Hallitus ei tee mitään

Nyt kun jalkapallokisojen ja juhannusjuhlinnan seurauksena koronatartunnat ovat kovassa nousussa, niin rajoitusten poistamista vaatineiden hiljaisuus suorastaan koskee korviin. Saatiin sitä mitä vaadittiin, mutta kun se ei ollutkaan kiva juttu, niin nyt ollaan ikään kuin ei oltaisi koskaan mitään vaadittukaan. Puuttuu vain, että samat ihmiset rupeavat syyttämään hallitusta koronan uudesta aallosta, ja varmaan kohta siitäkin saadaan kesäuutisia.

Koronarajoitukset ovat melkoinen kiikkulauta, jolla tasapainoillaan rajoitusten purkamisen ja kiristämisen välillä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta lievensi äänestyspäätöksellä hallituksen esittämää maahantulomallia, ja tiukempia rajoituksia jäi puolustamaan vain SDP. Lievennykset kuulemma helpottavat matkailualan ahdinkoa, kun lähikuukausina useista Euroopan maista pääsee Suomeen ilman testiä. Aika näyttää, mitä siitä sitten seuraa.

Poikkeuksellisesta helleaallosta uutisoidaan päivittäin, ja siinä on toinen hiljaisuuden aihe. Ilmastonmuutoksen vähättelijät eivät nyt puhukaan normaalista säiden vaihtelusta, mutta muistavat sentään haukkua asiaan huomiota kiinnittäneen Elokapinan nuoria. Mieltä on osoitettu väärin ja kakarat menkööt töihin mansikkapellolle liikennettä sotkemasta. Ei siitäkään enää uutisia ja puheenaiheita saa. Pride-viikko ja erityisesti pääministeri Sanna Marin sen virallisena suojelijana ovat kirvoittaneet sellaisia kommentteja, joita ei viitsi edes julkaista. Yllättävän monet kansalaiset ja jopa kansanedustajat tuntuvat koko ajan miettivän vain homoseksiä.

Politiikan puheenaiheet ovat kesällä vähissä, eikä kesää viettävä kansa jaksa seurata sitäkään vähää. On paljon helpompi somettaa samoista asioista kuin kaikki muutkin ja sivuuttaa kansalaisten arkeen vaikuttavat uutiset. Niitäkin on ollut, mutta aika vähälle huomiolle ne ovat jääneet.

Yksi tärkeimpiä on jo puoli vuotta sitten päätetty ja tänään voimaan tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain uudistus. Laki laajentaa maksuttomuutta ja kohtuullistaa maksuja, kun hoitajavastaanotot tulevat maksuttomiksi ja maksukattoa laajennetaan suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin. Kotona annettavan palvelun sekä pitkäaikaisten asumispalvelujen asiakasmaksut määräytyvät yhdenmukaisin perustein ja laissa säädetään asiakkaalle jätettävästä vähimmäiskäyttövarasta.

Uudessa laissa korostetaan asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen ensisijaisuutta suhteessa toimeentuloturvaan. Lisäksi kunnan velvoitetta tiedottaa asiasta vahvistetaan säätämällä tästä nimenomaisesti laissa. Tämä onkin ollut ongelma, ja eilen Yle uutisoi asiakasmaksujen päätymisestä ulosottoon. On järjetöntä, että vaikka maksuja on voitu alentaa tai jättää kokonaan perimättä jo kauan, niin silti ne päätyvät joko toimeentulotuella maksettaviksi tai ulosottoon. Julkinen sektori siis tarjoaa palvelun ja maksaa sen itse toimeentulotukena tai aiheuttaa asiakkaalle maksuhäiriömerkinnän ulosoton kautta.

Lakiin jäi yhä se puute, että asiakkaan on itse haettava maksun alentamista, mutta kyllä jo pelkkä tiedotusvelvollisuuden kirjaaminen lakiin on parannus entiseen.

Ulosoton aiheuttamaan maksuhäiriömerkintään on tulossa muutos, jos eduskunta sen hyväksyy. Vuosi sitten yli sata kansanedustajaa allekirjoitti aloitteen maksuhäiriömerkintöjen keston lyhentämiseksi, ja nyt hallitus on antanut siitä lakiesityksen. Jos esitys hyväksytään, niin tulevaisuudessa maksuhäiriömerkintä poistuu rekisteristä kuukauden kuluttua velan suorittamisesta. Nykyisin siihen voi mennä useita vuosia.

