Oppositiojohtajan paluu

Eilisen tärkein uutinen oli ainakin Ylen mielestä Petteri Orpon paluu sairauslomalta ja Orpon tärkein viesti oli paheksunta siitä, että hallitus lomailee. Samaa paheksuntaa hallituksen lomailusta esitti Ylellä myös OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka, jonka mielestä hallitus ei hoida hommiaan, vaikka festivaalit ovat käynnissä ja koulut alkamassa.

Onhan se kamalaa, että ministerit viettävät kesälomaa kukin vuorollaan. Orpo puhuu lomailun tärkeydestä terveydenhoidon kannalta, mutta ilmeisesti ministerit eivät saa lomailla. Misukka puolestaan sysää syyn koronan leviämisestä festivaaleilla hallitukselle. Tämä on tuttu laulu, jota on laulettu jo puolitoista vuotta. Kokoomus on aina johdonmukaisesti vastustanut hallituksen toimia vaatimalla ensin nopeita rajoituksia ja heti perään rajoitusten nopeaa purkamista. Nyt on näköjään kierretty koko ympyrä ja ollaan vaatimassa taas uusia rajoituksia. Tätä laulua laulettaessa unohtuu koronatoimien vastuun jakautuminen hallituksen, aluehallintoviranomaisten ja kuntien kesken, ja ihan kaikki pannaan hallituksen vastuulle.

Se siitä hallituksen lomailusta, ja mennäänpä Orpon muihin puheisiin. Hänen paluunsa sairauslomalta oli pohjustettu hyvin. Ensin hän antoi haastattelun Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapalalle, ja pari päivää myöhemmin Yle juhlisti uutislähetyksissä hänen paluutaan. Tuntuu ihan siltä, että nyt valtakunnassa rupeaa tapahtumaan, kun saatiin oikea mies takaisin ohjaksiin.

Ei Orpo oikeastaan mitään uutta missään haastattelussa sanonut. Se tiedetään vanhastaan, että hallitus ei osaa tehdä mitään oikein. Sekin tiedetään jo, että kokoomus valmistelee hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, kunhan Jussi Halla-aho ensin vaihtuu Riikka Purraksi. Tuttu laulu on sekin, että sosiaaliturvaa pitää leikata kaikilta.

Sitä Orpo ei tosin sanonut suoraan, vaan se pitää päätellä hänen suhtautumisestaan kokoomuksen eduskuntaryhmän aloitteeseen alentaa maahanmuuttajien sosiaaliturvaa. Orpon mukaan niin puolue kuin hänkin ovat aloitteen takana, koska meidän sosiaaliturvajärjestelmämme ei kannusta työntekoon. Hän on puhuvinaan maahanmuuttajista, mutta tarkoittaa tosiasiassa ihan kaikkia. Orpokaan ei puhu mitään siitä, että yhden ihmisryhmän asettaminen lain edessä eriarvoiseen asemaan on vastoin perustuslakia, eikä sitä voida toteuttaa. Sen sanoi jopa Jussi Halla-aho, mutta kokoomuksessa ei olla kuulevinaan.

Tämä valikoiva kuulo kertoo siitä, että kokoomus on valmis muuttamaan ihan kaikkien sosiaaliturvaa “työhön kannustavaksi”. Suomeksi se tarkoittaa tukien leikkaamista kaikilta tasapuolisesti.

Kuten olen monta kertaa sanonut, niin maahanmuuttajien tukien alentamista yritettiin Juha Sipilän hallituksen aikana, mutta yritys törmäsi heti perustuslakiin. Vieläkään ei ole löytynyt yhtään perustuslakiasiantuntijaa selittämään tätä asiaa uutistoimituksille. Luultavasti heiltä ei kysytäkään mitään ennen seuraavia eduskuntavaaleja, joiden jälkeen mahdollisesti muodostettava oikeistohallitus käärii taas hihat ja rupeaa antamaan köyhille ja laiskoille työttömille keppiä. Kun maahanmuuttajien tukien alentaminen törmää perustuslakiin eikä sitä kyetä muuttamaan, niin sitten leikataan kaikilta tasapuolisesti.

