Väärin pärjätty

Eilisaamun Jälkiviisaissa Iltalehden Kreeta Karvala arvosteli SDP:tä ja Krista Kiurua huonosti hoidetusta koronasta, mutta jo samaan aikaan uutisoitiin saksalaisen Der Spiegel-lehden tutkimuksesta, jonka mukaan Suomi on selvinnyt koronapandemiasta parhaiten. Asiasta kertoi myös Iltalehti kääntäen asian otsikkotasolla niin, että Suomen talouskasvu on koko EU:n hitainta. Vain otsikot lukevalle jää sellainen käsitys, että meillä menee huonosti. Koko jutun lukeva saa tietää, että Suomen talous ei koskaan käynytkään yhtä syvällä kuin muiden vertailumaiden. Asiat on siis hoidettu mallikkaasti.

Mutta eihän sitä voi sanoa, koska hallitus ei kerta kaikkiaan saa onnistua missään. Sen sijaan perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Riikka Purra esitellään Kreeta Karvalan tekemässä haastattelussa ympäristötietoisena kasvissyöjänä, joka on nuorempana äänestänyt vihreitä. Näin varmaan onkin, mutta samalla jää kertomatta Purran olevan kansallismielinen etnonationalisti, joka on puhunut ihan vakavissaan väestönvaihdosta. Kolme vuotta sitten hän väitti suurimman osan suomalaisista tunnistavan ihan intuitiivisesti, kuka on suomalainen ja kuka ei.

Tänään Iltalehti sitten näkyy jatkavan pääministereiden ateriakuittien selvittelyä ja on huomannut, että aiemmat pääministerit käyttivät ateriaetua vähemmän kuin Sanna Marin. Tämän ei pitäisi ihmetyttää, sillä kukaan heistä ei asunut Kesärannassa eikä kenelläkään muulla ollut jatkuvaa paikallaoloa vaativaa koronapandemiaa hoidettavanaan.

Joku sanoi sosiaalisessa mediassa, että Iltalehti on parhaimmillaan tonkiessaan sitä itseään viitaten kansanedustaja Sebastian Tynkkysen paskamakkiin pudonneeseen puhelimeen. Politiikkakin on viihdettä, mutta viihteen varjolla voidaan muokata myös mieliä.

Se siitä ja mennäänpä nyt tuohon pandemiavertailuun. Suomi on siis pärjännyt parhaiten 154 maan vertailussa. Kuolleisuus on vähäistä ja rajoitukset ihmisten elämään ja vapauteen ovat myös olleet suhteellisen vähäisiä. Bruttokansantuote ei ole laskenut niin paljon kuin verrokkimaissa ja rokotukset etenevät hyvin. Jotain on siis tehty oikein.

Kritiikkiä voi ja pitääkin aina esittää. On sanottu, että Suomi on harvaan asuttu maa, jossa ihmiskontaktit ovat normaalistikin vähäisempiä kuin tiheämmin asutuissa maissa. Tämä on varmasti totta. Totta on myös se, että Suomi on pärjännyt ottamalla velkaa, mutta niin ovat tehneet kaikki muutkin maat. Oleellista on huomata, että Suomen talous ei koskaan sukeltanut niin syvälle kuin monen muun maan talous, joten sen takia nousukaan ei ole yhtä näyttävää. Ei ole niin paljon kiinni kurottavaa kuin muilla mailla.

Jotkut puhuvat mielellään velkaantumisesta ja murehtivat velkojen jäämistä tulevien sukupolvien maksettavaksi. Jostain syystä nämä samat ihmiset eivät koskaan kanna huolta ilmastonmuutoksen, metsien ylihakkuun ja kaivosteollisuuden saastuttaman luonnon aiheuttamasta ympäristövelasta. Jos nyt oikein kyökkifilosofiksi heittäydytään, niin velanhan voisi ajatella myös positiivisesti. Velka on otettu tältä samalta maapallolta, joten yhtä hyvin voitaisiin ajatella, että koskaan ennen ei velkojilla ole ollut näin paljon saatavia. Velivainajani sanoin paljon on niitä, joille olen velkaa, mutta paljon on niitäkin, joille en ole, joten sopikoot keskenään.

Tästä eivät ekonomistit pidä, mutta olen varma, että yksikään maa ei tule koskaan maksamaan kaikkia velkojaan takaisin. Loputon talouskasvu on mahdottomuus, ja ilmastonmuutoksen seurauksia taloudelle voi vain ennustaa.

