Jälkipyykin aika

Elokapinan mielenosoitus on päättynyt, mutta kaikesta päätellen sitä selvitellään vielä kauan. Selviteltäviksi tulevat Elokapinan toiminnan lisäksi myös poliisin tiedottaminen ja median tietyn osan toiminta, joista kaikista löytyy parantamisen varaa. Jotkut pitävät Elokapinaa suorastaan yhteiskunnalle vaarallisena toimijana, ja jos liikenteen tilapäinen estäminen ja Valtioneuvoston ovella istuminen ovat jonkun mielestä terrorismia, niin onhan se siinä tapauksessa vaarallinen. Minusta ei kuitenkaan ole, mutta ei mennä vielä siihen.

Helsingin poliisin toimintaa ja tiedottamista on kritisoitu voimakkaasti sosiaalisessa mediassa. Poliisin twiittiketjun mukaan poliisi ei hyväksy valtiojohtoon vaikuttamista, ja väkivallan uhkaan nojaten poliisi otti kiinni linnan portailla istuneita mielenosoittajia. Heitä epäillään tässä vaiheessa niskoittelusta, törkeästä julkisrauhan rikkomisesta ja kokouksen estämisestä.

Mielenosoituksen tarkoitus on vaikuttaa päättäjiin. Niskoittelu lienee selvä asia, koska poliisin antamia poistumismääräyksiä ei noudatettu. Julkisrauhan rikkominen edellyttää tunkeutumista rakennukseen tai sen aidatulle piha-alueelle. Törkeäksi teon tekisi tässä tapauksessa rakennuksen oleminen valtioneuvoston käytössä. Näkemieni kuvien ja videoiden mukaan mielenosoittajat eivät menneet sisälle rakennukseen tai edes sen aidatulle pihalle, vaan pysyivät portailla.

Kokouksen estäminen tullee putoamaan pois jo esitutkintavaiheessa tai viimeistään syyteharkinnassa. Laki sanoo siitä näin: Joka käyttämällä väkivaltaa tai sillä uhkaamalla oikeudettomasti estää yleisiä asioita varten tarkoitetun kokouksen, kulkueen tai tilaisuuden järjestämisen, on tuomittava kokouksen estämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tietääkseni mitään kokousta ei edes yritetty estää, vaan valtioneuvosto sai yhdessä presidentin kanssa kokoontua kaikessa rauhassa. Jopa niin rauhassa, että kokoukseen osallistuneet eivät edes huomanneet evakuoimistaan rakennuksesta tavallisuudesta poikkeavaa reittiä myöten. Sitä eivät huomanneet presidentti Sauli Niinistö eivätkä ministerit Li Andersson ja Annika Saarikko. Kuvien perusteella ympäristöministeri Krista Mikkonen kävi jopa juttelemassa mielenosoittajien kanssa.

Tästä päästäänkin median rooliin. Iltalehti uutisoi poliisin tiedotteen perusteella ensin, että presidentti ja ministerit jouduttiin evakuoimaan. Illan mittaan sama juttu muuttui otsikkoa myöten tämänhetkiseen muotoonsa pelkällä maininnalla jutun muokkauksesta. Nyt aamupäivällä tuo pikkukuvassa näkyvä alkuperäinen otsikkokin on muuttunut vastaamaan muuttunutta uutista.

Journalistin ohjeiden mukaan virheet on korjattava ja niistä on kerrottava yleisölle. Siihen ei riitä pelkkä maininta jutun muokkaamisesta, koska tässä tapauksessa koko jutun sisältö on muuttunut olennaisesti.

Tämmöisiä asioita joudutaan pohtimaan, ja kuten tavallista, niin se alkuperäinen asia on jo kauan sitten unohtunut. Twitter laulaa, lehdet uutisoivat ja kansa raivostuu epäolennaisista asioista. Nuoriso on pilalla, ei sitä ennen kyllä tuolla tavalla. Kaduilla retkottavat hipit ovat haitallisempia kuin mitkään päästöt ja vievät tolkun ihmisiltä mielenkiinnon koko ilmastonsuojeluun.

Jos näin on, niin silloin ilmastonsuojelu ei oikeasti ole koskaan kiinnostanut tippaakaan, mutta nyt on hyvä sanoa, että kyllä muuten kiinnostaisi, mutta kun nuo hipit pilasivat hyvän asian.

Mitäkö mieltä minä sitten asiasta olen? Olen kertonut sen Iisalmen Sanomien viimeiseksi jääneessä kolumnissani, joten lukekaa sieltä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (78)
 1. Härmän jätkä
  10.10.2021, 11:44

  Ristämäki Iltalehdestä kerkesi uhkailemaan jo ministeriäkin väärästä valasta mikä ei miellytänyt miehen agendaa! Nukutaanko JSN: ässäkin?

