Hyvät tavat kaunistavat

– Mölistään. Debatti ei ole kunnollista.

Näin luonnehti entinen pääministeri, eduskunnan puhemies ja Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen eduskunnan keskustelun tasoa Ylen Ykkösaamussa. Saman on huomannut varmasti jokainen eduskunnan kyselytuntia vähänkään kauemmin seurannut. Muutamassa vuodessa käytöstavat ovat kadonneet. Mölistään puhujien päälle, naureskellaan ivallisesti ja sinänsä asiaan kuuluvissa välihuudoissa ei ole mitään pointtia, vaan ne ovat pelkkää häiriköintiä.

Sosiaalisen median käytöstavat ovat tulleet eduskuntaan, ja huonoissa tavoissa on sekin paha vika, että niistä tulee helposti normaalia käytöstä. Niin on jo käynyt, ja eduskunta muistuttaa enemmän jotain häirikköoppilaiden luokkaa kuin maan ylintä päättävää elintä. Tai oikeastaan on nuoria kohtaan epäreilua puhua häirikköluokasta, vaan mieluummin pitää puhua sosiaalisen median kelvottomasti moderoiduista keskustelupalstoista. Sieltä se käytöstapojen puute on levinnyt koko yhteiskuntaan ja myös eduskuntaan.

Se ei ole ihme, sillä moni nykyinen kansanedustaja on eduskunnassa juuri sosiaalisen median ansiosta. Siellä he ovat pätevöityneet asioista tietämättömiksi mölisijöiksi, joilla on mielipide, mutta ei käytöstapoja eikä mitään kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Mielipide ohittaa kaikki asia-argumentit, ja somessa pahin huutaja julistaa aina itsensä voittajaksi.

En nyt puhu enää kovin paljoa siitä perussuomalaisten puhemaratonista, vaikka sekin liittyy samaan asiaan. Viime yönä Sebastian Tynkkynen teki puhe-ennätyksen, kuten selvästi oli tarkoituskin. Onhan kahdeksan tunnin puhe ilman mitään asiaa saavutus sinänsä, mutta vielä suurempi saavutus on, että puhemies Anu Vehviläinen ja varapuhemies Tarja Filatov jaksoivat sen kuunnella sanomatta, että lopeta nyt tuo jaarittelu ja mennään kaikki kotiin. Tämä performanssi on vain yksi osoitus siitä, että eduskunnasta on tehty sirkusareena.

Tietämättömyys, pinnallisuus, perehtymättömyys ja välinpitämättömyys ovat korvanneet asiantuntemuksen, kuuntelemisen ja keskinäisen kunnioituksen. Kompromissi on tuntematon sana ja demokratia tarkoittaa sitä, että minun mielipiteeni on voitettava keinolla millä hyvänsä. Jos se ei voita, niin otetaan käyttöön sosiaalisen median ikävimmät keinot.

Yhteisiä asioita ei viedä eteenpäin komedialla tai parodialla, ei myöskään kiukuttelemalla, uhkailemalla tai kiristämällä. Niitä viedään eteenpäin keskustelemalla, olemalla eri mieltä asia-argumentein ja kunnioittamalla toisten näkemyksiä.

Eduskunnan puhemiehet ovat vaikean tehtävän edessä. Heidän pitäisi pystyä palauttamaan eduskunnan keskustelukulttuuri ennen kuin koko instituution arvovalta romahtaa täydellisesti. Siihen he eivät pysty ilman eduskuntaryhmien apua, mutta nähtävästi kaikki eduskuntaryhmät eivät ole siihen halukkaita.

Kansalaisten pitäisi sanoa, että olkaa nyt ihmisiksi, ettei tarvitse edustajiaan hävetä, mutta valitettavasti osa kansalaisista pitää juuri huonoa käytöstä soveliaana. Heiltä on unohtunut vanha sanonta, jonka mukaan hyvät tavat kaunistavat. Hyvät käytöstavat eivät ole osoitus heikkoudesta, vaan sivistyksestä.

***
Täällä edellytetään kommentoijilta hyviä käytöstapoja.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (94)
 1. Antti+Heinonen
  15.5.2021, 14:32

  Oletteko kuulleet kansanviisautta: Kyllä räkänokastakin mies tulee, mutta ei tyhjänpuhujasta. Joidenkin kohdalla on myöhäistä odottaa aikuistumista.

  1. Arvi Tamminen
   15.5.2021, 15:08

   Mies se tulee räkänokastakin vaan ei tyhjän naurajasta, sanottiin minun lapsuudessani 🙂 Mutta ei tuo tyhjänpuhuminen sen parempaa miehisyyttä osoita.

   1. Jukka Karvonen
    15.5.2021, 21:13

    Onhan ne tyhjännaurajia nauruhymiöineen.

   2. Mummovainaani tapasi sanoa näin arvatkaapa kenelle. Vieläkin hävettää ne tyhjännauramiset serkkupojan kanssa😃!

  2. Politiikantutkija
   15.5.2021, 22:11

   Sanonta kuuluu kylläkin, että räkänokastakin mies tulee, muttei tyhjän naurajasta.

 2. Vanha sananlasku: Tyhjä tynnyrit kolisevat eniten. Tämä pätee tänäkin päivänä.

Kommentointi suljettu.