Oman onnensa sepät

Miltä teistä tuntuisi, jos työnantajanne ilmoittaisi luopuvansa yleissitovasta työehtosopimuksesta, luottamusmiesjärjestelmästä ja ay-jäsenmaksujen välittämisestä ja kertoisi samalla alentavansa palkkaanne kolmanneksella? Entä jos samalla kerrottaisiin vielä, että jatkossa toimitaan kaikissa työehtoja koskevissa asioissa työlainsäädännön, yhtiön omien käytäntöjen ja henkilökohtaisten työsopimusten varassa?

Eihän tämmöistä voi tapahtua, niinkö? Näyttää kuitenkin tapahtuvan, sillä metsäjätti UPM on ilmoittanut tekevänsä juuri näin, jos se ei saa Paperiliittoa sopimaan kanssaan työehtosopimuksista liiketoiminta-alueittain. UPM:llä on viisi liiketoiminta-aluetta, joita kaikkia koskee Paperiliiton kanssa neuvoteltu sama työehtosopimus. Nyt UPM haluaa neuvotella joka alueelle omat työehtosopimukset, ja jos Paperiliitto ei tähän suostu, niin sitten ollaan sopimuksettomassa tilassa.

Omassa tiedotteessaan UPM lupaa kaikkien kannalta parempia ehtoja kuin ilman sopimusta, mutta Paperiliiton tiedotteen mukaan UPM olisi esittänyt Paperiliitolle samat heikennysvaatimukset myös liiketoimintakohtaisissa neuvotteluissa.

Miten tällaiseen tilanteeseen on yleensä päädytty? Taustalla on vuosikausia kestänyt pyrkimys heikentää ay-liikkeen asemaa, ja siinä on onnistuttu pelottavan hyvin. Yhä suurempi osa työntekijöistä on jättänyt oman liittonsa ja siirtynyt yksityisen YTK:n asiakkaaksi unohtaen, että YTK on vain työttömyyskassa, joka ei neuvottele työehtosopimuksia.

Kun työpaikan järjestäytymisaste laskee riittävän alas, niin silloin työnantaja voi sanella työsuhteen ehdot. Ainoat rajoitukset asettaa työlainsäädäntö, mutta moni ei tiedä, miten vähistä asioista siellä säädetään ja miten paljon on jätetty yleissitovien työehtosopimusten varaan. En rupea näitä asioita luettelemaan, mutta lukekaa itse työsopimuslaki, työaikalaki ja vuosilomalaki ja verratkaa niissä säädettyä omiin työehtoihinne.

Nyt työnantajapuoli on ilmeisesti katsonut ay-liikkeen niin heikoksi, että se on päättänyt aloittaa lopullisen hyökkäyksen. Jo viime syksynä Metsäteollisuus ry päätti luopua valtakunnallisista työehtosopimuksista ja siirtyä yrityskohtaiseen sopimiseen. Nyt UPM on päättänyt mennä pitemmälle ja neuvotella erilliset sopimukset yrityksen liiketoiminta-alueittain.

Seuraava looginen vaihe on sopia työsuhteen ehdoista työpaikkakohtaisesti, jonka jälkeen siirrytään henkilökohtaiseen sopimiseen. UPM aikoo tehdä tämän harppauksen henkilökohtaiseen sopimiseen kerralla, jos se ei saa omaa tahtoaan läpi. Jos UPM onnistuu, niin muut alat seuraavat perässä.

Sitten ollaankin tilanteessa, josta olen varoitellut jo vuosia. Jokainen työntekijä on oman onnensa seppä ja neuvottelee itse työsuhteensa ehdot työnantajan kanssa ”tasaveroisena” sopimuskumppanina. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että jos tarjottu palkka ja muut ehdot eivät kelpaa, niin tuossa on ovi ja kutsu mennessäsi jonon seuraava sisään.

puheenaiheet yhteiskunta tyoelama
Kommentit (129)
 1. Olen aina ihmetellyt duunareita, jotka sönköttävät siitä, kuinka ammattiliittoon kuulumisesta ei ole mitään hyötyä. Ja jatkavat sen jälkeen kuinka v…nen työnantaja ei noudata tessiä. Huomaavatko itse ristiriitaa puheissaan ?

