Uutinen ja totuus

Reilu viikko sitten uutisoitiin, että raiskauksista vuonna 2020 epäillyistä peräti 38,5 prosenttia oli ulkomaalaisia. Ettehän te enää niitä uutisia muista, sillä se varma tieto on iskostunut päähänne, mutta ette osaa enää sanoa mistä sen saitte. Lukemattomat ihmiset rähisivät somessa maahanmuuttajien pahuutta, eikä juuri ketään kiinnostanut edes se, että rikoksesta epäilty ei ole syyllinen ennen kuin hänet on oikeudessa syylliseksi todettu. Kansanedustaja Olli Immonen (ps) teki asiasta kirjallisen kysymyksen ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) huolestui tästä korkeasta luvusta. Juuri tätä kirjoittaessani sama virheellinen luku nousi esille Marja Sannikan tv-ohjelmassa, joka lienee nauhoitettu ennen uusinta tietoa.

Tuomittujen määrä näkyy tästä tilastosta. Ulkomaalaisten tuomittujen määrä on ollut laskussa vuodesta 2018 lähtien.

Eipä pitänyt paikkaansa tuo uutinen epäillyistäkään. Tänään Iltalehti kertoi, että tilastopiikin aiheutti yksi ainoa epäilty, jonka teot oli lisäksi kirjattu poliisin järjestelmään väärin. Ulkomaalaistaustainen nainen ilmoitti poliisille aviomiehensä raiskanneen hänet 141 kertaa, ja kaikki teot kirjattiin erillisinä sen sijaan, että ne olisi kirjattu yhtenä raiskauksena, jonka tekokertoja oli 141. Tämä jos mikä kertoo selvästi, että kansanryhmät eivät tee rikoksia, vaan niitä tekevät yksittäiset ihmiset.

Virheellisen kirjauksen seurauksena saatiin virheellinen rikostilasto ja virheellisestä tilastosta virheellinen kohu-uutinen. Iltalehti on nyt uuden uutisen lisäksi päivittänyt myös vanhaa juttuaan hyvän lehtimiestavan mukaisesti, ja muut tehnevät samoin. Mutta miten saadaan oikea tieto kaikille niille, jotka mellastivat asiasta somessa? Pullisteleeko netti nyt pahoitteluista, kun kaikki juttua jakaneet ja kauhistelleet myöntävät olleensa väärässä?

Ei tietenkään. Korjattu tieto ei mitenkään tavoita kaikkia, sillä ensimmäinen tieto on muuttunut yleissivistykseksi ja varmaksi totuudeksi. Vaikka oikea tieto tavoittaisikin, niin se ei kiinnosta tippaakaan.

Totuus nyt kuitenkin on, että vuonna 2020 epäillyistä ulkomaalaisia oli 27,2 prosenttia. Jokainen raiskaus on tietenkin liikaa, mutta medioiden olisi syytä tarkistaa kaikki tietonsa ennen niiden julkaisemista. Nyt ne tiedot tarkisti yksityishenkilö. Jälkikäteen tehdyt oikaisut eivät tavoita enää ketään, vaan väärä tieto jää elämään totuutena.

Kommentit (56)
 1. Kiitos.

 2. Ja sitten, perjantain ohi menevä pohdiskelu: oliko kirjaus ”vahinko”? No, nyt saunaan

  1. Ja kuinka monta muuta virheellistä kirjausta mahtaa poliisin tilastoissa olla?

   1. Kimmo Paaso
    9.10.2021, 09:28

    Omalla kohdalla ainakin yksi. Poliisin rekisterin mukaan minä olen syyllistynyt törkeään rattijuopumukseen vuonna 2014. Tämä väite on lyöty eteeni aseen hankkimislupaa hakiessani pariinkin otteeseen.
    Kun sanoin että kyseessä oli epäily, ja että asia ei koskaan mennyt edes oikeuteen, ja että merkintä pitää poistaa, niin vastaus oli että sitä ei voi tehdä.

    Joten siellä rekisterissä minut on sitten tuomittu törkeästä ratista seitsemän vuotta sitten.

    Tosin asian oikea laita selviää aina, mutta siellä se on…

Kommentointi suljettu.