Kokonaan eri asia

Tuhlasin eilen pari tuntia MTV Uutisten Facebook-sivulla kahden Elokapinan mielenosoituksesta kertovan uutisen alla. Halusin tietää, miksi suurin osa kommentoijista oli sitä mieltä, että Elokapinan liikenteen tukkiva mielenosoitus on jo lähtökohtaisesti laiton, mutta bensakapinallisten samaan aikaan samassa paikassa järjestämä liikenteen tukkiva mielenosoitus on hieno juttu ja erinomainen mielenilmaus oikean asian puolesta.

Sain välittömästi kuulla olevani viherpunalasien läpi maailmaa katsova ja ihan kujalla oleva hölmö. Onhan se nyt ihan eri asia tukkia liikenne istumalla laittomasti kadulle kuin tukkia liikenne ajamalla hitaasti autoletkassa torvet soiden. Elokapina on laitonta kapinaa, mutta autoilijat liikkuivat hillityn hitaasti ja liikennesääntöjä noudattaen.

Ei se ole eri asia. Molemmat mielenosoitukset tukkivat liikenteen. Poliisi voi sakottaa sekä kadulla istumisesta että alinopeudesta ja äänimerkin turhasta käytöstä. Lain mukaan äänimerkkiä saa käyttää silloin, kun se vaaran välttämiseksi on tarpeen, joten liian hidas ajaminen torvet soiden on yhtä lainvastaista kuin kadulle istahtaminen. Silti kukaan ei vaatinut automielenosoittajille sakkoja.

Ei pidäkään vaatia, sillä kyse oli mielenosoituksesta. Mielenosoitukselle on tyypillistä liikenteen estyminen, joten siinä mielessä molemmat mielenosoitukset ovat samanlaisia. Mielenosoitusoikeus on perustuslaillinen oikeus, mutta en saanut vastausta siihen, miksi toinen mielenosoitus on oikeutetumpi kuin toinen.

Selityksethän olivat ne tutut ja tavalliset. Autoilijat olivat hyvällä asialla vastustaessaan polttoaineen veronkorotuksia ja maan hallitusta. Autoletka sai tukkia liikenteen, koska autot kuuluvat kadulle, mutta istujat eivät. Hallitus ei ole korottanut polttoaineveroa kuin kerran viime syksynä indeksikorotuksen verran eikä uusia veronkorotuksia ole edes suunnitteilla, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Moni kuvittelee yhä, että kaikki hinnankorotukset johtuvat suoraan hallituksen toimista, vaikka nykyinen hinnannousu johtuu maailmanmarkkinahinnasta.

Kun sain tämän sanottua, niin hallituksen pitäisi kuulemma alentaa polttoaineveroa. Voisihan se sen tehdä, mutta sitten vajaus pitäisi kattaa korottamalla joitain muita veroja. Jostain syystä monet kuvittelevat vaikkapa kokoomuksen ja perussuomalaisten alentavan polttoaineveroa, vaikka eivät ne sellaista ole luvanneet. Sipilän hallituksessa ne olivat korottamassa veroa useampaan otteeseen, joten ei ole mitään syytä olettaa niiden sitä alentavan. Tuloveroa ne kyllä ovat luvanneet alentaa, ja siitä syntyvä aukko pitäisi täyttää valmisteverolla.

Aikani meni siis hukkaan ja opin vain sen, että suurimmalla osalla kommentoijista ei ole minkäänlaista käsitystä mielenosoitusoikeudesta perusoikeutena. Heidän mielestään mielenosoituksen tarkoitus ratkaisee laillisuuden, ja jos tarkoitus ei miellytä heitä itseään, niin ei muuta kuin pamppua, putkaa ja sakkoja. Tietenkin ehdotettiin myös lumiauroja, vesitykkejä ja muuta väkivaltaa.

Selitetään vielä kerran. Oikeus osoittaa mieltä on perustuslaillinen oikeus. Yksikään mielenosoitus ei ole etukäteen laiton ja jokainen mielenosoitus saa aiheuttaa haittaa. Laillisuus loppuu vasta siinä vaiheessa, kun poliisi yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi päättää keskeyttää mielenosoituksen. Jos poliisia ei totella, niin siitä seuraa sakkoa. Näin kävi taas eilen, kun Elokapina ei totellut poliisin hajaantumiskäskyä ja mielenosoittajat kannettiin pois. Poliisi toimi ihan oikein ja lain mukaisesti, koska poliisi tekee arvionsa paikan päällä. Se ei päätä etukäteen, että jokin mielenosoitus on lainvastainen.

