Kyllä kansa unohtaa

Kanan muistin sanotaan olevan lyhyt, mutta kyllä kansan poliittinen muisti on vielä lyhyempi. Sen pituus riippuu tietysti asiasta. Oikeasti tärkeät asiat unohtuvat heti, mutta kohua herättäneet vähemmän tärkeät tapaukset pysyvät muistissa vuosia. Sanna Marin tullaan muistamaan veronmaksajien piikkiin syödyistä aamiaisista ihan samalla tavalla kuin Matti Vanhasen nimestä tulee ensimmäiseksi mieleen lautakasa.

Vanhasella ei ollut mitään lahjuksena saatua lautakasaa ja Marinin aamupala perustui vuosia voimassa olleeseen laintulkintaan. Nyt kun Marin maksaa takaisin ateriaedusta aiheutuneet kustannukset, niin odottelen ilmeisen turhaan aiempien pääministereiden aamiaiskustannusten yhtä tarkkoja euromääriä. Heidän osaltaan selvitetään vain mahdollisia veroseuraamuksia, ja pelkkä verojen maksaminen olisi riittänyt myös Marinin tapauksessa.

Myös Anni Sinnemäen rikosepäily katosi uutisista yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Esitutkinta ennätti olla vireillä vuoden ennen kuin siitä uutisoitiin, ja seuraavan kerran se pomppaa varmaan esille sitten, kun esitutkinta joskus saadaan valmiiksi. Tai ehkä sen seuranta unohtuu samalla tavalla kuin Husu Husseiniin kohdistuneen rikoksen seuranta. Yleinen mielipidehän on jo tuominnut Sinnemäen rikolliseksi ihan samalla tavalla kuin se tuomitsi Husun valehtelijaksi.

Tällaiset asiat jäävät ihmisten mieliin. Sen sijaan soten ja maakuntaveron kiemuroita ei muista kukaan. Niinpä Antti Häkkänen saa huoletta väittää, että keskusta on ajanut maakuntaveron suhteen kaksilla rattailla, kun se ennen vaaleja vielä vastusti veroa, mutta viekin nyt eteenpäin sen valmistelua. Ennen vaaleja keskusta ei kuulemma uskaltanut tehdä verolinjausta.

Tämähän ei pidä paikkaansa. Heti hallitusneuvottelujen jälkeen toukokuussa 2019 sote-työryhmää vetänyt Anu Vehviläinen kertoi, että yhteisenä tavoitteena on maakuntavero sitten, kun ensin on tehty sote. Nyt edetään juuri tämän mukaan, eli ensin päätetään sotesta ja samalla aloitetaan maakuntaveron valmistelu. Ei voida myöskään väittää, että asiasta ei olisi puhuttu juuri ennen kuntavaaleja, sillä jopa kokoomusta lähellä oleva Verkkouutiset kertoi kesäkuun alussa hallituspuolueiden sopineen maakuntaverosta osana sote-uudistuksen kokonaisuutta.

Se siitä “kaksilla rattailla ajamisesta”, mutta täydestä menee niille, joita asia ei ole erityisemmin koskaan ennen kiinnostanut, mutta jotka nyt pelkäävät maakuntaveroa ja toistavat papukaijoina Häkkäsen lauseita. Sanotaan nyt taas kerran, että maakuntaveron yksityiskohdista ei päätetä ensi viikolla soten yhteydessä, vaan silloin päätetään vasta maakuntaveron valmistelun aloittamisesta ja aikataulusta. Se tiedetään jo nyt, että maakuntavero ei ole uusi vero nykyisten lisäksi, vaan sillä vain siirretään kunnallisverosta sosiaali- ja terveyspalveluihin tällä hetkellä käytettävä osuus  ensi alkuun valtiolle ja myöhemmin palvelut tuottavalle hyvinvointialueelle.

Mutta eivät nämä asiat kiinnosta, sillä niistä ei synny kohua. Tämänkin jutun kommentoijista moni rupeaa puhumaan siitä Marinin aamupalasta ja yhtä moni kauhistelee maakuntaveroa ja sen käyttöä uuteen hallintohimmeliin. Ehkä he ajattelevat, että nykyisin kunnan tai kuntayhtymien tuottamilla sote-palveluilla ei ole hallintoa ja että maakuntahallintokin toimii tällä hetkellä ilman virkamiehiä ja luottamushenkilöitä.

Aina voi luottaa siihen, että kyllä kansa isot ja tärkeät asiat unohtaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (62)
 1. Lasse+Kosonen
  18.6.2021, 09:22

  No yllätyksiä tuskin tulee vaikka valta vaihtuisi. Yksityitämisprojektien jatko ja taistelu palkansajaajien liittoja vastaan yltyy. Miten likaisena dosentti, ja kommunistijahtina tämä jää nähtäväksi. Jos asioita ja kansaakaan ei ajatella kokonaisuutena, niin silloin on aina oma suu on lähinnä ja ristiriidat ja eriarvoisuus kasvaa luonnostaan luokkayhteiskunnan suuntaan. Kun se on sitten syntynyt, sen purku ja syntyneet korruptoituneet rakenteet ovat mahdottomia purkaa.

