Näytelmä jatkuu

Eilen kerroin eduskunnassa meneillään olevasta kelvottomasta näytelmästä, ja näköjään viime yönä juoneen on tullut uusi käänne. Näytelmähän alkoi perussuomalaisten sisältöä vailla olevilla puheilla, joiden ainoa tarkoitus on viivyttää asiasta äänestämistä. Varapuhemies Juho Eerola hyllytettiin asian käsittelystä, koska puhemies Anu Vehviläinen ei luottanut hänen puolueettomuuteensa. Ei kannatakaan luottaa, sillä Eerola kertoi Hommafoorumilla käyttävänsä kaikki keinot sen puolesta, että EU-tukipakettia ei hyväksytä.

Viime yönä perussuomalaiset esittivät asian panemista pöydälle kesäkuun loppuun saakka, mutta varapuhemies Tarja Filatov ei hyväksynyt esitystä. Syy hylkäämiseen oli, että eduskunnan työjärjestyksen uuden tulkinnan mukaan asian voi panna pöydälle vain kerran, ja se tehtiin jo toissailtana. Uutta tulkintaa tarvittiin siksi, että vastaavaa tilannetta ei ole ennen ollut.

Nyt perussuomalaiset vaativat perustuslakivaliokunnan näkemystä siitä, oliko Filatovin menettely oikea ja voiko asian panna pöydälle useammin kuin kerran. Tänään iltapäivällä eduskunta äänestää siitä, lähetetäänkö asia perustuslakivaliokuntaan. Jos lähetetään, niin tukipaketista äänestäminen viivästyy ties kuinka paljon. Jos ei lähetetä, niin perussuomalaiset jatkavat sisällöttömien puheiden pitämistä ties kuinka kauan. Koko näytelmän tarkoitus on vain viivyttää asiasta päättämistä. Suomeksi voidaan puhua kiusanteosta.

Ei minulla ole mitään tulkintaa eduskunnan työjärjestyksestä, mutta ymmärtääkseni pöydällepanojen määrää on kysytty muun muassa eduskunnan entiseltä pitkäaikaiselta pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä, ja hän on yhden pöydällepanon kannalla. Se vaikuttaa järkevältä, sillä muuten mitä tahansa asiaa voitaisiin pitkittää loputtomiin esittämällä pöydällepanoa jatkuvasti.

Ainakin se on tullut selväksi, että eduskunnan työjärjestyksessä on perussuomalaisten mentäviä aukkoja. Aiemmat tulkinnat ja vakiintuneet käytännöt eivät päde, vaan jokainen mahdollisuus jarruttaa asian käsittelyä käytetään hyväksi. Perussuomalaiset itse perustelevat toimintaansa asian tärkeydellä ja demokratian toimimisella, mutta tosiasiassa he estävät demokratian toimimista.

Heiltä on unohtunut se demokratian perusperiaate, että enemmistön kanta voittaa ja vähemmistö tyytyy siihen, vaikka kuinka harmittaisi.

Kuntavaalit painavat päälle, ja tuoreimman mielipidemittauksen mukaan perussuomalaiset on suosituin puolue. He ovatkin koko ajan yhdistäneet kaikki mahdolliset asiat kuntavaaleihin, ja nyt yksi heidän kansanedustajansa kertoi todellisen syyn tähän pitkittämiseen. Kuntavaaleistahan siinä on kysymys.

Tuota vaatimusta kansanäänestyksen järjestämisestä ihmettelisin, jos nyt enää yleensä jotain ihmettelisin. Perussuomalaiset syöttävät kannattajilleen sellaista puppua, että yhdessä kuukaudessa voitaisiin organisoida kansanäänestys asiasta, joka ei liity kuntavaaleihin millään tavalla. Kunnissa ei päätetä EU:n tukipaketista eikä kaadeta maan hallitusta.

