Kuka on vastuussa?

-Mutta täällä me ollaan, koska me halutaan elää. Me halutaan nauttia. Me halutaan olla tässä hetkessä.

Näin julisti Antti Tuisku Himos Juhannus –festivaaleilla terveisensä yleisötapahtuman järjestämistä korona-aikaan paheksuville. Samaan aikaan huolettomat kisaturistit ruuhkauttivat tartunnanjäljityksen. Pietarista on tähän mennessä tuotu reilusti yli sata tartuntaa ja määrä kasvaa jatkuvasti. Altistuneita saattaa olla yhtä tartuntaa kohti jopa 60. Iltalehden haastattelema Pietarista Himokselle matkustanut juhlija ei miettinyt koronaa eikä omaehtoista karanteenia, koska ei kestäisi olla kahta viikkoa karanteenissa.

Nyt kun tauti lähtee taas leviämään kiihtyvällä vauhdilla, niin tarvitaan syyllinen. Sosiaalisen median nopeimmat ovat jo ehtineet syyttää maan hallitusta, joka salli matkustamisen Pietariin, ei järjestänyt testausta kaikille palaaville eikä määrännyt heitä karanteeniin ja antoipa vielä järjestää juhannusfestivaalejakin. Kunhan vielä iltapäivälehtien politiikan toimittajat heräävät juhannuskoomasta, niin varmaan jo ensi viikolla saamme lukea hallituksen täydellisestä epäonnistumisesta.

Sitä odotellessa kerrataan vähän yhteiskuntaopin alkeita ja käytetään pohjana vaikkapa Tarja Koivumäen Facebook-päivitystä.

Päästikö hallitus kisaturistit Pietariin? Ei päästänyt, sillä hallituksella ei ole valtuuksia kieltää tai sallia matkustamista. Perustuslain mukaan Suomen kansalainen saa vapaasti matkustaa maasta pois ja takaisin. THL suositteli kisojen katsomista kotitelevisiosta, mutta se oli vain suositus. Vastuu matkustamisesta on matkustajalla.

Miksi hallitus ei järjestänyt koronatestausta kaikille palaaville ja määrännyt altistuneita karanteeniin? Hallituksella ei ole sellaisia valtuuksia, vaan testausten järjestäminen kuuluu paikallisviranomaisille. Vaalimaan raja-asemalla vastuuviranomainen on Kymsote, joka tulkitsee itsenäisesti tartuntatautilakia. Karanteeniin määräämisestä päättää tartuntatautilääkäri jokaisessa yksittäistapauksessa erikseen kirjallisella päätöksellä, joka on perusteltava. Tartuntatautilääkäri ei voi määrätä koko bussilastillista tai peräti kaikkia palaavia karanteeniin summamutikassa.

Kai hallitus sitten vastaa ainakin siitä, että kaikki palanneet menevät testiin eivätkä lähde hulmuamaan pitkin maata? Eipä vastaa siitäkään, sillä nyt eletään normaalilainsäädännön mukaan, joten maassa saa liikkua vapaasti. Tätä vapautta voidaan rajoittaa vain laissa erikseen säädetyin perustein, eikä maan hallitus voi muuttaa niitä perusteita muuten kuin säädättämällä eduskunnalla lakimuutoksia. Näitä muutoksia tehtiin tartuntatautilakiin, ja niiden mukaan epidemia-alueelta tulevalta voidaan kysyä testitulosta tai hänet voidaan määrätä terveystarkastukseen. Sen perusteella saadaan perusteltu syy asettaa palaaja karanteeniin tartuntatautilain mukaisella määräyksellä.

Tämän lisäksi on annettu suositus asettaa itse itsensä vapaaehtoiseen karanteeniin ja mennä testattavaksi. Se ei ole juridisesti sitova määräys, vaan nimensä mukaisesti suositus ihan samalla tavalla kuin oli suositus olla matkustamatta Pietariin ja olla menemättä suuriin yleisötapahtumiin. Yleisötapahtumien järjestämisen sallimisesta päättävät aluehallintoviranomaiset. Mahdollisesti altistuneet voidaan määrätä tartuntatautilain perusteella testattaviksi ja karanteeniin vasta sitten, kun heidät on jäljitetty. Siihen asti kaikki on jokaisen omalla vastuulla.