  1. Hanna Mäntynen
   10.10.2021, 13:14

   Virheet ja väärinkäytökset uutisoinnissa on jonkun sinne JSN:ään ilmoitettava. Sinäkin voit sen tehdä, ohjeet löytyvät JSN:n verkkosivulta.

 2. Selkosen Roope
  10.10.2021, 11:52

  Koko Elokapinaa koskeva uutisointi ja poliisin tiedotteet vaikuttavat olleen yksi suuri vitsi, kun rauhanomaisesta mielenosoituksesta on väkisin väännetty kapinan alkua. On äärimmäisen noloa, että uutisointia joudutaan useaan otteeseen korjaamaan jälkikäteen, ja kaikki viittaa siihen, että tapahtumaa vastustavat tahot ovat vihan vimmassaan päättäneet käyttää kaikkia keinoja mitätöidäkseen sitä ja leimatakseen sen väkivaltaiseksi ja vaaralliseksi. Vaikka tapahtuman sisällä onkin varmasti tapahtunut sellaista, jota ei voi millään muotoa hyväksyä, esim. väitetty kansanedustajan tahallinen töniminen, kokonaisuutena järjestäjät ovat pystyneet pitämään huliganismin sen ulkopuolella varsin ansiokkaasti.

  Kuten täällä on jo moneen kertaa todettu, Elokapinalle on tyypillistä kansalaistottelemattomuus ja sen yhteydessä myös tiettyjen lakien rikkominen, mihin viranomaiset ovat puuttuneet omien tehtäviensä mukaisesti. Elokapinalliset eivät ole kiistäneet lakien rikkomista eivätkä vastustaneet itsensä kiinniottamista, vaan he ovat olleet tietoisia tekojensa seurauksista ja kantaneet vastuun pää pystyssä. He eivät myöskään ole vaatineet rikkoamiensa lakien kumoamista.

  Elokapinallisten agendaan ei kuulu väkivalta tai omaisuuden tärvely, ja heidän suurin “syntinsä” on ihmisten arkipäivän hankaloittaminen. Kun ottaa huomioon se, millaiset syyt ajavat heidät tällaiseen toimintaan, pidän tätä varsin vähäisenä rikkomuksena, josta toki he joutuvat vastaamaan.

  1. “…väitetty kansanedustajan tahallinen töniminen…”

   Kansanedustajan ei myöskään kannata hakeutua mielenosoittajien keskelle tönittäväksi (ellei sitten halua lisää sulkia hattuun).

   1. Väittäisin, että juuri suluissa mainitusta oli kyse, vaikken tönimistä hyväksykään.

   2. Tähän voisi jatkaa – ja jatkankin – toteamalla, että jos joku tulee keskelle väkijoukkoa, niin hän saattaa tulla töytäistyksi. Tynkkysellä ei varmaan ollut rinnassaan kylttiä: ”Kansanedustaja mutta muuten mukava vaipankäyttäjä”. Eli: ketään ei voida velvoittaa tuntemaan Tynkkystä (onneksi) ja tietämään, että muita saa töniä, muttei häntä, koska hän on kansanedustuslaitoksen huomiohakuisin populisti.

  2. Virva Itäranta
   10.10.2021, 15:29

   Katsoin videon, jossa Tynkkynen änkeää väkijoukkoon Elokapinan mielenosoituksessa ja kuvaa samalla itseään väittäen tulleensa tönityksi.

   Kamera ei edes heilahtanut.

   1. Eikös “virkavalta” toiveekkaana tuoreeltaan kysynyt, onko Tynkkysellä jotain vaatimuksia. Jollei ollut, niin asia on loppuun käsitelty. Jos oli, niin pahoinpitelyhän se sitten hänen mielestään ja syyllinen vastuuseen.

  3. Tynkkynen tunki tahallaan itsensä elokapinalaisten sekaan, että pääsisi uhriutumaan.

   Kauan se kaveri sitä veruketta siellä elokapinalaisten keskellä hakikin! Katsokaa videot ensimmäisistä elokapinalaisten mielenosoituksista eduskuntatalon edessä, siellä Tynkkynen pyörii joka paikassa ja koko ajan.

   1. Siis herra Tynkkynen täten ilmoittaa kannattavansa Elokapinan tavoitteita, kun kerran seassa palloilee…?

    Persuthan elättävät kyykäärmettä povellaan…?

   2. Veikkaisin, että pikemminkin yrittää tehdä vaikutusta ja on valinnut nuoret naiset ja pikkutytöt kohteekseen. Miksi se siellä muuten roikkuisi, iso jätkä. Tai siis ehkä mies.

Kommentointi suljettu.