Mutta kun näytelmän käsikirjoitus on muutenkin ihan fiktiivinen, niin eipä tämäkään juonenkäänne ihmetytä. Se ihmetyttää, että iso osa kansalaisista ei tunnu tietävän mitään yhteiskunnan eri instituutioiden toiminnasta ja toimivallasta. He taputtavat tälle näytökselle. Kaikki muut ovat jo poistuneet katsomosta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (100)
 1. Anna-Liisa+Sallinen
  14.5.2021, 09:29

  En tietenkään toivo muiden puolueiden alkavan toimia yhtä kelvottomasti kuin Persut, mutta voin vain kuvitella sitä uhriutumisen määrää, rikosilmoituksia, demokratian perään parkumista ja sananvapauden vaatimista jos muut puolueet alkaisivat kohdella persuja samoin kuin nämä tekvät muille. Persut ovat tekemässä perustuslakivaliokunnasta katupartiota jonka toivotaan katsovan heidän rikkeitään läpi sormien, mutta puuttuvan tiukasti kaikkeen minkä Persut kokevat olevan heille epäedullista.

  1. SÄHKÖPOSTIMIES
   14.5.2021, 12:21

   Jos PS stä joskus tulee PM puolue niin toivottavasti muut kostavat jossain asian käsittelyssä varaamalla 636r74i7474 puheenvuoroa ja lukemalla vaikka Kalevalan tai 7 veljestä persuille.

   Tai sitten vaikka eduskunnan puheenvuorojen säännöt voisi viilata niin ettei siellä saa satuilla täysin eri asiasta kuin mitä käsitellään.

   1. Niille voisi lukea Täällä Pohjantähden alla. Jos joku niistä olisi sen hetken hereillä että oppisi vaikka jotain.

    1. Liian pitkä teksti. Viestin pitää olla yhden tviitin mittainen tai vielä mieluummin kuva.

   2. Kalevalan ym lisäksi ehtottaisin myös Raamatun lukua. Se sopisi varmasti “PM-puolue” Persuille ja heidän siipipuolue KD:lle, varmasti myös kokkareille.
    Lisäksi jotkut kansanedustajat em porukoista vaikuttavat pitävän Raamattua maallista lakikirjaa tärkeämpänä muutenkin.

   3. Seppo Kinnunen
    14.5.2021, 20:05

    Kyllä parlamentarismimme on kriisissä, kun eduskunnan enemmistöä pyörittää vähemmistössä oleva haittapersujen joukkio.

    1. Millä tuollainen syyntakeettomien persujen hullunsirkus saataisiin loppumaan?

     Olisiko paikallaan määrittää jarrutuspuheiden yhteinen maksimikestoaika? Ei niissä kuitenkaan mitään uutta tuoda esiin.

     1. Entinen+työtön
      15.5.2021, 09:48

      Kyllä tämä keskustelu loppuu, kun näille keskustelijoille selviää, että kannatus laskee. Mutta ei se lopu vielä, kun Halla-aho ja Tavio yrittävät keskustelun katkaista. Heillä ei ole enää mitään valtaa näihin, jotka vain ihan oman esillä olemisen halusta pauhaavat yötä päivää. Kun on päästy tähän tilanteeseen, puhe kyllä jatkuu vielä reilusti yli senkin kuin on järkevää. Tästä tuli nyt Halla-ahon johtajuuden testi.

     2. Se olisi sangen yksinkertaista. Puheen kestolle määrätään max. aika. Puhetaitoon kuuluu myös rajata puhe tietyn pituiseksi. Luulisi asian varttitunnissa tulevan selväksi. Nykyistä puhemaratonia on sikäli hankala lähteä kritisoimaan, koska parlamentaarikot käyttävät maksimaalisesti heille kuuluvaa valtaa. Puheoikeidessa, tai sen rajattomuudessa on valuvika. Itse käsitän puheen sellaisena, että se sisältää vastapuolen esittämät argumentit. Nythän edetään tyyliin, että puhehaluiset käyvät vuoronperään lukemassa kuka kannattajiltaan tulleita kirjeitä kuka sanomalehden mielipidepalstaa.