 2. Jukka Tujula
  18.6.2021, 09:50

  Tämä maakuntavero on hyvin epäsuosittu ihmisten keskuudessa. Lähes kaikki näkemäni kommentit ovat olleet tyyliin: vihervassarit vaan keksii uusia veroja, vaikka entisiäkin on ihan liikaa. Koska kyseessä ei kuitenkaan ole vero entisten päälle, niin maakuntavero pitäisi myydä kansalle niin että tämä ymmärrettäisiin. No oikeisto ymmärtää asian tahallaan väärin, mutta muille. Esimerkiksi näin: Hallitus haluaa siirtää osan kuntaverosta maakunnalle.

  1. Seppo Kinnunen
   18.6.2021, 10:05

   Jokin markkinointimuutos asiasta kertomiseen on paikallaan, vaikka asiaan sopii sama vanha vertaus siitä, onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi. Ehdotan seuraavaa: Hallitus ALENTAA kaikkien kuntaveroa 12, 63 %-yksikköä. Sitä sitte rummuttamaan täysillä. Itse ainakin teen niin.

   1. Hieman myös samaa mieltä. Opposition mielikuvitus laukkaa, media tottelee ja ilma on täynnä päättömyksiä. Jotenkin tuo hallituksen logiikka ei tule esille tiivistetysti ja selvästi. Jonkinsortin mediakampanjaa tarvittaisiin. Jos minulla olisi rahaa, ostaisin hesarin etusivun mainostilan ja isoilla paksuilla kirjaimilla vetäisin yhteen kokoomuksen surkeimnat valheet. Raakaa negatiivista mainontaa. Maakuntalehtiin samanlaista tehoiskua.

  2. Miten niin on epäsuosittu, se on epäsuosittu vain siitä valehtelevien puheissa ja kirjoituksissa. Se ei korota kokonaisveroastetta nykyisen hallituksen päätöksillä vaikka valehtelijat muuta väittävätkin.
   Kyllä ihmiset ymmärtävät ettei maakuntavero ole kokonaisveroastetta korottava lisä, eivät he sentään niin tyhmiä ole etteivät ymmärtäisi mistä on kyse vaikka muuta voivatkin väitää valehdellessaan. Vai tunnustaako joku että on?

   Jokainen veropäätös jossain tulevaisuudessa on sitten aivan oma asiansa, kokonaisveroastetta voidaan laskea, pitää ennallaan tai nostaa tarpeiden mukaan, mutta se onkin jo toinen juttu ja riippumaton maakuntaveron olemassaolosta. Maakuntaveroaste tulee riippumaan tulevaisuudessa siitä kuinka hyvin ihmisten terveydestä halutaan pitää huolta ja pidetään huolta. Kaikki eivät toki halua pitää siitä huolta ja he haluaisivat vaan leikata jopa perustuslain vastaisesti kuten kokoomus ja perussuomalaiset halusivat tehdä ollessaan hallituksessa. Toki oppositiolla on pelko että hekin joutuvat (pääsevät?)vastuuseen siitä että palvelut saadaan pelaamaan ja esille nousee tarpeita panostaa jatkossa enemmän myös soten rahoitukseen palveluiden takaamiseksi, mutta ne päätökset tehdään sitten kun niiden aika on.

   Tullaanko kokoomus ja perussuomalaiset muistamaan sitten jatkossa perättömistä sote-, ym. puheistaan valehtelijoiden klubeina?

   1. Ei se siltä oikein näytä että kansa ymmärtäisi sen että kokonaisveroaste ei nouse. Saattaa kylläkin olla eräiden sitä IL:n juttua kommentoineiden tarkoituksellisesti väärin ymmärtäneiden tarkoituksenakin. Tuli samanlaista tekstiä kuin siitä “vappusatasestakin” jonka jaosta ei tietyn puolueen kannattajilla tuntunut suurella osalla olevan mitään muuta käsitystä kuin puolueen kansanedustajien öyhötys ja väärät faktat.

   2. Saahan sitä veroprosenttia itsekin säädätettyä verohallinnon sivuilla, vaikka kuinka pieneksi! Seurauksena tietysti liian pienestä prosentista kunnon mätkyt ja suuresta palautuksia.

    Mitä ihmeen ininää himoverottamisesta oppositio oikein luulee pitävänsä?

    Eikö oikeiston päähän mahdu sellainen yksinkertainen yhtälö, että mitä pienemmäksi valtionverotusta madalletaan, sitä suurempaa velkaa joudutaan ottamaan, että ne välttämättömimmätkin yhteiskunnan toiminnot saadaan pyöritettyä!