Tulin siihen tulokseen, että perusoikeudet ja oman tunnereaktionsa sekoittavalta kansanosalta voisi helposti ottaa mielenosoitusoikeuden pois ilman että he edes huomaisivat sitä. Se pitäisi vain markkinoida heille haittaa aiheuttavien mielenosoitusten kieltämisenä, niin täydestä menisi. He nimittäin ajattelisivat heti vain niitä mielenosoituksia, joista he itse eivät pidä ja jotka siksi joutaisi kieltää. Samalla menisi omakin oikeus vaikkapa ajaa tientukkona hitaasti torvet soiden, mutta sen he tajuaisivat vasta sitten, kun poliisi sen kieltäisi.

Tämäkin juttu menee hukkaan, sillä onhan se nyt ihan eri asia tukkia katu istumalla kuin autoilla.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (56)
 1. Jukka Laine
  3.10.2021, 09:31

  Samat tyypit puolustivat ankarasti taannoista Rajat kiinni -mielenosoitusta joka kesti muistaakseni kuukauden. Nyt ne valittavat elokapinalaisista jotka tukkivat liikenteen. Torventööttääjistä ei mainittu mitään, enkä kysynytkään. Tunnen tyypit ihan henkilökohtaisesti sen verran hyvin että ei hyödytä mitään. Ei se ole heidän mielestään mitenkään väärin että häiritsee viherpiipertäjiä.

 2. Melkein evp
  3.10.2021, 09:46

  Mielenosoitusoikeus on, se on täysin totta. Ilmoitus on tehtävä ja poliisi voi ohjeistaa käyttämään tiettyä aluetta. Tätä ei noudatettu. Muutenkaan rinnastus ei ole ihan täydellinen, Elokapina aiheutti täyden sulun pääväylälle. Uhka oli 10 päiväksi. Erilaiset moottoroidut mielenosoitukset lienee aiheuttaneet eripituisia hidasteita, ei täysiä sulkuja.

  1. Kari Perttula
   3.10.2021, 09:56

   Laki ei vaadi ennakko ilmoitusta mielenosoituksesta. Mutta poliisi TOIVOO ennakko ilmoituksen tekemistä, että mielenosoituksen turvallisuuteen liittyviä seikkoja voitaisiin ennalta suunnitella, ja niistä neuvotella.

  2. Eihän ilmoituspakkoa ole..

  3. Elokapina jätti yhden kaistan vapaaksi hälytysajoneuvoja varten, poliisi päätti toisin ja sulki koko kadun! – Ehkä siitä syystä, että liikenteen estämisestä moititaan Elokapinaa.

  4. sakutimonen
   3.10.2021, 10:22

   Miksi niin monet kuvittelevat mielenosituksen vaativan ennakkoilmoitusta? Sitä EI tarvita.

   1. Muutoksen Tuuli
    3.10.2021, 10:40

    Moni haluaa uskoa asioita niin kuin se on itselleen, ei totuudelle, eduksi. Näin toimii ennen kaikkea kokoomus kritisoidessaan valheilla hallituksen talouspolitiikkaa.

    1. Se kuvitelma, että mielenosoitus vaatisi ennakkoluvan, kertoo mielestäni siitä, kuinka tsaariajalta periytyvä alamaisasenne elää ja voi hyvin vieläkin tässä entisessä suuriruhtinaskunnassa.

     Kyllähän me nyt luvan saamme osoittaa mieltämme. Hyvältä isäseltä, tsaarilta, poliisiführeriltä, Kekkoselta, Stalinilta, Putinilta, Salelta jne.

     Jotkut olisivat kysyneet luvan vielä Trumpiltakin!

   2. Pieni kulkija
    3.10.2021, 11:52

    Ennakkoilmoitusta ei lain mukaan tarvita mutta silloin poliisi saattaa herkemmin vaatia ns. hajaantumaan. Käytännön kokemus.

   3. Ihan peruslogiikkakin tuon sanoo. Avainsana perus(tuslaki), ei perussuomalainen, sielläpäin on eri logiikka
    Mielenosoitus on jo se, että menen kyltin kanssa eduskunnan rappusille. Lupaa tuskin kukaan olettaa. Entäs jos meitä olisi kaksi, kymmenen tai jopa sata.
    Mikä olisi ilmoitusvelvollisuuden raja-arvo?
    Tyypillinen esimerkki raja-arvoajattelusta. Avainasan ajattelu.
    Onhan maailmalla tuostakin esimerkkejä nähty:
    Jos kolme tai useampi kokoontuu – malliin.

