Vanhaakin vanhempi virsi

Häkämiehen mukaan luvut kertovat, että sosiaaliturva kilpailee työn kanssa ja johtaa kestämättömään tilanteeseen vahvasti velkaantuneessa maassa. (Iltalehti 18.8.2021)

Tästä yhtälöstä on helppo nähdä, että Suomessa sosiaaliturva kilpailee liiaksi työnteon kanssa, mikä johtaa kestämättömään tilanteeseen, etenkin kun Suomi elää jatkuvasti velaksi.(Iltalehden pääkirjoitus 18.8.2021)

Iltalehden pääkirjoitustoimittajien työ on helppoa, kun pääkirjoituksen voi kopioida suoraan EK:n toimitusjohtajan puheista. Taas on sosiaaliturvan taso liian korkea, taas tarvitaan työllistymiseen keppiä, taas otetaan liikaa velkaa ja taas on synkkiä pilviä hallituksen yllä. Tosiasiassa vienti vetää, teollisuuden tilaukset lisääntyvät, kiinteät investoinnit ovat nousussa ja kuluttajien luottamus talouteen on ennätyskorkealla. Bruttokansantuote ja työllisyysaste ovat jo käytännössä koronakriisiä edeltävällä tasolla.

Meillä menee liian hyvin, ja semmoinen peli ei vetele, koska meillä on väärä hallitus. Sehän tällaisen uutisoinnin viesti on, ja tätä vanhaa virttä veisataan jatkuvasti. Pöljä kansa on kerta kaikkiaan saatava uskomaan, että vaikka juuri nyt menee hyvin, niin kohta menee huonosti, jos hallitus ei vaihdu.

Ja osa kansastahan uskoo. Kommenttiraidat täyttyvät hallituksen velanoton ja työllisyystoimien arvostelijoista juttujen julkaisemisen jälkeen niin nopeasti, että kommentit vaikuttavat etukäteen kirjoitetuilta. Jostain löytyy valtava määrä ihmisiä, jotka oikeasti tuntuvat kuvittelevan sosiaaliturvan tason olevan kilpailukykyinen palkkatyön kanssa. Heille on ihan turha kertoa, että työmarkkinatuki on 33,78 euroa arkipäivässä bruttona. Jos se kilpailee palkan kanssa, niin silloin tarjolla oleva työ on todella huonosti palkattua ja täyttää kiskonnantapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistön.

Mutta tämähän on vain poliittisiin tarkoituksiin kirjoitettua tarinaa. Sipilän hallitus otti velkaa, leikkasi kaikkialta, jäädytti tukien indeksit ja antoi keppiä työttömille, ja siitä on kehitelty sankaritarina. Sen mukaan Sipilän hallitus pelasti Suomen, vaikka tosiasiassa se oli ajamassa kunnat konkurssiin ja työttömät itsemurhan partaalle. Koko mediakenttä seurasi kuukausittain työllisyysasteen kehitystä, ja tavoitteeksi asetetun 72 prosentin lähestymisestä uutisoitiin pilkun tarkkuudella. Nyt samaa laskutapaa käyttäen työllisyysaste on yli 75 prosenttia, mutta siitä ei uutisoida. Uutisoinnin tapaakin on muutettu, sillä nyt puhutaan trendiasteesta, joka on vähän pienempi. Silti sekin on yli 72 prosenttia.

Olen kaipaillut listauksia Marinin hallituksen saavutuksista, mutta sellaisia on turha etsiä iltapäivälehtien tai edes Ylen sivuilta. Niitä nähdäkseen pitää lukea vaikkapa Demokraattia.

Vuoden aikana työllisten määrä on kasvanut 120 000:lla ja työllisyysaste on nyt korkeampi kuin kertaakaan Sipilän hallituksen aikana. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan tämä hallitus on tehnyt jo puolimatkassaan enemmän työllisyyden eteen kuin edellinen hallitus koko kautenaan.

Sote saatiin valmiiksi, vanhustenhuollossa hoitajien aliresurssointi on kielletty lailla ja jokaisen lapsen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu. Pienimpiä eläkkeitä on korotettu, työttömiä kepittänyt aktiivimalli on purettu, työttömien karensseja on lyhennetty, maksuton oppivelvollisuusuudistus on toteutettu, koulutukseen on satsattu, terveydenhuollon asiakasmaksuja ja lasten päivähoitomaksuja on alennettu ja tukien indeksijäädytykset on purettu. Tämä kaikki on tehty tilanteessa, jossa koronan kurittamia yrityksiä on autettu 20 miljardilla eurolla työllisyyden hyväksi ja samaan aikaan kuntia on tuettu mittavasti, jotta koronalasku on saatu maksettua joka puolella Suomea.