On hyvä asia, että Orpo on taas kunnossa ja haastaa hallitusta, kuten oppositiojohtajan pitääkin. Sen kriittisen journalismin perään minä taas vain kyselen, sillä kaikissa tiedotusvälineissä Orpo sai puhua ilman yhtään häiritsevää kysymystä. Sitä kriittistä journalismia saadaan kyllä ihan lähipäivinä, kun toimittajat rupeavat hiillostamaan lomalta palannutta pääministeri Sanna Marinia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (94)
 1. Mielenkiintoista luettavaa kun tässä jonottelen työkkärin puhelimeen, jonotusaika 12 minuuttia yksi sekunti. Yritän selvittää koska joku työkkäriläinen tulisi sen verran lomalta että viitsisi tarkistaa sen selvityksen joka minulta vaadittiin ja jonka takia työttömyyskorvaukseni lopetettiin kokonaan. Kiva tietää että minun 584€ tukieni leikkaaminen toisi tarjolle muitakin töitä kuin niitä erikoisosaamista vaativia teollisuuden tehtäviä ja 20h/viikko kassahommia joihin vaaditaan 5+ vuoden kokemus mitä tämän paikkakunnan kaikki 62 työpaikkaa ovat.

  1. Jos joku jäi funtsimaan niin selvitys oli kyllä tarkistettu muttei viitsitty kirjata Kelalle. Puhelimeen vastannut virkailija vähön ihmetteli itkuani asiaa selvitettäessä, mutta jätin sitten kysymättä että stressaisiko häntä se että toisilla ihmisillä olisi valta viedä hänen koko kuukauden palkkansa tuosta noin vaan.

   1. Matti Kauhanen
    3.8.2021, 20:23

    Hieman huvitti Orpon kommentit, kun tosiaan piti tarpeellisena riittävää lepoa myös poliitikoille ja sitten totesi melkein perään, että “hallitus ei toimi, vaikka sille kuuluu vastata maan johtamisesta!” Onhan siellä koko ajan joku ministeri hoitamassa pääministerin tehtäviä ja ymmärtääkseni ministerit kokoustavat heti, jos tarve vaatii. Koronan hoito kuuluu pääosin alueille ja kunnille, joten rajoitusten määräämiseen ei hallitusta tarvita. Opposition harmiksi talouskin on kovassa kasvussa, joten siihenkään hallituksen ei kannata puuttua. Työvoiman kysyntäkin on monella alalla tarjontaa suurempi. En oikein ymmärtänyt, mihin nopeisiin toimiin Orpo hallitusta juuri nyt toivuttuaan kaipasi. Ja mitä päätöksiä hänen mielestään olisi juuri nyt tehtävä. Ainuttakaan hän ei maininnut. Mutta hyvä, että oppositiojohtaja on taas iskussa, mutta kannattsisi odottaa, että nukutuksen huurut kaikkoavat.

    1. Tomppo+Hannu
     3.8.2021, 21:47

     Minusta Orpo oli väsyneen näköinen. Olikohan nukutushuurut jo poistuneet, mene ja tiedä. Orpollakin on yksi ongelma , se on se Valtonen joka käsittääkseni kyttää Orpon paikkaa. Kuinkahan suurta palkkaa Orpo saa jos jäisi sairaseläkkeelle? Sitä vaan, että tulee kalliiksi meille veronmaksajille. Kyllähän väsyneet ja” raskasta”työtä tehneet pitäisi päästää pois “työn” ikeestä.

     1. Salaliittoteoria. Petteriltä tämä oli tarkoin harkittu juttu,niin kuin sydän oikeallakin. Tällä välttyy potkulta persukseen, eli maine säilyy ja eläkkeelläkin varmaan pääsee haukkumaan hallitusta Ylelle.

