Oppositio onnitelkoon itseään

Opposition tehtävä on haastaa hallitusta ja saada mahdollisimman paljon kannatusta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tämän kun ymmärtää, niin politiikkaa on helpompi seurata kriittisesti. Politiikassa pelataan totuuksien lisäksi myös puolitotuuksilla ja muunnelluilla totuuksilla. Median pitäisi olla puolueeton, mutta kukaan ei kehdanne ihan vakavissaan väittää, että se aina olisi.

Nykyinen oppositio voi onnitella itseään. Se on saanut ison osan työttömistä kääntymään Marinin hallitusta vastaan puhumalla pohjoismaisen työnhaun mallista keppiä antavana aktiivimallina eli sellaisena, jota se itse kannattaa ja joka Sipilän hallituksen aikana otettiin käyttöön. Siinähän työtön velvoitettiin saamaan ja tekemään palkkatyötä työttömyysturvan leikkauksen uhalla. Sen lisäksi Sipilän hallitus suunnitteli aktiivimalli kakkosta, jonka mukaan työttömän olisi pitänyt hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa 60 päivän karenssin uhalla.

Nyt oppositio väittää pohjoismaisen työnhaun mallin olevan sama kuin aktiivimalli kakkonen, jota ei siis koskaan tehty valmiiksi. Ei se ole sama, sillä Sipilän aktiivimalli kakkonen olisi tullut ykkösen lisäksi, ja Marinin hallituksen mallissa karenssit lievenevät kautta linjan. Työtä on haettava vähimmillään nolla ja enimmillään neljä kertaa kuukaudessa, ja ensimmäisestä laiminlyönnistä selviää huomautuksella. Toisella kerralla saa karenssia viisi päivää ja kolmannella kymmenen. On siinä aikamoinen ero 60 päivän karenssiin verrattuna. Työnhakumallien vertailu löytyy täältä ja uudempi juttu täältä.

Nämä tosiasiat eivät painaneet mitään eilisessä eduskuntakeskustelussa, jossa kokoomus arvosteli hallitusta kepin antamisesta työttömille, mutta samalla kuitenkin kannatti hallituksen esitystä. Hyvin tämä ajattelu on uponnut myös niihin työttömiin, jotka pitävät Marinin hallitusta Sipilän hallituksen kaltaisena kepin heiluttajana. Heille sanon vain, että äänestäkää sitten kokoomusta ja perussuomalaisia, jos luulette niiltä tulevan vähemmän keppiä.

Opposition viesti siis menestyy, ja samalla tavalla näkyy menestyvän puhe hallituksen taiteeseen, kulttuuriin, tieteeseen ja urheiluun kohdistuvista määrärahaleikkauksista vuodelle 2022. Kyllähän ne määrärahat pienenevät, mutta kyse on vähenevistä rahapelituotoista. Korona sulki peliautomaatit ja kansa pelaa vähemmän, joten jaettavaakin on vähemmän. Leikkaukset eivät kohdistu lakisääteisiin valtionosuuksiin, vaan ainoastaan rahapelituotoista jaettaviin tukiin.

Menetys on suuri, sitä ei kiistä kukaan. Kukaan ei myöskään kiistä sitä, että se kohdistuu aloille, jotka muutenkin ovat kärsineet koronasta eniten. Minua ihmetyttää lähinnä se, että näin tärkeiden alojen tuet on sidottu niin suurelta osin veikkaus- ja peliautomaattirahoihin. Tämä päätös on tehty jo kauan sitten, mutta nyt sen heikkous paljastui. Toivon vilpittömästi, että hallitus löytää puuttuvat 18 miljoonaa euroa jostain, vaikka sitten nyt tukia vaativa oppositio pääseekin taas valittamaan sietämättömästä velanotosta ja kestävyysvajeen pahenemisesta.

Mutta kuinkas aina valpas iltapäivälehdistömme käsittelee aihetta? No, sehän kertoo pääministerin musiikkialan edustajille järjestämästä saunaillasta. Saunaan eivät edes päässeet kaikki illanviettoon osallistuneet, ja jo aiemmin kerrottiin koko tilaisuuden olleen absurdi. Asiasta on tuohduttu siellä sun täällä, ja monet alan ihmiset ovat jo sanoneet, että eivät enää voi kannattaa Marinin hallitusta, joka leikkaa alan tukia harvojen ja valittujen kanssa juhlien.

Heille annan saman neuvon kuin hallitusta moittiville työttömille, eli äänestäkää sitten nykyisiä oppositiopuolueita, jos luulette niiltä heruvan runsaampia tukia. Nehän ovat jo luvanneet sellaisia leikkauksia, että niiden rinnalla Sipilän hallituksen leikkaukset kalpenevat. Siinä vaiheessa en enää viitsi sanoa, että nauttikaa tilauksestanne.

