Keppi ja sosialismi

Eilen kerroin, että opposition mielestä ainoita oikeita työllisyystoimia ovat kepin antaminen työttömille ja palkkojen alentaminen siirtymällä yleissitovista työehtosopimuksista paikallisneuvotteluihin. Näin on tarkoitus saada paljon köyhiä työttömiä, joille kelpaa työ millä tahansa palkalla. Jos kukaan ei neuvottele yleissitovia sopimuksia, niin palkka ja muut työsuhteen ehdot sitten ovat mitä tahansa.

Tämä ajattelu istuu niin sitkeässä, että kokoomus ilmoitti jättävänsä välikysymyksen hallituksen kehysriihipäätöksistä. Hallitus ei pysy omassa hallitusohjelmassaan eikä itse määrittelemissään kehyksissä, ja kaiken lisäksi se käytti muidenkin ministeriöiden kuin valtiovarainministeriön työllisyysennusteita. Orpon mukaan tämä on silkkaa sosialismia.

Yksi merkittävimmistä työllisyystoimista on hallituksen mukaan työvoimapalveluiden siirto Te-toimistoilta kunnille, jonka arvioidaan tuovan 7000–10 000 lisätyöllistä. Orpon mukaan se ei suoraan tuo yhtään uutta työpaikkaa, vaan voi auttaa jonkun työllistymään.

Minä olen aina luullut, että työllisyystoimien tarkoituskin on auttaa ihmisiä työllistymään ja että työministeriössäkin osataan laskea ennusteita. Lisäksi olen kuvitellut hallituksen itse määrittelevän hallitusohjelmansa ja kehyksensä, mutta nyt oppositio kantaa huolta niissä pysymisestä. En myöskään ole tiennyt meidän siirtyneen sosialismiin.

Orpon mukaan tarjolla on selkeä oikeistolainen vaihtoehto tälle vasemmistohallitukselle, ja sehän on tietenkin se kepin antaminen työttömille. Orpoa mukaillen voin kyllä sanoa, että ei tukien leikkaaminenkaan tuo yhtään uutta työpaikkaa eikä edes auta ihmisiä työllistymään.

Olihan meillä neljä vuotta käytössä se kepin antaminen keskellä parasta nousukautta, eikä se erityisemmin työpaikkoja luonut. Koko Sipilän hallituksen ajan meille kerrottiin kuukausittain tärkeimpänä uutisena työllisyysasteen nousu ihan desimaalin tarkkuudella, mutta niistä työpaikoista puolet olivat jatkuvaa osa-aikatyötä, määräaikaista kokoaikatyötä tai määräaikaista osa-aikatyötä, kuten jo joulukuussa 2018 todistin. Ne ovat työtä, josta saadulla palkalla ei elä, vaan lisäksi joutuu turvautumaan yhteiskunnan tukeen. Yhteiskunta siis maksaa osan palkasta. Oikeastaan sitä voisi pitää jonkin sortin sosialismina.

Työllisyysasteen seuraaminen on medialta nykyisin unohtunut lähes kokonaan, vai kuinka moni teistä on huomannut tämän pikku-uutisen? Tuskinpa kovinkaan moni, ja vielä harvempi lienee vilkaissut Tilastokeskuksen sivuja. Sieltä selviää, että työllisiä oli maaliskuussa 22 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömienkin määrä on lisääntynyt, mutta tässä välissä tuli semmoinen pikkujuttu kuin koronakriisi.

Työllisyys on siis nousussa ilman keppiäkin, mutta se ei näytä kiinnostavan ketään. Paljon parempia uutisia saa kirjoittamalla hallituksen sosialismista, Konkurssi-Sannasta ja vappumiljardista. Näin ainakin saadaan häivytettyä näkyvistä kokoomuksen sekoilu EU-tukipaketin kanssa, kun maan EU-myönteisin puolue päättikin äänestää tyhjää.

Ainakaan vielä en ole nähnyt kokoomuksen puoluejohtoa grillattavan tästä asiasta A-studiossa, mutta onhan tässä vielä aikaa. Siihen asti grillataan vain hallituspuolueiden edustajia niistä puuttuvista työllisyystoimista, jotka jollain ihmeen tavalla näyttävät kuitenkin lisäävän työllisten määrää. Kai se on sitten sitä sosialismia, jolla kansaa nykyisin pelotellaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (90)
 1. Ei muuta huomautettavaa, paitsi että työpaikka on työpaikka, vaikka sitten osa-aikainen ja/tai määräaikainen.

