Vanha levy pyörii

Minun sanotaan toistavan itseäni, ja se on ihan totta. Niinhän poliitikotkin tekevät, ja minä vaihdan levyä heti, kun oppositiopoliitikot sanovat jotain uutta. En katsonut Ylen Ykkösaamua, mutta arvaan kyllä, mitä haastateltavana ollut Petteri Orpo on sanonut.

Hän on sanonut, että Marinin hallitukselta puuttuvat kokonaan työllisyystoimet  ja että tämänhetkinen talouskasvu on koronan väistymisen lisäksi Sipilän hallituksen kikyn, kannustavan työvoimapolitiikan ja rakenneuudistusten ansiota. Hän on myös sanonut, että meillä on koko ajan auki 150 000 työpaikkaa, mutta niihin ei saada tekijöitä. Edelleen hän on sanonut, että tarvitaan lisää rakenneuudistuksia sekä työttömyysturvan ja asumistuen leikkauksia, joilla työttömät kannustetaan ottamaan työtä vastaan. On hän saattanut mainita myös poliisin määrärahat, joita Marinin hallitus on leikannut.

Minulle on myös valitettu, että nykyisen hallituksen toimista ei saa tietoa mistään ja että minun pitäisi sitä tietoa jakaa. Olen tehnyt sen monta kertaa, mutta minä en ole hallituksen tiedottaja, ja jos hallitus ei saa omia ansioitaan esiteltyä, niin se on hallituksen vika. On se tietenkin myös median vika, sillä kovin nihkeästi hallituksen saavutuksista kerrotaan, ja silloin kun kerrotaan, se tapahtuu negaation kautta. Tiedätte tyylin: ”Oppositio esittää kovaa kritiikkiä hallituksen kaavailemalle uudistukselle…”, jonka jälkeen haastatellaan Petteri Orpoa, Riikka Purraa tai molempia. Se kulloinkin kaavailtu uudistus jää selittämättä.

Katsotaan ensin nuo Orpon puheet, joita siis en ole kuullut. Jos olen väärässä ja hän ei sanonut noita asioita, niin siinä tapauksessa olen syyllistynyt olkiukon rakentamiseen. Jos olen oikeassa, niin en ole edes poikkeuksellisen hyvä arvaamaan.

Marinin hallitus ei ole antanut työttömille keppiä eikä ole edes halukas sitä tekemään, ja sehän Orpoa eniten närästää. Kokoomus on jo kauan ollut sitä mieltä, että keppi ja tukien leikkaukset ovat ainoita oikeita työllisyystoimia. Kuitenkin vuoden aikana työllisten määrä on kasvanut 120 000:lla ja työllisyysaste on nyt korkeampi kuin kertaakaan Sipilän hallituksen aikana. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan tämä hallitus on jo nyt tehnyt enemmän työllisyyden eteen kuin Sipilän hallitus koko kautenaan. Kokoomus ei ole koskaan selittänyt millä logiikalla työttömien elämän kurjistaminen muuttuu uusiksi työpaikoiksi, mutta eipä sitä ole koskaan oikeasti kysyttykään.

Niitä työpaikkoja ei ole tällä hetkellä auki 150 000, vaan noin 35 000. Jos ette usko, niin katsokaa MOL:n sivuilta. Luku 150 000 saadaan laskemalla yhteen kuukauden aikana avoinna olevia työpaikkoja. Osa niistä on koko ajan samoja, osa poistuu sitä mukaa kuin tekijä löytyy ja osa on rekrytointifirmojen varmuuden vuoksi laittamia avoimia hakuja, joiden takana ei välttämättä vielä edes ole oikeaa työpaikkaa. Rekrytointifirmat keräävät niillä työvoimareserviä, jolle tarjotaan osa-aikatyötä jopa nollasopimuksella sitä mukaa kuin rekrytointifirmojen asiakkaat tarvitsevat työntekijöitä.

Katsotaan vielä nuo poliisin määrärahat, joista viime päivinä on muutenkin kovasti puhuttu. Eniten niitä leikkasi juuri Sipilän hallitus vuonna 2017, ja sen jälkeen niitä on jatkuvasti lisätty. Suurin lisäys ajoittuu nykyisen hallituksen ensimmäiseen budjettiin vuodelle 2020. Orpo siis syyttää nykyistä hallitusta omista leikkauksistaan, kuten on aiemmin laittanut omista koulutusleikkauksistaan johtuvat ongelmat Marinin hallituksen viaksi.

Ja sitten vielä niitä Marinin hallituksen saavutuksia kootusti sen verran kuin äkkiä muistan ulkoa.

Sote saatiin valmiiksi, vanhustenhuollossa hoitajien aliresurssointi on kielletty lailla ja jokaisen lapsen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu. Pienimpiä eläkkeitä on korotettu, työttömiä kepittänyt aktiivimalli on purettu, työttömien karensseja on lyhennetty, maksuton oppivelvollisuusuudistus on toteutettu, koulutukseen on satsattu, terveydenhuollon asiakasmaksuja ja lasten päivähoitomaksuja on alennettu ja tukien indeksijäädytykset on purettu. Tämä kaikki on tehty tilanteessa, jossa koronan kurittamia yrityksiä on autettu 20 miljardilla eurolla työllisyyden hyväksi ja samaan aikaan kuntia on tuettu mittavasti, jotta koronalasku on saatu maksettua joka puolella Suomea.

