Tuokaa syyllinen sisään

Olen muutaman kerran ennenkin muistellut takavuosien sketsisarja Tabun kyläkäräjiä, jotka alkoivat tuomarin käskyllä tuoda syyllinen sisään. Vähän samanlaiselta alkaa vaikuttaa joidenkin lehtien vaalien alle ajoittuva kirjoittelu ehdokkaiden aiemmista rikostuomioista ja rikosepäilyistä. Ensin julkaistiin kattava kooste ehdokkaiden rikostuomioista, ja koska se näyttää kovasti yksipuoliselta, niin toisen ääripään löytämiseksi piti varmaan julkaista muutamia keskeneräisiä esitutkintoja, joiden asiakirjat eivät vielä ole julkisia. Pelkkä epäilys riittää somen kyläkäräjille, ja ihan Tabun mukaisesti voidaan samalla tuomita epäilty kaikin puolin kelvottomaksi. Samalla tuomiolla menee myös koko hänen edustamansa puolue.

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa tutkitaan epäiltynä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja Helsingin apulaispormestaria virkavelvollisuuden rikkomisesta. Imatran valtuuston puheenjohtaja oli hyväksynyt toisen luottamushenkilön perusteettoman viisumilaskun, ja jo itse uutisesta selviää, että se tapahtui ilman tahallisuutta ja hyötymistarkoitusta. Sen kertoo rikosnimike tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Jos asia joskus menee oikeuteen ja hänet todetaan syylliseksi, niin lain mukaan rangaistus on sakkoa tai varoitus.

Helsingin tapauksessa on kyse vuonna 2016 myönnetystä poikkeamisluvasta, josta aloitettiin esitutkinta viime kesänä. Se on vieläkin kesken eikä poliisi ole tiedottanut siitä mitään uutta, mutta se näkyy olevan yksi tämän päivän tärkeimpiä uutisia aina Yleä myöten. Hallinto-oikeus on jo aikoja sitten todennut, että apulaispormestari ei ole ollut esteellinen alueen asemakaavan osalta, mutta yksittäistä poikkeamislupaa ei hallinto-oikeudessa tutkittu, koska siitä ei oltu valitettu. Hallinto-oikeudellisissa asioissa suoritetaan rikostutkinta vain silloin, jos on syytä epäillä virkarikosta.

Näissä kahdessa tapauksessa esitutkinta on siis kesken eikä niissä ole ilmennyt mitään uutta tiedotettavaa, mutta jostain syystä ne nousivat julkisuuteen juuri nyt.

Jo pelkkä otsikko riittää somen kyläkäräjille. Molemmat epäillyt ja heidän edustamansa puolueet on jo tuomittu yleisesti rikollisiksi ja kaikin puolin täysin kelvottomiksi. Puuttuu enää vain Tabun kyläkäräjien puolustusasianajaja, jota hävettää puolustaa tuollaisia syyllisiä, ja sitten voidaankin syyllisille antaa selkään. Se saattaa tapahtua huomenna äänestyskopissa.

Näitä kaikkia uutisia voi oikein hyvin perustella journalismin roolilla vallan vahtikoirana. Yleisöllä on oikeus tietää ehdokkaiden aiemmista rikostuomioista ja myös vireillä olevista rikosepäilyistä. Vireillä olevista asioista tiedottamisessa on kuitenkin sellainen riski, että kun asiat joskus saavat oikeuden päätöksen, niin se ei enää kiinnosta ketään. Näinhän kävi Husu Husseinille, joka mediassa ja somessa tuomittiin valehtelijaksi, mutta jonka kertomus rikoksen uhriksi joutumisesta oli totta ja tekijä tuomittiin. Siitä voitte lukea täältä.

Kansa kaipaa kohuja ja somen kyläkäräjät syyllisiä, ja molempia on näiden vaalien alla tarjottu poikkeuksellisen paljon. Tutkijat voisivat tutkia onko kyseessä vaalivaikuttaminen, koska sellainenkin epäilys herää helposti. Jos niin pääsee käymään, niin somekäräjillä seisovatkin sitten toimittajat ja heidän edustamansa mediat valmiiksi syyllisinä.

Kommentit (62)
 1. Korhonen Pertti
  12.6.2021, 10:35

  Jännä juttu, nimittäin minulle tuli kanssa tänä aamuna mieleen kyseinen sketsi.

 2. Saku: Eikös juttu lähde eteenpäin, kun antaa oikeuslaitoksen myllyyn jauhettavaa (tutkimuspyynnön). Tervejärkinen tajunnee, mistä on kysymys eli ymmärrän miksi jotkut tahot vastustavat ”maalittamislainsäädäntöä. Ehkä vaikutusvaltaansa lisätäkseen tai muusta itsekkäästä syystä. Sitä en ymmärrä, että eivät ymmärrä, että ”niin metsä vastaa kuin sinne huutaa”. Siltojen polttajan on ongelmies ilmetessä vaikea tappioitta perääntyä!
  Tutkijat voisivat tutkia onko kyseessä vaalivaikuttaminen, koska sellainenkin epäilys herää helposti. Jos niin pääsee käymään, niin somekäräjillä seisovatkin sitten toimittajat ja heidän edustamansa mediat valmiiksi syyllisinä.

  1. Sauli Mansikka
   12.6.2021, 15:14

   Tässä tapauksessa Yle julkaisi jutun ensimmäisenä.

Kommentointi suljettu.