedotusvälineet eli media kuuluu ( siis omistus ) juuri sille haastettavalle. Eivät julkaise mitään itselleen negatiivista missään. Myös siksi hallituksen kaatotalkoot ovat heidän ainoa agenda.

    2. AKK. En kyllä laittaisi kaikkia yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja säätiöitä samalle viivalle työmarkkinajärjestöjen kanssa.

     Yh. yhdistyksiä ovat mm. veteraanijärjestöt ja vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä pitkä liuta vastaavia yhdistyksiä, liittoja sekä säätiöitä.

     Olisikin ehkä syytä erottaa nämä samasta kategoriasta.

     1. Varmasti olisi perusteltua tehdä jotain tuollaista jakoa, mutta yleisperiaate pitäisi olla että kaikkia verotetaan. Tasapuolisuuden vuoksi se tarkoittaisi silloin kyllä monia muitakin kuin pelkkiä työmarkkinajärjestöjä. Poliittisessa vasemmistossa ja ammattijärjestöissähän ajatusta jo kannatetaan.

   2. Kojamo on asuntoyhtiö, sille ei kuulu valtion menot. Se välittää asuntoja pienituloisille.
    SAK voisi puuttua työttömyysturvan leikkauksin. Kepu haluaa leikata ansiosidonnaista työttömyysturva, mutta ei halua puuttua maataloustukiin, vaikka ne maksavat miljardeja valtiolle-
    Kepu leikkaa mieluummin työttömiltä, kuin yrityksiltä ja maajusseilta. Köyhiltä voi aina leikata, nehän voivat mennä leipäjonoon .
    RKP ja EK eivät halua puuttua yritysten osinkoverotukseen, sillä RKPssä on paljon isokenkäisiä, joilla on paljon omaisuutta ja yrityksiä.

  2. Sipilän hallituksen aktiivimalli tiivistyi oikeiston ajattelun ja toiminnan täysi ideologisuus. Kaikki selitykset esim. Aktiivimallin järkevyydestä ovat vain perusteluja after the fact. Aktiivimallin ei työllistänyt, ei sen ollut tarkoituskaan. Oikea syy on, että oikeistolaiset/autoritääriset ihmiset pitävät mooralisesti oikeana työttömien rankaisemista,että nämä tietäisivät paikkansa alempi-arvoisina,tottelisivat ja kunnioittaisivat parempiaan. Hierarkiaa pitää pitää yllä, että yhteiskunta on mielekäs ja toimiva oikeistolle. Blogissa tuotiin varsin selkeästi lukuina, että leikkauksille ei ole tarvetta varsinkaan nyt. Koska järkisyytä ei ole, väitän, että oikea syy leikkauksiin on edellä kuvattu mielenmaisema, riippumatta tunnustavatko kepu/kok/persut edes itselleen tämän.

Kommentointi suljettu.