Tytöt kävivät saunassa

Ei, en aio puhua ministeriviisikon saunaillasta. Tein vain saman tempun, jolla iltapäivälehdet houkuttelevat lukijoita eli laitoin kiinnostavan otsikon. Sen alla voinkin puhua uutisten laadusta ja erityisesti niiden kommentoinnista. En näe ministereiden saunaillasta uutisoinnilla olevan mitään yhteiskunnallista merkitystä, mutta ainakin Iltalehden Facebook-sivulla on täysi rähinä päällä. Ehkä lehti pyytää seuraavaksi nähdäkseen saunaillan kuitit, jotta meteli ei pääsisi laantumaan. Onhan kyseessä todella tärkeä yhteiskunnallinen asia, kuten aamiaisgateakin perusteltiin.

Joidenkin uutisten tarkoitus on vain kansan huudattaminen. Sellainen juttu näyttäisi olevan MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen kommentiksi nimetty kolumni, jossa hän syyttää hallitusta poseerauspolitiikasta ja hulluista koronaohjeista. Absurdien ohjeiden ympärillä käydään pirullista polkkaa, kun aluehallintovirastot tekevät päätöksiä ministeriön ohjeista piittaamatta.

Yhteiskuntatoimituksen päällikön on ihan pakko tietää, että ministeriöt valmistelevat oman hallinnonalansa lait, hallitus esittelee ne eduskunnalle ja eduskunta säätää ne. Aluehallintovirastot ja muut viranomaiset soveltavat lakia itsenäisesti, eikä ministeriöllä tai edes koko hallituksella ole oikeutta antaa viranomaisia sitovia määräyksiä lakien soveltamisesta. Ohjauskirjeitä voi antaa, mutta ne eivät poista viranomaisten itsenäistä päätösvaltaa.

Asemansa perusteella Lehtimäen olisi pitänyt selventää ihmisille juuri tätä toimivallan jakoa, mutta se ei olisi kiinnostanut lukijoita. Kun hän asioiden selventämisen sijaan sekoitti niitä lisää, niin jopahan kiinnostaa.

Toinen kansan syvien rivien kiinnostuksen kohde oli eilen Ylen asiallinen uutinen työttömyysvakuutusmaksujen noususta. Jos Marinin hallitusta haukkuvat kommentoijat olisivat lukeneet sen loppuun, niin he olisivat huomanneet, että palkansaajien maksuosuus nostettiin työnantajien kanssa samalle tasolle Sipilän hallituksen aikana vuonna 2018. Muutos oli osa kiky-sopimusta ja tarkoitettu pysyväksi kirjaamalla se lakiin. Kiky-sopimushan oli se pakkolainsäädännöllä uhkaamalla saatu “sopimus”, jolla leikattiin julkisen sektorin lomarahoja ja tehtiin muutakin vähemmän kivaa. Työllisyysrahasto antaa esityksensä sosiaali- ja terveysministeriölle, ja eduskunta vahvistaa lopulliset maksut syksyllä. Työttömyysvakuutusmaksujen taso säädetään vuosittain lailla.

Hallitus voisi muuttaa lakia, mutta se tuskin onnistuu, koska aiempi lakimuutos oli keskustajohtoisen hallituksen ansiota. Vuosi 2018 on kuitenkin jo niin kaukana menneisyydessä, että noin kaksi viikkoa kestävä kansan poliittinen muisti on aikoja sitten sen unohtanut. Todennäköisimmin sitä ei koskaan edes tajuttu tai ainakaan ymmärretty.

Kolmas tänäänkin mieliä kuohuttava aihe on hallituksen eilisiltainen päätös evakuoida Afganistanista myös turva-alan työntekijöitä perheineen. He ovat välittömässä hengenvaarassa, joten heidän evakuointinsa on välttämätöntä. Tämä ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen, ja asia jakaa perussuomalaistenkin mielipiteet. Evakuointia ovat kannattaneet ainakin Tom Packalén ja Ville Tavio, mutta puheenjohtaja Riikka Purra on sitä vastustanut. Jo uutisen otsikossa mainittu erimielisyys ei kuitenkaan haittaa niitä kommentoijia, joiden mukaan perussuomalaiset ainoana puolueena vastusti asiaa.

Tästä erimielisyydestä saisi monta poliittista kolumnia, jos joku viitsisi niitä kirjoittaa. Alkoiko Purran puheenjohtajakausi huonoissa merkeissä, kun varusmiespalveluksen suorittaneet ja periaatteen “kaveria ei jätetä” ymmärtävät vastustavat puheenjohtajaa avoimesti? Horjuuko Purran palli ja tyrmäsivätkö miehet Purran halla-aholaisen linjan? Ja niin edelleen, raflaavia otsikoita saisi loputtomiin ja rähinä kommenttiosiossa olisi taattu, kun perussuomalaiset riitelisivät keskenään.

Kuten olen monesti ennenkin sanonut, niin uutisilla paitsi kerrotaan todellisuudesta, niin myös muokataan sitä. Uutisten kommentoinnin mahdollistaminen joskus kauan sitten oli jättimäinen virhe, sillä kommentointi muuttui nopeasti vuorovaikutuksesta paskan heittämiseksi. Nykyisin asiallisten kommenttien kirjoittaminen on ajan haaskaamista, sillä vähiten tietävät ovat eniten äänessä, ja monet “uutiset” tehdäänkin vain heitä varten.

Paluuta menneeseen on turha odottaa, ja siksi yhä useammat jättävät kommenttiosiot lukematta ja antavat kommentointiin koukuttuneiden rypeä omassa liemessään. Se on heille ihan oikein.

***
Ihan vain tiedoksi, että täällä toimii kommenttien moderointi ja moderoinnista valittajien kommentointi loppuu ilman erillistä varoitusta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (62)
  1. Martti Muukkonen
    25.8.2021, 09:51

    Vain silloin, kun sen asetuksen antamiseen on lakivaltuutus. Tämänkin olisi Lehtimäen pitänyt selittää.

  2. Onneksi monien kommenttiosioiden moderointi on niin hidasta, ettei reaaliaikaista keskustelua synny – tosin tätä rajoittaa myös moderointi eli lehden linjan kanssa poikkipuoliset mielipiteet vain harvoin ylittävät julkaisukynnyksen. Näin ollen on helppo jättää osiot lukematta ja iloita siitä ettei todennäköisesti menettänyt mitään.

    Vakavampi asia onkin sitten iltapäivälehtien tapa ulkoistaa törkypuhe kommentoijien huoleksi. JSN:n ukaaseja peläten toimittelijat eivät rohkene ulostaa aivan kaikkea kuonaa kolumneihinsa, jolloin kommenttiosioiden persut tekevät näppärästi likaisimman työn.

Kommentointi suljettu.