Riistoa vai yhteistä hyvää?

Provosoivasta tyylistään tunnettu kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) sai aikaan iänikuisen keskustelun sanottuaan Twitterissä Kauniaista veroparatiisiksi ja sen asukkaita loisiksi. Tästä provosoitui erityisesti Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok), jonka mielestä verotus on riistoa ja yksilönvapauden rajoittamista.

Tämä on taas sitä twitterismiä, joka saa politiikan tuntumaan tympeältä. Kansanedustajana ja siviiliammatiltaan kunnanjohtajana Kärnä tietää oikein hyvin, että Suomessa on kunnallinen itsehallinto, ja kunnat päättävät itse veroprosenttinsa. Kauniainen on edullisen sijaintinsa ja hyvätuloisten asukkaidensa ansiosta pystynyt pitämään veroprosentin matalana, mutta vastaavasti se joutuu valtionosuusjärjestelmän kautta osallistumaan köyhempien kuntien menoihin.

Varatuomarina Meri puolestaan tietää varmasti, että verotusoikeus on säädetty perustuslaissa. Kaupunginvaltuutettuna hänkin tietää, että veroilla rahoitetaan jokaisen tarvitsemia, kuntien tehtäviksi säädettyjä palveluja.

Tämä on oikeastaan niin vanhan kertausta, että siitä kirjoittaminen tuntuu turhauttavalta. Jatkuvasti valitetaan, että julkinen sektori on tuottamaton ja liian suuri menoerä, eikä veroille saa edes vastinetta. Eikö tosiaankaan?

Julkinen sektori tuottaa niitä peruspalveluja, joita jokainen oman elämänsä sankari käyttää ja on käyttänyt koko elämänsä ajan ja jo ennen syntymäänsä. Neuvolat, päivähoito, peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus, ammattikorkeakoulutus ja korkeakoulutus ovat julkisen sektorin tuottamia.

Perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito ovat pääosin julkisen sektorin tuottamia, samoin vanhustenhoito. Näiltä osin julkista sektoria täydennetään ostamalla palveluja yksityisiltä tuottajilta. Eläkerahastotkin lasketaan meillä julkisen sektorin toiminnaksi, ja juuri se saa julkisen sektorin näyttämään suuremmalta kuin niissä maissa, joissa ei lasketa. Niitä maita on suurin osa.

Joka ikinen aamu nämä verovaroista millään tavalla hyötymättömät keittävät aamukahvin julkisen sektorin tuottamaan juomaveteen ja vetävät vessanpöntön julkisen sektorin viemäriverkostoon julkisen sektorin jätevedenpuhdistamon käsiteltäväksi. Sitten he kävelevät tai ajavat autolla töihin julkisen sektorin rakentamaa ja ylläpitämää tietä myöten. Lapsensa he vievät kunnalliseen päiväkotiin ja isommat lapset menevät kunnan ylläpitämään peruskouluun tai lukioon. Työmatkallaan nämä veroilleen vastinetta saamattomat saattavat kirota tiessä olevaa kuoppaa tai sammunutta katulamppua, jota julkinen sektori ei vielä ole ehtinyt korjaamaan.

Monelle julkinen sektori tuntuu tarkoittavan vain kunnan tai valtion virastoissa työskenteleviä virkamiehiä, jotka heidän mielestään ovat ihan turhia. Ilman heitä valtion ja kuntien hallinto ei kuitenkaan pyörisi eikä tuottaisi mitään palveluja. Ei olisi poliisia, ei armeijaa, ei oikeuslaitosta, ei varhaiskasvatusta, perusopetusta, infrastruktuuria eikä suurinta osaa kaikista niistä asioista, joita toimiva yhteiskunta tarvitsee. Kyllä ne palvelut yksityinenkin sektori mielellään tuottaisi, mutta jonkun olisi niistä maksettava.

