Tahallista tyhmyyttä

-Tyhmä ei pidä olla tahallaan, mutta valitettavasti näihin vaikeuksiin joutuu Suomessa nykyisin hyvin helposti.

Näin sanoi perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Riikka Purra Ylen aamussa, kun häneltä kysyttiin mielipidettä puolueen uusien varapuheenjohtajien Mauri Peltokankaan ja Sebastian Tynkkysen saamista syytteistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vastauksessaan Purra puhui sananvapauslainsäädännöstä, vaikka hänen olisi pitänyt puhua rikoslaista.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan löytyy rikoslain 11 luvusta, jonka otsikko on “Sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan”. Varsinainen sananvapauslaki eli laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä kertoo vain sen, kuka on rikosoikeudellisessa vastuussa julkaisu- ja ohjelmatoiminnassa. Se koskee soveltuvin osin myös yksityishenkilöitä heidän pitäessään yllä sähköisen viestintäverkon kotisivua.

Peltokangas ja Tynkkynen ovat tulleet tunnetuiksi juuri sähköisen viestinnän ansiosta, sillä heidän suosionsa perustuu heidän jatkuvasti julkaisemiinsa videoihin. Lain mukaan he ovat yksiselitteisesti rikosoikeudellisessa vastuussa julkaisemastaan sisällöstä.

Syytteissä ei ole kyse mistään viattomasta sananvapauden käyttämisestä, vaan rikoksista ihmisyyttä vastaan, kuten rikoslain 11 luvun otsikko kertoo. Lukekaapa, millaisten rikosnimikkeiden seurassa kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ja muistelkaa, mitä sen seurauksena tapahtui Jugoslavian hajoamissodissa ja Ruandassa, niin asian vakavuus selviää. Tätä vakavuutta pyritään koko ajan peittelemään puhumalla vähättelevästi sananvapausrikoksista, joista joutuu vastuuseen “hyvin helposti”.

Ei joudu hyvin helposti, vaan ainakin nämä kaksi kansanedustajaa tekevät sen tahallaan. He testaavat lainsäädännön rajoja, ja kun raja ylittyy, niin he uhriutuvat. Se on heidän suosionsa salaisuus, ja sitä suosiota lisätään valittamalla, että enää ei saa sanoa. Jos lainsäätäjä ei ymmärrä lainsäädännön rajoja, niin hän ei ole kelvollinen lainsäätäjäksi, ja jos puoluejohtaja siloittelee asiaa puhumalla rikoksista ihmisyyttä vastaan vähättelevästi sananvapausrikoksina, niin hän ei ole rehellinen.

Toimittajatkin voisivat lopettaa sananvapausrikoksista puhumisen silloin, kun kyse on rikoslaissa rangaistavaksi säädetyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Erityisesti nyt Afganistanin katastrofin aikana jokaisen pitäisi miettiä, miten vakavia rikokset ihmisyyttä vastaan oikeasti ovat.

Afganistaniin liittyen Purran linjaus nollasta turvapaikanhakijasta sattui ihan väärään aikaan. Hän ei suoranaisesti ole sanonut, ettei Suomen kanssa yhteistyötä tehneitä afganistanilaisia pidä auttaa Suomeen ja myöntää heille turvapaikkaa, mutta eipä paljon puutukaan. Hän linjasi nollan turvapaikanhakijan lisäksi myös, että pakolaisia pitää auttaa lähialueilla ja että humanitaarisesta maahanmuutosta pitää luopua kokonaan.

Kukaan ei kuvittele, että Afganistanin ongelmat ratkaistaisiin turvapaikkoja myöntämällä, mutta ei kerro hyvää puolueesta, että se ei ole valmis välittömästi auttamaan edes Suomen hyväksi toimineita ja sen takia hengenvaaraan joutuneita ihmisiä. Kuka uskaltaa tehdä yhteistyötä sellaisen puolueen kanssa, joka on valmis hylkäämään omat liittolaisensa vain puolueohjelmaan linjattujen periaatteiden takia?

Luulenpa, että Purra joutuu tarkistamaan näkemyksiään ainakin näiden Suomeen nyt otettavien 170 afganistanilaisen osalta. Sillä mitataan hänen ja hänen johtamansa puolueen empatiakyky. Nyt ei kannata olla tyhmä tahallaan.

***
Viikonlopun aikana yksi ainoa henkilö kirjoitti tänne noin 200 loukkaavaa kommenttia, vaikka tietää hyvin, että yksikään niistä ei tule näkymään julkisesti. Oikeuteen niillä voi kyllä päästä, joten kannattaisi hankkia jokin muu harrastus. Tai ehkä lähetän ne Riikka Purralle ja kysyn, ovatko ne sananvapautta vai tyhmyyttä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (107)
 1. Harri Vakkuri
  16.8.2021, 09:30

  Purra näköjään sekoittaa myös syyttäjälaitoksen ja erityisesti valtakunnansyyttäjän ja tuomioistuinten toimialueet. Ei syyttäjä mitään tuomioita jakele. Sen tekee tuomioistuin.

  1. Jari Mäki-Runsas
   16.8.2021, 11:06

   Juuri näin. Purra puhui eilen Uudessa Suomessa julkaistussa lausumassaan puolustaessaan Tynkkystä ja Peltokangasta siitä, että valtakunnansyyttäjän nostamat syytteet ovat herättäneet laajaa huomiota ja syytteitä on kyseenalaistettu.