   4. Perustulain 13§ takaa kaikille kokoontumis-ja yhdistusvapauden

    Kokoontumislain 7§ taas sanoo että: Ilmoitusvelvollisuus
    Järjestäjän on tehtävä ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä yleisestä kokouksesta suullisesti tai kirjallisesti ilmoitus kokouspaikan poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista. Myöhemminkin tehtyä ilmoitusta voidaan pitää pätevänä, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle. (29.3.2019/435)

    Eli miksi väität että ei tarvita kun se siellä selvästi lukee? Siellä lukee paljon muutakin kokoontumiseen liittyvää.

    Perustuslaki takaa oikeuden mielenosoitukseen ja viranomaisen on sellainen turvattava. Mutta laki myös tuo velvollisuuden ilmoituksesta järjestäjille. Laki myös määrittää sen mitä tietoja ilmoituksen pitää pitää sisällään.

    1. sakutimonen
     3.10.2021, 18:37

     ”Joskus mielenosoituksia järjestetään ilman ennakkoilmoitusta. Vaikka ilmoitusta ei olisi tehty, poliisi ei lähde tilaisuutta estämään tai kieltämään, ellei mielenosoitus vaaranna yleistä järjestystä tai turvallisuutta.” https://poliisi.fi/yleiset-kokoukset-ja-mielenosoitukset

    2. Selkosen Roope
     3.10.2021, 19:16

     Laissa määritellään yleisen kokouksen ilmoitusvelvollisuudesta, mutta perustuslaissa kyse on ilmaisunvapaudesta. Jos kokoontumislaki on jossain tilanteessa ristiriidassa perustuslain kanssa, perustuslaki menee sen yli. Tällainen tilanne olisi vaikkapa silloin, jos Suomessa joku yrittäisi yhtäkkiä kaapata valtaa itselleen. Tuolloin kansalaisten tulisi ehdottomasti saada kokoontua välittömästi osoittamaan mieltään ilman minkäänlaista etukäteisilmoitusta, koska tilanteessa vaadittaisiin nopeaa reagointia: seuraavana päivänä tätä mahdollisuutta ei kenties olisi. Tämä on toki kärjistetty esimerkki, mutta se osoittaa, kuinka perustava oikeus ilmaisunvapaus on, ja siksi spontaanit mielenosoitukset ovat (onneksi) mahdollisia: kaikissa maissa näin ei ole.

     Lisäksi on huomattava, että kokoontumislaissa ei suinkaan puhuta pelkästään mielenosoituksista, vaan kaikenlaisista kokouksista yleisillä paikoilla, esimerkiksi yhteislaulutilaisuuksista. Tällaisen kohdalla ei ole kyse ilmaisunvapaudesta, joten perustuslaki ei kävele kokoontumislain yli ja ilmoitusvelvollisuus on tiukempi.

    3. Hanna Mäntynen
     4.10.2021, 10:10

     Kokoontuminen ei välttämättä tarkoita mielenosoittamista vaan vaikka eläkeporukan lähtöä sauvakävelylle. —> ei ilmoitusta.

     Mielenosoitus taas hoituu yksinkin eikä välttämättä aiheuta haittaa kellekään, jolloin poliisia ei tarvita ohjaamaan. —> ei ilmoitusta.

     Jos pelkät otsikot vilkaisee lehdistä, ei välttämättä ole hajuakaan juttujen sisällöistä eikä myöskään käsitemerkityksistä, jotka kumuloituvat ja jäsentyvät vain paljon lukemalla.

   5. Edistytty on kuitenkin takavuosista, jolloin eli käsitys että mielenosoitukseen vaadittaisiin poliisin lupa.

  5. Molempien mielenosoitusten vaikutus kadun toimintaan liikenneväylänä oli täysin identtinen. Mielenosoitukseksen järjestäjällä ei ole ilmoitusvelvollisuutta. Elokapinan järjestäjät olivat ottaneet huomioon miten mahdolliset hälytysajoneuvot voidaan ohjata miekkarin ohi, oletan että myös torviprotestin järjestäjät olivat yhtä vastuullisia.

   Ja sitten itse asiaan: Elokapina kehottaa maan hallitusta ottamaan ilmastokriisin tosissaan ja tekemään enemmän. Perustelut lienevät jo kaikille selvät, eikä kyse ole enää vuosikymmeniin ollut mielipiteestä vaan tieteellisten tutkimusten ja mallinnusten yhä perusteellisemmin selvittämästä ilmaston muutosprosessista, joka jatkuessaan tulee olemaan ennenkokemattoman tuhoisa ihmiskunnan historiassa.