Mutta hyvin uppoaa oppositiopuolueiden viesti, ja ne saavat onnitella itseään. Kansa on juuri niin lyhytnäköistä ja ymmärtämätöntä kuin ne ovat laskeskelleetkin sen olevan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (140)
 1. Yleinen mielipide on sen tahon hallussa, kenen hallussa media on. Miespoliitikkojen kosteatkaan saunaillat eivät mediaa vuosikymmeniin häirinneet, ei liioin oikeistopoliitikkojen eri alojen edustajien tapailu, jota vielä ennen tätä hallitusta kutsuttiin verkostoitumiseksi tai positiiviseksi kiinnostukseksi, mitä eri aloilla tapahtuu. Kokoomuspoliitikon ollessa kyseessä tämä olisi esitetty erittäin hyväksyvään sävyyn, kun koronan kurittamaa musiikkialaa näin huomioidaan.

  Tämän hallituksen koostumus on kaikin puolin väärä median mukaan. En voi muuta sanoa kuin tervetuloa kohtaamaan asioita, joiden edessä naiset ovat jo vuosisatoja olleet.

  Suuri kysymys on kuitenkin, mitä tällaiselle vinoutuneelle uutisoinnille voi tehdä.

  1. Media, some, oppositio, opposiittio, upposiittiö. Kaikki samassa kastissa

   1. Oppositio ja media ovat samassa kastissa sen vuoksi, että median etu on elinkeinoelämän etu ja oikeistolaiset ovat elinkeinoelämän asialla ja päinvastoin. Nämä tahot ovat vuosikausia kuuluneet samaan maata hallinneeseen talouseliittiin ja nyt heidän reviirinsä on jaettu uusiksi.

    Mitä tulee upposiittiöön, nykyinen uutisointi on erityisen vinoutunutta hallituksen sukupuolijakauman vuoksi. Tiedämme, että meillä on ollut sdp pääministeripuolueena ennenkin, on ollut punamultaa ja monen sorttista värikaarta, mutta uutisointi ei ole koskaan ollut näin epäolennaisiin asioihin takertuvaa vaan siinä on ollut aina jokin poliittinen sisältö. Poliittinen se on toki nytkin, mutta sitä ei kerrota suoraan riveillä.

    Sekä suomalaiset että kansainväliset tutkimukset kertovat samaa, mitä jokaisen normaalin ihmisen silmä näkee, jos vain haluaa ne avata, että naisiin kohdistuu ennennäkemätön vihapuhe, joko aivan suora hyökkäys tai peitellympi vähättely. Se on tämän nykyisen hallituksen mollaamisen perimmäinen syy eikä sen harjoittama politiikka, joka on kansainvälisissäkin vertailuissa todettu onnistuneeksi ja kunnianhimoiseksi monella alueella (mm. koronan hoito sekä ilmastotavoitteet). Tulipalo on siis hyvin sammutettu mutta sammuttajat aivan vääriä. Niillä kun on ne punamunasolut siittiöiden paikalla.

 2. Saattaisiko olla niin, että oppositio haluaa perustaa yhteiskunnan toiminnan johonkin muuhun kuin valtavaan määrään tukiaisia? Minä ainakin pystyn kuvittelemaan yhteiskunnan, jossa esimerkiksi kulttuurialalla menee ihan hyvin, mutta koko elämä ei perustu tukiaisiin. Samoin pystyn kuvittelemaan yhteiskunnan, jossa jokaiseen asiaan ratkaisu ei ole tukiainen.

  1. Tuija Tuominen
   13.10.2021, 13:31

   Yritystueton maailmako myös? – Ottaisivatko siinä uudessa tuettomuudessa yrityksetkin vastuun tekemisistään ja loisivat niitä työpaikkoja? – En ole ymmärtänyt opposition hokemaa: Miksi hallitus ei työllistä? – Voisiko hallitus lisätä työntekijöitä yksityiseen yritykseen?

   1. Tuija Tuominen, erittäin hyviä kysymyksiä, jotka jostain syystä jäävät aina (tiettyjen, suomeksi vähäosaisten) tukien leikkaamista ja lakkauttamista toivovilta vastaamatta.

  2. Kari Kuitunen
   13.10.2021, 14:24

   Kuulostaa periaatteessa hyvältä tukiaiseton yhteiskunta. Siinä on vain suuri mutta. Maataloutta tuetaaan joka puolella maapalloa. Öljyteollisuuden tuet ovat tähtitieteellisiä. Myös niissä maissa, jotka vannovat markkinatalouden nimiin. Energia puolella tilanne on se, että jos unohdetaan tuet, niin tuulivoima on kaikista halvin tapa tuottaa sähköä. On vain niin, että jotkut alat pitävät selvyytenä, että heitä tuetaan. Turveyrittäjille luvattiin tukea 50 000 euroa per työpaikka ja silti he järjestivät traktori marssin kun protestoivat liian pieniä tukia. Miten Amaootta pystyt markkinoimaan oppositiolle sen ajatuksen, että tuet poistettaisiin kokonaan? Esimerkiksi se, että öljypuoli ei saisikaan enää tukia? Epäilen, ettei kokoomus, eikä perussuomalaiset sellaiseen suostuisi.

