Tyhmän eväät

Olen ennenkin sanonut, että tosiasioiden kertomisen lisäksi uutisilla ja niiden sananvalinnoilla myös muokataan todellisuutta. Oikein hyvän esimerkin tästä tarjoaa kuukausittainen Ylen puoluekannatusmittaus, josta samainen Yle sitten uutisoi koko julkaisupäivän. Tänä aamuna kerrottiin otsikkotasolla, että kokoomus porskuttaa kärjessä, Halla-ahon lähtö ei heilauta PS:n suosiota ja keskusta on taas suurin pudottaja. Toisena oleva SDP mainitaan vasta otsikon alla.

Tasan vuosi sitten kärjessä oli SDP, ja silloin sen suosio oli otsikon mukaan vähättelevästi huipussaan, PS paransi juoksuaan ja keskusta rypi pohjalukemissa. Normaalilla järjenjuoksulla varustettu uutisten seuraaja ymmärtäisi kyllä selkeät numerot myös neutraalimmin selitettynä, mutta otsikon pitää herättää mielenkiintoa. Heikommalla järjenjuoksulla varustettu puolestaan lukee vain otsikot ja muodostaa näkemyksensä niiden perusteella.

Tutkimus pitää sitten myös analysoida, ja niin totisesti tehdään. Jo tämän aamun Ylen Aamu-tv:ssä oli peräti kaksi politiikan toimittajaa kehumassa kilpaa kokoomuksen nerokasta strategiaa ja pitkäjänteistä toimintaa, jolla kannatusta on saatu nostettua. Kaikki tuntui olevan tarkkaan suunniteltua, ja jopa sanan “kantasuomalainen” käyttö eduskuntaryhmän perustuslainvastaisessa esityksessä alentaa maahanmuuttajien sosiaaliturvaa oli heidän mielestään tarkkaan harkittu teko.

Minusta on kyllä näyttänyt siltä, että kokoomuksen strategia on ollut samojen asioiden jankuttaminen kyllästymiseen asti. Hallitukselta puuttuvat koronatoimet ja sen seurauksena maan talous romahtaa, vaikka Suomi on kansainvälisen vertailun mukaan selvinnyt koronasta parhaiten. Hallitukselta puuttuvat työllisyystoimet, vaikka työllisyys kasvaa ennätysvauhtia ja Sanna Marin on 2000-luvun suosituin pääministeri. Kuitenkaan hallitus ei tee kuulemma mitään ja nyt lomalta palannut pääministeri osoittaa epävarmuutta koronapassin suhteen. Puhumattakaan siitä, että pääministeri kehtasi yleensä edes lomailla, vaikka koronatartunnat ovat kovassa nousussa.

Kokoomuksen strategia on siis yksittäisistä asioista jankuttaminen yhdistettynä tosiasioiden sivuuttamiseen. Erityisesti minua huvitti kahden politiikan toimittajan tämänaamuinen ihastelu sanan “kantasuomalainen” onnistuneesta käyttämisestä. Olihan se onnistunut siinä mielessä, että kaikki toimittajat takertuivat siihen. Kaikki rupesivat puhumaan kantasuomalaisuudesta, vaikka koko esitys on vastoin perustuslakia. Siitä ei vieläkään ole näkynyt uutisia, joten lukekaa asiasta vaikka täältä. Monta päivää jatkunut yhden sanan selittely kyllä kertoo sen tulleen mukaan vahingossa perussuomalaisten ohjelmaa kopioidessa, mutta “puolueettomat” politiikan toimittajat näkevät senkin nerokkaana strategiana.

Se sana oli siis ilmiselvä vahinko, mutta siihen takertumalla häivytettiin onnistuneesti esityksen perustuslainvastaisuus ja höynäytettiin hölmöjä. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan kokoomuksen kannatus nousi eläkeläisten, työväestön ja vähemmän koulutettujen, ammatillisen koulutuksen saaneiden äänestäjien keskuudessa, ja tässä voivat näkyä kokoomuksen viimeaikaiset ulostulot maahanmuutosta.

Isävainajani sanoi usein, että tyhmimmän eväät syödään ensin. Jos kannatuslukujen suunta tulee pysymään tällaisena ja kokoomus ja perussuomalaiset lähestyvät toisiaan lisää, niin ensimmäisenä sen tuntevat nahoissaan juuri eläkeläiset, työväestö ja vähemmän koulutetut, ammatillisen koulutuksen saaneet äänestäjät. Älkää sitten tulko sanomaan, että teitä ei varoitettu.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (94)
 1. Onhan se todellakin ihmeellistä että koksujen ja persujen kannattajiin liittyy median mukaan juuri niitä, jotka tulevat eniten kärsimään mikäli kyseiset puolueet nousisivat hallituspuolueiksi. Täytyy ihmetellä onko kansan älykkyys todella niin alhaisella tasolla että näin tapahtuisi?

