Kymmenkertaiset tuet

Maahanmuutto on perussuomalaisille se taikaseinä, josta taiotulla rahalla saa Suomen talouden kuntoon. Eilen uutisoitiin, että puolue tekee välikysymyksen hallituksen aikomuksesta helpottaa perheenyhdistämistä. Se on poliittinen esitys, jota saa tietenkin vastustaa, mutta perustelujen on oltava oikein.

Tuossa Helsingin Sanomien uutisissa huomioni kiinnittyi tähän Riikka Purran tekstiin:

Suurin osa maahanmuuton kustannuksista syntyy sosiaaliturvamenoista ja palveluista. Hyvin suuriin kustannuksiin johtavat yhtäältä matalat työllisyysasteet ja palkat, toisaalta kymmenkertaiset toimeentulotuet kantaväestöön verrattuna – myös pitkän maassaoloajan jälkeen.

Sieltä tuli taas se perätön väite kymmenkertaisista toimeentulotuista. Se on kumottu vaikka kuinka monta kertaa, mutta aina se nousee esille ja aina sitä uskotaan. Timo Rossi kertoo Twitterissä olleensa tilaisuudessa, jossa kansanedustaja Mauri Peltokangas oli kertonut kuinka paljon enemmän maahanmuuttajat saavat rahaa sossusta. En tiedä mitä hän tarkkaan ottaen on sanonut, mutta jo pelkkä väite muita suuremmista tuista on epätosi.

Olen kumonnut tämän väitteen monta kertaa, mutta tehdään se vielä kerran. Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalle 504,06 euroa kuukaudessa. Vastaanottoraha yksin asuvalle on 316,45 euroa kuukaudessa. Laitetaan vielä kuva Migrin taulukosta.

Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, hän siirtyy suomalaisen sosiaaliturvan piiriin ja saa saman verran toimeentulotukea kuin muutkin. Toimeentulotukea saavan työikäisen ja -kykyisen on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi, ja hänellä on velvollisuus hakea ja ottaa vastaan tarjottua työtä. Maahanmuuttajilla on työn saamista odotellessaan velvollisuus osallistua kotouttamisohjelmaan, joka sisältää koulutusta ja työelämävalmennusta. Kielikoulutus on osa tätä ohjelmaa.

Jos työtön laiminlyö tämän velvollisuutensa, niin hänen tukeaan alennetaan 20 prosenttia. Toistuvasta laiminlyönnistä alennus voi olla jopa 40 prosenttia. Tämä koskee yhtä lailla sekä syntyperäisiä suomalaisia että oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia.

Nyt joku tulee puhumaan siitä tarveharkintaisesta tuesta, jota kunnat kuulemma myöntävät avokätisesti maahanmuuttajille. Jokainen voi halutessaan katsoa vaikkapa oman kuntansa tilinpäätöksestä sen tuen kokonaismäärän ja hämmästyä sen vähäisyyttä. Kelan myöntämän perustoimeentulotuen lisäksi kunnat voivat myöntää täydentävää toimeentulotukea perustelluista syistä tarpeen mukaan ja ehkäisevää toimeentulotukea voi saada esimerkiksi asumisen turvaamiseksi sekä lieventämään ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä johtuvia vaikeuksia. Tätä tukea myönnetään tai pikemminkin ollaan myöntämättä kaikille hakijoille samojen perusteiden mukaan.

Kunnissa on taas paljon uusia valtuutettuja, jotka valtuutetun tiedonsaantioikeuteen vedoten vaativat saada tietää kunnan myöntämän täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen määrät ja saajat. Tuen kokonaismäärästä he saavat tiedon, mutta eivät sen saajista. Se on myös valtuutetuilta salassa pidettävää henkilökohtaista tietoa. Kenenkään taloudellinen tilanne ei ole julkista tietoa. Tämän ymmärtää jokainen, jos ajattelee asiaa omalle kohdalleen.

Mihin tuo väite kymmenkertaisista tuista sitten perustuu? Se perustuu siihen aina sanomatta jäävään faktaan, että tuen saajissa on enemmän maahanmuuttajia suhteessa heidän osuuteensa kokonaisväestöstä. Väännetään tämä rautalangasta:

Otetaan sata maahanmuuttajaa ja sata suomalaista. Kahdellekymmenelle maahanmuuttajalle annetaan sata euroa ja kymmenelle suomalaiselle annetaan sata euroa. Maahanmuuttajat ovat saaneet ryhmänä 2 000 euroa, mutta suomalaiset vain 1 000 euroa. Jos nämä summat jaetaan ryhmien pääluvun mukaan, niin jokainen maahanmuuttaja näyttää saaneen 20 euroa, mutta jokainen suomalainen vain 10 euroa. Tosiasiassa jokainen rahaa saanut sai täsmälleen yhtä paljon.