Kuten sanoin, niin nyt elämme normaaliaikaa. Maahan ei ole julistettu poikkeusoloja eikä valmiuslaki ole käytössä. Ne antaisivat maan hallitukselle oikeuden puuttua ihmisten perusoikeuksiin ja oikeuden ohittaa viranomaisten välisiä toimivaltasuhteita. Näin tapahtui keväällä 2020, ja ehkä siksi monet kuvittelevat yhä edelleen hallituksella olevan valta puuttua kaikkeen viranomaistoimintaan ja ihmisten liikkumisvapauteen. Sellaista valtaa sillä ei kuitenkaan ole.

Mihin hallitusta sitten tarvitaan ja miksi sen sanotaan hoitaneen koronan hyvin? Poikkeusolojen aikana ja valmiuslain ollessa käytössä hallitus pystyi antamaan sitovia määräyksiä ja normaalioloissa se voi antaa viranomaisille ohjeita ja suosituksia. Normaalioloissa viranomaiset kuitenkin tulkitsevat lakia itsenäisesti, mutta kuuntelevat kyllä myös niitä hallituksen suosituksia.

Monelle tuntuu jatkuvasti olevan suuri yllätys, että jokaisen on otettava vastuu itsestään ja muista. Halutaan elää ja nauttia ja luottaa siihen, että hallitus ja viranomaiset paimentavat kansalaisia kuin lapsilaumaa. Ja sitten kun niin tehdään, niin alkaa parku oikeuksista ja vapauksista.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (49)
 1. Selkosen Roope
  27.6.2021, 10:30

  Jälleen kerran osut oikeaan, Saku. Onneksi suomalaiset ovat yleensä ottaen vastuullisia ja kuuntelevat viranomaisten ohjeita, mutta ei tarvita kuin muutama välinpitämätön tapaus, niin uusia tautiryppäitä alkaa ilmestyä kuin sieniä sateella. Nyt on tärkeää pitää ääntä juuri tästä, että pandemia ei ole hävinnyt mihinkään, jotta saadaan riittävää sosiaalista painetta pitämään tilanne aisoissa. Ihmisten tulisi ymmärtää, että tästä voidaan äkkiä ottaa nopeasti takapakkia, jolloin on huomattavasti nykyistä kurjempaa, kun baarit, ravintolat ym. pistetään taas kiinni. Vastuullisuudesta pitää puhua jatkuvasti, jotta viesti menee perille mahdollisimman monelle.

 2. Ts. “Täällä me ollaan, koska me halutaan elää. Ei väliä vaikka huonompiosaiset kuolee siksi.”

  1. Mika Pajari
   27.6.2021, 10:48

   “koska me halutaan elää. Me halutaan nauttia. Me halutaan olla tässä hetkessä.”
   Nautitaan täysillä itse ennen hengityskoneeseen joutumista ja tukehtumiskuolemaa, ja pääasia on että saadaan vietyä siinä sivussa joku muukin kuoppaan. Hallitus on siihenkin syypää, mutta minun elämääni hallituksella ei ole oikeutta edes suosituksilla puuttua.

   1. Solzhenitsynin kirjassa “Vankileirien saaristo” tuli esille sanonta: “kuole sinä tänään, niin minä kuolen huomenna”.

    Minäminäminä-kulttuurin riemuvoitto!

  2. J Louhelainen
   27.6.2021, 11:33

   Niin ja Antti tarttee keikkapalkkion. Bisneksen ehdoilla mennään 😢

   1. Hanna Mäntynen
    27.6.2021, 15:12

    Koetetaan nyt kumminkin tajuta, että artisti puhuu lavalla tunnelman nostattamiseksi, ei sivistääkseen tyhmää yleisöään.

    Tyhmää siksi, että eivät jaksa ajatella nenäänsä pidemmälle.

    Vastuu on jotenkin ihmeen vastenmielinen monille. Ennen vastuuttomat pantiin holhoukseen.

    Kyky ja halu vastuun kantamiseen on kuitenkin täysien kansalaisoikeuksien vastapaino.

Kommentointi suljettu.