Liian vasemmistolaista politiikkaa?

– Perussuomalaisten ja kokoomuksen pohjalta rakentuvalle oikeistohallitukselle on huutava kysyntä ja ainoastaan näiden puolueiden välillä voidaan sellainen muodostaa.

Näin arvioi eräs Ylen puoluejohtajakyselyyn vastannut perussuomalainen vaikuttaja Riikka Purran johdolla tehtävästä tulevaisuuden yhteistyöstä. Tv-uutisissa kiinnitin huomiota samaan asiaan, kun eräs haastateltu sanoi keskustan tekevän nykyisessä hallituksessa liian vasemmistolaista politiikkaa.

En ota kantaa tulevan puoluejohtajan henkilöön, sillä se on perussuomalaisten oma asia. Sen sijaan minua kiinnostaisi tietää, mikä Sanna Marinin hallituksen politiikassa on liian vasemmistolaista. Toissapäivänä listasin edellisen oikeistohallituksen saavutuksia, ja laitetaan koko lista vielä uudelleen. Sipilän hallituksessa olivat mukana keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset, joista osa muuttui hallituskauden puolivälissä sinisiksi. Vaihdos ei muuta sitä tosiasiaa, että perussuomalaiset kannattivat täysillä ihan kaikkia hallituksen toimia ensimmäiset kaksi vuotta.

1. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin.
2. Vuorotteluvapaan ehtoja kiristettiin ja vanhempainvapaan päivärahoja leikattiin.
3. Sairausajan vuosilomaa leikattiin palauttamalla siihen omavastuupäivät.
4. Vuosiloman kertymistä vähennettiin äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta.
5. Ansiosidonnaisen kestoa leikattiin 100 päivällä.
6. Palkatonta työaikaa pidennettiin.
7. Kikyllä leikattiin julkisen sektorin lomarahoja 30 prosenttia.
8. Vuosittaista työaikaa pidennettiin 24 tunnilla.
9. Työnantajamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi.
10. Työntekijän koeaikaa pidennettiin neljästä kuuteen kuukauteen.
11. Työsuhdeturvaa heikennettiin (mm. koeaikaa pidennettiin, takaisinottovelvollisuutta lyhennettiin ja pitkäaikaistyöttömän määräaikaisuuksia helpotettiin).
12. Aikuiskoulutustuen kestoa lyhennettiin 19 kuukaudesta 15 kuukauteen ja sen perusosaa leikattiin 15 prosenttia.
13. Ammatillisen koulutuksen määrärahoja leikattiin 190 miljoonaa euroa.
14. Työttömyyspäivärahan enimmäisaikaa lyhennettiin 100 päivällä.
15. Työmarkkinatuen peruspäivärahaa leikattiin.
16. Lähes kaikkia Kelan etuuksia (mm. lapsilisää, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahaa, peruspäivärahaa ja kansaneläkettä) leikattiin.
17. Lääkekorvauksia leikattiin 150 miljoonalla eurolla.
18. Veteraanietuuksia ja vammaisetuuksia leikattiin.
19. Lasten kotihoidontukea ja hoitorahaa leikattiin.
20. Päiväkotien ryhmäkokoja kasvatettiin.
21. Yleisen asumistuen perusomavastuuta suurennettiin.
22. Opiskelijoiden opintorahan osuutta pienennettiin ja lainaosuutta kasvatettiin.
23. Palkkatuella tehdystä työstä kertyvää työssäoloehtoa kiristettiin.
24. Aktiivimallilla leikattiin työttömyysturvaa.
25. Sotkettiin taksiliikenne.
26. Myytiin Neste ja muita valtionyhtiöitä.

Lista ei ole läheskään täydellinen, sillä siitä puuttuvat muun muassa korkeakoulujen rahoitusleikkaukset sekä pyrkimykset ulkoistaa sote ja liikenneverkko. Vajaanakin lista toimii hyvänä muistutuksena oikeistolaisesta politiikasta, jota kovasti tunnutaan kaipaavan. Mikä nykyisen hallituksen politiikassa siis on liian vasemmistolaista?