Tähän perustuu väite suuremmista tuista. Maahanmuuttajissa on tukien saajia suhteessa heidän osuuteensa kokonaisväestöstä enemmän kuin syntyperäisiä suomalaisia. Se taas johtuu siitä, että he eivät työllisty yhtä hyvin kuin muut. Syitä siihen on varmasti paljon, eivätkä työnantajien ennakkoluulot liene niistä vähäisimpiä. Maahanmuuttajien syyttäminen laiskoiksi on täsmälleen sama asia kuin kaikkien työttömien syyttäminen laiskoiksi.

Monet kuvittelevat, että jos maahanmuuttajien saamat tuet poistetaan, niin muut saavat enemmän. Tämä harhaluulo perustuu tietämättömyyteen julkisen talouden budjetoinnista. Toimeentulotuki ei ole mikään könttäsumma, josta jaetaan tarvitseville niin kauan kuin sitä riittää. Se on lakisääteinen oikeus, johon on oltava rahaa tarpeen mukaan. Jos siitä säästyisi maahanmuuttajille menevä osuus, niin ei sitä jaettaisi muille tuensaajille, vaan se jäisi käyttämättä, ja seuraavana vuonna rahaa budjetoitaisiin saman verran vähemmän.

Vaikka maasta poistettaisiin tänään kaikki tukea saavat maahanmuuttajat, niin yksikään suomalainen ei saisi nykyistä enempää tukea huomenna, ensi kuussa tai ensi vuonna. Se vaatisi lakimuutoksen, eivätkä perussuomalaiset minun tietääkseni ole sellaista esittäneet. Vastahan Riikka Purra lupasi sellaisia leikkauksia, että niiden rinnalla Sipilänkin hallituksen leikkaukset kalpenevat.

Kun välikysymyskeskustelu kohta alkaa, niin toivoisin faktoja tarkistavan median oikaisevan tämän ihan varmasti esille nousevan väitteen kymmenkertaisista tuista.

***
Ja sitten varoitus. Jos täällä ruvetaan möykkäämään ja kiistämään selvät faktat, niin tämän jutun kommentointi loppuu kaikilta ja möykkääjiltä se loppuu kokonaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (88)
 1. Liinamaa Reijo
  4.10.2021, 10:06

  Persut valehtelevat.
  Silloinkin – ja varsinkin silloin – kun väittävät puhuvansa totta.

  1. Mistä tietää, että persu valehtelee? Sen huulet liikkuvat ja tulee ärhäköivää puhetta!
   Vaasa torillan oli lauantaina SD-tapahtuma. Kuuntelin sivusta erään (persun?) latelevan kansanedustajalle juuri tätä samaa jargonia maahanmuuttajien 10-kertaisista tuista. Kun ked kertoi, ettei hän tuollaisesta ole kuullutkaan,mies ilmoitti sen tulevankin salaa..? Kun sitten häneltä tiedusteltiin, mistä hän sen tiedon saanut, vastaus oli FBn keskustelusta… Voihan hyvä Sylyvi ja paljon muita naapurin naisia….

 2. Suomalaisella kateudella ei ole mitään rajaa. Sille, joka joskus on toimeentulotukea hakenut, on nopeasti käynyt ilmi, ettei se hakemus ole maksuton pikavippiautomaatti. Voi kun media kirjoittaisi myös siitä. Ja mitä tapahtuisi, jos toimeentulotukena myönnettäisi käytettyjä lastenvaunuja, jotka hajoaisivat katua ylitettäessä? Eikö näistä moninkertaisista toimeentulotuista jankuttavista jääräpäistä ikinä päästä eroon? En ikinä luullut kaipaavani menneitä aikoja, mutta juuri nyt kaipaan aikaa, jolloin Timo Soinin kasaama jengi ei ollut klikkiotsikoiden keskiössä.

  1. Timo Soinia on tosiaan ikävä. En silti usko, että hänen Ylen Perjantai-ohjelmassa kertomansa haave comebackista hirvittävän isolla äänisaaliilla toteutuu.

   Huomasiko muuten kukaan, että Rönkä sanoi perjantain pääuutislähetyksen lopussa, että Perjantai-ohjelman vieraana on Pekka Haavisto, vaikka oikeasti vieraana oli Pekka Sauri? Mitä ihmeen peliä se oli Röngältä?

   Juuri tämä valheiden levittäminen mediassa ja varsinkin somessa on mennyt sille tasolle, että epäilen Röngänkin sekoilevan tahallaan :(.

   1. Ihmettelen kyllä mistä nämä Matti Röngän vastaiset salaliittoteoriat tulevat. Lupsakka uutistenlukija ja hyvä kirjailija. Jokaiselta lipsahtaa joskus. En näe mitään syytä siihen, miksi hän olisi tahallaan sanonut nimen väärin, mikä olisi voinut olla vaikutin?