  2. Otan osaa, Maria.
   Olen ollut pitkään työttömyysetuutta saava, joka silloin sun tällöin on onnistunut piipahtamaan palkkatöissä. Nyt parhaillaan syynätään vaalilautakuntapalkkioita, jotka maksettiin heinäkuussa, vaikka itse työn tein toukokuun lopulla ja kesäkuun 13.pvä. Sovittelussa, lukee verkkopalvelussa. Yhteensä 300€:n euron tulo, jota nyt sovitellaan sosiaaliturvaan keskellä kesää. Päivärahan maksatus viivästyy, kun vielä on kesälomia jäljellä.

   Yksikään kokoomuslainen ei ikinä tule ymmärtämään mitä lyhyenkin työn vastaanottaminen tarkoittaa työttömälle. Aika moni työtön tekisi enemmänkin satunnaisia palkkatöitä, jos se vain olisi helpompaa ja olisi jokin perusturva, jota ei missän tilanteessa menettäisi.

   1. Kiitos. Näyttää tosiaankin siltä että puhe siitä että saisi ottaa työtä 500€ edestä kuussa vastaan on juurikin vain puhetta. Kirjaimellisesti mitään ei uskalla tehdä kun mikä hyvänsä voi vaikuttaa niihin suunnattomiin 584€ kuukausituloihin ja valitusoikeutta ei ole.

    1. Luukas Pyykorpi
     3.8.2021, 18:56

     Valituksia työttömyysturvan tiimoilta voi tehdä aina Vakuutusoikeuteen asti, mutta sieltä ei kai koskaan ikinä kelläkään tullut positiivista ratkaisua.

     1. Jari J. Marjanen
      3.8.2021, 21:53

      Luukas Pyykorvelle: kyllä vakuutusoikeus sentään joskus muuttaa päätöksiä hakijan hyväksi! Tilastoja tuomioistuimen sivuilta.

      Jos muutoksenhakija saa myönteisen päätöksen jo alemmalta elimeltä, niin tapaushan ei edes etene VakO:een asti.

      Sen sijaan on hyvin harvinaista, että KHO hyväksyisi lain sallimaan VakO:n päätöksen purkamisen oikeudenkäyntivirheen vuoksi, mutta tässä tapauksessa niin on käynyt:
      https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1541750767782.html

     2. Oikeuden käyminen on rikkaita varten, köyhän on vain nieltävä.

      1. maija nurmi
       7.8.2021, 13:14

       Kummallista, että köyhän odotetaan jaksavan aina kaikesta tapella. Valituskanavat ovat sitäpaitsi taitavasti piilotettuja.Kuulin jälkeenpäin, että kuntoutuksessa ( itse pitkän linjan työsuojeluvaltuutettuna) olisi havaitsemistani räikeistä rikkomuksista ” pitänyt” valittaa jonnekin… en edes muista kirjainlyhennettä. En tiennyt, että sellainen instanssi on olemassa.

   2. Työttömyysturvan suojaosuus oli 30.6 asti 500€ (465€/4:n kalenteriviikon ajalta). Vaali-ltk-palkkiot oltaisiin maksettu viim. kesäkuussa, ellei vaaleja olisi siirretty. Nyt ne maksettiin heinäkuussa ja 1.7 alkaen on taas voimassa vanha suojaosuus 300€ (279€/4:n kalenteriviikon ajalta). Joten mulla menee hitusen yli, siksi kai sovitellaan.

    Suojaosuus on ihan ok, mutta teettää hallintotöitä: pitää ilmoittaa työpäivät, mahdollinen palkanmaksupäivä ja toimittaa palkkatodistus, kun palkka lopulta maksetaan. Vaikka niin Kela kuin kassatkin saavat tulotiedot nykyisin suoraan verottajalta. En ymmärrä miksi tuota 500€:n suojaosutta ei olisi voitu jatkaa, se oli vain hyväosaisia varten annettu kädenojennus, korona-ajan lievennys. Nyt alkoi rupusakin arki, meille ei lämmintä kättä tarjota.