Hyvät asiat tuntuvat vain jotenkin tapahtuvan ilman maan hallituksen myötävaikutusta, mutta kaikki huonot asiat ovat hallituksen vika. Sellaisen kuvan saa helposti ainakin sosiaalisen median perusteella, kun hallitusta moititaan tekemättömyydestä tai vääristä päätöksistä. Poliitikon homma on varmasti yksi maailman epäkiitollisimpia, kun yksikään hyvä työ ei jää rankaisematta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (66)
 1. SÄHKÖPOSTIMIES
  1.7.2021, 09:49

  “Sanna Marin sen virallisena suojelijana ovat kirvoittaneet sellaisia kommentteja, joita ei viitsi edes julkaista. Yllättävän monet kansalaiset ja jopa kansanedustajat tuntuvat koko ajan miettivän vain homoseksiä. ”

  Yleisesti ottaen eniten homofoobiset pelkäävät tai piilottelevat omia homoseksuaalisia piirteitä. Tämän kun huomauttaa heille niin menee palkokasvi nenuun nanosekunnissa. 🙂

 2. Ilmasto ja korona, korona ja ilmasto. Näitä toistellaan aivan kuin kirkko aikanaan pelotellessaan kansalaisia helvetillä. Eikö kukaan muu näe yhtymäkohtaa?

  On hyvä että taustalla sentään tapahtuu asioita, kuten sote, joka toivottavasti nyt menee eteenpäin. Paljon erittäin tärkeitä asioita makaa kuitenkin unohtuneena. Miten käy Vastaamossa sotunsa hukanneille, jos heidän henkilöllisyytensä anastetaan? Joko minimipalkka-asiaa voitaisiin harkita uudelleen, kun kerran työehtosopimuksiakin ollaan lopettamassa? Milloin sosiaaliturva nostetaan sille tasolle, ettei Suomi saa jatkuvasti noottia EU:lta sen alhaisuudesta? Vieläkö eläkeputken katkaisun pystyisi perumaan ja siirtämään sen työn niille puolueille, joiden äänestäjille se sopii paremmin? Miten KELA-kuljetukset, josko vihdoin saataisiin kuntoon niin että asiakkaat voisivat käyttää samoja takseja kuin muutkin, eikä tarvitsisi arvailla suvaitseeko taksi tulla vai ei? Vammaisten asiat kotihoitoineen voisi jo laittaa kuntoon jne jne.

  Toivotan tsemppiä poliitikoille. Ammattikuntanne maine paranee vain työtä tekemällä. Kädet saveen vaan, vielä ehtii ennen kuin valta vaihtuu.

  1. Pieni huomautus tuosta KELA-kuljetus asiasta, taksi saa valita asiakkaansa. Siinä palveluntuottaja joutuu hakemaan kyydin hinnan jälkikäteen kelalta, kaikki eivät tätä laskutushommaa halua. Tämä tietoni perustuu muutaman vuoden takaiseen keskusteluun kela-taksin kyydissä, kuljettajalla oli muutaman auton kuljetusyritys. Kela-kuljetuksethan tilataan eri numerosta kuin muut.

   1. Olet Aino oikeassa tuossa taksiasiassa. Taksiyrittäjät voivat halutessaan liittyä kelataksijärjestelmään, kaikki taksit eivät siihen kuulu. Mitä tulee kelataksin tilaamiseen, niin käsittääkseni sen tekee terveydenhuollon henkilöstö arvioituaan kyydin tarpeellisuutta, eli sitä ei voi itse tilata.

   2. Taksi tilataan henkilökohtaisesti tilausvälityskeskuksesta joka hoitaa tilauksen eteenpäin sopimuskumppanille,joka on esimerkiksi uudellamaalla Menevä Oy. Kun tilaus on tehty, palvelukeskus tavoittaa taksin joka ottaa tilauksen vastaan. Tekstiviesti tulee, kun taksi on lähdössä, jos tulee. Usein ei tule.

    Pääongelma on se, ettei taksi siltikään läheskään aina tule, vaikka on ottanut tilauksen vastaan. Asiakas ei saa tästä mitään tietoa, vaan odottelee vähintään sen tunnin, joka on määritelty kohtuulliseksi odotteluajaksi. Sitten soitetaan uudelleen keskukseen jossa hämmästellään tilannetta ja pyydetään tekemään reklamaatio. Helposti vierähtää parikin tuntia ennen kuin toinen taksi tulee. Tämä on tietenkin täysin kohtuutonta etenkin niille, jotka joutuvat matkustamaan useita kertoja viikossa.

