Koronaväsymystä

Olen yhtä väsynyt koronaan kuin tekin. Päivittäiset uutiset tartuntojen kasvavasta määrästä alkavat mennä ohi silmien ja korvien, vaikka nyt luvuista oikeastaan pitäisi huolestua kunnolla. Kesälomat on pidetty, koulut alkavat ja ihmiset haluavat liikkua töihin, kouluun ja vapaa-ajan viettoon normaalisti. Rajoituksille on viitattu kintaalla jo pitkin kesää, kun tapahtuma-ala sai luvan järjestää festivaaleja. Ne ovat osoittautuneet yhtä tehokkaiksi koronan levittäjiksi kuin Venäjän jalkapallokisat.

Elinkeinoelämän pyörien pitää pyöriä, se on selvä. Niinpä meille on tuotu jokakesäiseen tapaan ulkomaisia marjanpoimijoita, jotka tänä kesänä toivat työpanoksensa lisäksi myös koronavirusta. Uutinen karanneesta kausityöntekijästä oli kuin tunkkainen tuulahdus menneisyydestä, jolloin palveluksesta karanneita renkejä ja piikoja kuulutettiin lehdissä.

Korona leviää nyt vauhdilla, eikä sille enää mahda mitään. Yllättävän kauan on onnistuttukin mahtamaan, mutta nyt pato näyttää murtuneen. Viranomaisten suositukset ja varoitukset kaikuvat kuuroille korville. Elinkeinoelämän vaatimukset ovat ohittaneet viranomaisten varoitukset, ja uusia tiukkoja rajoituksia ei enää edes maan hallitus suunnittele. Kaikki tämänhetkiset toimet ovat kuin tulvaveden pysäyttämistä lasten leikkiämpärillä äyskäröiden.

Tarkoitan hallituksen näpertelyä uusien ravintolarajoitusten kanssa. Aukioloaikoja säädetään tunti tai kaksi sinne ja tänne, ikään kuin koronavirus piittaisi tuon taivaallista kellonajoista sen enempää kuin virusta levittävät ihmisetkään. Jos tämä on ainoa työkalu, niin heikosti ovat asiat, kun samaan aikaan yleinen piittaamattomuus on lisääntynyt.

Niin on lisääntynyt myös rokotevastaisuus. Tämä typeryys on muodostunut jo suoranaiseksi kansanliikkeeksi, kun toinen toistaan hurjemmat salaliittoteoriat leviävät ja vahvistuvat. Itse lopetin tämän sekoilun seuraamisen jo siinä vaiheessa, kun sain kuulla rokotteen olevan tehotonta muuten, paitsi että rokotetut levittävät ensin tautia rokottamattomiin ja kuolevat siihen itse muutaman kuukauden viiveellä. Geneettisen perimän muuntelu ei siis enää ole mitään, vaan nyt puhutaan jo kansanmurhasta.

Ovat nämä hörhöt sikäli oikeassa, että minun ymmärtääkseni rokotetut voivat saada tartunnan ja levittää sitä muihin, mutta sairastavat itse taudin lievempänä. Rokottamattomat ovat täysin suojattomia. Salaliittoteorioiden leviäminen on tyypillinen koronaväsymyksen oire.

Koronalla myös politikoidaan täysin avoimesti. Puolitoista vuotta sitten puolueet sopivat, että koronalla ei politikoida, mutta se lupaus on unohdettu jo kauan sitten. Päättipä hallitus mitä tahansa, niin oppositio vaatii täsmälleen päinvastaista. Ensin piti saada nopeasti tiukkoja rajoituksia, ja kun niitä saatiin, niin ne piti saada purettua mahdollisimman nopeasti. Kun niitä puretaan, niin sitten niitä vaaditaankin takaisin. Nyt hallituksen pitää kuulemma kiireellä rokottaa opettajat ja lapset, ja kannatettava ajatus se onkin. Hallitus on päättänyt, että kunnat voivat aloittaa 12-15 -vuotiaiden lasten rokottamisen. Opettajien ja muiden erityisryhmien rokottamisen nopeuttaminen on sitten kuntien vastuulla.

Yleensä ottaen kansalaisille on epäselvää, kuka mistäkin asiasta päättää, joten kaikki voidaan laittaa maan hallituksen syyksi. Hallitusta voi syyttää lähinnä siitä, että se ei ole tiedottanut selkeästi ja ymmärrettävästi tästä työnjaosta. Selkeyttä ei ainakaan lisää juuri ravintoloiden aukioloaikojen kaltaisten hallituksen toimivaltaan kuuluvien asioiden kanssa näpertely, kun samalla ei kerrota, mitkä asiat kuuluvat aluehallintovirastojen, kuntayhtymien ja kuntien päätettäviksi. Tai oikeastaan hallitus kyllä tiedottaa jatkuvasti, mutta uutisointi keskittyy yksittäisiin asioihin.

Voisin jatkaa tätä murinaa vaikka kuinka kauan, mutta kuten sanottu, niin olen yhtä väsynyt kuin tekin. Koronaväsymys aiheuttaa tällä hetkellä koko yhteiskunnalle oireita samalla tavalla kuin koronaan sairastuminen yksilöille. Siksi aionkin tehdä vain oman osani, ja se tarkoittaa tänään saatavaa toista rokotetta. Sitten jatkan entiseen tapaan käsien pesua, maskin käyttöä ja väentungosten välttelyä. Ei teidänkään tarvitse muuta tehdä.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (78)
 1. Yön kipeänä valvoneena minuakin vaivasi pessimismi. Terveyskeskuksen ammattilainen, ystävällinen sairaanhoitaja muistutti konkreettisesti miten hienoa terveydenhoitomme on.

  Luotetaan, että rokotusten eteneminen laukaisee tilanteen joululahjaksi.

  1. typötyötön
   10.8.2021, 02:06

   Rokote on ilmainen ja vapaaehtoinen; kiitos & kumarrus.

 2. Jos esim. 30% infektion saaneista, myös oireettomista, saa long covidin, niin siinäpä on vielä yksi riesa. Olen ihmetellyt, miksi Suomessa on oltu niin myöhäisheränneitä tämän aikapommin kanssa kun esim. vertaa USA:n tilanteeseen. Liike-elämä, vapauttamishuumavaatimuksissaan, ei liene pitkittyneestä covidista kuullutkaan. Mutta yhteiskunnan kontolle nuokin sairaus- ja työkyvyttömyyskorvaukseet kaatuvat.

Kommentointi suljettu.