Omin voimin

– Suomeen tuodaan sotilaiden turvaamana myös ihmisiä, jotka ovat saaneet turvapaikan Suomesta ja lähteneet kuitenkin Afganistaniin lomailemaan tai mitä ikinä.

– En käyttäisi Suomen sotilaallista voimaa siihen, että näitä ihmisiä käydään sieltä noutamassa. Heidän pitäisi tulla omin voimin sieltä pois.

Näin sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra eilen Ylen Ykkösaamussa, ja monet hänen kannattajansa ovat toistelleet somessa näitä sanoja ihastuneena. Se ei ole ihme, sillä jo vuosien ajan yksi perussuomalaisten lempiaihe on ollut kotimaassaan “lomailemassa” käyvät oleskeluluvan tai peräti Suomen kansalaisuuden saaneet turvapaikanhakijat. Sana “lomailu” herättää primitiivireaktion, ja siksi sitä toistetaan jatkuvasti. Toinen saman reaktion herättävä aihe on Suomen kansalaisuuden saaminen liian helposti. Kansalaisuuksia kuulemma jaetaan kuin ilmaisia ämpäreitä.

Ämpäripuhe uppoaa henkisiin ämpärinjonottajiin samalla tavalla kuin ilkkuminen “lomaileville” ja matkallaan vaikeuksiin joutuville. Kikkelis kokkelis, mitäs läksit. Purralla ja muilla asiasta puhuvilla ei ole harmainta aavistusta matkojen motiivista, mutta se ei ole tarpeen silloin, kun halutaan olla vahingoniloisia ja ihan puhtaasti ilkeitä. Kansalaisuuden saamisen edellytykset löytyvät kansalaisuuslain 3 luvusta, ja Purra on epäilemättä lukenut sen. Kannattajilleen hän ei kerro, että sen ämpärin jonottaminen kestää useita vuosia ja edellyttää nuhteettomuutta, itsensä elättämistä ja kielitaitoa. Näitä edellytyksiä ei minun kokemukseni mukaan moni asialle ilkkuva täyttäisi.

Purra myönsi, että hän ei tiedä kuinka monesta ihmisestä hän puhuu ja miksi nämä ihmiset ovat yleensä matkustaneet Afganistaniin. Hänellä ei siis ole asiasta mitään tietoa, mutta silti hän menee puhumaan siitä suoraan tv-lähetykseen. Saattaahan olla, että jotkut ovat lähteneet katselemaan työtä kotiinpaluu mielessään, mutta maan nopeasti muuttunut tilanne jätti heidät sinne loukkuun, ja nyt he ovat hengenvaarassa.

Se vaara on konkreettinen, kuten käy ilmi Suomen kansalaisuuden saaneen Saken kokemuksista. Purran linjauksen mukaan häntä Suomen kansalaisena pitäisi kyllä auttaa, koska hän on saanut kansalaisuuden kuin ilmaisen ämpärin. Muut saavat selviytyä tai olla selviytymättä omin voimin.

Entä jos tätä samaa ajattelua sovellettaisiin vaikkapa syksyn heikkoihin jäihin vajoavaan? Joka syksyhän heikoista jäistä varoitellaan, mutta silti jotkut menevät jäälle kuka mistäkin syystä. Perussuomalaisten puheenjohtajan linjauksen mukaan jäihin pudonneelle sanotaan, että sinua varoitettiin menemästä heikoille jäille, mutta kuitenkin menit. Nyt saat selviytyä sieltä pois omin voimin.

Mutta sehän on ihan eri asia, niinkö taas sanotte? Ei ole, vaan kotimaiseen arkeen sovellettuna täsmälleen sama asia. Asenne kertoo ilkeydestä, piittaamattomuudesta, sydämen kylmyydestä ja suorastaan julmasta vahingonilosta. Normaali ihminen haluaa auttaa hädässä olevaa toista ihmistä.

