Liian suosittu pääministeri

Maaseudun Tulevaisuus -lehden teettämässä kyselyssä Sanna Marin oli puolueiden nykyisistä puheenjohtajista suosituin vaihtoehto myös Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Peräti 26,6 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi hänet myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, ja puoluekannatuskyselyn ykköspuolueen puheenjohtaja Petteri Orpo saa vain 16,6 prosentin kannatuksen.

Eilisen media-annista päätellen Marinilla on liikaa kannatusta. Tässä koulukiusaajien luvatussa maassa on tapana ruveta ronkkimaan työssään menestyvän yksityiselämää ja ulkoista olemusta. Päivän aloitti Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola kirjoittamalla Bile-Sannasta, joka järjestää villejä bileitä, saunajatkoja ja alkoholin ryydittämiä illanistujaisia Kesärannassa. Asia kuulemma herättää SDP:n sisällä kasvavaa tyytymättömyyttä.

Suomenmaa julkaisi psykiatrian erikoislääkärin laatiman mielipidekirjoituksen, jossa epäiltiin pääministerin harkinta- ja arviointikykyä toimia maamme asioiden ylimpänä hoitajana. Arvio perustui Sanna Marinin ulkoiseen olemukseen ja julkisuudessa olleisiin tietoihin hänen urheiluharrastuksestaan ja muista elämäntavoistaan, jotka ovat kaukana bilettämisestä.

Kun kirjoitus herätti paheksuntaa, niin ensin Suomenmaa siivosi kirjoitusta ja sen jälkeen myönsi sen julkaisemisen olleen virhe. Lääkäriliitto piti kirjoitusta eettisten ohjeiden vastaisena, mutta kirjoittaja kuittasi moitteen sanomalla ”So what?”. Koska kansalla on ilmeisesti oikeus tietää lääkärin arvio Marinin terveydentilasta, niin sillä pitää olla oikeus tietää myös arvion koko sisältö. Tässä kuva siitä siivotusta kohdasta alkuperäisessä muodossaan.

Sanna Ukkola on kolumnisti, ja kolumnistilla on vapaus kirjoittaa valitsemistaan aiheista valitsemallaan tavalla ihan samalla tavalla kuin vaikkapa minulla bloggaajana. Suomenmaa myönsi virheensä, joten sekin asia on selvä. Kummallisinta on, että samana päivänä muutkin mediat tarttuivat aiheeseen kuin narusta nykäisten.

Yle julkaisi kolmen politiikan toimittajan laatiman ja analyysiksi otsikoidun poliittisten juorujen kokoelman, jota varten oli haastateltu ”noin viittätoista” henkilöä SDP:n eduskuntaryhmässä ja sisäpiirissä. Lisäksi on kuultu ”eri tilanteita tuntevia lähteitä”. Yksikään ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluontoisuuden takia.

Eipä tietenkään halua, eiväthän ne muuten juoruja olisikaan. Minua kansalaisena kyllä kiinnostaisi tietää, ketkä omat puutteelliset kykynsä toisen mustamaalaamisella korvaavat näitä juoruja ovat toimittajille kertoneet. Tietäisin sitten varoa ja varoittaa muitakin äänestämästä heitä. Politiikka on joskus likaista peliä, mutta asiallisina tunnetuksi tulleiden politiikan toimittajien alentuminen juorujen levittäjiksi tekee heistä politiikan erikoistoimittajia.

Tietysti samalle kaukalolle kiirehti vähän myöhässä myös MTV puhuen kiiltokuvan murenemisesta ja hallituksen sisäisistä erimielisyyksistä. En taida viitsiä kuunnella mitä Jälkiviisaat tänään asiasta sanovat, mutta arvaan heidän povaavan hallituksen pikaista kaatumista Bile-Sannan juhlimisen ja oman sisäpiirin takia.

Jos eilisestä uutispäivästä pitäisi tehdä jonkinlainen yhteenveto, niin sen voi tehdä lyhenteellä VMP. Jos ette tunne lyhennettä, niin googlettakaa. Tässä kateellisten luvatussa maassa ei yksikään pää saa nousta muita korkeammalle, vaan onnistuja kiskotaan takaisin alas ja loataan perusteellisesti.

Kirjailija Heikki Turunen on joskus kuvannut tätä ilmiötä osuvasti: Pysy vain sittipörriäinen paskakikkareen alla.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (136)
 1. Pertti+Heiskanen
  22.10.2021, 08:55

  Juuri noin, ensin heitetään lantakokkare toisen päälle, saatetaan toinen epäilyttäväksi ja kun tiedetään, että oltiin tietoisesti tahdittomia, niin jälkikäteen pahoittelut/anteeksipyynnöt, mustamaalaaminen on tapahtunut, anteeksipyynnöllä pestään omat kädet lannasta puhtaiksi.

  1. Siksi anteeksipyynnöllä ei enää nykyään ole mitään virkaa kun sitä käytetään tietoisesti väärin.

   1. ”En myöskään pidä anteeksipyytelijöistä koska anteeksipyynnön tarkoitus on ainoastaan tehdä pahantekijän oma olo paremmaksi jotta hän voi tehdä saman uudestaan.”Ken Follett:Eedenin vasara.

   2. Anteeksipyyntö on tyhjä ele. Julkistaminen varmisti, että yllä näkyvä teksti elää ja liikkuu maailman tappiin saakka. Sitä on some. Toivon että JSN ja lääkäriliitto saavat syyllisille edes jonkinlaisia jälkiseuraamuksia.

    Onko korona-aika kenties löystyttänyt lääkärien halukkuutta tehdä diagnooseja ”etänä ja näkemättä”? Toisaalta eläkeikäisellä psykiatrilla voi olla tunne, ettei hänellä ole menetettävää. Saapa nähdä miten paljon klikkauksia hänen selkänahastaan vielä nyhdetään.

 2. Härmän jätkä
  22.10.2021, 09:03

  Maksimaalinen oli hyökkäys ! Niin suuri että Kekkosestakin tuli Keijo..

  1. Härmän jätkä
   22.10.2021, 12:28

   Voipi olla ? En tunne tapausta ja hyppäsin heti Idän pikajunasta kun huomasin Puopolon sekoomisen asiasta! Tänään kun olen asiaa vähän tutkinut niin olen vieläkin ihan pihalla mutta ilmeisesti juttu on saanut ikäviäkin käänteitä joissa toivoisi otettavan vastuuta.

Kommentointi suljettu.