Luulo ja tieto

Uutissuomalaisen teettämän kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista joko vastustaa maakuntaveroa tai ei osaa sanoa kantaansa siihen, ja vain 20 prosenttia kannattaa sitä. Kyselyssä perussuomalaisten ja kokoomuksen äänestäjien lisäksi veroa vastustavat voimakkaimmin suurituloiset. Mitä suuremmat tulot vastaajalla on, sitä varmemmin hän suhtautuu maakuntaveroon kielteisesti. Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan uudistus on jäänyt monelle aika epäselväksi.

Epäselväksi jääminen ei ihmetytä minua yhtään. Jatkuvasti puhutaan maakuntaverosta, vaikka pitäisi puhua alueverosta, koska veron tuotto tullaan ohjaamaan hyvinvointialueille. Suunnilleen se tiedetään, että vero liittyy sote-uudistukseen, mutta siihen tieto yleensä loppuukin. Monet kuvittelevat sen olevan uusi vero kaikkien nykyisten verojen päälle. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan se on kunnallisverosta sosiaali- ja terveyspalveluihin käytettävän osuuden siirto ensi alkuun valtiolle ja myöhemmin palvelut tuottavalle hyvinvointialueelle. Kunnallisvero alenee saman verran kuin sen tuotosta siirretään sote-kustannuksiin. Lisää asiasta voitte lukea täältä.

Miksi asia on jäänyt kansalaisille epäselväksi? Eikö hallitus ole tiedottanut siitä tarpeeksi? On hallitus yrittänyt asiasta kertoa, mutta sitä ei ole kuunneltu. Uutisissa on kerrottu lähinnä hallituksen sisäisistä erimielisyyksistä. Itse veron sisällöstä on kerrottu hyvin niukasti, ja kun siitä joskus uutisoidaan, niin ensimmäisenä pääsee ääneen oppositio, jonka edustajat saattavat ihan kirkkain silmin väittää veron olevan entisten verojen lisäksi maksettava uusi vero. Edes tällaista väärää tietoa ei media yleensä kyseenalaista eikä oikaise.

Maakunta- eli alueveroa vastustavat suurituloisten lisäksi erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat. Tämäkään ei ihmetytä, sillä suurituloiset maksavat mielestään liikaa veroa ja oppositio vastustaa kaikkea, mitä tämä hallitus esittää. Kun heille vaikka vain vihjaisee uuden veron tulosta, niin vastustaminen on varmaa. Oikeastaan kyselyssä olisi pitänyt ihan ensimmäiseksi kysyä, mitä vastaaja tietää tästä valmisteilla olevasta verosta. Kyselyn tuloksesta päätellen suurin osa ei tiedä siitä mitään.

Suurituloiset hellivät mielellään myyttiä, jonka mukaan he maksavat suurimman osan kaikista veroista. He kyllä maksavat noin 70 prosenttia valtion ansiotuloverosta, mutta sen kertymä on vain kuutisen prosenttia kaikista Suomessa kerättävistä veroista. Suurimmat verokertymät tulevat arvonlisäverosta ja kuntien tuloverosta. Lukekaa asiasta lisää täältä.

Minustakin olisi mukavaa maksaa vähemmän veroja ja vaatia yhteiskunnan verovaroilla tuottamien palvelujen parantamista, mutta se yhtälö ei toimi. Nyt ei ole edes kyse tästä, vaan rahojen siirtämisestä taskusta toiseen. Jo nyt varsinkin pienten kuntien sote-kustannukset haukkaavat yli 60 prosenttia niiden verotuloista. Jos kunta järjestää palvelut itse, niin sen verran on varattava soteen jo talousarviota laadittaessa. Jos sote-palvelut tuottaa kuntayhtymä, niin se reilu 60 prosenttia rahoista käy vain kääntymässä kunnan kassassa, josta se siirretään sote-palvelut tuottavalle kuntayhtymälle maksuosuuksina. Tämä turha mutka voidaan välttää ohjaamalla soteen tarvittava osuus kunnallisverosta suoraan palvelut tuottavalle hyvinvointialueelle.

Asiasta ei ole edes vaikea säätää, sillä jo nyt valtio kerää kaikki verot ja jakaa niiden tuoton muille veronsaajille eli kunnille ja seurakunnille. Veroteknisesti ei ole mikään ongelma jakaa hyvinvointialueille soteen tarvittava osuus kunnallisveron tuotosta ihan samalla tavalla. Ainoa ongelma on poliittinen. Oppositio vastustaa veroa antamalla ymmärtää sen olevan uusi vero entisten päälle ja hallituspuolueiden pienetkin erimielisyydet uutisoidaan hallitusta repivinä riitoina. Niin kävi viimeksi, kun hallitus neuvotteli vain siitä, tehdäänkö ensin sote ja vasta sitten veropäätökset vai tehdäänkö molemmat samanaikaisesti. Kuten tiedetään, niin hallitus päätyi ihan sovussa tekemään ensin soten ja aloittamaan verouudistuksen valmistelun.

Kerrataan vielä. Maakuntavero ei ole maakuntavero, vaan aluevero. Se ei ole entisten verojen päälle tuleva vero, vaan sillä ohjataan soteen tarvittava osuus kunnallisveron tuotosta suoraan palvelun tuottajalle. On kummallista, että hallituksen ja median sijaan bloggaajan pitää jatkuvasti kertoa tällainen perusasia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (55)
  1. Ihan tarkoituksellistahan tuo oppositiopuolueiden “väärinkäsitys” on. Ja uppoaa kannattajiin……

  2. Matti Sillanpää
    19.7.2021, 10:06

    Niin, minua ainakin ihmetytti Uutissuomalaisen uutisessa se, että artikkelissa ei kerrottu, mitä ihmisiltä oli ihan tarkalleen kysytty. Keskisormen uutinen omu maksumuurin takana, joten diellä en käynyt.
    Yleensä olen tavannut uskoa, että jos jotain jätetään uutisoimatta, vaikka siihen olisi aihetta, siihen uutisoimattomuuteen on jokin syy.

Kommentointi suljettu.