Purran retoriikka ei poikkea millään tavalla edeltäjänsä puheista. Otetaan silmätikuksi tietty ihmisryhmä, mustamaalataan sitä esittämällä perustelemattomia epäilyksiä ja halutaan asettaa se ihan kaikissa asioissa täysin eriarvoiseen asemaan. Muistutan taas kerran, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä ihan mille tahansa mielivaltaisesti valitulle ihmisryhmälle. Jonain päivänä tekin saatatte kuulua tällaiseen ihmisryhmään.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (97)
 1. Se kertoo myös,miten yritetään kaataa vanhaa bensaa hiipuvaan hiillokseen.
  Toimittajan lisäkysymyksiin taloudesta ko. puolueen puheenjohtajalta ei enää irronnutkaan loogista vastausta.Oli kuin peura pimeällä auton valoissa. Käsikirjoitus sakkasi.
  Näyttää siltä,että maltilliset ovat jäämässä pieneksi sivuosastoksi.

  1. Maltillisilla tarkoittanet perussuomalaisten tuohivirsusiipeä?

  2. Luukkanen saattaa herättää henkiin puolueen Solifer Export osaston. Iivisniemessä kyyneleet
   valuvat vanhan sotaratsun poskilta..

  3. Entinen työtön
   22.8.2021, 17:31

   Onneksi asia ei niin synkkä ole, että edes persupuolueessa kaikki hakisivat yhtä ja samaa kuin Purra. Itseasiassa Purra on hyvää vauhtia tekemässä itsensä epäsuosituksi oltuaan reilun viikon puolueen johdossa.

   Puoluekokous antoi ihan selkeän vaatimuksen ottaa maahanmuuton lisäksi tai jopa sen tilalle muita asioita. Purra epäilemättä seurusteli vain omassa kuplassaan eikä tätä kuullut. Halla-aho on aina viihtynyt vain tässä samassa kuplassa. Halla-ahon jatkamista ei toivonut 20 prosenttia kannattajista eli ne, joille maahanmuutto on ollut pakkopulla jo pitkään. Myös tätä Halla- ahon jatkamista toivoneissa kyllästyminen maahanmuuttoon on laajasti.

   Nyt Purra lähti laukalle ja kiertää jokaisen median, joka hänen kannanotoistaan on kiinnostunut. Tässä hän yrittää nostaa puolueen kannatusta, mutta voi tehdä karhunpalveluksen. Kun aihe on jo loppuun kaluttu, hänellä ei ole mitään mahdollisuutta saada kentän tukea puoluejohdosta. Kun hän aamusta iltaan antaa lausuntoja ämpäreitä ja lomailusta, hän väsyy ja antaa vain entistä typerämpiä lausuntoja. Katselin Purran kuvia viime päiviltä. Koville on ottanut ämpäripuheet. Lisäksi hän ilmeisesti on myös kokenut ahdistavana jouduttuaan kuvatuksi sydämettömäksi, kylmäksi yms. Huhtasaari joutui aikanaan samaan kierteeseen ja nakattiin puolueessa europarlamenttiin, ettei puolueen maine mene pilalle. Purra toimii ihan samalla käsikirjoituksella, enkä usko tuloksen olevan yhtään parempi. Ilmeisesti Purran itsensäkin mainitsema jääräpäisyys on johtanut tähän tilanteeseen. En usko, että tällä toiminnalla kannatus karttuu.

   1. Joten Purra meni betonoimaan itselleen yhdenlaisen roolin, jonka vankina hän nyt on lopun ikäänsä.

    Vaikka hän, sanotaanpa vaikka 65-vuotiaana hellittäisikin, niin ei häntä tulla uskomaan.

    Jo vain, sementtikengät ei sovi kellukkeiksi!

 2. Perussuomalaiset, nyt Purra etunenässä, vaikuttavat todella ilkeiltä ihmisiltä. Tämäntyyppisen kommentin kirjoitin myös Hesariin, mutta se ei sopinut Hesarin moderaattoreille.

