Saako hallitus onnistua?

Tänään eduskunta tullee hyväksymään valtakunnallisen soten. Kuten olen ennenkin sanonut, niin tällä kertaa sote luiskahtaa läpi vähin puhein, koska eduskunnassakin on keskitytty muihin asioihin. Viimeiset puolitoista vuotta on puhuttu lähinnä koronatoimista ja niiden kelvottomuudesta, enkä edes muista, kuinka monta suullista ja kirjallista kysymystä asian tiimoilta on tehty. Tosiasiassa Suomi on tähän asti yksi parhaiten selvinneistä maista.

On myös puhuttu hallituksen työllisyyspolitiikan huonoudesta. Tosiasiassa työllisyystilanne paranee, mutta se ei nouse kerran kuukaudessa ykkösuutiseksi samalla tavalla kuin Sipilän hallituksen aikana. Silloinhan hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista seurattiin prosentin kymmenesosan tarkkuudella ja kaikki työpaikat olivat hallituksen ansiota. Nyt näyttää siltä, että työllisyys kasvaa ja työttömyys vähenee hallituksesta riippumattomista syistä.

On moitittu, että hallituksen politiikka säikäyttää ulkomaiset investoijat ja romuttaa maan kilpailukyvyn. Tosiasiassa Suomen kilpailukyky on kansainvälisesti vertaillen kovassa nousussa, ja se johtuu paljolti juuri koronan vähäisiksi jääneistä haitoista eli onnistuneista koronatoimista.

Muistatteko vielä hoivakriisin, joka paljasti vanhustenhoidon heikon tilan erityisesti yksityisissä hoitolaitoksissa? Osittain sen seurauksena asiakasmaksulakiin on tehty paljon muutoksia, jotka tulevat voimaan heinäkuun alussa. Maksukattoa laajennetaan ja iäkkäiden asumis- ja hoivapalveluille asetetaan yhdenmukaiset perusteet. Nyt myös iäkkäiden tehostetun palveluasumisen maksuista säädetään viimeinkin lailla.

Eilen meidän kuntamme hyvinvointilautakunnalla oli päätettävänä harvinainen asia, kun pääsimme alentamaan varhaiskasvatuksesta perittäviä maksuja. Tämä johtuu siitä, että maan hallitus päätti budjettiriihessä alentaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja 70 miljoonalla eurolla. Tämäkin liittyy asiakasmaksulakiin tehtyihin muutoksiin ja se koskee kaikkia kuntia.

Kaikki nämä hallituksen onnistumiset ovat jääneet hyvin vähäiselle uutisoinnille. Sitäkin enemmän on puhuttu vaikkapa pääministerin aamupalasta ja Anni Sinnemäen esitutkinnasta. Ne uutiset katosivat kokonaan heti kuntavaalien jälkeen, ja tilalle tulee kohta varmaan jokin muu hallituskohu.

Suoraan sanoen minusta tuntuu siltä, että Marinin hallituksen onnistumisista ei kerta kaikkiaan haluta puhua. Hallitus ei saa onnistua missään asiassa, ja kun se kuitenkin onnistuu, niin ollaan hiljaa ja luotetaan siihen, että ei sitä kukaan huomaa. Nyt kun sote tullaan hyväksymään, niin siitä löytyy varmasti jo huomenna miljoona vikaa.

EDIT 23.6.2021 klo 14.00
Koronatoimista ei ole tehty välikysymystä, kuten ensin muistelin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (61)
 1. Se on sitten oikeiston taskussa olevalla medialla vekkuli harrastus, nimittäin tyhjien säkkien potkiskelu. Esimerkiksi pöhinät aamiaisista, kirkkoslaavitohtorin eroamisesta, mielenosoituksista ym.

  Jatkaisivat vaan samaan tapaan, jotta Marinin hallitus saisi työrauhan!

  1. Härmän jätkä
   23.6.2021, 13:25

   Kaikki paukut jäi vaalivaikuttamiseen IltaPuluilta enkä yhtään ihmettele kun vielä kaksi vuotta on Hallitusta kaadettu päivästä toiseen! Nyt vähän vapaan kesän paukkuja että jaksaa seuraavat kaksi vuotta!
   Mut juu Esa, tuo on ollut hyöty tuosta vekkulista harrastuksesta👍

 2. Lasse+Kosonen
  23.6.2021, 13:12

  Hallitus voi hoitaa työllisyyttä tukemalla julkisia hankkeita. Investointihalukkuutta ei ehkä löydy työttömyyden hoitoon yksityiseltä sektorilta. Tämä olisi rahoitettava veronkorotuksin tai velanotolla, siinä ne vaihtoehdot. Pörssipeli ja romahduksen odotus jatkuu ennallaan myös tämän hallituksen aikana. Hikikarpalot valuvat myös omistajien otsalta.

  1. Työllisyyshän paranee koko ajan. Kyselyssä Turun seudun yrityksistä kaksi kolmesta kertoi työllistävänsä lisää. Bayerin johtaja sanoi,että Suomi on liian vaatimaton asemastaan, että meillä on vakautta ja koulutettua väkeä ja siksi he investoivat Turkuun.

   1. Lasse+Kosonen
    23.6.2021, 14:38

    Tässä kannattaa miettiä miten ja millaisella politiikalla vakaus on saavutettu. Stubb tyyppinen ja nyt PS -mallinettu karnevalisoitu populismi jättää tosiasiat ” leikin ja laulun ” alle.

   2. Luukas Pyykorpi
    23.6.2021, 15:37

    Kumma hallitus tosiaan, mutta medialta pisteitä ei tule ikinä herumaan. Väärin kaikki väärin vaan itkupotkuraivari satiainen punkki pentele
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyollisyys-kasvaa-tyottomyys-vahenee-nyt-pyyhkii-hyvin/d5fe5629-1b02-4a45-90fe-3fbe8f085019

    1. Henry Kulin
     23.6.2021, 18:57

     HS, ALMAMEDIA JA KESKISUOMALAINEN HALITSEVAT TELEVISIOITA JA RADIOITA. YLE JOKA PITÄISI OLLLA PUOLUEETON ON KOKOOMUKSEN JA PERSUJEN ÄÄNITORVI.

  2. Hallitukset ei voi mennä takuumiehiksi yksityiselle yrittäjälle on kait ihan selvää kaikille. siinämensi valtion rahat äkkiä yksityiseen omistukseen. Yritykset nyt jo saaneet niin paljon apuja että jossa täyty senkin loppua. Valtionon paras toimia niin että ihmisillä on varaa käyttää sitä rahaansa yrityksien palveluja ostamaan.

   1. Erkki Pekola
    24.6.2021, 00:52

    Mikä oli se vuosi, kun jonkun Sanders-nimisen (tms) EU:n komission puheenjohtajan oli jätettävä virkansa, kun mm. hänen vastuullaan olleet Eurostat:in (Euroopan tilastokeskus) virallisiksi mielletyt tilastotiedot ja niihin liittyvät ennusteet olivat samaa tyhjää mössöä, kuin pettävillä perusteilla luotujen kasvutavoitteiden osalta keksittyjen lukujen perusteluita vailla oleiden ennusteiden älyllisyys.

    Suomessa valtaa alaa, että hyvinvoinnin kasvua, talouden kasvua ei sallita julkaistavan. Porvarileiri tukee tiedonvälitystä, jossa onnistuminen (esim. Koronan voittamisessa) ei voi olla missään nimessä Sanna Marinin hillityn ja hallitun politiikan tulosta.

Kommentointi suljettu.