Aamiaista, koronaa ja juhannusta

Sanna Marinin aamupala ja korona puhuttavat somessa juhannusta viettävää kansanosaa. Eilen poliisi ilmoitti ihan odotetusti, ettei se aloita esitutkintaa pääministerin aamupalaetuutta koskevassa asiassa, ja toinen uutinen oli kisaturistien Venäjältä tuoma korona. Näitä asioita yhdistää vain somekansan hallitukseen kohdistama raivo.

Poliisi siis totesi esiselvityksessä, että pääministerin ateriaetu perustui valtioneuvoston kanslian vakiintuneeseen tulkintaan ministeripalkkiolain säännöksestä ja että tulkinta on muodostunut nykyistä pääministeriä edeltävänä aikana. Esiselvityksessä ei ilmennyt, että tulkintaan liittyisi virkatoiminnassa tehtyä toimivallan ylitystä tai virkatehtävien laiminlyöntiä. Tästä olisi voinut kuvitella Iltalehden tekevän etusivun otsikon, mutta asian seurantavelvoitteen täyttämiseen riittää myös pikku-uutinen. Vaalithan on jo pidetty.

Ei lehti väittänytkään asiassa olevan rikosta, mutta esiselvityksen aloittamisesta kyllä kerrottiin näyttävästi. Näin luotiin kuvaa kähminnästä ja korruptiosta, vaikka esiselvitys ei edes kohdistunut pääministeriin. Kun nyt virkamiehetkin pääsivät pälkähästä, niin käsitys vahvistuu. Ei korppi korpin silmää noki ja nyt kannattaa hakeutua valtiolle töihin, niin saa suojan kaikelta lainsäädännöltä.

Ihmisillä on yleensä vaikeuksia erottaa toisistaan rikoslaki ja hallintolainsäädäntö. Kun jokin hallinnollinen päätös todetaan vääräksi tai lain uusi tulkinta muuttaa aiempaa päätöstä, niin ollaan vaatimassa rikosoikeudellisia toimia. Virkarikoksista säädetään rikoslain 40 luvussa ja sieltä selviää, että mikä tahansa lain väärään tulkintaan perustuva päätös ei ylitä rikoskynnystä. Siihen tarvitaan hyötymistarkoitus, tahallisuus tai tuottamuksellisuus. Jos jokaisesta tulkinnanvaraisesta päätöksestä pitäisi pelätä rikostutkintaa, niin päästäisiin äkkiä tilanteeseen, jossa virkamiehet eivät uskaltaisi virkavirheiden pelossa tehdä mitään.

Toinen juhannuksen puheenaihe on taas kerran korona, jota juhannuksena levitetään tehokkaasti. Kisaturistit kävivät Venäjällä haistattamassa Krista Kiurulle sitä erästäkin paikkaa, ja Vaalimaalla päästettiin 800 palaajaa testaamatta rajan yli, koska raja-asema ruuhkaantui. Päätös perustui Kymsoten laintulkintaan, joten olisi loogista vaatia tulkinnan tehnyttä virkamiestä rikosoikeudelliseen vastuuseen. Turhaa sekin olisi, sillä kyseessä on itsenäisen viranomaisen toimivaltaan kuuluva päätös. Jos koronatartunnat nyt lähtevät leviämään, niin sehän on tietenkin taas Krista Kiurun vika. Niin on sekin, jos Himoksen juhannusfestareilta lähtee korona-aalto.

Onhan tämä kätevä systeemi, kun kaikki on aina hallituksen, yksittäisen ministerin tai ainakin virkamiesten vika. Kun rajoituksia määrätään, niin se on ministerin vika, ja kun niitä kansan ja elinkeinonharjoittajien vaatimuksesta lievennetään ja tauti lähtee taas leviämään, niin sekin on ministerin vika. Itsellä ei ole mitään vastuuta mistään.

Tästä opimme taas sen, että emme opi mistään mitään niin kauan kuin vastuu voidaan siirtää jollekin toiselle. Ottakaa nyt edes sen verran vastuuta itsestänne, että ette mene hukkumaan juhannuksena.

