Taatusti uusiutuva luonnonvara

Kun eilen kerroin turpeen uusiutumisen kestävän 3 000 vuotta, niin minulle kerrottiin rahkasammalta kasvavan vuosittain enemmän kuin turvetta nostetaan, joten kyllä turve on uusiutuva luonnonvara. Sitä rahkasammalta ei polteta eikä se edes kasva siellä turvepellolla, mutta hällä väliä. Kun usko on vahva, niin kyllä turve uusiutuu ihmisiässä ja maapallokin on litteä.

Tämä on ihan tyyppiesimerkki yksipuolisen informaation aiheuttamasta kuplasta. Kuten eräs Fb-kaverini sanoi, niin jos ihminen uskoo asiapuhetta, ei hänelle tarvitse vääntää rautalangasta. Jos ihminen ei usko asiapuhetta, ei mikään määrä rautalankaa riitä.

Ei sotkeennuta nyt enää siihen turpeeseen, vaan otetaan toiseksi esimerkiksi EU:n tukipaketti ja erityisesti Italian siitä saama osuus. Meillähän eräs oppositiopuolue julistaa ihan tosissaan, että Suomi maksaa Italian hulppeat lapsilisät ja muutenkin kustantaa italialaisten elämän, jotta heidän itsensä ei tarvitse maksaa veroja. Tuntuu ihan siltä, että Suomi on EU-tukipaketin ainoa maksaja ja kaikki muut saajia.

Kannattaisi joskus lukea ihan oikeiden toimittajien tekemiä asiantuntevia juttuja, jotta totuus edes hiukan kirkastuisi. Sellaisen jutun julkaisi Uusi Suomi, ja siinä Katja Incoronato ampuu alas suurimman osan näistä ihan eduskunnan puhujapöntössäkin lausutuista tarinoista. Ihan ensiksi siinä kerrotaan, että Italian osuus elvytyspaketista ei ole 200 miljardia euroa, vaan 191,5 miljardia. Summasta suoraa tukea on 69 miljardia euroa ja lainaa 126,5 miljardia euroa.

Italian oma maksuosuus tukipakettiin on 48 miljardia euroa, joten sen nettoavustus on 21 miljardia euroa. Bruton ja neton välinen ero lienee sentään selvä kaikille. Rahaa paketista jaetaan kaikille maille, siis myös Suomelle, joten Suomen yhteensä 6,6 miljardin maksuosuudella ei näistä Italian tai muidenkaan saamista tuista rahoiteta kuin häviävän pieni osa. Lapsilisistä Italia päätti jo ennen elvytyspakettia.

Otetaan vielä vertailun vuoksi tietoja verotuksesta niille, joiden mielestä Suomi on Euroopan ryöstöverottaja ja Etelä-Euroopan laiskurit elävät meidän verovaroillamme.

Siitäpä jokainen voi tutkailla numeroita ja vertailla veroprosentteja. Italialaiset maksavat kaikissa tuloluokissa enemmän veroja kuin suomalaiset.

Mutta tiedänhän minä, että paljon helpompi on uskoa mitä uskotellaan, kun asenne on jo valmis ja mielipide päihittää faktat. Tietoa ei haluta ottaa vastaan, koska se horjuttaisi tietämättömyyden antamaa varmuutta. Tietämättömyys on kaikkein nopeimmin uusiutuva luonnonvara, sillä sen määrä kasvaa sitä mukaa kuin sitä käytetään.

Ikävä kyllä sille ei ole keksitty mitään järkevää käyttöä, joten se on valjastettu vetämään populistipoliitikkojen vankkureita. Ne vankkureissa istujat vaikuttavat ikävän usein yhtä tietämättömiltä kuin vankkureiden vetäjätkin.

***
Älkää tunkeko niitä turvekommentteja tähän juttuun, siitä puhuttiin eilen. Tänään puhutaan EU-tukipaketista.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (58)
 1. Onneksi eräs etulinja turve-edustaja omassa videossaan taas muisti aloittaa jonkin sortin perustelun, miksi turve määriteltäisiin uusituvaksi tai uusiutumattomaksi. Kesken lauseen tosin sitten totesi että “nämä ovat monimutkaisia asioita, mutta tärkein on muistaa, että…”

  No, yksinkertaisen on helppo muistaa yksinkertaisia asioita. Oli sitten totta tai ei.

 2. Lasse Kosonen
  2.5.2021, 16:37

  Viro näkyy olevan ainoa tasaverottaja joten mikään muoti tasaverotus ei ole. Se on myös pieni maa ja suuri osa varannosta virtaa sinne rajojen ulkopuolelta. Jos Suomi julistaisi sen kauppasaartoon ja matkustuskieltoon olisi isku todella kova.Emme toki veljeskansalle tälläistä tee jos sinne ei mitään diktatuuria perusteta. Myös verokilpailu alkaa nyt olla todella huonossa huudossa EU:n piirissä.

  1. eikökököpähän sitä vielä . . .
   2.5.2021, 21:11

   Vale – emävale – tilasto! !
   Tuon yhdistelmän muistamisella pärjää sekä Esson baarissa aamupäivän persuhuutokaupassa ja iltapaivän kylän ainoassa bubissa. (= lausutaan pupi.)
   Tiedon vastakohta ei ole emävale, mutta tiedon lähisukulainen on tilasto ja siitä johdetut johtopäätökset. Kiitos UPP.
   Minua loukkaa kun tämä vastakkainasettelu tulee silmille. Olen ollut toinen perheeni ansiotuloa tuottava henkilö, kun olen jatkuvalla uteliaisuudella ja ehkä karttuneella älyämisellä niihin perehtynyt.

   Muistelen aikaa jolloin moni sivistyneeltä ja oppineelta vaikuttanut suomalainen viehättyi virolaisten keksimästä tasaverosta. Siinähän lähdetään tuloveroasteessa erittäin alhaiselta tasolta ja edetään ihan pilkkuun asti. Viehättävää, jos reitti huipulle on valmiina. Nyttemmin on tällä viestinnän saralla ollut hiljaisempaa. Vai uskooko edes Virossa kukaan tähän varallisuuden kartuttamistemppuun enää? Vai onko parempi hyysätä ja vehdata paikallisten oligarkkien yms helmoissa?

   Veronmaksajain keskusliiton kokoamassa tilastossa Suomi pärjää huonosti, jos sitä katsoo jostain UPM:N Jussi Pesosen näkökulmasta, tai Björn Wahlroosin, tai Herlinin, Ehnrothien suvun jäsenten näkökulmasta. Valtio ei maksa heidän verojaan, vaikka mieli tekee, mutta julkistamansa mitkä tahansa tulot minkä Paratiisin kautta tahansa tulleet, niin heidän mielestään suomalaisia palkansaajia ja työeläkeläisiä verotetaan edelleen aivan lapsellisenkevyesti. Ja heitä kuritetaan, kun pakeneminen Portugalista (huus helkkariin ) ol niin väärin, että miksi niitä punikkeja jäikin liikaa keväällä 1918.

Kommentointi suljettu.