Taasko se kaatuu?

Uutisiin pitäisi voida uskoa, mutta ainakin minulta on mennyt usko kotimaan politiikasta kertoviin uutisiin. Niiden mukaan Marinin hallitus on ollut kaatumassa alusta lähtien, tai jos ei nyt ihan kaatumassa, niin ainakin rakoilemassa ja horjumassa. Ainoiksi uutisaiheiksi näyttävät kelpaavan vain epäilyt, mutuilut, huhut ja juorut hallituksen sisäisistä erimielisyyksistä.

Sama toistuu päivittäin. Koko viikonlopun ajan Ylen Uutisikkunassa pyöri analyysi, jonka mukaan boomereiden kosto notkautti SDP:n ja koko hallituksen suosiota. Sitten tuli uusi analyysi, jonka mukaan pääministeri antoi pikapotkut Huoltovarmuuskeskuksen johtajalle epäonnistuneiden maskikauppojen takia keväällä 2020, vaikka nyt on selvinnyt, että hän ei ollut syyllistynyt rikokseen. Eilen Ylen tv-uutiset alkoivat jutulla, jonka mukaan hallituksen rivit rakoilevat susien ja pelastuskoulutuksen takia.

Näin siis verovaroin toimiva Yle, jonka politiikasta kertovat uutiset ovat nykyisin negatiivisuudessaan iltapäivälehtien tasoa. Iltalehden mukaan hallitusta repii johtajuuden puute ja Ilta-Sanomien eilisen pääkirjoituksen mukaan keskenään toraileva hallitus uhkaa menettää toimintakykynsä. Tärkeintä näyttää olevan epäluottamuksen lietsominen, ja kaikista hallituksen saavutuksista vaietaan aktiivisesti. Uutiseksi ei ole vieläkään kelvannut vaikkapa erittäin positiivinen lisätalousarvioesitys, josta kerroin viime perjantaina. Lisätalousarvio pienentää tämän vuoden valtion nettolainanoton tarvetta noin 2,2 miljardia euroa ja vähentää menoihin budjetoituja määrärahoja 249 miljoonaa euroa.

Tuosta Huoltovarmuuskeskuksen johtajan tapauksesta sanon sen verran, että virkansa voi menettää myös muuten kuin syyllistymällä rikokseen. Pieleen mennyt maskikauppa oli massiivinen möhläys, jonka jälkeen johtajalla ei ollut enää edellytyksiä jatkaa tehtävässään, ja hän irtisanoutui itse. Epäonnistuminen ei ole rikos, joten syyttäjän ratkaisu on tietenkin ihan oikea. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pääministeri olisi syyllistynyt rikokseen tai epäasialliseen menettelyyn ilmoittaessaan johtajan menettäneen luottamuksen.

Tapaus on vähän samanlainen kuin yritys kaataa ulkoministeri Pekka Haavisto al-Holin leirin suomalaisten naisten ja lasten palauttamisen takia. Silloinhan ministeriön virkamies kieltäytyi hänelle annetusta tehtävästä ja Haavisto antoi tehtävän toiselle. Tästä kieltäytyneestä virkamiehestä tehtiin sankari ja Haavistosta roisto. Nyt Huoltovarmuuskeskuksen johtajasta tehdään sankaria ja pääministeri Marinista roistoa. Kansa vihaa virkamiehiä, paitsi silloin, kun heidän virheensä voidaan vierittää poliitikkojen syyksi.

Tämä meni nyt vähän ohi aiheesta, mutta menköön. Myös tällainen uutisointi tukee ilmeisen harkitusti valittua lähestymistapaa, jossa keskitytään etsimään ja jopa keksimään hallitusta horjuttavia uutisia. Median tehtävä on tietenkin toimia vallan vahtikoirana, mutta sen ei pitäisi tarkoittaa sitä, että hallituksesta uutisoidaan vain negatiivisesti ja sen kaatumista ennustetaan joka ikinen päivä. Tulee väkisin mieleen satu pojasta, joka huvikseen huusi sutta niin monta kertaa, että suden oikeasti tullessa kukaan ei enää uskonut häntä. Jo nyt tekee mieli sivuuttaa nämä hallituksen horjumisesta, rakoilusta, riitelystä ja pikaisesta kaatumisesta kertovat ”uutiset” haukotellen. Että joko se hallitus taas on kaatumassa? Johan sen piti kaatua kauan sitten.

Tietoa pitäisi antaa tasapuolisesti myös hallituksen onnistumisista.

Vuoden aikana työllisten määrä on kasvanut 120 000:lla ja työllisyysaste on nyt korkeampi kuin vuosikausiin. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan tämä hallitus on tehnyt jo puolimatkassaan enemmän työllisyyden eteen kuin edellinen hallitus koko kautenaan.