Kuka maksaisi? Maksaisiko jokainen itse ihan kaikki tarvitsemansa palvelut? Ei maksaisi, vaan nämä mielestään verovaroista hyötymättömät olisivat heti huutamassa yhteiskuntaa apuun. Saatuaan juuri sillä hetkellä tarvitsemansa ja verovaroilla tuotetun palvelun he olisivat taas sitä mieltä, että kyllä julkinen sektori on sitten huono, tehoton ja suurimmalta osin tarpeeton.

Jos uskoo vain omaan lompakkoonsa, niin verotusta voi pitää riistona ja yksilönvapauksien rajoittamisena. Jos haluaa toimivan yhteiskunnan, niin silloin on maksettava veroja. Eipä olisi mukava sellainen yhteiskunta, jossa varakkaat eristäytyvät omille asuinalueilleen vartioitujen muurien taakse suojaan köyhiltä, jotka pyrkivät käyttämään omaa yksilönvapauttaan pysyäkseen hengissä.

On tästä twitterpolitikoinnista se hyöty, että minäkin rupean ihmettelemään perusasioiden olemista hukassa. Mitä niissä kouluissa oikein opetetaan, kun iso osa kansasta on ihan pihalla yhteiskunnan toiminnan järjestämisestä? Eikö enää opeteta yhteiskuntaoppia ja kansantalouden alkeita, vai mistä tällainen tietämättömyys on peräisin? Eikö kerrota, että yhteiskunta on kokonaisuus, johon kuuluvat kaikki ihmiset, julkinen sektori ja yksityinen sektori?

Varmaankin kerrotaan, mutta se tieto näyttää katoavan sitä mukaa kuin oma pankkitili karttuu.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (75)
 1. Sinänsä on kyllä huvittavaa aina kun joku väittää, että verotus on varastamista tai vapauden riistämistä. Kertaakaan ei kukaan ole pystynyt perustelemaan tätä väitettä kuitenkaan

  1. Seppo Kinnunen
   30.8.2021, 12:24

   Otto Merihän on oikeassa. Kun katsoo suuria pääomatuloja nostavia hyväosaisia rikkaita, heitä ei veroilla juuri rasiteta. Se siis todistaa vain sen, etteivät he ole varallisuuttaan omalla työllään ansainneet.

  2. Viimeistään kun menet ja kysyt että mikä estää muuttamasta halpaveromaahan niin kyllä hiljaisuus laskeutuu.

  3. Kyllä Saku meille asiaa rautalangasta viänsi. 😊💯😷👍🤠

  4. Jep, ei ole tuokaan babyface vielä lähestulkoonkaan ehtinyt maksaa syntymästään, elämisestään ja koulutuksestaan tälle yhteiskunnalle aiheutuneita kuluja…

   1. Tapani Rauramo
    2.9.2021, 12:16

    Ei edes kadullakävelemisistään.

 2. Kaikki Suomen kunnat, liittykää Kauniaisiin.
  Sillähän tämä harmitus olisi ratkaistu. Mutta seuraavassa kuvassa kauniaiset rajoittavat muiden kuntien asukkaiden yksilönvapautta, eivätkä siis päästä heitä omalle mansikkapaikalleen.

  1. Jos joku ehdottaisi viiden Suomen kaikkein köyhimmän kunnan liittämistä Kauniaisiin valinnanvapauden nimissä, jossa kunnat saavat vapaasti yhdistyä minkä tahansa kunnan kanssa. Olisi lähes varmaa, että omista yksikönvapauksistaan huolestuneet vaatisivat kovin ottein rajoittamaan tälläsiä vapauksia missä köyhät kunnat saavat vapaasti yhdistyä rikkaimpien kuntien kanssa.

  2. Siitä vaan neuvottelemaan kuntaliitoksesta, eikö se Suomessa ole mahdollista kun kunnat niin keskenään sopivat. Se olisi yksilönvapauden rajoittamista jos Kauniainen estää jotain henkilöä sinne muuttamasta, mutta näin ei kai ole? Eiköhän sinne saa muuttaa kuka vaan.

   1. Tapani Rauramo
    2.9.2021, 12:17

    Käsittääkseni yhdistyvillä kunnilla ei tarvitse olla yhteistä rajaa.

Kommentointi suljettu.