  1. Kylläpä se taitaa olla. Kieli pitkällä odotellaan jonkun BBn alkamista syksyllä.

   1. Kerran tälläisten alussa katoin parikymmentä minuuttia sitä ohjelmaa ja päätin etten koskaan enää. En käsitä mitä mielenkiintoa niissä joillekin ihmisille on. Jo ohjelmamainokset aiheuttavat ihmettelyä samaisesta.

    1. Se on sitä äärimmäisen välttämätöntä jokapäiväistä sosiaalipornon annostelua rahvaalle.

     Sitä enemmän sitä töllötetään kun annetaan BB-asukeille viinaa. Hurskaammat saavat sitten kauhistella!

   2. Jaakko+Lautaoja
    5.8.2021, 19:11

    Orpo mahtaili TV:ssä, miten nyt ei pitäisi miettiä, vaan tehdä. Ei kertonut mitä pitäisi tehdä, tokko tietää itsekään. Samaan aikaan kuitenkin toinen kokoomuksen hemmo vaatii lehdessä perustuslakivaliokuntaa heti koolle, sillä tulossa olevat uudet rajoitustoimet ovat hänen mielestään vastoin perustuslakia. Mikähän se puolueen koronastrategia edes olisi, jos heidän johdollaan mentäisiin. Kai he leikkaisivat tukia, niin he ovat kaikki asiat “korjanneet’ ennenkin.

    1. Tai sitten se, että korona tappaa rompooliporukkaa pois, niin ettei näille tarvitsisi sitten maksaa hirmuisen isoja toimeentulotukia tai työkkäreitä!

  2. Kimmo Paaso
   5.8.2021, 13:39

   Minä olen sen todennut kymmeniä, jos ei satoja kertoja. Alkuun minua ei uskottu lainkaan, viimeisten vuosien aikana yhä useampi Sakun seuraaja on myöntänyt minun olevan oikeassa.
   Joten Sakua matkien, kerrotaan se taas:

   Suomalaiset ovat tyhmiä. Kun ne vielä sen lisäksi ovat rasisteja, niin miksipä ihmetellä kahden äärioikeistopuolueen korkeaa kannatusta.

   Älkää heittäytykö yhtä tyhmiksi kuin nuo ihmiset….

   1. “Suomalaiset ovat tyhmiä. Kun ne vielä sen lisäksi ovat rasisteja…”

    Rankkaa yleistystä suomalaisista. Tyypillistä persuretoriikkaa jo Veikko Vennamon “kyllä kansa tietää”-ajoista. Sääli, että sama retoriikka tuntuu levinneen yli puoluerajojen. Suomalaisuutta , tai “kansaa” ei kukaan pysty omistamaan, vaikka monella mieli siihen tekeekin.

    1. (Lieneekö tyhmyydestä mitä mittauksia, mutta Euroopam rasisitisin maa joissain tutkimustuloksissa, ei toista sanaa – vaikkei siitä uutisissa kovasti ole huudeltukaan.’.)

  3. Vesa+Kauppinen
   5.8.2021, 13:49

   “Pahaa sutta ken pelkäisi, pelkäisi, pelkäisi! Pahaa sutta ken pelkäisi, tral-lal-lal-lal-laa!”

   1. Hanna Mäntynen
    5.8.2021, 18:06

    Oliko tuo esimerkki perussuomalaisten selkeästä linjasta?

 2. “Suomi on kansainvälisen vertailun mukaan selvinnyt koronasta parhaiten.”

  Yksikään suomalainen tiedotusväline ei tehnyt tästä uutisjuttua, tieto piti kaivaa Der Spiegelistä.

  Näin meillä Suomessa tietoa ja informaatiota muokataan oikeiston omistamilla medioilla, kokoomukselle mieluisaksi ja paremmaksi.

  1. Kysymys jonka eilen jo esitin, onko uutisoimatta jättäminen valehtelua, on kyllä hyvin lähellä mielestäni totuutta.

  2. Rönttä-Köllönen
   5.8.2021, 13:14

   Opposition ulostulot ja nettipalstat ruokkivat suomalaista peruspessimismiä, että liian hyvin on mennyt ja kalliilla velkarahalla kaikki. Jos oikeasti on edes mennyt niin hyvin kuin väittävät. Ei tämä voi kestää vaan romahdus tulee kuitenkin ja kenellepä muulle silloin esitetään lasku kuin Suomen kansalle ja lapsille. Mikään ei ole pahempi tulevaisuudenvisio kuin prosenttiyksikkö tai pari lisää minun veroihini!

   1. Hirveä lasku on ollut tulossa maksettavaksi jo monta kymmentä vuotta ja silti täällä on varaa päivittäin syrjäyttää ihmisiä pysyvästi ulos yhteiskunnasta. Ei se lasku taida tosiasiassa ihan niin paljoa pelottaa.

    1. Hanna Mäntynen
     5.8.2021, 13:54

     En oikein ymmärrä, miten täällä muka ketään muita kuin psyykkisesti sairaita syrjäytetään. Toki KokPs teki parhaansa siinäkin leikkaamalla etuuksia ja kuntien valtionosuuksia 2015-2019.

