Pääministerin saunakalja

Iltalehden aloittama aamiaisgate jatkuu ja saa koko ajan yhä oudompia muotoja. Itse olen kirjoittanut tästä mediakritiikkiä toissapäivänä ja eilen, ja ajattelin jo jättää aiheen kokonaan. Valtioneuvoston kanslia on jo monesti kertonut, että etu perustuu vuodelta 2006 olevaan lakiin ja sen kaksi vuotta vanhoihin tulkintaohjeisiin, mutta tutkiva journalisti löytää jatkuvasti uusia vääryyksiä. Niinpä minäkin jatkan omaa tutkivaa kansalaisjournalismiani.

Uusimman paljastuksen mukaan Kesärannan saunaan ostetaan valtion piikkiin mietoja alkoholijuomia. Pelkän otsikon lukeva kansanosa päättelee tästä, että siellä sitä vain juopotellaan veronmaksajien rahoilla. Jutun väliotsikon mukaan koko ohjeistus on juridisesti kyseenalainen, koska varsinaista perusteltua päätöstä ohjeen antamisesta ei löydy.

Kuten jutun sisällä kerrotaan, niin hallintolain perusteluvaatimus koskee ensisijaisesti yksilöidylle henkilölle tai yritykselle annettua hallintopäätöstä. Kesärantaa koskevan ohjepäätöksen perusteluksi riittää se, että ohjeessa kerrotaan sen koskevan ministeripalkkiolain kuudetta pykälää eli pääministerin asuntoetua. Jos varsinaista päätöstä ohjeen antamisesta ei löydy, niin siinä tapauksessa itse ohje on se päätös. Jos päätös löytyy, niin sen sisältö luultavasti on, että päätöksentekoon oikeutettu virkamies on päättänyt antaa päätöksen liitteenä olevan ohjeen.

Ohjeessa näyttää kyllä olevan sellainen virhe, että se koskee vain ministeripalkkiolain kuudetta pykälää, vaikka sen pitäisi koskea myös seitsemättä.

Entä sitten ne alkoholijuomat? Jutun mukaan yksityistilaisuudet laskutetaan pääministeriltä ja puolueen tilaisuudet puolueelta. Virkatehtäviin liittyvät tilaisuudet, kuten hallituksen Kesärannassa pitämät kokoukset sekä valtiovieraille järjestettävät tilaisuudet maksetaan valtion varoista. Saunan jääkaappia täytetään valtion varoilla samalla menettelyllä kuin pääministeriperheen aamiaistarpeetkin hankitaan. Siellä on  virvokkeiden lisäksi mietoja alkoholijuomia.

Kyllähän tässä periaatteessa on sellainen mahdollisuus, että pääministeri saattaisi epähuomiossa juoda saunakaljan valtion piikkiin, vaikka kyse on häneltä laskutettavasta yksityistilaisuudesta. Ehkä joku tutkiva journalisti nyt rupeaa päivystämään saunan nurkalla ja kurkkimaan ikkunasta, että saadaan tästäkin totuus selville.

Lehti kertoo myös, että Päivi Lipponen vaatii valtioneuvoston kanslialta selvitystä väitteistä, joiden mukaan Paavo Lipposen perhe olisi Kesärannassa asuessaan saanut valtion varoista maksettuja ruokatarvikkeita samaan tapaan kuin Sanna Marinin perhe nyt. Tämä ei kuulemma pidä paikkaansa. Minä en tiedä miten asia on, eikä suoraan sanoen hirveästi kiinnostakaan aika ennen nykyistä ohjetta. Muistutan vain, että ainakin Helsingin Uutisten yli vuoden takaisen jutun mukaan Paavo Lipponen on harmitellut Kesärannan puutteellisen keittiön lisäksi myös sitä, että työnantaja eli valtio tarjosi vain yhden aterian päivässä.

Tästä uutisoinnista, sen otsikoinnista ja varsinkin siihen reagoinnista päätellen vasta sitten ollaan tyytyväisiä, kun pääministeri tekee itse omat eväsleipänsä itse ostamistaan tarpeista ja sen lisäksi pitää saunan jääkaapin tyhjänä. Kun sitten joku tulee saunomaan, niin laitetaan hakumies asialle hakemaan pari kaljaa. Varsinkin valtiovieraat ihastuvat varmasti, kun pääministeri neuvottelee hakumiehen kanssa siitä, montako ostetaan ja mistä kukkarosta raha otetaan.

Toinen vaihtoehto tietenkin on, että hylätään koko Kesäranta ja Tampereella asuva pääministeri majoittuu helsinkiläiseen hotelliin veronmaksajien kustannuksella. Sen laillisuudesta ei ainakaan ole epäselvyyttä.

***
Noin sata ihmistä on sanonut minulle, että Tasavallan Presidentillä ei ole tällaisia etuja. Ei olekaan, mutta hän ei myöskään maksa veroa palkkiostaan. Ei pidä vertailla asioita, jotka eivät ole vertailukelpoisia. Muutenkaan tänne ei kannata tulla jankuttamaan otsikoiden perusteella, sillä kyllästyn helposti ja kyllästyessäni suljen kommentoinnin. Lukekaa uutisista muutakin kuin otsikot, ettei minun tarvitse tehdä sitä teidän puolestanne.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (43)
  1. Se on kyllä mielenkiintoista, että siinä noin vuosi sitten valitettiin, että pääministeri siivoaa Kesärantaa itse,ja jää joltain suomalaiselta duunarilta työ saamatta. Voisiko tästä päätellä, että siitäkin valitettaisiin jos pääministeri olisi käynyt itse hakemassa kaupasta näitä aamiaistarpeita?

    1. Aamiaisiin ja siivoamiseenhan uutisointi menee näillä hallituksen vastaisilla toimittajilla, kun ei enään pystytä kritisoimaan poliittisia päätöksiä

  2. Mika Etelämäki
    27.5.2021, 14:35

    Alkoholi puhutti myös viisi vuotta takaperin. Tuolloin soteakin ratkottiin alkon voimalla. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/15/etusivu-kysyy-saako-ministerio-ostaa-verovaroilla-viinaa

Kommentointi suljettu.