Sote on saatu valmiiksi, vanhustenhuollossa hoitajien aliresurssointi on kielletty lailla ja jokaisen lapsen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu. Pienimpiä eläkkeitä on korotettu, työttömiä kepittänyt aktiivimalli on purettu, työttömien karensseja on lyhennetty, maksuton oppivelvollisuusuudistus on toteutettu, koulutukseen on satsattu, terveydenhuollon asiakasmaksuja ja lasten päivähoitomaksuja on alennettu ja tukien indeksijäädytykset on purettu. Tämä kaikki on tehty tilanteessa, jossa koronan kurittamia yrityksiä on autettu 20 miljardilla eurolla työllisyyden hyväksi ja samaan aikaan kuntia on tuettu mittavasti, jotta koronalasku on saatu maksettua joka puolella Suomea.

Mutta mitäpä näistä uutisoimaan, kun varmaan tänäänkin taas tehdään jokin hallituksen pikaista kaatumista enteilevä kohu-uutinen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (97)
 1. Sirkka Lehtinen
  8.11.2021, 09:57

  Jälleen kanssasi, Saku, samaa mieltä. Ehkä vihreiden ja kepun olisi aika alkaa pitää ”neuvottelunsa” hallituksen sisällä, kuten Anna-Maja Henriksson sanoi. En ihmettele ollenkaan, jos Sanna Marinin ”pinna” alkaa olla kireällä. Jos eivät nämä pari hallituspuoluetta kinastele, niin lehdistö sekoittaa ihmisten ajatuksia senkuin kerkiävät. Voimia Sannalle.

 2. Olen itse huomannut saman eli uutisiksi valikoituvat jutut tuntuvat melko tarkoituksenmukaisesti valituilta ja sellaiset uutiset, joiden luulisi ylittävän uutiskynnyksen, eivät koskaan tule julkisuuteen. Olisiko meidän kaikkien, jotka tällaista huomaamme, hyvä laittaa Yle:lle palautetta. Sen voi tehdä ylen sivuilla.

  Jos tarpeeksi moni huomauttaa tästä uutisoimattomuudesta, niin luulisi jutun silloin olevan niin tärkeä, että se siitä on uutisoitava – vaikuttaahan juttu saaneen liikkeelle huomattavan määrän ihmisiä ja sen eli vaikuttavuuden moniin yhteiskunnan jäseniin jos minkä luulisi olevan yksi uutiskriteeri.

  1. (Jonkun viimeisimmän Yle:n sivujen uudistamisen myötä suora palautelinkki katosi, enkä ole löytänyt uutta, tai ehkäpä algoritmi oppi jo mieipiteeni, eikä halua sitä enää kuulla: ”banned” maksaja?)

   1. Tässä linkki https://asiakaspalvelu.yle.fi/s/?language=fi. Laittakaa talteen.
    Palautetta kannattaa antaa, vaikka siihen ei vastattaisikaan. Kyse voi olla yksinkertaisesti resurssipulasta. Yle saa asiallisen palautteen lisäksi kaikenlaista moskapostia, minkä läpikäyminen varmaan työllistää.

    Itse laitoin pitkän palautteen Huoltovarmuuskeskuksen johtajan pikapotkuja kertovasta artikkelista, johon liitin myös Tytti Yli-Viikarin tapauksen. Kyseisessä Pirjo Auvisen jutussa annettiin pääministerille jälleen kerran vain huonoja vaihtoehtoja: jos johtaja ei olisi saanut pääministerin epäluottamusta, kansa olisi raivonnut somessa – ja nyt se saadaan paheksumaan ehdottamalla, että potkut olivat ennenaikaiset.

    Niinköhän kansalle kävisi, että Yli-Viikari olisi vielä johtajan paikallaan? Mitenkäs sitten suu pannaan, jos Yli-Viikari osoittautuu syyttömäksi? Onko Auvinen jälleen paikalla muistuttamassa turhasta erottamisesta? Auvinen voisi nyt rohkeana toimittajana ryhtyä puolustamaan Yli-Viikaria, koska Suomessa ei kai kukaan ole syyllinen ennen tuomiota. Ettei tarvitse besserwisseröidä, kuten hän nyt teki.

    On päivänselvää, että kaiken tällaisen ”uutisoinnin” tarkoituksena on pitää Marinin lankku mahdollisimman kapeana. Jokaisesta tekemisestä tai tekemättä jättämisestä löydetään jotain juoruttavaa, epäiltävää, kyseenalaista tai muuta negatiivista. Eli teki hän niin tai näin, se on aina väärin päin – yhä edelleen. Puhdasta kateutta, kun pelikentällä on noin vahva ja pätevä toimija.

   2. Tuija Tuominen
    8.11.2021, 20:58

    Mitäpä jos boikotoitaisiin Yle -kanavia muutama päivä protestiksi?

  2. ”Olisiko meidän kaikkien, jotka tällaista huomaamme, hyvä laittaa Yle:lle palautetta. Sen voi tehdä ylen sivuilla.”

   Kannatan!

