Kunpahan kysyn

Jos hankkii tietonsa lukemalla vain uutisten otsikot ja muodostaa mielipiteensä somessa sanotun perusteella, niin maailmankuva vääristyy. Somesta päätellen niin tekee yhä useampi, ja keskustelu pyörii toisarvoisissa asioissa. Vilkaistaanpa tämän aamun somevirtaa.

Marinin hallituksen saamat arviot ovat parhaita vuoden 1991 lokakuussa alkaneiden mittausten sarjassa, mutta tätä te ette lukeneet otsikoista. Sen sijaan luitte, että tyytyväisyys Marinin hallitukseen on heikentynyt. Toisessa otsikossa luki, että ilmiö nimeltä Sanna Marin sulaa nyt valtavaa vauhtia. Molemmissa uutisissa kerrotaan puoluebarometrista, jonka mukaan hiukan yli puolet suomalaisista arvioi hallituksen onnistuneen hyvin tai melko hyvin tehtävissään. Vastaavasti hiukan yli puolet arvioi, että opposition toiminta on ollut huonoa tai melko huonoa.

Nyt sitten ne turhat kysymykset. Miten olisi otsikoitu, jos hallituksessa olisivat jotkin muut puolueet? Millaista olisi hehkutus, jos vaikkapa kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan muodostama hallitus joskus onnistuisi saamaan jatkuvasti suomalaisten enemmistön kannatuksen? Luulenpa, että ylistykselle ei tulisi loppua.

Se puoluebarometrista, jonka tulokset otsikointi onnistuu kääntämään päälaelleen. Mennään seuraavaksi kansaa todella kuohuttavaan asiaan eli Helsingin kaupungin päätökseen lopettaa lihan tarjoileminen kaupungin tilaisuuksissa. Linjaus vaikuttaa esimerkiksi kaupungin järjestämiin työpajoihin, seminaareihin, yleisötilaisuuksiin ja kutsuvierastilaisuuksiin, mutta ei esimerkiksi kouluissa tai vanhustenhoidossa järjestettäviin ruokailuihin.

Tästähän kansa raivostui, jotkut kansanedustajat ilmoittivat heti boikotoivansa kaupungin tilaisuuksia ja somekansa yhtyi huutoon. Nyt on mennyt viherpiipertäminen liian pitkälle ja nyt tuhotaan suomalainen alkutuotanto, kun lihaa ei enää tarjoilla.

Kysytään taas turhia. Kenen te luulette tuottavan ne tarjoiltavat kasvikset? Kuinka moni teistä on käynyt Helsingin kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa, kuten vaikkapa pormestarin vastaanotolla? Kuinka moni teistä yleensä kuvittelee saavansa kutsun niihin tilaisuuksiin? Mitä te luulette niissä tilaisuuksissa tapahtuvan? Mennäänkö sinne syömään ja juomaan veronmaksajien piikkiin?

Minä voin valaista asiaa sen verran, että ei niihin tilaisuuksiin mennä syömään, vaan niitä järjestetään asiallisten asioiden takia. Kaupungin vastaanotto voidaan järjestää vaikkapa jonkin kansainvälisen tai ihan kotimaisenkin kokouksen osallistujille, ja se kestää ehkä noin tunnin. Kyseessä on molemminpuolinen kohteliaisuusvisiitti, jossa puheiden ja vapaan juttelun lisäksi on tarjolla jotain pientä naposteltavaa. Jos sitä ei kestä ilman makkaraa, niin se on oma häpeä. Muut tilaisuudet ovat minun käsittääkseni työhön ja yhteistyöhön liittyviä palavereja, joissa yleensä tarjoillaan kahvia ja pullaa tai voileipiä.

Näin oli ainakin 1990-luvulla, jolloin itse olin noissa tilaisuuksissa usein apuisäntänä. Enpä usko käytännön paljon muuttuneen, joten olkaa vouhottamatta.

Vilkaistaan vielä somea, jossa Kauppalehden toimittaja julistaa avoimesti omaa poliittista näkemystään. Sen mukaan Sanna Marin ja muut sosialistit eivät koskaan käytä omaa rahaa mihinkään.

Onko tämä Kauppalehden virallinen linjaus vai toimittajan omaa puhetta? Kenen rahoilla toimittajat elävät? Jos toimittajan työllään ansaitsemat rahat ovat hänen omia rahojaan, niin eivätkö poliitikkojen poliitikon työllä ansaitsemat rahat ole heidän omiaan? Vai ovatko demaripoliitikkojen ansaitsemat rahat yhteiskunnan rahoja ja vaikkapa kokoomuslaisen poliitikon ansaitsemat rahat hänen omiaan? Vai väittääkö toimittaja, että Marin varastaa valtion rahoja?