   1. erään puolueen kannattajat muuten ihan kevyesti raivostuvat, kun heille mainitsee sen elämääkin kalliimman polttonesteen tulevan juuri sieltä lähi-idästä juuri siltä jengiltä, jota he vihaavat kaikkein eniten kotimaisten vihervasemistolaisten ja mielikuvituskommunistien jälkeen…

    ja öljysheikit nauraa matkalla pankkiin.

  3. Millaiseen rahoitukseen se sitten mahtaisi perustua? Nykyisen opposition kun en ole oikein huomannut antavan omia ratkaisumallejaan julki.

   Osaan kuvitella ainakin sen, että eivät ainakaan kovin vastikkeetonta korvausta olisi jakamassa yhteiskunnalle sinänsä ‘hyödyttömästä’ toiminnosta: taiteesta. Tai ainakin pitää keksiä hyvä mittari sen hyödyllisyyden todentamiseksi.

   1. Taide-elämysten mittaamiseen mittarit? Älkää nyt mahdottomia jauhako!

  4. Ei saattaisi, koska oppositiohan niitä tukiaisia nyt haluaa lisää, vaikka leikkasi niitä ollessaan vallassa ja leikkaisi lisää jos pääsisi taas valtaan.

   Niin, jotkut uskovat että uusliberalismi ja markkinafundamentlismi ratkaisevat kaiken, mutta käytäntö on opettanut etteivät ratkaise. Kun ihmiset tai yritykset ovat pulassa niin paatuneimmatkin kapitalistit, uusliberalistit ja markkinafundamentlistit huutavat valtiota apuun ja niin näköjään nyt Suomessakin.

   Miten jotkut voivatkaan olla niin sokeita että uskovat kaikille hyvän yhteiskunnan voivan toimia ilman julkisen vallan tasapainottavaa voimaa. Näitä kuvittelijoita aina löytyy, mutta missään päin maailmaa nuo kuvitelmat eivät ole toteutuneet.

   Vaikkei kaikki perustukaan tukiaisiin, niin se ei tarkoita etteikö suuri osa jostakin yhteiskunnan toiminnosta perustuisi tukiaisiin pysäkseen elinvoimaisena ja kaikkien saatavilla. Missä yhteiskunnassa ratkaisu jokaiseen asiaan on tukiainen, tai kenen ratkaisu kaikkeen on tukiainen? Ei missään, eikä kenenkään! Ja eihän sellaista yhteiskuntaa tarvitse kuvitella jossa jokaiseen asiaan ratkasu ei ole tukiainen, koska se on todellisuutta ja me elämme sellaisessa yhteiskunnassa, vaikka opposition mielestä tukiaisia voi jaella rajattomasti. No, eiköhän hallitus nyt hoitele tuet kuntoon, kun markkinafundamentalistinen oikeistokin niitä niin kovasti vaatii. Hienoa että kokoomus ja persutkin tajuavat että nyt tarvitaan “sosialismia” taiteeseen, kulttuuriin, tieteeseen ja urheiluun. Ja Jare Tiihonen ja kumppanit suorastaan huutavat sitä “sosialismia” apuun. Enää ei taida olla kiinni kuin keskustalaisesta tiede- ja kultturimisniteri Antti Kurvisesta että he saavat kaippaamaansa “sosialismia”, sillä hänen vastuualueellehan noiden rahoitus kuuluu.

   Sinänsä mielenkiintoista että oppositio on tullut asiassa vasemmistoliiton linjoille:
   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008316008.html
   https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4615384-tallainen-leikkauslista-uhkaa-kulttuuria-li-andersson-vasemmistoliitto-esittaa-perumista-lisabudjetissa

  5. Mietin vaan itekseni
   13.10.2021, 18:33

   Jos pystyt kuvittelemaan sellaisen yhteiskunnan, jossa ei jaeta tukiaisia kellekään, mene nyt jo äkkiä kertomaan tuo kuvitelma yksityiskohtineen medialle ja maailmalle. Olet ensimmäinen maailmassa joka sellaisen yhteiskunnan on nähnyt.

  6. Ei saata, ei ainakaan tällä hetkellä, sillä nyt oppositiossa olevat puolueet ovat juuri niitä jotka eniten tukia ruinaavat ja myös saavat, eikä tähän auta kuvittelu yhtään.

  7. Riitta Kurki-Suonio
   14.10.2021, 11:41

   No kerrohan sitten,miten esimerkiksi vientiteollisuus pärjää ilman tukiaisia. Tai maa- ja metsätalous. Jos verotus kohdistettaisiin sinne missä varallisuus ja tulot ovat suurimmat (myös veron kiertäminen helpointa) , kulttuuri sai ansaitsemansa julkisen tuen. Samoin jos julkista omaisuutta ei yksityistettäisi ja osakeyhtiöitettäisi julkisen vallan ulkopuolelle.

Kommentointi suljettu.