Onko sitä vaikkapa subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen, sosiaalietuuksien indeksijäädytysten poistaminen, kikyn tuomien julkisen sektorin lomarahaleikkausten ja työajan pidennysten purkaminen, oppivelvollisuuden pidentäminen, aktiivimallin poistaminen vai mikä? Onko sitä kenties sote, jolla turvattiin julkisen sektorin palvelutuotanto kohtuulliseen hintaan kaikille? Tähän en ole koskaan saanut vastausta, sillä jos näitä rupeaa kysymään yksitellen, niin vastaus on välttelevä ”no joo, mutta…”

Sen mutan jälkeen alkaa sitten valittaminen koronarajoituksista, jotka olivat ensin myöhässä ja nykyisin liioiteltuja. Ilmastotoimet ovat silkkaa sosialismia, sillä mitään ilmastonmuutosta ei ole olemassakaan. Hallitus kuulemma korottaa polttoaineen hintaa, vaikka tosiasiassa hallitus on tehnyt siihen vain yhden indeksikorotuksen viime syksynä, ja kaikki muu nousu johtuu maailmanmarkkinahinnan noususta. Työttömiä kuulemma kyykytetään aktiivimalli kakkosella, vaikka kyseessä on ihan erilainen pohjoismaisen työnhaun malli. Sen arvostelijoille huomautan vain, että työttömien kyykyttäminen on sitä tyypillistä oikeistolaista politiikkaa, jota niin moni kaipaa.

Tosiasiassa kukaan ei ole osannut sanoa, mikä Marinin hallituksen politiikassa on liian vasemmistolaista. Vasemmistolaisuus on vain  mielikuva, joka on iskostettu ihmisten mieliin jotenkin pahana asiana. Sekä perussuomalaisten että kokoomuksen jotkut somevaikuttajat puhuvat jopa kommunismista.

Erityisen pahana pidetään valtion velkaantumista, jolla on rahoitettu muun muassa yritystukia koronan kurittamille yrityksille. Tätä ei pidetä pahana asiana, mutta kun rahaa käytettiin toimeentulotuen tilapäiseen koronakorotukseen, niin se oli holtitonta toimintaa. Lääkkeeksi velkaantumiseen vaaditaan verojen alentamista ja julkisen sektorin leikkauksia ja unohdetaan, että julkinen sektori ne yritystuetkin rahoittaa. Julkinen sektori myös hoitaa koronarokotukset ja koronaan sairastuneiden hoidon, mutta se on tietenkin eri asia. Julkinen sektori nyt kerta kaikkiaan on liian suuri ja sieltä on leikattava.

Miettikääpäs uudelleen sitä ”liian vasemmistolaista politiikkaa” ja sen vastapainoksi Sipilän hallituksen oikeistolaista politiikkaa, joka köyhdytti yhdeksän suomalaista kymmenestä ja hyödytti joka kymmenettä. Jos katsotte kuuluvanne tähän hyötyneeseen kymmenesosaan, niin voitte vapaasti kaipailla sitä oikeistolaista politiikkaa. Muiden kannattaa harkita vielä uudelleen.

Kommentit (60)
 1. Mikä on porvarihallituksen leikkauslistan kohdassa kolme mainittu ”sairausajan vuosiloma”?

  1. Ennen vuosilomaa kertyi sairausajalta kuten töissäollessa, sen muutoksen myötä siihen palautettiin omavastuupäivät, eli jokusen päivän vähemmän vuosilomaa tuli.

  2. Rönttä-Köllönen
   18.7.2021, 11:34

   Ennen 1.4.2016 lainmuutosta vuosilomalla sairastunut työntekijä saattoi pyytää loman siirtoa ja sairaspäivien pitämistä sairausvapaina.

   Muutoksen jälkeen siirto tehtiin vasta kuuden ns. omavastuupäivän jälkeen.

   https://www.teollisuusliitto.fi/tyoelama/tyoehtosopimukset/teknologiasektori/teknologiasektorin-ajankohtaista/vuosilomalain-muutokset/

 2. On kai tämä jo osalle selvääkin. ”mutku mutku” selittely jatkuu. En minäkään kehtaisi tunnustaa, jos helppo-heikki olisi päässyt virtsaamaan silmään ja tuommoisen olisin julkisesti mennyt myöntämään. Olisiko ”kuntavaalijytky”jäänyt tulematta siksi, että osa ihmisistä järkiintyy kuitenkin äänestyskopin yksinäisyydessä? Kun on ajatuksella ja kokemuksella tehnyt oman poliittisen valinnan vailla ”humpuukimestaria”, niin on helppo olla. Samanlaista, kuin teleoperaattorin valinta. Jos onhyväksi havaittu, ei piä mennä vaihtelemaan.

Kommentointi suljettu.