  2. Jaat myyttiä Suomen heikosta sosiaaliturvasta verrattuna muihin Euroopan maihin.

   “Tosiasiassa käytännössä kaikki Euroopan maat, ml. Ruotsi, Tanska ja Norja, ovat myös saaneet huomautuksen perus- tai vähimmäisturvan matalasta tasosta. Suomi on ainoa maa, jolle huomautus on tehty kantelun perusteella ja siksi Suomen perusturvan tasoa seurataan erityisen tarkasti.”

   https://blogi.thl.fi/miksi-suomen-perusturvan-taso-on-jatkuvasti-euroopan-neuvoston-erikoissyynissa/

   Sosiaaliturvan taso on aina poliittinen ja taloudellinen kysymys, mutta Suomi kestää kyllä vertailussa Euroopan maiden joukossa.

   Vielä yksi lainaus em. linkin alta:

   “Suomen vähimmäisturvan taso sijoittuu Euroopan kärjen tai keskitason tuntumaan riippuen perhemuodosta ja elämäntilanteesta.”

   Ja vielä:

   “Ensinnäkin, Suomi on ainoana maana antanut mahdollisuuden kansallisille järjestöille tehdä kanteluita kansainvälisten järjestöjen lisäksi (ESOK 2019).”

   Minimipalkka-asia on kaksiteräinen miekka. Palkansaajajärjestöt eivät taida olla kovin innoissaan tuosta, vaan pelkäävät että palkkataso liukuisi helposti tuohon minimiin varsinkin nuorilla.

   En tiedä minkälaisilla kelatakseilla teilläpäin ajellaan, mutta kun reipas vuosi sitten jouduin kiireelliseen silmäleikkaukseen 200 kilometrin päähän yliopistosairaalaan, niin ihan tavallisella taksilla mentiin ja tultiin. Koko prosessi oli muuten hieno esimerkki yhteiskuntamme toimivuudesta. Äärimmäisen nopeaa ja ammattimaista toimintaa kaikkinensa. Ei Suomea tarvitse ottaa takaisin, se on täällä niin kuin ennenkin. Parannella aina voi kuten nyt soten avulla.

   1. Kelataksin omavastuu on noussut nopeasti, ollut jo jonkin aikaa 25€.
    Nyt tilaat sen, ruletti pyörii minkälainen taksi tulee hakemaan. Voi olla pyörätuolipääsy, hyvä asia yleensäkin mutta ei niinkään hyvä heille jotka ovat pyörätuolissa ja heidän taksinsa on kyyditsemässä liikkumiskykyisiä vaikka olet sanonut tilatessa minkälaista et tarvitse.
    Paluukyyti tilataan erikseen, ruletti pyörii taas. Usein taksi jolla menit, ajaa tyhjänä takaisin koska arpa ei osunut hänen kohdalleen. Myöskin kyyti jolla pääsit takaisin kotiisi ajaa tyhjänä “omalle läänilleen”.
    50€ on iso raha, varsinkin jos käyntejä on viikottain. Ja jos tarvitset kelataksia vähintään viikottain, omavastuumaksut ei enää pitäisi olla lisähuolena.

    1. Aivan. Taksiin voi myös tulla kyytiin henkilöitä, jotka viedään kotiin ennen sinua. Nämä henkilöt voivat asustella missä päin aluetta tahansa tai olla matkalla eri terveydenhuollon toimipisteeseen kuin sinä. Siinähän sitten kuljet koronarätti naamalla muiden mukana aivan toiseen suuntaan kuin mihin olet itse matkalla.

     Kun meno on tällaista, joillekin kuskeille kiusaus helposta ja pitkästä kyydistä on ylivoimainen. Sitten sitä vain otetaan toinen kyyti sivusta ja tehdään kiva ja tuottoisa keikka, ja taksin tilannut asiakas ihmettelee miksi kulkuneuvoa ei kuulu. Ja taas hämmästellään tilauskeskuksessa, että mitenkäs tässä nyt näin kävi.En tiedä tuleeko kuskille seuraamuksia, mutta tuskin huomautusta kummempaa, sen verran usein näitä tapahtuu.