   En tiedä miten Melkein EVP asian kokee, mutta olettaisin tolkun ihmisen pitävän tätä uhkaa hieman tärkeämpänä vastustaa kuin bensa-autoilun kohoavia kustannuksia – siis sellaisten fossiilisilla polttoaineilla kulkevien autojen, joita tuskin on enää olemassa muualla kuin automuseoissa kun lastenlapsemme aikanaan ajavat ajokortin.

   1. Aivan vain oman ymmärryksen lisäämiseksi kannattaa kuunnella Ylen Areeenasta akatemiatutkija Sakari Salosen haastattelu.

    Puheet ilmastohumpasta ovat huonotietoisten ja miksei myös vähäjärkisten raivoamista.

    https://areena.yle.fi/audio/1-50908468

  6. Ilmoitusvelvollisuus toki on kokoontumislain 7§ mukaan, mutta lupaa mielenosoitukseen ei tarvita.

   Poliisilla on kyllä ihan asialliset ohjeet asiaan liittyen.https://poliisi.fi/yleiset-kokoukset-ja-mielenosoitukset

   Siellä mainitaan mm.:
   ”Suomessa ei ole ennakkosensuuria, eli poliisi ei voi ennakkoon rajoittaa ilmaisunvapautta eikä siten mielenilmauksiakaan. Jälkikäteen poliisi voi arvioida, onko mielenosoituksessa rikottu lakia.

   Joskus mielenosoituksia järjestetään ilman ennakkoilmoitusta. Vaikka ilmoitusta ei olisi tehty, poliisi ei lähde tilaisuutta estämään tai kieltämään, ellei mielenosoitus vaaranna yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Jos ilmoittamaton mielenosoitus järjestetään sopimattomalla paikalla, poliisi voi siirtää mielenosoittajat soveltuvaan paikkaan jatkamaan oikeutensa käyttämistä.”

   Koskaanhan kahta erialista asiaa ei voi täydellisesti rinnastaa, vaan ne on arvioitava sen mukaan mitä ne aiheuttavat riippumatta siitä millä ne aiheuttavat jotain.

   1. Ilmoitusvelvollisuutta tosiaan ”hieman” rajataan samassa pykälässä.
    Pari ehdollisuutta jää: ”voidaan pitää pätevänä” ja ”jos ei aiheudu kohtuutonta”.
    Myöhemminkin tehtyä ilmoitusta voidaan pitää pätevänä, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle.
    Tulkinta jää siis poliisille ja viimekädessä oikeuslaitokselle.
    Tulkintaa voi poliisin puolellakin mietityttää kansanedustajillekin vaikeasti tulkittava perustuslaki, se joka sanoo että jokaisella on oikeus kenenkään sitä ennalta estämättä…

  7. Olen huomannut, että poliisi on valinnut uuden strategian tämän syksyn elokapinointiin. Mielenosoituksen keskeyttäminen siirtämällä poliisin käskytystä vastustaneet linja-autoihin, ja yöksi säilöön on toiminut. Pippurisumutetta tai muita voimatoimia ei tarvita.

   Epäilemättä poliisi järjesti viimesyksyisten tapahtumien jälkeen oman briefingin teemalla ”miten meillä meni omasta mielestämme?”. Tuloksena syytteet kuudelle poliisimiehelle epäiltynä liiallisesta voimankäytöstä.
   Osa elokapinan vastustajista on nyt hyvin pettyneitä, kun poliisi ei käyttänytkään ylimitoitettuja voimatoimia.

  8. Mirja Pekkonen
   3.10.2021, 13:18

   Ei siellä ole täyttä sulkua ollut. Esimerkiksi hälytysajoneuvot on luvattu päästää läpi ilman viivytyksiä. En ole aivan varma että olisivatko hälytysajoneuvot päässeet autojen ohi vaivatta ja ilman viivytyksiä.

   Muun liikenteen kierrättäminen mielenosoituskohdan ohitse kestää noin kolme minuuttia.

  9. Hanna Mäntynen
   3.10.2021, 17:17

   Missä se 10 vuorokauden täyssulku on? Entä missä ja milloin Elokapina on ketään uhannut?

   Se on yhtä lailla mielikuvitusta kuin persujen kaikki vaalilupaukset puolueen koko historian aikana. Ja sama kohderyhmä uskoo, heh.

   Ymmärtääkseni pikku tiesulku ei ole autoilijalle valtava ongelma, koska aina löytyy kiertotie ja autoissa on ohjaus, ainakin minun punavihersuvakkirellussani. Siinä on suuntavilkutkin, jotka monesta Mersusta, Audista ja Bemarista puuttuvat.

Kommentointi suljettu.