    1. Ja ajatelkaa: mulla menee 21€ yli suojaosuuden ja sen takia asiaa setvitään. 21€:n takia!

    2. Kiitos tiedosta, en tiennyt että suojaosuus oli pudonnut. Johtuneeko siitä että Kela mm. Facebookissa edelleen mainostaa aktiivisesti sen olevan 500€. Tätä juuri tarkoitin että yhtään mihinkään mitä työkkäri tai Kela sanovat ei voi luottaa.

     1. Itseasiassa täällä tehtiin juuri vakuutusoikeudessa hakijan kannalta positiivinen päätös, ja meni maksuunkin jo tuossa heinäkuussa – asia itsessään oli tapahtunut maaliskuussa 2019… Ja tässäkin kyse siitä, että virkailija tulkkasi lakia väärin, ja asiaa erikseen pari tuntia selvitettyään neuvoi minua väärin (voiko kolmen kuukauden työvoimakoulutukseen jättää menemättä, jos kahden viikon päästä sen alkamisesta alkaa kokoaikainen työ – ei lain mukaan voi). Eli heko heko – ei tosiaan voi virkailijan sanaan luottaa…
      Tässä kuitenkin katsottiin vakuutusoikeudessa lopulta, että minun olisi pitänyt pystyä luottamaan virkailijan sanaan ja asia ratkaistiin edukseni. Loputtomien lausuntojen ja selvitysten kirjoittelu oli paskaa, mutta sentään sain oikeutta. Eli toivoa on!

      1. Mut olen kans ollu kerran tuossa limbossa, että koska olin keväällä tehnyt yhdet nettisivut ja laskuttanut ne Eezyn kautta, käyttivät kesä-heinä-elokuun sen selvittämiseen, olenko yrittäjä. Koko kesä vailla mitään rahaa, vaikka käsittelyaika piti lainkin puitteissa olla max 30 päivää, mutta siellä vaan voivoteltiin että no ei näitä voi nopeuttaa.


      2. Loputtomien lausuntojen ja selvitysten kirjoittelu oli paskaa, mutta sentään sain oikeutta. Eli toivoa on!

       Itseä kiinnostaa paljon mahtoi maksaa asian pyörittely todennäköisesti vain muutaman satasen tähden mitä sait? Jos asiasta piti kirjoittaa erilaisia selvityksiä ja lausuntoja saada. Niin jolleki/joillekin ainakin virastoissa maksettiin tuosta palkkaa. Puhumattakaan sinun käyttämästä ajasta mitä selvittelyyn käytit ja et saanut edes palkkaa. Ja aika varmasti kaikki tiesi, että asiahan on aivan päivän selvä sinä olet oikeassa. Olisipa tulos ollut mikä tahansa niin kaikki järjellä ajattelevat tietää, että olit oikeassa.

       Herääkin kysymys miksi oletus väärinkäytöksistä on aina sama ja yhtä raskas jos sokea/kuuro/tyhmempikin näkee/kuulee/ymmärtää että mitään väärinkäsitystä ei ole tapahtunut. Ketä ja kenen etuja se palvelee? Toki järjestelmän väärinkäyttäjiä on ja ne pitää saada kiinni. Mutta niin hankala ymmärtää tätä järjettömyyttä.

       Kun samaan aikaan vaikka joku työttömien “auttaja kursittaja” konsultti saa tililleen varmasti ihan kivan korvauksen työttömien “auttamisesta”. Vaikka tämän jälkeen työttömät jatkaa uudelle kurssille. Johon kuuluu taas vaikka 12kk palkatonta työtä, jonka konsultti järjestää yhteistyössä työvoimapulassaan kärvistelevien firmojen kanssa. Joilla luonnollisesti niin kovasti vaikeuksia palkata työvoimaa jostain kumman syystä, jota ei ole eikä selvitetä miksi se on niin vaikeaa firmoille? Tai ehkä selvitetään mutta aina jotenkin vika löytyy työttömistä ei firmoista millään muotoa.