  1. Kun katsoo Hesarin kommentointiohjeita ja niiden saatesanoja ja vertaa niitä päivittäiskommentointiin, voi huomata helposti, että niitä sovelletaan kovin tarkoitushakuisesti ja kussakin aiheessa eri tavoin. Iso osa kommenteista ei esimerkiksi täytä ehtoa “vamista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa”. Päinvastoin, jos esittää tutkimuksiin perustuvaa tietoa, se kyllä heti raapaistaan sieltä pois, mikäli se ei vastaa näiden ämpärijonottajien yleistä mielipidettä – nimenomaan tietyissä aiheissa.
   https://www.hs.fi/kommentit/art-2000006396703.html

   Mielenkiintoista on se, että Purra ja monet muut eivät monessakaan mielessä täytä medioiden omia kommentointiehtoja, mutta niinpä vaan heidän mielipiteitään julistetaan maan suurimmista ämyreistä – päivittäin. Mediat kyllä halutessaan osaavat myös vaieta asioita kuoliaaksi, kuten olemme nähneet nykyisen hallituksen hyvistä päätöksistä, joista on saanut lukea lähinnä Timosen blogista.

   Media toimii tiedon portinvartijana ja mielipiteiden muokkaajana täysin häikäilemättä. On tutkittu, että rivitoimittajien inhokkipuolue on juuri perussuomalaiset, mutta se ei häiritse uutisointia, kun kyseessä on lehden päällikkötason halu saada oikeistolle näkyvyyttä nimenomaan pidempää tahtäintä ajatellen. Median antaessa esiintyä Purran “asiantuntijana” asiassa, josta hän ei mitään omienkaan sanojensa mukaan tiedä ja median uutisoidessa mielipiteitä, jotka ovat kaikkea muuta kuin kansanedustajalta voisi edellyttää tai edes oman median kommentointimoderointi saisi päästää läpi, tällaisen ihmisen äänen voimistamisen taustalla on pelkästään oikeiston yhteinen kiima ja paria kosiskeleva soidintanssi.

   Tässä pelissä ihmisoikeuksilla, syrjimättömyydellä tai empatialla ei ole pienintäkään merkitystä. Persuja tai heidän maailmankuvaa ryhdytään kritisoimaan vasta sitten, kun oikeistohallitus on muodostettu ja kokoomus tarvitsee sylkykupin ja syyllisen kansaa kurittaville päätöksille – jotka on itse tehnyt.

   1. Vesa+Kauppinen
    22.8.2021, 14:08

    Niinpä niin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Kokoomuspuolue taustavaikuttajiensa vahvalla tuella ja niiden hallitsemien tiedotusvälineiden avustuksella on ryhtynyt tietoisesti “karkoittamaan pirua belsepubilla” välittämättä lähihistorian opetuksista tuon taivaallista (vaiko niistä täysin tietämättömänä?). Voi hyvinkin käydä tässäkin tapauksessa niin, että ohjat ottaakin lopulta ohjastettava. Demokratialla ei pitäisi leikkiä.

   2. Tuo viimeinen lause on totisinta totta. Kokoomus on osannut laittaa omat tekosensa hallituskumppaniensa piikkiin. Tämän tietävät niin Demarit, kuin Kepukin. Hallituskumppanien kannatus on aina romahtanut, mutta Kokoomus jopa vahvistunut. Se kun on vielä osannut taidon kerätä myös ne harvat irtopisteet.

  2. ”Halla-aho rankaisisi pakolaisia merestä pelastavia kansalaisjärjestöjä”. Näin kirjoitti Hesari 2017, siis enne kuin Halla-Ahosta tuli puheenjohtaja. Perusteluna että pelastusoperaatiot houkuttelee lisää ihmisiä ylittämään merta. Eli tällä logiikalla esim. katolle kiivennyttä lasta ei tule auttaa alas, koska muut lapset voisivat saada sen signaalin, että katolle voi kiivetä, koska kuitenkin joku tulee auttamaan, jos ei itse pääse alas. Kyllä julmuus on monella Persulla sisään kasvanut luonteen piirre.
   Se ei tarkoita sitä etteikö empatiaa ja hyväntahtoa riittäisi omalle lähipiirille, vaan kyvyttömyytenä tuntea empatiaa, myös tuntemattomia kohtaan. Juuri tämän ihmisten omaaman vajavuuden vuoksi maailma julma paikka monelle, joka ei ole kasvanut kultalusikka suussa.

  3. Sille on paljon sellaista mikä ei sovi jos kirjoittaja on joku muu kuin persu. Varsinkin jos vastaa jonkun persun kirjoittamaan kommenttiin.

Kommentointi suljettu.