Valheita ja verenhimoa

Saattaa olla, että poliitikot ovat valehdelleet aina, mutta nykyisin valheet leviävät sosiaalisessa mediassa kaikkien tietoon ja jakavat ihmiset uskoviin ja epäileviin. Onneksi myös epäilyt ja valheiden kumoaminen leviävät yhtä nopeasti, ja faktat voi halutessaan jokainen tarkistaa. Liian harva tosin haluaa.

Tällä viikolla alkaneessa budjetin lähetekeskustelussa oppositio lasketteli epätosia väitteitä, jotka Li Andersson kumosi tuoreeltaan Facebookissa. Opposition mukaan hallitukselta puuttuvat työllisyystoimet ja rakenteelliset uudistukset, hallitus on leikannut poliisin määrärahoja ja Suomi on konkurssin partaalla.

Tosiasiassa hallitus on tehnyt työllisyystoimia niin paljon, että työllisyystavoitetta on nostettu kaksi kertaa, ja silti tavoite näyttää ylittyvän. Jo hallituskauden puolivälissä hallitus oli tehnyt enemmän työllisyystoimia kuin Sipilän hallitus neljän vuoden aikana. Rakenteellisina uudistuksina hallitus on pidentänyt oppivelvollisuutta, tehnyt toisen asteen koulutuksesta maksutonta, alentanut varhaiskasvatusmaksuja, toteuttanut sote-uudistuksen ja uudistanut työvoimapalveluita. Hallituksen toimista puuttuu keppi, ja juuri sen puuttuminen oppositiota närästää. Suomen taloudellakin menee oikein hyvin.

Poliisin määrärahoista levitettyä väärää tietoa on jo mediakin oikaissut, mutta sanotaan se vielä kerran. Ensi vuonna poliisi saa enemmän määrärahaa kuin milloinkaan ennen, ja suurimman leikkauksen teki Sipilän hallitus vuonna 2017. Poliisi on tänä vuonna voinut käyttää siirtyvien erien ja lisätalousarvioiden ansiosta enemmän määrärahaa kuin sitä oli alkujaan budjetoitu, ja siitä johtuu tänä vuonna käytettyjen rahojen ja ensi vuoden budjetin välinen ero. Oppositio vaatii rahaa siihen, mistä itse hallituksessa ollessaan leikkasi.

Saattaa myös olla, että kansa on aina ollut yhtä verenhimoista kuin nyt, mutta sosiaalinen media levittää viestiä tehokkaasti ja saa kiltit perheenisät ja -äidit hekumoimaan väkivaltaisilla ajatuksilla. Kun Elokapina ilmoitti järjestävänsä Mannerheimintien tukkivan mielenosoituksen, niin kansa alkoi jo etukäteen vaatia kovia toimenpiteitä. On ehdotettu kaasua, sähköä, vesitykkejä, lumiauroja, rekkoja, panssarivaunuja ja konekivääreitä lopettamaan heti tällainen terrori. Kun paikallaan istuvia halutaan tappaa, niin kumpi osapuoli mahtaa olla vaarallinen?

Tämä oli sitten retorinen kysymys, sillä en halua sitä väkivallalla ja tappamisella mässäilyä tänne. Ei halunnut Ylekään omille sivuilleen, vaan joutui sulkemaan kommentoinnin. Saatte olla varmoja, että ei kommentointia suljettu Elokapinan kannattajien kommenttien takia, vaan niiden, joiden mielestä saman kadun tukkiminen turverekoilla ja bensakapinan autoilla oli hieno juttu ja kuului ehdottomasti kokoontumisvapauteen.

Turverekat ja bensakapinallisten autot kuuluvat kokoontumisvapauteen ihan samalla tavalla kuin kuuluu Elokapinankin mielenosoitus. Yksikään mielenosoitus ei ole etukäteen laiton ja jokainen mielenosoitus saa aiheuttaa haittaa. Laillisuus loppuu vasta siinä vaiheessa, kun poliisi yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi päättää keskeyttää mielenosoituksen. Jos poliisia ei totella, niin siitä seuraa sakkoa. Sakosta ei tule rikosrekisterimerkintää, vaikka sellaistakin jotkut väittävät.

Ja taas kerran tiedoksi, että sisäministeri ei määräile poliisia yksittäisissä virkatoimissa, vaan poliisin operatiivinen johto tekee tarvittavat päätökset oman harkintansa mukaan. Tämä muistutuksena niille kansanedustajille ja heidän lietsomilleen kansalaisille, joiden mukaan Elokapinan mielenosoituksella on sisäministerin siunaus. Olette joko nukkuneet tai lintsanneet yhteiskuntaopin tunnit. Kuten sisäministeri Maria Ohisalo sanoi eduskunnassa asiasta vouhottaville, niin eduskunta säätää lait ja lainvalvojat valvovat niiden noudattamista.

Taas kerran joutuu huomaamaan, että samat ihmiset, jotka jatkuvasti valittavat sananvapauden puuttumisesta, vastustavat kaikkein kiivaimmin muiden vapauksia ja ovat halukkaita estämään ne vaikka väkivaltaisesti. Mukaansa he saavat netin keskustelupalstojen ja uutisten huonosti moderoitujen kommenttipalstojen pilaamia ihmisiä, jotka yllyttävät toisiaan.

Ja ennen kuin kukaan ehtii kysyä mielipidettäni, niin ei, Sebastian Tynkkystä ei saa töniä, kuten ei saa töniä ketään muutakaan. Ketään ei myöskään saa ampua tai jyrätä lumiauroilla ja panssarivaunuilla.

***

Huomenna on ensimmäinen eläkepäiväni, ja moni on kysynyt blogin jatkumisesta. Se jatkuu, sillä eläkeläisillä on tunnetusti aikaa, ja nykyisin vaaditaan kovasti eläkeläisten osallistumista työelämään ja yhteiskunnan toimintaan. Tämä tieto saattaa harmittaa monia, mutta sepä ei minua haittaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (180)
 1. Eläkeläis duunari
  30.9.2021, 11:43

  Hyvä kun jatkat blogia kiitos siitä.

  1. Ritu+Ripeä
   30.9.2021, 17:06

   Eläköön päätöksesi jatkaa!

 2. Oikein rattoisia eläkepäiviä Uuninpankkopojalle. Useat jo eläköityneet tuttavani tosin sanovat että eläkkeelle jäätyäni on vasta kiirettä alkanutkin pitää, mutta en usko senkään haittaavan sinun kaltaistasi ajattelijaa. Ja ettei jää epäselväksi; nämä kolumnit jatkukoon mahdollisimman pitkään.

  1. Virva Itäranta
   1.10.2021, 00:33

   Huimaa! Blogi saa kuin saakin jatkoa! Eihän meillä muuten olisi mitään mediaa, josta ammentaisimme tietoa ja totuutta. Kiitos.

   Toivotan jatkossakin humoristisia ja kitkeriä eläkepäiviä poliittisen pöllöilyn äärellä.

Kommentointi suljettu.