Tavoitteena tyhmä kansa?

-Mutta jos nyt menet Yle Areenaan, siellä ei ole vain oopperaa ja korkeatasoista draamaa vaan myös sisältöä, jota kaupallinen media voisi tuottaa.

Näin perustelee mediakonserni Sanoman toimitusjohtaja yhtiön EU-komissiolle tekemää kantelua, jonka tavoitteena on rajoittaa Ylen toimintaa. Kohteena ovat tällä kertaa erityisesti Yle Areenan ja Yle Oppimisen sisällöt. Tämäkin kantelu liittyy kaupallista mediaa edustavan Medialiiton niin ikään kantelulla alulle panemaan Yle-lain muuttamiseen. Se lakimuutos etenee, ja jos ja kun se tulee voimaan, niin Ylen tuottaman tekstisisällön määrä tulee vähenemään. Lakiesityksen mukaan Ylen tuottaman tekstimuotoisen verkkosisällön olisi nykyistä tiukemmin oltava sidoksissa sen julkaisemaan audio- tai videosisältöön.

Uusimman kantelun hyväksyminen heikentäisi Ylen mediapalvelua merkittävästi, ja pitkällä aikavälillä se kuihduttaisi Ylen julkisen palvelun, arvioi Yle itse. Sanoman toimitusjohtajan mukaan Ylen pitäisi tuottaa vain sellaisia dokumentteja ja oppimateriaalia, joka ei ole kaupallisesti kannattavaa, koska kilpailu julkisen median kanssa kaventaa yksityisen median elintilaa.

Jos kaupallisen median vaatimat lakimuutokset menevät läpi, niin jatkossa Ylen tekstimuotoisissa verkkojutuissa on aiempaa enemmän ääntä ja kuvaa tai ne liittyvät suoraan televisiossa, radiossa, verkossa tai Yle Areenassa esitettyihin ohjelmiin ja uutisiin. Niihin liittymättömän tekstisisällön tuottaa kokonaan kaupallinen media.

Jos uusin kantelu menee läpi, niin Yle Areena ja Yle Oppiminen kuihtuvat pois ja ajan myötä ne korvataan kaupallisten kanavien tuottamalla sisällöllä, jonka kylkiäisenä tulee tietenkin läjäpäin mainoksia. Yle tuottaisi verovaroin vain sellaista sisältöä, josta kukaan ei halua maksaa ja jota harva haluaa katsoa. Jos jonkin Ylen ohjelman katsojaluvut alkavat nousta, niin kaupallinen media haluaa kaapata sen itselleen vaikkapa kantelemalla EU-komissiolle.

Mitähän sitten saataisiin tilalle? Sanoma omistaa tv-kanavista Nelosen, Jimin, Heron ja Livin. Niiltä näkyy tänään tulevan muun muassa sellaista viihdyttävää ja opettavaista sisältöä kuin Astral-tv, Salaiset seksifantasiat, Temptation Island Suomi ja Unelmien poikamies. On myös Huvilaa & Huussia, Panttilainaamoa ja Lätkävaimoja. Varsinkin Temptation Island Suomi eli tuttavallisesti TIS tuntuu olevan sen verran suosittu, että siinä esiintyvistä tulee iltapäivälehtien julkkiksia, joiden elämää seurataan ohjelman jälkeenkin.

Yle tuottaa verorahoilla laadukasta draamaa ja dokumentteja. Niitä katsotaan paljon, mutta ei välttämättä katsota tulevaisuudessa. Ne eivät myy niin hyvin kuin hömppäohjelmat, joten ne kuihtuvat pois. Sitten Yle Areena voidaan korvata näiden viihdeohjelmien uusinnoilla ja Yle Oppimisen sijaan koululaisille voidaan näyttää ammatinvalinnanohjauksena vaikka TIS-julkkikseksi pääsemistä.

Tämä on tietenkin piruilua, mutta totta toinen puoli. Yleisradiolain mukaan yhtiön tehtävänä on muun muassa tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia. Sen tulee tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä. Ohjelmistossa on otettava huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjottava mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen sekä painotettava lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja.