  3. Ehkä se kuitenkin on niin , että se osuus kansasta , joka ei ole ymmärtänyt tähän astisia selvityksiä, on joko niin tyhmää että ei ymmärrä, tai tarkoitushakuisesti ymmärtää väärin.
   Eli selvityksistä ei ole apua.
   Kiitos Sakulle jälleen , tässähän nyt oli avaavaa selvitystä

   1. ilkeät ja pahat ihmiset ymmärtävät tarkoitushakuisesti väärin… tai sitten se on sitä “kännissä ja läpällä” -lällättelyä. vaan onko niillä mitään eroa loppujen lopuksi, mene ja tiedä….

    ei mulla muuta.

  4. Riitta Katajamäki
   18.6.2021, 11:48

   Just niin, tämä kansalle syötetty epätotuus on ja pysyy. Oikeesti mitään uutta veroa ei tule pitäs puhua sote-palveluiden kustannukset kattavasta vero-osuudesta, joka nyt nyt siirretään ensin valtiolle ja sitten aikanaan hv-alueille .

  5. SÄHKÖPOSTIMIES
   18.6.2021, 11:56

   Yksi maakuntaveron vastustuksen lähde on varmaan tulevaisuuden ennustamattomuus.

   Tuossa on oikeasti riski verotuksen kasvuun jopa kahdesta lähteestä kunnissa ja maakunnissa joissa väestö ikääntyy. Eli tulevaisuudessa kun joillain alueilla väestöpyramidi jatkaa vinoutumistaan, voi käydä niin että sekä maakunta että siellä oleva kunta molemmat haluavat nostaa veroäyriään.

   On tuo itsellekkin asia jota pidän riskinä, koska en osaa ennustaa. En tosin sen vuoksi maakuntaveroa vastusta, koska kyllä palvelut tarjovalla taholla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa niiden rahoituskeen myös.

   Vaan empä usko suuriman osan vastustajista ajattelevan asiaa edes tämän vertaa. 🙂

   1. Ja onhan se niinkin , jos (kun) tulevaisuus tuo elementtejä joilla tulee veronkorotuspaineita, tulisihan niitä sitten systeemin mihin tahansa.

  6. työtön nro 716796
   18.6.2021, 17:00

   Mutta kun se on juuri niistä toimittajista kiinni, miten asioita esitetään ja kerrotaan, he tekevät oman tiivistyksensä. Joko toimittajalla on referoinneissaan oma tai palkanmaksajansa tavoite, tai toimittaja ei ymmärrä asiasta mitään, vaan toimii muiden otsikoiden ohjaaman tien mukaan. Harva kansalainen seuraa asioita (eikä ajallisesti edes voi seuratakaan) niin, että olisi nähnyt tai kuullut koko alkuperäisen puheen, näin hänen käsityksenä asiasta jää vajaaksi, ja lopulta uutisisten sisällöksi jäävät toimittajien tekemät otsikot.

   Tietysti soisi myös, että viimeaikoina (sote maakunnat, verotus) pääasiassa äänessä olleet ministerit osaisivat itse tiivistää asiansa eivätkä jaarittelisi turhia. Oli nautittavaa, kun Saarikko vastasi hallituksen kyselytunnilla lukuisiin asioita vääristeleviin kysymyksiin vain: “Ei ole”, mistä oppositio tietysti kohahti hänen pöyhkeyttään. Tuota ehdottamaasi “Hallitus haluaa siirtää osan kuntaverosta maakunnalle.” hallitus on yrittänyt siellä käyttää muodossa: “Verotus kevenee kuntaveron osalta. Eikö tämä ole hyvä asia?”, mutta ei se näihin uutisiin pääse.

   Mieleen tulee Holkerin hallituksen (v. 1987-91) toteuttama verouudistus, josta joka kotiin jaettiin “Verotus kevenee”-lehtinen. Huumoriahan sellaisen tekeminen sai aikaan ainakin omissa piireissäni, koska joku koira tähän on haudattuna, kun noin mainostetaan (niin olikin). Tällä hallituksella kun ei ole niin suosiota YLE:ssäkään, että pääministeri saisi sieltä joskus oman keskeyttämättömän vartin ohjelma-aikansa omalle puheelleen, kuten Juha Sipilä sai v. 2015. Luulen, että sen puheen järjestämisen ja sisällön kyseenalaistajat jäivät päämedioissa vähemmistöön, kun muille taas porvarispääministeri puhuu asiaa.

   Mutta kyllä, joku tiedotuskampanja voisi olla nykyhallituksellekin hyväksi, kun sote olisi eteen päin äänestetty, ja seuraaviakin vaiheita edennyt, vaikka oppositio voisikin pitää sellaista nyt taas ihan pohjoiskorealaisena toimintana. Mutta mikä voisi olla se kanava?

Kommentointi suljettu.