Toivotan hyvää juhannusta kaikille tasapuolisesti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (65)
 1. Arto Vuorinen
  25.6.2021, 08:45

  Kiitos jälleen Sulle Saku, ja Hyvää Juhannusta 👍⚘

 2. Peräkammarista huutelija
  25.6.2021, 08:53

  Hyvää Juhannusta sinullekkin Saku, olet aina ollut kansan valistajana ja äänitorvena epäkohtia tuomassa esille.

  Minusta on toisaalta kuitenkin hyvä että epäkohtia tuodaan esille ja asioita puidaan, kuten tässä aamiasmuro tapauksessa tuli selville se että siitä on tullut vakiintunut käytäntö. Jossain se raja tulee kuitenkin vastaan joskus ja nyt se on tullut näemmä tässä kohdin.

  En voi tietää kuinka paljonko aiemmat sitä etuutta on käyttäneet, mutta myöntänet itsekkin, että summa alkoi olla jo liian suuri mitä aamiaisiin oli käytetty?
  Vika ei ollut Marinissa kuitenkaan minusta, koska hän käytti oikeuttaan ottaa sen mitä oli mahdollista. Moraalisesti voidaan miettiä sitä asiaa vaikka kuinka. Ja minusta Marini näytti että omistaaa selkärangan maksamalla takaisin muronsa ja poistamalla omalta osin syyllisyyden viitan hartioiltaan, joskaan hän nyt sitä muutenkaan olisi saanut.

  Ennemmänkin olisi aihetta siirtää katse sinne Yli-Viikarointiin ja runojen lausumisiin sekä sinne syviin vesiin ja poistaa myös muukin hieman lahonnut ajattelutapa etuuksien käyttämisistä.
  Minusta Yli -Viikari ilmoitti avoimesti syyllisyytensä lausumalla runoja toimittajan kysymyksiin ja virnuilemalla ylimielisesti, että laki on minun takana ja ette voi minulle mitään ilmeilyillä.
  Mutta yhden kaikki onneksi en ole itse asiasta päättämässä, koska minua kuljettaisi enemmän tunne tässäkin asiassa kuin lakipykälät.

  Eli hyvää ja mukavaa Juhannusta kaikille

  1. Niinpä. Järki-nimiset ohjakset tarvitaan ehdottomasti hillitsemään tunteiden villitsemää villihevosvaljakkoa.

  2. Jarmo+Mäkinen
   27.6.2021, 12:20

   Olen mietiskellyt taas aivan turhia asioita, viimeksi sitä, miten suuri paheksunnan määrä saatiin masinoiduksi kun pääministerin palkkiosta/palkasta osa maksettiin niin konkreettisella ja epäilyttävällä tavalla kuin ruokatarvikkeilla, joka muodosti monen tikapuuhermostossa suoran yhteyden Hurstin ruokajonoihin. Jos pääministerin palkka olisi määritelty vaikkapa tonnin nykyistä korkeammaksi kukaan ei olisi puhunut tai kirjoittanut mitään. Mutta että ruoka! Sehän on suoraan pois nälkäisten suista ja vatsoista Marinin perheen pöytään, vaikka ruokaan he osan laillisesti ansaituista tuloistaankin käyttävät ja lopputulos on sama! Mikä autuus ruokajonot ovat: Suomessa on sellainen sosiaaliturvajärjestelmä, että jos se toimii kunnolla ei kenenkään tarvitse ulkona ruokaa jonottaa. Kyllä kyllä, ei mikään järjestelmä ole täydellinen ja hyvä, että sitä täydennetään vapaaehtoisvoimin ja että muutoin tuhottavaksi menevät kelvolliset elintarvikkeet löytävät käyttäjänsä, mutta kyllä tavoitteena tulee olla leipäjonojen lopettaminen ja heikommin toimeentulevan kansanosan tilanteen järjestäminen ns. säällisellä tavalla. Eikä varmasti ole “rahasta kii!”

Kommentointi suljettu.