Kaupallisen median tehtävänä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Tässäpä se ristiriita piileekin. Oman sisältönsä kehittämisen sijaan kaupallinen media haluaa rajoittaa kilpailijaksi kokemansa Ylen toimintaa ja vallata sen reviirin.

Minäkin olen arvostellut Yleä, ja niin tekevät suunnilleen kaikki muutkin. Kaikkien arvostelemaksi joutuminen tarkoittaa sitä, että keskimäärin Yle on onnistunut tehtävissään hyvin. Se on opettanut, sivistänyt ja viihdyttänyt kansalaisia, ja jos sen toiminta kuihdutetaan, niin saadaan entistä tyhmempi kansa.

Sille sitten voidaan syöttää ihan mitä vain. Ihan ensimmäisessä blogijutussani maaliskuussa 2010 sanoin, että laumoille tarjotaan hömppää. Mitä enemmän hömppää tarjotaan, sitä vähemmän lauma ajattelee ja vaatii yhä enemmän hömppää. Tähän itseään ruokkivaan kierteeseen ei ikävä kyllä ole lääkettä. Lauma ei halua oppia uutta, se haluaa viihdettä.

Hyvinhän se on yhdessätoista vuodessa edistynyt.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (131)
 1. Tämä lauman jäsen nyt vaan ei jaksa kaikkee tosi-teeveetä. Ihan sattumalta joltain kanavalta saattaa tulla sellaista dok.ohjelmaa, joka on myös sivistävää, mutta tuskin joka päivä. Ylen annin tarkistan aina ensimmäisenä koska YLE. Muiden kanavien ohjelmat alkavat vain ylenannattaa.

 2. Sisältöä ei korvata edes mainoksilla, vaan se myydään julkiselle puolelle (kouluille, yhdistyksille ym) ihan rahalla. Oppimateriaalit ovat todella kalliita ja kouluilla on niihin kovin vähän resursseja, joten ylen sisällöt kiinnostavat opettajia. Ylessä ei tehdä OPS materiaalia juuri ollenkaan, se on ihan tietoinen päätös ollut juuri näiden kaupallisten esittämistä syistä. Kyseessä on hyökkäys areenan palvelua vastaan, koska oma ruutu+ palvelu ym eivät pysty koskaan kilpailemaan isojen kansainvälisten kanssa. Otetaan, mitä pystytään. Valtava määrä sisältöä jää kansalaisilta kokonaan pois ja lopulta yle-veroa on vaikea perustella, koska sisältöä ei enää ole. Ja näin mainitsemasi näivettäminen on saatu alkuun.

  1. Luukas Pyykorpi
   28.5.2021, 17:34

   Ns. vapaat televisio kanavat on nähty. Kuulostivat lupaavita esim. NG ( National Geographic ) jolta luulin tulevan laajasti luoto-ohjelmia. Tuli natsisaksanihme rakennelmia, huumeraportteja jne. Jos Yle ajetaan pala palalta alas, niin samaa paskaa saatte sitten, ellette maksa kivaa maksua kuukausittain ‘palveulejentarjoajannellenne’. Pyrkimys noilla nollashituusinnolla tilaamaan maksullisia tv-kanavia.

  2. Anja Henttunen
   29.5.2021, 02:25

   Ylen annin (ylen antama arvokas sisältö) arvo on moninkertaisesti suurempi, kuin rahallinen tuotto. Siksi sitä ei voi verrata kaupallisen median massin menetyksen pelkoon. Onkohan missään muussa maassa tämänkaltaista hienoutta. Jos ei ole, ei voida EU:ssa tätä käsittää. Kansan valistaminen ja ajankohtaisten asioiden taustojen perusteleminen ja esilletuominenhan onkin myrkkyä pelkän rahallisen voiton tavoittelemiselle. Olemme itse “hulluja” jos annamme tuon valituksen EU:ssa mennä läpi. Kait siihen on meilläkin jotain sanomista.

   1. Katsojan maksavat Yle veroa. Miksi he eivät saa vaikuttaa ohjelmatarjontaan?. Kesäisin tulee paljon uusintoja ja vanhoja kotimaisia elokuvia. Kuka jaksaa katsoa monta kertaa samaa ohjelmaa, joka on esitetty edellisenä iltana televisiossa?

Kommentointi suljettu.