Nyt saatan katsoa sen Ykkösaamun haastattelun, jos en mitään muuta tekemistä keksi. Uskon kyllä keksiväni.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (73)
 1. Jukka Laine
  25.9.2021, 12:50

  Uudella hallituksella meni vuosi edellisen hallituksen töppäilyjä korjaamiseen. Kaikkea ei ehditty korjata kun tuli korona.

  Mutta Orpo on jo voitonvarmana luvannut peruuttaa Marinin hallituksen toimenpiteet ja Purra on luvannut entistä ankarampaa kikyä. Se on varmaan persuäänestäjien mielestä sitä suomalaisten puolella olemista.

  1. Jarmo+Mäkinen
   25.9.2021, 14:47

   Nappiin meni. Ennakoit aivan oikein. Toisaalta eihän se vaikeaa ollut. Ei myöskään olut vaikeaa ennakoida Sipilän hallituskoneen mahalasku, kun näki millainen oli miehistö. Ei niille olisi pitänyt antaa lupakirjaa.

 2. Petri Sakkinen
  25.9.2021, 12:51

  Kun YLE-veroa kaavailtiin, olin hyvin huolestunut: Yleisradion tilalle oltiin rakentamassa hallituksen äänitorvea, joka nöyrästi tottelisi kulloistakin isäntäänsä.

  Olin väärässä, saimme nimittäin merkillisen oppositiotorven, joka törähtelee mitä sattuu ja jonka poliittista kommentaaria en viitsi katsoa tai kuunnella.

  1. Niinpä! – Ylen alueuutiset töräytti, että tutkija arvioinut SOTE:n tuovan lisäveroa keskipalkan saajalle 1800€:a/vuosi ainakin Hämeenlinnassa!? – En ymmärrä, että millä mekanismilla! – Minulla toki on pieni pää ja vähän aivoja…

   1. Ja Sipilän SOTE:n arvioitiin tuovan huomattavia säästöjä veronmaksajille ; )

   2. YLE uutisoi noin joko tahallaan tai sitten toimittajat ovat ammatitaidottomia viestijöitä kun eivät osaa muotoilla uutista niin että jokainen ymmärtää siitä sen mikä aiheuttaa kustannusten nousun. Epäilen syyksi tahallisuutta. Tuossa uutisessa SOTE ei tarkoita SOTE-uudistusta, vaan sosiaali- ja terveyspalveluja yleensä. SOTElla ja SOTElla on eroa, ja sen YLE jättää kertomatta. Se jättää kertomatta myös sen että pelkkä 2% vuotuinen inflaatio nostaa kuluja kymmenen vuoden päästä n. 22% ja 3% inflaatio n. 35%. Joten jos kustannukset nousevat inflaation verran, niin ne eivät käytännössä nouse lainkaan.Näin sitä sitten pelotellaan niitä jotka eivät ymmärrä kuinka korkoa korolle ilmiö ja inflaatio vaikuttavat ja niitä ymmärtämättömiä on paljon.

    Kustannukset eivät nouse SOTE-uudistuksesta johtuen vaan väestön ikääntymisestä ja ikääntyvän väestön tarvitsemista sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeista, eivätkä juuri niistäkään johtuen vaan pelkästään inflation takia. Koska ihmiset eivät useinkaan ymmärrä tai tule edes ajatelleeksi inflaation vaikutuksia niin heitä on sangen helppo johtaa harhaan ja niin YLEkin tekee. Kun vastineena on sitten ostovoiman kasvu, ja palkankorotusket vaikkapa hieman yli toteutuvan infalttion, niin palvelut oikeastaan vaan halpenevat maksajan kannalta. Huonompi tilanne on niillä joiden ansiokehitys jää alle inflaation.

    SOTE-uudistus päinvastoin pitää huolta siitä että nuo palvelut toteutuvat tasapuolisemmin ympäri Suomen ja että niiden tuottamisessa voidaan käyttää paremmin suuruuden ekonomiaa esimerkiksi tietojärjestelmien, palveluiden integroinnin ja resurssien kohdentamisen osalta. Se on tehty nimenomaan takaamaan palvelut ja varmistamaan sen että ne kyetään tuottamaan mahdollisimman kustannustehokkaasti, asettamatta kuitenkaan mitään sellaista leikkuria kustannuksille joka pakottaisi heikentämään palveluita.

    Kannattaa aina muistaa että rahan arvo muuttuu oletusarvoisesti inflaation verran ja että se on otettava huomioon kun tarkastrellaan tulevaisuutta, sillä muuten on pihalla kuin suunnistaja joka unohtaa huomioida erannon vaikutuksen kompassisuunassa.

    1. Matti Sillanpää
     25.9.2021, 18:29

     Tämä oli hyvä selvennys.
     Iso kiitos!

    2. Kiitos! 😊

   3. Tässä tapauksessa Yle on ottanut uutisekseen kokkelilehden uutisen jonka on kirjoittanut kyseisen puolueen jäsenkirjaa takataskussaan kantava kirjoittaja joten väitteiden todenperäisyys on vähintäänkin asetettava kyseenalaiseksi.

   4. Kyseisen artikkelin kirjoittaja Eero Laesterä on kokoomuslainen joten tietäähän sen mihin johtopäätöksiin hän on asiassa tullut.

Kommentointi suljettu.