       Tälläisten asioiden perihpohjaiset selvittelyt tuskin kiinnostaa ketään virastoissa, koska nämä “auttajat” orjatöineen tekee hyvää työtä kuuleman mukaan. Ja toki tekeekin koska karenssien uhalla siivoovat työttömiä orjatöihin kurssiensa kautta tai ainakin karenssiin ja saa virastoissa palkkaa nostavat näyttämään samalla tehokkailta ja aikaan saavilta. Ja työtön/työttömät jotka ei suostu enää päätyy karenssiin epäillyksi työhaluttomuudesta ja heiltä vaaditaan selvityksiä yms.

       1. “Itseä kiinnostaa paljon mahtoi maksaa asian pyörittely todennäköisesti vain muutaman satasen tähden mitä sait?”

        Varmasti maksoi paljon työtunteja. Olin silleen etuoikeutetussa asemassa, että olin kuitenkin ansiosidonnaisella, joten tuo viime kuussa napsahtanut korjaus meni nipinnapin nelinumeroiseksi kuitenkin. Mutta se tietysti on nyt paremmassa tilanteessa “ekstrarahaa”, jolla voikin lyhentää tämänhetkisiä luottokorttivelkoja aikomaansa nopeammin – kun silloin asian sattuessa sitä nyt ois tietysti voinu laittaa vaikka uuden työpaikan takia eri paikkakunnalta vuokratun asunnon vuokratakuisiin eikä maksella niitä luottokortilta…

       2. maija nurmi
        7.8.2021, 13:29

        Ihan asiaa. Ihmetyttää se, että odotaan ihmisen jaksavan aina tapella kaikesta. Kun on meissä köyhissä paljon uupuneita, sekä mielenterveysongelmia ( sairastuminenhan on rikollista !), etteivät jaksa. Lisäksi valituskanavat piilotetaan. Pääsin onneksi eläkkeelle kuntoutuspajasta- jossa kuntouttaja toki työllisti itsensä ja kaverinsa, paikallinen TE- toimisto maksaa, että muka tekee jotain. Pitkän linjan työsuojeluvaltuutettuna huomasin räikeitä rikkomuksia, jotka päivittäin vaaransivat kaikkien terveyden.Kuulin jälkeenpäin, että olisi pitänyt tehdä valitus …en edes muista kirjainlyhennettä, että oli sellainenkin olemassa.Ainoa minulle annettu osoite oli puljun johtohenkilö. Se hyvä minulle seurasi, että huomasivat minun olevan ” hankala tyyppi”, suositettiin eläkettä- luulivat, että pitäisin turpani kiinni.

      3. Itsellä jaksaminen on näissä asioissa niin lopussa että tosissani mietin että menenkö ennemmin kaulasta roikkumaan kuin täytän edes sen työkkärin selvityksen mikä tähän johti. Olen lievää ADHDta lukuunottamatta mieleltäni täysin terve ihminen joten sopii ajatella mitä tämä rumba tekee niille ihmisille jotka eivät ole.

       1. Maria, älä tee sitä lopullista ratkaisua. Et ikinä saisi silloin tietää miten sinun kävi.

     2. Maria, tarkistin – vasta nyt – se suurempi suojaosuus onkin voimassa 30.9.2021 asti. Kelan sivuilla tiedotus 31.5. Annoin siis väärää tietoa, mutta ei tässä pysy perässä, kun muutoksia on tullut nyt viimeisen vuoden aikana paljon, eikä niistä tiedoteta koskaan työttömille erikseen vaan pitäisi kaikenaikaa seurata joka käännettä ja uutta ohjetta virastojen ja muiden tahojen verkkosivuilta. (ja nyt mietin, että miksihän päivärahani on “sovittelussa”? jännitystä riittää työttömän elämässä – ha ha ha.)