En odota saavani kysymyksiini vastauksia. Halusin vain näyttää, miten kansalaisten maailmankuvaa muokataan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (96)
  1. Valitettavasti tuo Herralan puolustama ja sokeasti ihannoima kapitalistinen markkinatalous nykymuodossaan on viemässä ihmiskunnan tuhoon. Kulunut, mutta paikkansa pitävä sanonta “markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä” vaan tuntuu tarkoituksella unohtuvan näiltä herraloilta, valtosilta, orpoilta ja muilta kokkareilta, kuten aivan selvästi myös monilta persuilta. Kun joku yrittää puuttua kapitalistisen markkinatalouden selviin ongelmiin ja korjata niitä ongelmia, niin markkinafundamentalistit haluavat päinvastoin vaan lisätä niitä tekijöitä, eli kaiken alistamista kilpailulle ja voiton tavoittelulle ja rahapääoman keskittymistä, jotka noita ongelmia aiheuttavat.
   Ja kun he eivät enää kykene perustelemaan (uskalla nähdä) sitä hulluutta joka kapitalistiseen markkinatalouteen on pesiytynyt, niin he alkavat nähdä kaikessa sosialismia, kommunismia jne. Missähän talousjärjestelmässä he oikein luulee elävänsä jos eivät markkinataloudessa? Entä näkevätkö he lainkaan siinä olevia sosiaalisia tai ekologisia ongelmia? Kyllä kapitalismilla ja markkinataloudella on sijansa, mutta ei ehdolla millä hyvänsä.

   https://kohtuusliike.fi/kapitalistinen-markkinatalous-vai-kestava-hyvinvointi/

   1. Vesa+Kauppinen
    3.11.2021, 18:47

    Niinpä. Vaikuttaa siltä, kuin nuo yltiömarkkinaliberalistit olisivat taantuneet yli 200 vuotta sitten kehiteltyihin talousoppeihin muistamatta ollenkaan, millaiseen kansalaisten kurjistumiseen niiden oppien noudattaminen johti. Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä.

   2. Pentti Renfors
    3.11.2021, 20:48

    Kapitalistithan pelkäävät kilpailua yli kaiken,ja siksi he perustavat kartelleja estämään kilpailua.Eli periaatteella rahasta sinä nuo minä rakastan nuo toiset.

 1. Seppo Kinnunen
  3.11.2021, 10:22

  Uskomatonta, että jo Kauppalehtikin julistautuu “erikoistoimittajansa” voimin roskalehdeksi. Voiko enää enempää nolata ja häpäistä journalisteja?

  1. Niin systemaattista on Marinin ja hallituksen lynkkaaminen joka suunnalta, että on erittäin vaikea välttyä ajatukselta, etteikö lynkkaustalkoiden masinoinnista olisi päätetty porvariston kabineteissa. Miten voi toiminta olla näin ala-arvoista porvarimediassa, mutta kyllähän se näköjään voi. Hätä on suuri, ja markkinatalouteen kritiikittömästi uskovat, ajavat omaa uskontoa häpeilemättä ja keinoja kaihtamatta. Kukas se sanoikaan, että vastakkainasettelun aika on ohi, ettei vaan Niinistö. No eipä taida olla, eikä tule koskaan olemaankaan. Oikeisto ei vain suostu ymmärtämään, että maailmassa on muitakin huolia kuin voittojen maksimointi. Ja koska he eivät sitä tule sisäistämään, niin vastaan on pakko laittaa, sillä oikeistolta puuttuu jarrut, kun se vetää koko yhteiskunnan täysillä päin seinää, jos ei siihen kukaan puutu. Rakkaus tekee sokeaksi. Oikeistolla rakkauden kohden on raha.

   1. Totta, Marinin ja hallituksen lynkkaaminen on niin systemaattista, että itselle tulee mieleen lähinnä miten hätääntyneitä oppositiossa ollaan. Siellä taidetaan pelätä toden teolla, kun ollaan valmiita nolaamaan itsensä toistuvasti ja mitä naurettavimmilla tavoilla. Totuus tulee kuitenkin aina julki.

   2. Erkki Pekola
    4.11.2021, 05:51

    Ollaan Miikan ja Minean kanssa samoilla raiteilla!

    Porvarilehtien toimituksilla on perusteellisempaakin analyysiä kuinka vankkaa kannatusta äänestäjäkunnassa Sanna Marinin johtama hallituspolitiikka nauttii kaiken maailman sipilöintien ja löysien puheiden jälkeen. Vertailujen toistaminen saattaa johtaa julkaisukelvottomien ja silti totuudellisten tekstien sensurointeihin, jota en kaipaa.

    Mutta sinnikäs porvari painaa päälle. Vertailu yleiseen syyttäjään on löysää puhetta, kun palkintona on vähemmistölle luvattujen etuuksien tasa-jaon menettäminen. Eli jos vaihtoehtona on huolenpito köyhistä siten, että hyvinvoivat luopuisivat jostain edes hetkeksi, niin olisihan se petosta esim lääkäri Tuija Nurmea kohtaan, jos hän joutuisi luopumaan hetkellisestä kansanedustajana saamastaan etuudestaan.

    Tiedän tapauksia, jolloin ek-vaalissa tippuneita kansanedustajia on maanantai-aamuna ilmestynyt työkkäriin ilmoittautumaan etsimään entiselle kansanedustajalle sopivia hommia.

Kommentointi suljettu.