Ennustakoot ne, joille siitä maksetaan. Ei minua huvita ajatella näitä asioita jatkuvasti sen enempää kuin muitakaan kansalaisia. Puolet kansasta ähisee helteen tuskallisuutta ja toinen puoli ravaa THL:n varoituksista piittaamatta ympäri maata nauttimassa siitä. Samaan aikaan osa mediaa lobbaa meille täyttä päätä oikeistohallitusta, joka sitten tulee pelastamaan kaiken antamalla köyhille keppiä.

Minulle on käynyt kuten kaikille muillekin eläkettä odottaville, eli odotan vain sitä eläkettä. Sitten lakkaan piittaamasta tämänkään vertaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (112)
 1. Tea Kekkonen
  10.7.2021, 10:44

  Ja minä taas tulen kaipaamaan sinun näkemyksiäsi. Puet sanoiksi omat ajatukset, toistuvasti. Mitä sitten kun et enää kirjoita??? Meneekö minulta usko maailmaan, kun en saa lukea järjen ääntä?
  Toivottavasti eläkkeeseen on pitkä aika…

  1. Yhteen hiileen
   10.7.2021, 19:50

   Minä taas nuorena ajattelin, että hällä väliä. Nyt kun on vanhempana, siis ennen eläkeikää, pysähtynyt miettimään asioita tarkemmin ja tärkeämpänä, en voi sulattaa mitenkään tuota oikeistosta tulevaa valtamedian tuomaa propagandaa.

   1. Yhteen hiileen
    10.7.2021, 19:55

    Eläkkeelle kohta ja sitten on aikaa. Toivottavasti.

 2. Selkosen Roope
  10.7.2021, 10:45

  Karvalointi on muuttamassa suomalaista journalismia kokonaisuudessaan kesätoimittajatasoiseksi. Rehellinen, kriittinen ja reflektoiva työ on kadonnut, ja tilalle on tullut mediamogulien taustayhteisöjen agendojen yksisilmäinen edistäminen. Hyvää journalismia on kyllä olemassa, mutta se ei saa julkisuutta, kun raha liikkuu aivan muualla. Nyt olisi todellakin tarvetta uudenlaiselle iltapäivälehdelle, vaikkapa joukkorahoituksen voimin.

  1. Yhteen hiileen
   10.7.2021, 12:33

   Juuri näin

  2. Seppo Kinnunen
   10.7.2021, 13:25

   Karvala, jonka journalistisia kykyjä en lainkaan arvosta, ei todellakaan ole mikään taloudesta jotain ymmärtävä ekonomisti. Hän on roskajournalisti, joka jää vielä ”oikeiden” ekonomienkin varjoon, vaikka
   heihinkin pätee usein lainaamani sanonta:
   ”Ekonomisti on henkilö, joka on eri mieltä kuin toinen ekonomisti. Ekonomisteja on kolmea eri lajia: niitä jotka osaavat laskea, ja niitä, jotka eivät osaa. Ekonomistit ovat osanneet ennustaa viimeisistä kolmesta kriisistä seitsemän oikein, joten ei taloustiede aivan hyödytöntä ole. Puolet siitä on ihan hyödyllistä – harmi, etteivät ekonomistit pääse yksimielisyyteen siitä, kumpi puoli.”

   1. Luukas Pyykorpi
    10.7.2021, 16:29

    Eipä ’taloustieteen Nobelkaan’ ole oikea Nobel-palkinto vaan Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto. Hehkuttavat vaan taloususkovaiset sitä jumalattomasti. Onneksi on oikeita asiaansa antautuneita tieteilijöitä, joiden ansiosta kehitys kehittyy.

   2. Eihän rouva Karvala yksinkertaisesti saa trossata mitään muuta kuin vain sen, mitä hänen käsketään kirjoittaa. Rohkeus puuttuu ja viisauskin.

    Jos hän nyt vaikkapa parilla sanalla linjasta poikkeaisi, niin tämä tultaisiin hänelle varmasti
    ja ankarasti kostamaan!

    Ja se olisi sen tarun ja ”uran” loppu.

    Pelko on oikeisto-omistajien tuhoisin ase.

  3. Dr Matuplond
   11.7.2021, 13:35

   Onhan meillä Suomen Uutiset, mutta kun nekin ovat kesälomalla.

   1. Luukas Pyykorpi
    11.7.2021, 19:34

    Suomen ainoa klaustrofobiasta kärsivä printtimedia. Ovat nyt varmaan ihan vaan pihalla.

    1. Pihalla olevalla on ahtaanpaikankammo? Kuvaa loistavasti Suomen Uutisia!

Kommentointi suljettu.