      1. Kiitos, tuo ratkaisi mm. sen että en uskalla hakea sitä osa-aikatyötä mitä harkitsin. Se olisi kestänyt pidempään kuin syyskuun loppuun eikä tulisi mieleenkään ottaa riskejä jotka tarkoittavat edes sen 584€ menetystä edes hetkeksi. Kumma kyllä kun siitä ei ole paljoa pystynyt puskureita säästämään.

       1. Jarmo Nikumaa
        4.8.2021, 15:46

        Nykyisellään, vuoden 2019 huhtikuusta, osa-aikaisen sovittelu menee niin että palkanmaksupäivä määrittää sovitteluajankohdan, ei työn alkaminen. Eli jos ensimmäinen palkkapäiväsi on myöhemmin kuin 4-viikkoisen päivärahakauden hakupäivä, niin saat siltä neliviikkoiselta täyden päivärahan vaikka olisit jo ollut osan päivistä töistä. Sitten kun päiväraha-ajanjaksolle osuu palkanmaksupäivä, niin päiväraha sovitellaan. Tämä siirtymä vaikuttaa myös osa-aikatyön päättymisen jälkeiseen aikaan, jos viimeinen palkanmaksupäivä on työn jälkeisellä työttömyysajalla. Eli päiväraha sovitellaan vielä silloinkin saamasi palkkasi mukaan. Siitä eteenpäin menee taas totutusti.

 2. “Sen kriittisen journalismin perään minä taas vain kyselen, sillä kaikissa tiedotusvälineissä Orpo sai puhua ilman yhtään häiritsevää kysymystä.”
  Tuota minäkin ihmettelin, ei vaadittu kokoomuksen näkemystä mihinkään asiaan. Eli miten he ratkaisisivat työperäisen maahanmuuton vaikeudet ja humanitäärisen maahanmuuton ongelmat työllisyyden suhteen.
  Sisäisestikin on kasvavia probleemia, miten ratkaistaan hoitohenkilökunnan pysyminen alalla.
  Tarjoilijat ja kokit äänestivät jo jaloillaan ja niin syntyi työvoimapula, joka on todellinen.

  1. Hanna Mäntynen
   3.8.2021, 16:36

   Kokoomuksen ja PS:n lääke työvoimapulaan on jo tiedossa: Kokoomus haluaa leikata palkkoja ja pidentää työaikaa, PS taas estää alle 3000 €/kk tienaavien palkkaamisen ulkomailta.

   Ja nämä ovat kivasti synkassa: kun palkkoja leikataan, ketään ei voida ulkomailta työllistää.

   Mitään järkeä minä en tästä löydä.

  2. Luukas Pyykorpi
   3.8.2021, 16:45

   “Tuota minäkin ihmettelin, ei vaadittu kokoomuksen näkemystä mihinkään asiaan.” Ihmettelyt kaikilla pitäisivät mielestäni loppua siihen, kun ottaa selville kenelle media eli tiedotusvälineet kuuluvat. Omistussuhteet. Lehdet etupäässä Kokoomuksen nuoleman EK:n (Eteläranta 10, Hki) piirien hallussa. Mitä asuntolainojen ja nousevan elinkustannusindeksin rasittamat toimittajaressukat uskaltavat siis? Ei ole enää niitä pelkäämättömiä tutkivia journalisteja television, radion tai lehdistön palkkalistoilla! IMO

  3. Yhteen hiileen
   3.8.2021, 20:07

   Voi että kun potuttaa tuo Ylen nykyinen toiminta, jonka uutisointi on ollut mielestäni aikaisemmin kohtuullisen puolueetonta, ei enää. Peukku alas Ylelle.

Kommentointi suljettu.