Hallintohimmeli rautalangasta

-Aika harva tietää, miten palvelut tällä hetkellä järjestetään. Siksi ehdoton uudistuksen vastustaminen tuntuukin oudolta.

Oikeastaan tähän eilen saamaani palautteeseen kiteytyy olennainen, kun puhutaan sote-uudistuksesta. Kun eilen kirjoitin uudistuksesta omasta mielestäni aika selkeästi, niin tein sen virheen, että oletin kaikkien lukijoiden tuntevan oman kuntansa tilanteen ja osaavan vertailla sitä nyt tekeillä olevaan soteen.

Valitettavasti näin ei ole. Minulle kerrottiin, että onhan se uusi hallintohimmeli, kun meillä on jo kunnassa valtuusto, hallitus ja sote-lautakunta, maakunnassa maakuntavaltuusto ja -hallitus sekä kuntayhtymän sairaanhoitopiirissä oma valtuusto ja hallitus. Nyt sitten rakennetaan kokonaan uusi soten hallintohimmeli, johon päättäjät valitaan vaaleilla ja johon palkataan lauma byrokraatteja pyörittelemään papereita.

Tätä ajattelua ruokkivat poliitikot sekä ilmeisen tahallaan että tahattomasti. Tahallisesti sitä ruokitaan silloin, kun vastustetaan hallituksen sotea ja halutaan luoda siitä negatiivinen kuva. Se ei ole edes valehtelua, vaan siinä vain jätetään kertomatta totuus. Tahattomasti sitä ruokkivat ne, jotka olettavat kansalaisten olevan selvillä nykyisestä järjestelmästä eivätkä siksi selitä asiaa perusteellisesti. Tähän tahattomuuteen syyllistyvät sekä soten vastustajat että kannattajat.

Yritän selittää vielä kerran, ja jos nyt ei mene perille, niin sitten en enää yritä. Muut saavat selittää.

Kuten eilen sanoin ja kuten juttuni kritisoijatkin totesivat, niin meillä on jo sekä kunnallinen että ylikunnallinen hallinto. Kunnassa on kunnanvaltuusto, kunnanhallitus ja lautakunnat. Kunnanvaltuustot ja kunnanhallitukset jatkavat entiseen tapaan. Jos kunta tällä hetkellä järjestää soten peruspalvelut itse, niin sitä varten sillä on sote-lautakunta. Jos soten peruspalvelut nykyisin järjestetään kuntayhtymässä, niin sen kuntayhtymän alueen kunnissa ei ole omaa sote-lautakuntaa. Niissä palveluista vastaavat kuntayhtymän yhtymävaltuusto ja -hallitus. Yhtymävaltuuston jäsenet on valittu yhtymän kuntien kunnanvaltuustoissa. Näillä kuntayhtymillä on jo nyt myös oma virkamieskoneistonsa ja omat työntekijänsä.

Kun Pohjois-Karjalaan perustettiin kuntayhtymä Siun sote vuoden 2017 alussa, niin samat työntekijät jatkoivat jokaisessa kunnassa entisissä toimipisteissään ja entisessä työssään. Vain heidän työnantajansa vaihtui kunnasta Siun soteksi, ja samalla kunnista lakkautettiin sote-lautakunnat. Peruspalvelut yhdistettiin jo olemassa olevaan ja erikoissairaanhoitoa järjestävään sairaanhoitopiiriin.

Näin tapahtuu jatkossakin. Sote-uudistuksessa perustetaan hyvinvointialueet, joiden valtuustot valitaan suoralla vaalilla samalla tavalla kuin nyt valitaan kunnanvaltuustot. Enää ei sosiaali- ja terveystoimen yhteydessä puhuta kunnista eikä kuntayhtymistä, vaan hyvinvointialueista. Kuntien ja kuntayhtymien työntekijät jatkavat entisessä työssään entisillä paikoillaan. Tavallinen palveluja käyttävä kuntalainen ei edes huomaa eroa, sillä sama tuttu terveydenhoitaja jatkaa entistä työtään entisessä toimipisteessään. Vain hänen työnantajansa nimi vaihtuu. Se ei enää ole tietty kunta eikä kuntayhtymä, vaan hyvinvointialue.

Byrokratia ei kasva eikä työntekijöiden määrä lisäänny. Ainoastaan demokratia lisääntyy, kun ylimmät päättäjät valitaan suoralla vaalilla. Kunnanvaltuustot ja -hallitukset jatkavat entiseen tapaan sillä erolla, että ne eivät enää päätä sosiaali- ja terveystoimeen ja pelastuslaitokseen liittyvistä asioista.

Tämä tästä hallinnosta, josta soten vastustajat puhuvat uutena hallintohimmelinä luodakseen negatiivista kuvaa. Uutta hallintoa ei rakenneta, vaan nykyistä järjestellään uudelleen. Monia ei edes kiinnosta tämä hallintopuoli, sillä ymmärrettävästi eniten kiinnostaa palvelujen saatavuus. Juuri sen turvaamiseksi koko soteuudistus tehdäänkin, ja perustietoa voitte lukea täältä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (24)
 1. Raili+Sergejeff
  24.5.2021, 10:35

  Olipa hyvin selitetty! Kiitos!

 2. Seppo Kinnunen
  24.5.2021, 10:40

  Se on juurikin noin ja ollut selvää jo pitkään. Asiassa ei ole mitään epäselvää. Asiaa sekoittaa vain oppositio, jonka agendalla se välikysymyksineen on. Se on kuin varas, joka huutaa että ottakaa varas kiinni.

  1. Uskoo aivan ilmeisesti ne jotka sekoittaa pakkaa ettei kuntien asukkaat ymmärrä yhtään mistään ja niitä voi vapaasti sumuttaa miten vain.

  2. –”Кто как обзывается, тот так и называется.” [kto kak abzivajetsa tot tak i nazivajetsa]–

   Putin pohdiskelee asioita:

   Muistan kun lapsena kaverien kanssa torailtiin pihalla ja sanottiin:”Ite oot!” Hokema ei ollut pelkkää lasten leikkiä, vaan leikinlaskun takana on erittäin syvällinen psykologinen viesti. Meillä on tapana nähdä muissa itselle ominaisia piirteitä. Luulemme usein, että muut ovat kuin me itse, ja arvioimme ihmistä samoista lähtökohdista.

   Pätkä löytyy Youtubesta.

Kommentointi suljettu.