Mutta tämähän on tehty velalla, joka jää lastemme maksettavaksi, sanotaan. Velalla pelottelu vetoaa tunteisiin, mutta on vailla asiapohjaa, sanoo ekonomisti Ralf Sund. Hänen mukaansa velkaa on nyt määrällisesti enemmän kuin Sipilän hallituksen aikana, mutta suhteessa bruttokansantuotteeseen sitä on vähemmän.

Oikeiston ja sen äänitorvien mielestä pitäisi ilmeisesti lopettaa velanotto ja maksaa entisetkin velat pois, jotta menisi oikein huonosti. Sitten päästäisiin taas nostamaan Suomi suosta leikkaamalla ja antamalla keppiä köyhille.

Jos sanotte tätä demaripropagandaksi, niin sanokaa vain. Ainakin minä kerron puoluekantani julkisesti toisin kuin puolueettomiksi ja riippumattomiksi julistautuneet pääkirjoitustoimittajat. Kaikilla meillä on samat faktat edessämme, mutta niiden tulkinta vaihtelee.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (93)
 1. Karvalahan se taas tapansa mukaan eilisessä lehdessä kaatoi hallitusta, kova kriisi oli tulossa neuvotteluihin. Taisi olla jo 132 kerta tämän vuoden aikana, säälittävä tyyppi.

  1. Selkosen Roope
   19.8.2021, 13:25

   Karvaloinnista voi kyllä sanoa, että se on johdonmukaista ja ennalta-arvattavaa. Se perustuu piiloagendan ajamiseen tavalla, jossa ”puolueettomuudesta” on jäljellä vain tyhjä retoriikka, eikä sillä ole enää mitään väliä. Karvalointi on ”virtahepo olohuoneessa” tilanteessa, jossa kukaan ei enää muista aikaa, jolloin virtahepoa ei ollut, eikä siitä siksi edes yritetä puhua. Piiloagendasta on tullut normi.

  2. Sagittarius
   19.8.2021, 13:26

   Karvala kilpailee täysin jo IS:n varsinaisen pahanilmanlinnun Haapalan kanssa. Nämä porvareiden rakkikoirat ovat porvarillisempia kuin toimeksiantajansa itse.
   Eivät he halua munata itseään kun siihen tarkoitukseen heillä riittää aina valmiita ja palkattuja nöyriä apureita.

 2. Sirkka Lehtnen
  19.8.2021, 09:01

  Kiitos Saku, että kirjoitat asioista niinkuin ne ovat. Niinkuin sanoit. tämä kirjoitus siirretään joidenkin ihmisten käsityksessä ”demaripropagandana” syrjään, ajattelematta faktoja. Mutta ainahan on joitakin, joiden päähän ei mene kuin metrinen halko. Kiitos Saku, että jaksat kuitenkin yrittää.

  1. Kimmo Paaso
   19.8.2021, 09:38

   Mutta ainahan on joitakin, joiden päähän ei mene kuin metrinen koivuhalko. Sekä kossupullo…

   Niin. On se kumma kun oikeiston valheet uppoaa siihen kaaliin kuin metrinen halko, mutta esimerkiksi Timosen faktoilla höystetyt jutut ovat kommaripropagandaa.

   Tämän selitän yhdellä sanalla, ja sitä sanaa olen käyttänyt liiankin usein puhuessani suomalaisista:
   Tyhmyys.

   Se tyhmyys on niin monesti jo niin tragikoomista, että en tiedä itkeäkö vai nauraa. Olisi ehkä parasta kun ei tekisi kumpaakaan, vaan käyttäisi lippuelämän opettelemaan jotain minulle hyödyllistä ja terveellistä. Siis mielenterveyteni kannalta sellaista.

   Opettelisin laittamaan aivot narikkaan, laittaa telkasta master chef tai joku muu täysin mitäänsanomaton roskaohjelma – joo, niitä riittää mainoskanavilla. 99,999% on täyttä paskaa – ja eläisin onnellisena ja itsekeskeisenä idioottina viimeiset vuodet.

   Vaan jotenkin on tunne, että siinä törmään jihonkinu, mitä en opi. Ikävä kyllä.