    Kun takavuosina Ylen kuuluttaja takavuosina kertoi, että seuraavaksi meille laulaa Mauno Koivisto (piti olla Kuusisto), niin kaikkia vaan nauratti, eikä kellekään tullut mieleen uskoa tahalliseen poliittiseen lipsautukseen. Milloin tämä kaikki meni näin vakavaksi?

   2. Seppo Kinnunen
    4.10.2021, 15:33

    Ei todellakaan ole Soinia ikävä.
    Kuunnellessani 13.01.20 Timo Soinin Populismi-kirjasen julkaisutilaisuutta, tuli tunne, että siinä puhuu katkeroitunut mies, joka on pelinsä pelannut persupuolueessa ja yrittää nyt epätoivoisesti tarjota itseään markkinamiesten käyttöön yrittäen samalla peittää epäonnistumisensa luomansa puolueen ex-johtajana. Hän sanoi, että populisti on henkilö, jonka yksinkertaiset ratkaisumallit ovat vaikeita. Se on tietenkin puppua. Esitys oli tuttua, pinta- ja yksipuolista lumetotuuksien latomista. Ei sanaakaan globaalista taloudesta ja varallisuuden epäoikeudenmukaisesta jakaantumisesta maailmassa ja sen tuomista valtavista ongelmista eikä populistien ratkaisumalleista asiaan. Hänen
    koti-uskonto-isänmaa-henkinen esityksensä ei sisältänyt sanaakaan katolisen kirkon pedofilian laajuudesta. Se unohtui, vaikka persut ovat ahneesti hyökänneet islamilaisen uskon tunnustajien tekemien saman sortin rikollisten kimppuun. Hän ihaili Puolan politiikkaa, vaikka tiedämme, että
    Puola on yksi EU-maista, jota johdetaan populistien voimin niin, että vastustetaan maahanmuuttoa unohtaen samalla, kuinka paljon puolalaisia on elintasopakolaisina muissa EU-maissa. Hän ihaili vain Puolan ”rusinat pullasta” EU-politiikkaa ja sitä, että Puolassa on asioita, joista ei tehdä kompromissejä. Edellisessä hallituksessahan persu-sintu-ministerit eivät muuta tehneetkään. Nykypersujen populistista ilmaston lämpenemistä vähättelevistä lumetotuuksista hän vaikeni myös. Muistuikin mieleen vuoden 1970 vaalit, joissa SMP sai vaalivoiton. Tuolloin J.Virolainen kysyi V.Vennamolta: ”Mitä aiot tehdä vaalivoitollasi?” Samaa voi kysyä persuilta, joiden politiikka ei ”auta” ainoatakaan kansalaista ennen kuin heillä on yksinkertainen enemmistö. Siihen on onneksi vielä matkaa, kun vaalikannatus oli vain 11,9 % äänioikeutetuista. Hän nimesi vihreät ”puppulisteiksi” ja persut ”populisteiksi”. Minä nimeän persut samalla kertaa sekä ”populisteiksi” ja ”puppulisteiksi”. Enkä tarkoita salaatinsyöntiä. Väyrysläisen, sivuraiteelle joutuneen poliitikon olemuksensa hän paljasti tarjoutuessaan presidenttiehdokkaaksi seuraavissa, vuoden 2024 vaaleissa. Niinköhän nykypersut vielä tekisivät ”jytky-takinkäännön” ja valitsisivat sintu-Soinin presidentti-ehdokkaakseen.

  2. Jokaisen kunnan sivuilta mitpäisi löytyä toimeentulotuen määrät ja ehdot sen saamiselle ja jopa laskentataulukko missä voi laskea saako sitä tukea vai ei. Ja varmasti löytyy Kelalta myös sellainen mutta en ole tarkistanut.

   1. pitäisi löytyä

  3. Itse en koskaan tule kaipaamaan jätkämaisteri Timo Soinin aikaa. Herran todellinen olemus paljastui plokissaan 27.12.2017: – lekalla leukaperiin ja selkäranka sirkkeliin!

   Tämä kertoo herra Soinista kaiken oleellisen.

   Kuten myös puheet fillarikommunismista ja siitä kuinka feministisestä ulkopolitiikasta puhuminen on ”mökeltämistä”. Herra Soini vallanhimossaan otti mukaan halla-aholaissiiven ja näin tehdessään päästi porukassaan pirun irti.

   Niinpä kaikki nämä: Purra, Halla-Aho, Turtiainen, Peltokangas, Elomaa, Tynkkynen ja muutkin, tekivät valintansa, joka ei suinkaan ole jäänyt epäselväksi. Ja niin herra Soini oli maalannut itsensä ulos.

   Miettiköön nyt, että kannattiko.

   1. Soinille kävi samanlainen lapsus kuin David Cameronille briteissä.
    Molemmat tekivät ison riskivalinnan ja saivat pahasti kynsilleen!

Kommentointi suljettu.