   Näiden syytteiden johdosta Tynkkynen on jo saanut kaksi lainvoimaista rikostuomiota, vaikka Tynkkynen käytti niiden osalta kaikki valitusmahdollisuutensa. Syytteet ovat siten olleet hyvin perusteltuja ja oikeita.

   Toimittajien pitäisikin loogisesti kysyä Purralta ovatko tuomioistuimet Suomessa Purran mielestä kykenemättömiä tekemään laillisia päätöksiä ja ovatko Tynkkysen tuomiot siten laittomia?

   Nythän toimittajilla olisi ainutlaatuinen sauma kysyä Purralta miksi perussuomalaisissa tietoisesti laittomuuksia tekevä henkilö voi nousta puheenjohtajistoon? Nyt pitäisi käydä nimenomaan loppuun asti tämä keskustelu eikä päästää perussuomalaisia ajamaan kaikessa rauhassa kaksilla rattailla.

   1. Jussi Salminen
    16.8.2021, 13:44

    Toimittajat eivät tiukanneet Timo Soinilta kantaa ps:n jäsenten tempauksiin.

    Toimittajat eivät tiukanneet Jussi Halla-aholta kantaa ps:n jäsenten tempauksiin.

    En aio pidättää hengitystäni odottaessani, että nämä samat toimittajat yhtäkkiä ja yllättäen ryhtyisivätkin kyselemään Riikka Purralta kantaa ps:n jäsenten tempauksiin. Ehkä jotain ujoja uteluja saattaa tulla, mutta niihin riittää vastaukseksi joko yksinkertainen sutkautus tai kilometrin pituinen, aiheeseen liittymätön koukeroinen monologi.

    1. Ruben Stiller haastatteli vara-pj Purraa. Ja esitti tiukkoja kysymyksia. Löytyy Yle Areenasta.

   2. Heikki Sjöholm
    16.8.2021, 19:13

    Toimittaja tai paremminkin juontaja lukee paperista kysymyksen, jonka toimitus on heille etukäteen laatinut ja johto tarkistanut.
    Toimittaja / juontaja ei edes kuuntele vastausta vaan keskittyy seuraavaan kysymykseen.
    On sovittu, ettei kyseenalaisteta vastauksia ja selityksiä, vaan mennään eteenpäin ilman mitään kritiikkiä tai kyseenalaistamista, mennään johdon käsikirjoituksen mukaan.
    Ellei sitten ole haastateltavana hallituksen edustaja.
    Jossain A-ohjelmassa kysyttiinkin Ohisalolta, että paukkuuko hallituksen ovet, jos….
    Joitain ketuttaa, minua kismittää…

    1. Täyttä roskaa. Mistä Sjöholm muka tietää tämän.?? Ei mistään, vai oletko YLE:llä töissä.
     Mediaviha on merkillistä -koska sen taustalla on 100% tietämättömyys siitä, miten media toimii.

   3. Yhteen hiileen
    16.8.2021, 19:39

    Toimittaja tai sanotaanko juontaja lukee paperista kysymyksen, jonka toimitus on laatinut ja johto hyväksynyt.
    Vastauksen jälkeen toimittajalta tai sanotaanko juontajalta ei mitään kritiikkiä tai kyseenalaistamista, vaan lukee paperista seuraavan kysymyksen johdon tahdon tai määräyksen mukaan.
    Tai jos sitten sattuu olemaan nykyhallituksen edustaja, kysytään, paukkuuko hallituksen ovet, jos muut hallituspuolueet eivät sitä ja tätä, kuten jossain A-ohjelmassa Ohisalolta kysyttiin.
    Joitain ketuttaa, minua taas kismittää tuo valtamedia.

  2. Ihmettelen miksi perussuomalaisten juristikansanedustajilta (Leena Meri, Ville Tavio) ei näistä kysytä, tai kantojaan esitellä julkisuudessa. Somesta en tiedä, kun en sitä juurikaan seuraa. Ymmärrän että maallikkona Purra, kuten kuka tahansa meistä muistakin maallikoista, sotkeutuu helposti lakiviidakkoon. Oikea henkilö vastaamaan PS:n puolesta olisi 1. vpj. Leena Meri. Olisipa mukavaa nähdä debattia hänen ja Sakun välillä.

   1. Somessa Tavio harrastaa solvauksia, tuntemattomien ihmisten komentelua ja blokkaamista. Ei kannata henkeä pidättää että siltä törkyturvalta kukaan mitään uskaltaisi kysyä.

   2. Jari Mäki-Runsas
    17.8.2021, 14:54

    Lukekaa Ilta Sanomista 10.10.2019 päivätty juttu “PS:n ryhmänjohtaja Tavio vaitonainen Sebastian Tynkkysen tuomiosta: Ei ole lainvoimainen.”

    Jutusta ilmenee myös Halla-ahon huono juridinen ajattelukuky.
    Sen miksi Tynkkynen tulee ikuisesti jatkamaan tahallaan näitä laittomuuksia, pystyy jutusta myös poimimaan.

    Ei mitään uutta auringon alla. Perussuomalaisten kannatus todella perustuu kaksilla rattailla ajamiseen.

 2. Osana persujen disinformaatiota on heidän puheensa “harjaamisesta” kun näitä kiihottamiskirjoituksia sekä puheita heidän joukoissaan jatkuvasti ilmenee. Harjaus on tosin tapahtunut nykypersujen aikaan vain myötäkarvaan, eli kannustavasti.

Kommentointi suljettu.