   Maailma on paska paikka, ja paskaksi sen tekevät ihmiset. Ja ennen kaikkea ahneet ja tyhmät ihmiset…

   1. Osittain samaa mieltä, joskus pitää vaan antaa mennä.
    Ja kyllä kanssa ihmisissä on enemmistö asiallista porukkaa.
    👍

   2. Nooo, eivät kaikki tai oikeastaan suurin osa ole tyhmiä, jos he ovat eri mieltä kanssani…

    Voisiko olla kuitenkin nyt niin, että suurista kertomuksista ja ideologioista puheenollen, vasemmistolainen on häviöllä oikeistolaiseen verraten. Tiedättehän kertomuksen markkinataloudesta, joka tietysti on suunnitelmatalouden ja sosialismin rinnalla kieltämättä voittava vaihtoehto. Voisiko olla, että vasemmisto on tehnyt siinä mielessä virheen, että se edelleen ihmisten mielikuvissa liitetään sosialismiin ja Neuvostoliittoon. Tai jos mielikuvissa on vain kaksi talousmallia meidän ja sitten se Neuvostoliiton. Markkinatalous mahdollistaa kaiken kivan krääsän, sosialismi kaikille jaettavaksi ei mitään. Eipä ihme että oikeisto jyrää. Eivät kansalaiset tyhmiä ole, mutta arjen paineiden keskellä ei välttämättä tule miettineeksi onko vallitsevassa taloushegemoniassa säröjä.

    Vinkiksi vasemmistolle, että he voisivat alleviivata sitä, etteivät he ole palaamassa suunnitelmatalouteen. He ymmärtävät markkinatalouden ja hyvinvointivaltion. Että talousliberaali oikeistolainen talouspolitiikka on vähä vähältä korvaamassa markkinatalouden sellaisena kuin me olemme sen ymmärtäneet. Että luonnonvaroilla on parasta ennen päiväys ja että rahalla ja vallalla on aina ollut tapana lopulta päätyä harvojen käsiin. Että sellaista me vasemmistossa yritämme suitsia, ei kansalaisten oikeutta krääsään. Ja tämä sanoma pitäisi kääriä sellaiseen pakettiin, että se menee jakeluun. Jos ei muuten, niin ottakaapa oppia populisteilta perussuomalaisilta, jotka ovat näemmä onnistuneet myymään jääkaappeja inuiiteille ja kapitalismin duunareille.

    1. Nyt kannattaa muistaa, että Marxin kirjoittaessa teoksensa maailmassa oli todellakin markkinatalous. Suomessakin se tarkoitti sitä, että kourallinen ihmisiä omisti kaiken, myös muut ihmiset.
     Kaikki muutokset pois maattomuudesta, osattomuudesta ja köyhyydestä aina siihen, että sekatyöläisen lapsesta voi tulla vaikka professori ovat vasemmistolaisuutta, jos katsoo isoa kuvaa.

     Siinä isossa kuvassa oikeiston vaatimukset pakkotyöläisköyhäliston luomiseksi ovat tosiaankin vanhaa kunnon oikeistolaisuutta. Siinä kuvassa hyvää ei tosiaankaan ole edes tarkoitus riittää kaikille, mutta saattaahan niitä muruja tippua pöydältä nopeimpien noukittavaksi.

  2. Vesa+Kauppinen
   19.8.2021, 13:26

   Niinhän se näyttää taas tässäkin asiassa olevan, että ”jos tosiasiat eivät vastaa minun käsitystäni niistä – niin sen pahempi tosiasioille”.

  3. Kati Peltola
   19.8.2021, 14:13

   Iltalehti ja Ilta-Sanomat syöttävät jatkuvasti vääriä sanomia näiden mainosjulkaisujen lukijoille. Kokoomusjohtoinen Ylekin on supistanut entisestäänkin tietoa rahajärjestelmistä ja niiden vaikutuksista ihmisten tuotantoon ja kulutukseen. Esimerkiksi Politiikkaradiosta tai Mitä maksaa-ohjelmasta ei tule ulos juuri mitään tietoa, joka auttaisi kuulijaa ymmärtämään, että raha on vain yksi maailmankuvaa vääridtävä numeromittari. Ihmiset tekevät hyvin paljon rahatonta työtä ja jakavat sitä myös toisilleen.

   Olennaista meille kaikille on keskittyä meille ja muille elämän lajeille tarpeelliseen ja terveelliseen työhön. Se vaatii uutta ymmärrystä ja yhteistyötä.

Kommentointi suljettu.