     Kaikkeen muuhun saa pyytämällä apua, mutta psykiatria on ajettu alas ja hoitojono laittoman pitkä.

     Onneksi sitäkin ollaan korjaamassa.

     1. Mihin saa pyytämällä apua? Ja mistä? Työtön on arvoton roskaihminen joka ei kelpaa mihinkään eikä kellekään. Pari viikkoa pidempään kortistossa ja muutut arvottomaksi. Jos vanhemmat eivät maksaneet ajokorttia jäät yhteiskunnan ulkopuolelle koulutettunakin. Jos et hankkinut juuri oikeaa koulutusta heti suoraan peruskoulusta et kelpaa mihinkään koska kouluttautuminen on kielletty, toista kertaa kaikilta ja ensimmäinen kerta niiltä jotka tekevät yhdenkin virheen elämässään. Työkkärissä ei vastata puhelimeen, henkilökohtaista asiointia et saa edes puhelimessa koska korona ja lomat. Joudut asunnottomaksi koska naapuri savustaa ulos? Sosiaalitoimi sanoo että voi voi mutta ei kiinnosta. Asut alkoholistien ja narkomaanien keskellä ilman kotirauhaa? Sama voi voi. Itse asiassa AINOA ”apu” mitä saa on mielisairauslääkkeet, aivan täysin riippumatta missä vika on. Tai jos on maksuhäiriömerkintä jota ei tt-tuesta tai työttömyyskorvauksesta makseta koskaan pois, olet myös kelvoton ikuinen roska. Kysyä sopiikin että moniko mielisairaaksi kyvyttömäksi hulluksi tuomittu on vain syrjäyttämisen sairastuttama ja reagoi ulos sulkemiseen itse asiassa ihan terveesti.

      1. Aikas rankkaa tekstiä, meillä täällä maalla tod näk vähä paremmin asiat, sitä ihmettelen , miten osa porukasta näkee ps: n äänestämisen ulospääsynä tästä .
       Toivotaan auringon löytävän risukasaankin.
       Tsemppiä jos omakohtaisia kirjoittelet.

       1. Asun maalla. Ei muuta tee kuin haittaa.

      2. Hanna Mäntynen
       5.8.2021, 18:09

       Apua saat esimerkiksi urasuunnitteluun, koulutukseen hakeutumiseen, terveysongelmien selvittelyyn puhumattakaan sosiaalisista ongelmista.

       Pitää vain itse olla aloitteellinen ja sinnikäs. Tiedän kokemuksesta.

       Tietoa on netti täynnä.

       1. Ei saa. Ei saa yhtään mitään. Vaikka miten sitkeästi roikut ihmisten kimpussa niin KUKAAN ei auta yhtään missään. Koulutukseen vaaditaan auto, urasuunnittelua ei järjestetä, herrajumala jos olisi terveysongelmia (hammaslääkärille ei tosin pääse vaikka olisi tarve) ja ketään ei kiinnosta ”sosiaaliset ongelmat” jos et vedä viinaa tai aineita. Sosiaalitoimisto ja työkkäri tarjoavat pelkkää voivoita ja tietysti viimeiset kaksi vuotta lukittuja ovia ja rahan takana olevaa puhelimessa jonotusta. Sitten olisi varmaan kaikkea kivaa huolenpitoa jos tästä alkaisin käyttää ties mitä miestä vahvempaa mutta kun en halua. Suomessa on ehkä kolmesta viiteen hyväksyttävää ongelmaa joihin saa apua, jos jäät tämän tiukan kaavan ulkopuolelle niin KETÄÄN ei kiinnosta vähääkään.

        1. Olen seurannut mielenterveyspalveluiden alasajoa vuodesta 1989. Silloin keksittiin uudelleen “avohoito”, joka tarkoitti: Hoida itse itsesi! Avohoidon palvelut jäivät kehittämättä. – He, joilla on vähiten voimia, varallisuutta ja läheisiä taistelevat samalla viivalla toimintakykyisen kanssa!? – Ja jäävät alakynteen! Ja kukaan ei oikeasti auta, jos omat voimat eivät riitä!

       2. Niin juuri: netti. Digiloikka = palvele ite ittees jo syntyessään vanhentuneilla ohjelmilla.
        Kompaan Mariaa: hyvin skrivattu! Ainakin osa sittä järkyttävän tuttua, huhhu.

       3. Tulinpahan nyt huvikseni vilkaistua tuota uravalmennusta mitä niin kovasti ehdotellaan. Se kestää 40 päivää ja maksaisi minulle joka päivältä pelkissä matkoissa 24 euroa.

  3. Samaa mieltä. Kovin yksipuolista on nykymedian uutisointi. Samoin tekee verorahoin toimintaansa pyörittävä Ylekin, jossa värisuora Satonen – Apunen – Ylä-Anttila – Jokinen varmistaa uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisällön nykyoppositiota vahvistavaksi. Aikamoinen ylimääräinen puoluetuki puolueille,jotka vihaavat veroja.

Kommentointi suljettu.