    2. Omavastuu yhdestä matkasta on mainitsemasi 25€, omavastuiden enimmäismäärä 300€/vuosi ns. matkakatto. Tarkistin Kelan sivuilta, ovat muutoin hämmästyttävän selkeät ja helposti ymmärrettävät. Hyvä Kela.
     Nuo muut käytännön ongelmat tilaamisessa yms. eivät ole korvausjärjestelmän eikä “hallituksenkaan” syytä. Ennen nykyistä järjestelyä asiakas joutui itse jälkikäteen hakemaan matkakorvaukset, joskin silloinkin saattoi olla taksinkuljettajia, jotka tekivät matkakorvauksen perimisen asiakkaansa puolesta etenkin sovituissa toistuvissa matkoissa.

     1. Ei tosiaan ole hallituksen syytä ettei homma toimi. Kelaa kyllä voidaan patistaa poliittisella ohjauksella laittamaan sopimukset kuntoon. Ilman patistelua siinä putiikissa tuskin tapahtuu mitään.

      Yleinen asenne tuntuu olevan, että jos ei ole maksukykyä, ei saa katsoa lahjahevosen suuhun. Pitää olla tyytyväinen niistä luista, joita maahan nenän alle heitetään. Kuka tahansa meistä voi hetkessä kuitenkin tipahtaa siihen porukkaan, joka tarvitsee näitä palveluita. Se ei vaadi kuin vähän huonoa tuuria. Tätä kaiken maailman “nettomaksajat” eivät ymmärrä.

      Asioita riittäisi korjattavaksi, jos työintoa olisi. Kaikkea ei tarvitse eikä voi saada kuntoon kerralla, mutta koronoiden ja ilmastonmuutosten taakse piiloutuminen tuottaa varman vaalitappion ensi vaaleissa.

  3. Ilmastonmuutoksella pelottelu ei ole aivan tai yhtään sama kuin helvetillä pelottelu, helvetistä ei tietääkseni ole olemassa tieteellistä tutkimustietoa, ilmastonmuutoksesta on. Mielestäni tutkijoiden viesti ei ole maailmanlopulla pelottelu, vaan tietoisuuden lisääminen ja toimenpiteiden suunnittelua ja aloitus kun vielä on aikaa.
   Jos 50- 100 vuoden päästä huomataan että pahus, persut olivatkin oikeassa, pahin skenaario on, että elämme puhtaammassa ja saasteettomammassa ympäristössä kuin nyt. Muuten olen listasi suhteen aika samoilla linjoilla.

   1. Ei pitäisi pelotella nuoria sellaisilla asioilla, mihin he eivät pysty vaikuttamaan. Vaikka ilmastonmuutos sulattaisi napajäät ja nostaisi merenpinnat sadalla metrillä, kuten jotkut povaavat, ei se, että meidän nuorisomme on peloteltu ahdistukseen, korjaa asiaa mitenkään.

    Pitäisi aina muistaa, että joukossamme on paljon herkkiä ihmisiä, joiden maailma järkkyy vähemmästäkin. Vaikka koko Suomen kansa pyyhittäisiin kartalta, se ei vaikuttaisi mihinkään mitään. Suhteellisuudentaju on pahasti hukassa aivan kuten koronankin kanssa. Jos koronaan kuolemisen todennäköisyys on 1/50000 tjsp, on aivan turhaa ahdistua mokomasta. Silti monet ovat ahdistuneita ja suorastaan hysteerisiä. Pahan olon tuottaminen on tiedostusvälineiden vastuulla ja siinä ne todella ovat onnistuneet. Mielestäni tämä on vain yksi kiusaamisen muoto tässä koulukiusaajien luvatussa maassa. Saisivat hävetä, jos osaisivat.

    1. Jokainen intialainen voi sanoa, että hänen vaikutuksensa ilmastonmuutokseen on mitätön, jos sitä verrataan suomalaisen hiilijalanjälkeen ja muihin päästöihin. Ja sitä paitsi suuri osa Intian päästöistä johtuu suomalaisillekin valmistettavista halpatuotteista ja romulaivojen purkamisesta. Ja tietysti tavroiden kuskaaminen kauas pohjoiseen saastuttaa. Näin se menee ja ahdistuneet hysteerikot ovat aina löytäneet syitä hysteerisille kohtauksilleen. Juhani Hirvas kertoili aikanaan tiskauksen ääressä hysteriakohtauksen saaneista henkilöistä, jotka 1950-luvulla eivät mahtuneet mahtuneet jäsenet harallaan patsasasentoon jäykistyttyään silloisin ambulansseihin, vaan heidät jouduttiin kuskaamaan kuorma-auton lavalla talvipakkasillakin.