  1. Juuri noin! Saku ei maininnut luettelossaan Työehtosopimuslakia. Soisin siihenkin tutustumista, vaikkakin juuri sen; Työehtosopimuslain, mainitut tahot haluavatkin mitätöidä, kuten Uuninpankkopoika kertoo. Tämä ON MERKITTÄVÄ asia koko työelämän perusteissa. ”Lailla on maailma rakennettava!” Se aika meni jo!
   Miten tähän ollaan tultu?
   Politiikalla, jota harjoittaa ns oikeisto puolueineen. Olen toiminut mm suunnitteljana Opetusministeriössä. Nämä samat puoluetoverinsa, ’Veljet’ koko ajan halusivat Työmarkkinaopin ’turhana’ pois suunnitelmista. Hyvin usein kuulen aikuisiltakin oppilailta Amiksessa sen olevan turhaa, eikä sitä tarvitse opiskella.
   Nyt siis tämä on poistumassa! Haittalaki kuuluu olevan. Ikävä, että PS on mukana tässä heikomman kuristamisessa. Miksikö? Sopii wanha sanonta: ”Sillä varmuudella, jonka täydellinen tietämättömyys antaa!” Juuri näillenkin ’tietämättömille’ on se apu tärkein, joka saatu Lakien kehittämisillä: Luottamusmies-laki! Kun asiat menevät hyvin – po lakeja ei tarvita. Ko järjestelmän ansiosta asiat tapaavat mennä hyvin!

  2. Ei ne huomaa, ikävä kyllä. Eivätkä ymmärrä, kuten en minäkään, mitä hitsin portfolioita ja kilpailuympäristöjä se UPM-tiedottaja lateli uutisissa

 2. Muistan tästä olleen juttua jo aiemmin tässä blogissa. Ilman sitä en rehellisesti sanoen olisi tästäkään tärkeästä asiasta tietoinen. Ay-liikkeen pitäisi herätä tiedottamaan ja vaikuttamaan tällaista kehitystä vastaan aktiivisesti – mieluiten jo eilen. Toiselta puolen – eihän UPM voi lähteä yksipuolisen sanomisen tielle. Eihän? Rikkomatta mitään lakeja? En tiedä kun en ole lakimies.

  1. sakutimonen
   1.9.2021, 10:43

   Kun työehtosopimuksen voimassaolo päättyy, niin silloin ollaan sopimuksettomassa tilassa ja jos uutta sopimusta ei solmita, niin silloin työnantaja voi sanella.

   1. Kun työehtosopimus ei ole voimassa, niin ei ole silloin työrauhavelvoitettakaan. Työnantaja ottaa nyt sen riskin että kun TES:n voimassaolo päättyy, niin alkaa pitkällinen lakkokierre.

    1. Ikävä kyllä en jaa kehitysoptimismiasi. Jos jo liittoon kuuluminen on liian raskasta, kallista ja aikaavievää, niin miten se sama porukka pystyisi johonkin lakkoon? Se se vasta raskasta, kallista ja aikaa vievää on, nimen omaan lakossa olevalle. Varsinkin jos ei edes kohtalotovereilta saa asiassa tukea, kun nekään eivät jaksa kuulua liittoon…

     Näyttää siis siltä, että pullamössöt saavat sen kaipaamansa vapauden hyväksyä ”vapaaehtoisesti” työnantajan hyvinä pitämät työn tekemisen puitteet.

    2. Kuka/ketkä lakkoilevat, jos AY-liike ei ole enää mukana yhdistämässä ja organisoimassa?

    3. Hoitoalalla on melko hankala lakkoilla. Siksi alan työehdot ovat huonontuneet sietämättömälle tasolle. On ihan oikein, että hoitajat lopulta äänestävät jaloillaan. Mikään muu kun ei ole auttanut.

  2. Oikein! Näin juuri AY-liikkeen PITÄISI tehdä, tiedottaa! Kyllä se tiedottaakin! Runsaasti ja selvästi!
   Miksi sitten näin tapahtuu?
   Olen opettanut aikuisille mm Työmarkkina-asioita. CValitettavasti siinä lyhyessä ajassa ei saada kaikkia kuulijoita sisästämään asioita! Tähän on monta syytä, joista ensin tulee mieleen mainitut seikat: Niin iso joukko vastustaa heti, kun kuuleekin sanan Ammattiyhdist. ”Se on politiikkaa, EI KIITOS, ei kiinnosta!”
   Myös tuo valtava toitotus yksityisen työttömyyskassan olemassaolosta. ”Ei tarvitse kuulua johonkin, jonkun Kommarien, Kiilusilmäisten lakkojärjestöihin”..
   Olisiko samaa piirrettä joissakin ihmisissä, jotka tehokkaina kamppailevat liki kaikkea muutoksen peloissaan? Ovat niiiin Itsenäisiä, itsepäisiä.. etc

Kommentointi suljettu.