     3. Perussuomalaisten kuten muiden maiden populistipuolueiden politiikan ytimessä on perinteisen politiikan teon kyseenalaistaminen ja sen vastainen toiminta.
      Luulen, että aikanaan kun on luotu demokratian pelisääntöjä ja käytäntöjä, ei ole ollut puoluetta, joka etsimällä etsii säännöistä aukkoja ja hyödyntää niitä härskisti.
      Kuten nyt eduskunnassa menossa oleva jarrutus farssi osoittaa.
      Kieroutunut ihmismieli kun laittaa paljon aikaa ja energiaa aukkojen hakemiseen, niitä varmasti löytyy tallennettavaksi puolueen työkaluboksiin myöhempää käyttöä varten.
      Meillä on edessämme valtava lainsäädöllinen urakka, jos halutaan tukita niissä olevia aukkoja, joiden hyödyntäminen mm. hidastaa päätöksentekoa tai pahimmillaan halvaannuttaa sen.
      On olemassa sanonta, että yksi tyhmä ehtii esittää niin paljon hölmöjä kysymyksiä, että kymmenen viisasta ei ehdi niihin vastata.
      Tässä on sama: yksi kieroutuneesti ajatteleva lain tulkitsija ehtii keksiä niin paljon porsaanreikiä, että tarvitaan sata lainoppinutta niitä tilkitsemään.

      1. Olisi joskus hyvä suhteuttaa tapahtumat suurempaan kehykseen. Edustaja Tynkkynen on vielä “maakuntasarjan” kyky verrattuna näihin esimerkkeihin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jarrutuskeskustelu

       Tulee väkisinkin mieleen populistiset puheet sosiaaliturvan/sopeutumisrahan nostajista, jotka ovat ilmeisen epäeettisin, mutta laillisin perustein nostaneet etuuksia. Edustaja Tynkkynen ja kumppanit paasaavat, kun heillä on siihen laillinen oikeus. On aivan toinen asia, onko siinä mitään mieltä. Tämä on sitä oikeusvaltion kovinta ydintä: kansanedustajan rajoittamaton puhetulva.

  2. Tuo on kyllä osittain Kokoomuksen syytä. Olisi heti alkuvaiheessa toiminut järkevästi eikä päästänyt Orpoa sooloilemaan. Niin oltaisiin tilanteessa, jossa yksinkertainen äänten enemmistö riittäisi. Persuille jäi kuva, että nyt kaikki asiat saadaan heille edulliseen ratkaisuun pyörittämällä Perustuslakivaliokunnan kautta. Eihän se näin voi olla. Ei valiokuntakaan voi kerta kerran jälkeen jättää enemmistöhallitusta kuulematta.
   Seuraavaksi junailevat hallituspuoleen poliitikoille korona-altistumisen ja karenssin ja sitten suostuvat äänestykseen, kun riittävä osa hallituspuolueen edustajista on karanteenissa.
   Tuntuu varmaan hurjalta ajatukselta, mutta Persut pystyvä paljon hurjempiinkin temppuihin. Heillehän kaikki juonet ovat luvallisia.

  3. Kyllä persut tietävät, että ei tuo pöydälle panon vaatiminen johda mihinkään, mutta kuntavaaleja varten tätä teatteria pidetään yllä, koska sillä saa huomiota mediassa persuille ja mobilisoitua EU-kriitisiä äänestämään persuja kun huomiolla saadaan omaa itseä esille.

 2. Jos valitsee ihmiset kuntiinsa perusuomalaisenemmistön ei se vaikuta eduskunnan tekemisiin mitenkään vaan oman kunnan aisiohin. Onneksi kerkiää kuntien asukkaat siinä tapaksessa kokea sen perusuomalaisen politiikan omakohtaiseti niissä kunnissa ennen eduskunavaaleja.

  1. Heli+Heikkinen
   14.5.2021, 10:06

   Ei ne seuraa kuntapolitiikkaa. Ja aina voi syyllistää muut ja uhriutua itse.

Kommentointi suljettu.