     1. Hysteeriseksi peloteltujen ihmisten ongelmien vähättelyyn ei mielestäni pidä lähteä.

      Irwin lausui 1970-luvun alussa, että “näin onnellista kansaa ei löydy päältä maan”. Mikään ei ole muuttunut 50 vuodessa siltäkään osin. Oikein vetää suun vinoon hymyyn kun miettii sitäkin kappaletta. Omistamisen vaivaa ei rahvaalle haluta vieläkään sälyttää, nykyään vain hoetaan ilmastonmuutosta asian perustelemiseksi.

      1. Kyse ei ole pelottelusta, vaan faktoista. Ne jotka haluavat kiistää faktat lietsovat hysteriaa peittääkseen haluttomuutensa tehdä asialle jotain.

       https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ei-ole-olemassa-mitaan-ilmastohysteriaa-se-on-puhtaasti-ihmisen-aiheuttaman-ilmastonmuutoksen-vastaista-propagandaa/

    2. Olen pelottelusta hiukan eri mieltä. En muista että tutkijat olisivat varsinaisesti pelotelleet ketään, siihen on syypäitä se pieni joukko joka tapaa liioitella asioita. Näyttäisi jopa siltä, että pelotteluun tai pelkoon syyllistyvät ne, jotka apinanraivolla kieltävät koko ilmiön olemassa olon. Tutkijoiden aika yksinkertainen viesti on, ilmasto lämpiää ihmisen toiminnan johdosta ja asialle tulisi tehdä jotain kun vielä on hetki aikaa.

     Koronaan kuolee ihmisiä ja viranomaisten, tutkijoiden ja lääkäreiden tehtävä on tehdä parhaansa turhien kuolemien minimoimiseksi. Tämä tarkoittaa sitä mitä juurikin Suomessa on tehty. On annettu selkeät ohjeet ja mallit kuinka estää koronan esteetöntä leviämistä. Jos haluat vastakkaisen esimerkin mene Pietariin, jossa ihmiset elävät kuin mitään ei olisi meneillään. Tulos 130 koronakuolemaa vuorokaudessa.

     1. Juuri näin. Ilmastonmuutos on niin laaja ja vakava kokonaisuus, ettei sitä voi edes liioitella. Se sisältää luonnonmullistuksia, jääkausia ja sukupuuttoja.

      “Maapallon ilmastojärjestelmä on kuin vihainen peto ja me tökimme sitä kepeillä.” Näin totesi vuonna 1998 yhdysvaltalainen ilmastotutkija BroeckerWallacea.

      Oheisen linkin takana oleva esitelmäsarja kannattaa kuunnella.

      https://areena.yle.fi/audio/1-50822623

      1. No sovitaan että näinhän se tietysti on.

       Nyt asia on käsitelty ja voimme kaikki olla tyytyväisiä.

   2. Olen eri mieltä. Kyllä niitä helvettejä on todella olemassa: perhe- ja ostoshelvetit voivat hyvin maassamme.

  4. Hanna Mäntynen
   1.7.2021, 13:13

   “Ilmasto ja korona, korona ja ilmasto. Näitä toistellaan aivan kuin kirkko aikanaan pelotellessaan kansalaisia helvetillä. Eikö kukaan muu näe yhtymäkohtaa?”
   Noilla on parikin yhtymäkohtaa. Ensinnäkin kumpikin on totta ja vakava uhka ihmiskunnalle, toiseksi ne ovat yhteydessä toisiinsa siten, että lihantuotanto ja -syönti on valtava metsätuhojen ja siten ilmastonmuutoksen edistäjä.

   Sademetsiä ja meidän taigametsiämmekin on tuhottu teuraseläinten laitumiksi ja rehunviljelyyn. Nykyään ilmeisesti meillä metsitetään käyttämätöntä peltomaata. Mistä tulee karjan rehu?

   Ilman massiivista lihantuotantoa pandemiat eivät leviäisi eläimistä ihmisiin.

  5. Jos EU olisikin huolissaan sosiaaliturvan matalasta tasosta, se voisikin avittaa tilannetta kunnon avustuksilla. Mutta kun huolissaan on Euroopan neuvosto, josta tulee lähinnä mielikuva Museovirastosta, joka vaatii tämän ja tuon rakennuksen suojelua, mutta rahaa ei kunnostukseen anna.

Kommentointi suljettu.