  Vakituinen täysiaikainen työpaikka meille jokaiselle ei vain ole realismia, siksi noita silppu- ja prekariaattitöitäkään ei pidä väheksyä.

  1. Minäpä hyväksyin osa-aikaisen silpun, sairastuin ja olen ennen aikojani erittäin pienellä eläkkeellä. Tosin eläkkeestä jää enemmän käteen kuin jäi siitä palkasta, kun työmatkakuluja ei ole eikä enää tulosidonnaisia päivähoitomaksujakaan, mutta ei tällä tulotasolla elätetä kampaajaa saati remonttifirmoja tai kotimaanmatkailua.

   Ison osan eläkkeestäni muodostaa Kelan kansaneläke.

   Osa-aikatyö on ansa, joka laukeaa eläkkeellä.

   1. Nollatunti ukko
    4.5.2021, 15:38

    Osa-aikatyö on parempi kuin ei mitään työtä. Vai luuletko, että eläkkeesi olisi työttömänä karttunut suuremmaksi?

    1. Ja varsinkin työmarkkinatuella. Ansiosidonnainen sentään vähän kerryttää työeläkettä.

    2. Eipä se eläke sen kummemmaksi kasva osa-aikatyölläkään.
     Palkka ei riitä elämiseen, loppu korvataan erilaisilla tuilla jotta voit yleensä käydä töissä – ja ne tuet nostavat kokonaistulot sille tasolle mikä on lakisääteinen minimi.

     Ainoa joka hyötyy on työnantaja.

     1. Nollatunti ukko
      5.5.2021, 10:30

      Itselläni ainakin osa-aikatyö on kerryttänyt kuukausieläkettä noin 30 euroa vuosi. Lisäksi ansiosidonnainen soviteltu päiväraha kerryttää hieman lisää.
      Kyllä se minusta on paljon kannattavampaa, kuin olla kokonaan työttömänä. Ymmärrän kuitenkin, että monella menee huonommin. Osa-aikatyö tai nollasopimus ei kuitenkaan aina automaattisesti ole mitään kurjuuden maksimointia.

  2. Onhan se niinkin, mutta niitä kaikkia ei pitäisi mainostaa uusina kokoaikaisina työpaikoina kuten Sipilän hallitus teki. Työlliseksihän lasketaan jos tekee töitä vaikka vaan 1h/viikossa joten Sipilän hallituksen touhussa oli myös vahva sumutuksen makua. Se on kuitenkin työntekijän väheksymistä jos hän ei saa työstään elämiseen riittävää palkkaa ja vaikka hän hakisi kuinka töitä pärjätäkseen työllään niin häneltä haluttaisiin leikata vielä työttömyys- ja sosiaaliturvaakin. Noin ei tietenkään pitäisi olla, mutta nykyisessä oppositiossa tunnutaan vaan olevan.

   1. Topi (US - Puheenvuoro)
    4.5.2021, 21:44

    Näin se menee, 1 tunnin tehnyt ei näy muutamaan kuukauteen tilastoissa, samoin jos on vanhemmuuslomalla, niin lasketaan työlliseksi ja ei näy muutamaan kuukauteen. Tilastokeskus sitä paitsi tekee viikottaisia kyselyitä ja emme ikinä voi varmistaa, että onko työllinen vai työtön. Riippuu paljon vastaajan tilanteesta.

    TEM:in tilaston kautta sivulta kolme näen kokonaistyöttömien lukumäärän.
    Finanssivalvonnan työttömyysvakuutuksen kautta näen työttömyyskassat sekä vielä Kelan tilastot MAKSETUISTA ETUUKSISTA, ne ovat aika lähellä sitä TEM:in tilastointia. Tilastokeskuksen ilmoittamat määrät ovat vain puolet.

    Toivottavasti reaaliaikainen tulorekisteri toimii edes kunnolla ja koska tänä vuonna pitäisi mennä ihan kaikki etuudet mukaan tuonne tulorekisteriin. Jonka tilastokeskus luo vuoden kuluttua uuden tietokannan.

    Tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään tilastokeskukselta tilastoa niistä työalojen palkoista ammattitittelin mukaisesti. Silti se olisi pitänyt julkistaa tänä vuonna ja ei mitään ole kuulunut sieltä. Lähetin sähköpostiakin ja ei vastausta.

  3. Joidenkin elämäntilanteeseen osa-aikatyö sopii.
   Jos on opiskelija tai muuten tilanteessa, että 40 h viikossa työtä ei ole mahdollista, niin mikäs siinä sehän on vain hienoa, että voi tehdä haluamansa verran töitä ja saada hieman lisäansiota.
   Uskoisin kuitenkin, että suurin osa haluaa saada elantonsa työstään.
   Ei voi välttyä ajatukselta, että tietyt tahot yhteiskunnassamme esim. EK haluaisi nähdä yhä yleisemmin ansio mallin, jossa työntekijä saa vain pienen osan tulostaan palkkatyöstä ja saa valtiolta sosiaalitukena loput.
   Tätähän Nalle Wahlroos hahmotteli takavuosina televisiossa.
   Jackpot työnantajien palkkahalpuutukselle, 50% leikkaus palkkakuluihin ja vajeen täyttököön valtio.Kiky-paketti vailla vertaa.
   Tässä vaan unohtuu se, mistähän valtiolla riittää rahat kun verotulot palkoista ja kulutuksesta pienenee.

  4. Merkityksetön
   4.5.2021, 15:47

   Monesti ja liian usein unohdetaan, että työpaikka se on nollatuntisopimuspaikkakn. Ei yhtään tuntia työtä per kuukausi, mutta et ole työtön.

  5. äimänkäki
   4.5.2021, 20:54

   Kepu voisi nyt fuusioitua kokoomuksen kanssa. Kukaan ei huomaisi eroa. Värillä ei ole enää väliä. Vastakkain ovat nykyisin enemmän köyhäkansa ja varakkaammat. Kepun linja on perinteisssä. Rengille ja piialle riittä ruokapalkka ja jos isäntä on suopea, kekrinä rengille uudet pussihousut ja piialle mekkokangas. Natsaa hyvin kokkareiden linjaan.

  6. Martta+Korhonen
   5.5.2021, 11:25

   Olen, myönnän, hyväuskoinen hölmö joissain asioissa mutta en kyllä voi uskoa, että vaikka nyt olisi sitä paikallista sopimista niin täytyyhän työnantajallakin olla joku moraalikäsitys ettei alhaista palkkaa saavan tiliä entisestään pienennetä suhdanteiden vuoksi. Paikallisesti sopimalla näpsäistään vaikkapa väliaikaisesti sieltä isojen palkkojen repertuaarista.

   1. Niinhän joku voisi luulla. Nämä isot palkathan sovitaan jo nyt paikallisesti.

 2. Kaksinaamainen Sananvapaus Lehdistössä ja TVssä
  4.5.2021, 12:37

  Omituinen tilanne.
  Samaan aikaan julistetaan ylevää sananvapautta, mutta hallitusta jatkuvasti arvostelevat jutut ovat selvästi samasta propaganda-tehtaasta.

  Sääliksi käy osaa toimittajia.
  Objektiivisuus on vaimennettu tai haudattu!

  1. Luukas Pyykorpi
   4.5.2021, 16:29

   Politiikan mediatutkijoille olisi todella töitä nyt

  2. Eipä tuo nyt sinänsä yllätä, kun miettii kuinka keskittynyt mediakenttä nykyään on. Muutaman iso konsernin käsiin keskittynyt lähes kaikki suuret mediat.
   Oikeastaan ainut mikä vähän ihmetyttää, että miksi valtio-omisteinen Yle on lähtenyt mukaan samaan kiljukaulakriitikoiden kuoroon. Vielä ennen “Sipilägatea” Ylen ajankohtaisohjelmissa oli munaa, mutta nykyään A-studiossakin toimittajat tuntuu valinneen puolensa – ja aina mukana se kiintiöpersu narisemassa maahanmuutosta, oli keskustelun aihe muuten mikä hyvänsä…

   1. Ei senkään pitäisi ihmetyttää.
    Riittää kun katsoo YLE:n johdon puoluekannat läpi.
    Samaa sakkia klikkimedioiden kanssa, mutta frakissa tuulipuvun sijasta.

Kommentointi suljettu.