   1. Lähetin Ylelle viestin pyytäen Ylen Hallitusta vastaamaan minulle suoraan. Saapi nähdä.

    1. Lisäys: löytämäni päiväyksettömän linkin mukaan Ylen Hall Pj on Apunen

    2. Ylen hallitus ei vastaa ohjelmista eikä uutisista eikä niiden sisällöstä. Oikea osoite on päätoimittaja Jokinen.

     1. Lähettäköön Ylen hsllitus sitten viestini alemmalle tasolle. Kai ne sen verran osaavat?!
      Niin toimitaan yleensäkin, jos viesti menee muualle, kuin pitää. Siinähän menee tiedoksi sitten useammalle.

     2. Niin, katastrofit, kuninkaalliset ja kaukomaat kiinnostavat median kuluttajia. Tämä opetetaan jo ensimmäisillä toimittajakursseilla. Toki hyviäkin juttuja löytyy, mutta kyse on silloinkin usein sen taustalla on jostain katastrofista tai sairaudesta pelastumisesta. Pelkkää hehkutusta on myös muistokirjoituksissa. Niissä muita kurittanut, verojen välttelijä, mitaleita haalinut pyrkyri ja kaiken hyväksi käyttäjä on ollut eläessään yhteiskunnan parasta A-luokkaa. Ikänsä nöyrästi uurastanut, perheensä elättänyt
      työmies tai – nainen ei saa palstatilaa negrologille, koska sellaisia kansalaisten toivotaan ja edellytetään olevankin. Mediamaailma on valitettavasti pääosin tämmöinen. Vain poikkeus normista on uutinen. Hallitukseltakin odotetaan lähtökohtaiseksi hyviä päätöksiä, jotka tosin eivät koskaan ole riittäviä. Vain epäonnistuminen, jopa ennustus siitä, on uutinen. Lukekaa paikallislehtiä! Niissä on enimmäkseen hyviä juttuja ihmisistä ja uutisia onnistumisista, pienistäkin.

      1. Ei kaikkia ”kuluttajia”. Ne kiinnostuskyselytkin taidetaan tehdä samanlailla kuin muutkin kyselyt eli valitaan ne vastaajat.

    3. Erkki Pekola
     9.11.2021, 11:38

     Toivotan pitkää ikää sinulle. Yle ei vastaa muista lähetyksistään, kuin oikein luetusta lottorivistään.
     Vai onko sekin jo Maikkarin reviiriä?

   2. Olen laittanut melkein joka viikko viimeksi tänä aamuna ylelle palautetta ja esittänyt että ylen johtajat ja hallitus pitää vaihtaa ja uutisointi saattaa sille tasolle millä sen kuuluisi olla kun sitä yleverolla yllä pidetään .

  3. Virva Itäranta
   8.11.2021, 11:17

   Olen tehnyt lukuisia huomautuksia yle:n palautelaatikkoon. Ei vastausta. Ei mitään vaikutusta.

   Sinne pitäisi saada aikaan kunnon vyöry kritiikkiä. Tosin en ole niinkään varma, että sittenkään tapahtuisi muutosta.

   Mielenosoitus ylen linjasta voisi tuoda ainakin julkista huomiota epäkohdille.

   1. Muutamalla sadalla tai tuhannellakaan mielipiteellä ei ole yhtään mitään merkitystä. YLE on , ja on aina ollut, aivan liian tärkeä ja kiistelty väline mielipiteiden luojana ja ohjaajana.

    Paljonhan siellä on hyvääkin. Tämä yksitoikkoinen Marin-uutisointi vain rupeaa ottamaan voimille.

    Aluksi tuommoinen 250 000 huomautusta voisi saada jotakin aikaan.

    1. Marja-Leena Kuronen
     8.11.2021, 15:11

     Kun ei taida olla sillä palautemäärällä olla merkitystä,
     kun se ylevero menee kumminkin.

    2. Eikä pelkästään yksitoikkoinen Marin -uutisointi, enemmän tässä risoo ja ottaa pattiin kaikki uutisoimatta jättämiset esim hallituksen saavutuksista,työllisyyden parantumisesta ym

   2. Pitäisi tämän hallituksen tehdä ylelle se Sipilän kysymys jos ei muutu touhu. Sipilä kysyi että ”entäs jos ei yleä olisikaan, entäs jos mtv:täkään olisi” niin sai sen ylen ja maikkarinkin ohjaukseensa ja varmuudeksi vaihtoi johdon kokoomuslaiseen. Uhkasi siis sillä ettei valtio enää rahoita yleä verorahoistaan.

  4. Hannu Volotinen
   8.11.2021, 11:40

   Sakulta jälleen hyvä yhteenveto median asenteesta. Vähän olin kyllä huomaavani alakuloa ja toivottomuutta siitä, voiko toimittajat olla noin tyhmiä.
   Jos saa ennustaa ja miksi ei saisi. Hallituskaravaani menee loppuun asti. Rakkikoira porukka räksyttää entiseen malliin, loppua kohti räksytys tietysti vielä kovenee. Yle raahaa tarhapöllönsä viikottaiseen Sannan moittimissessioon. Iltasanomien nokkelat nulikat jatkavat hallituksen kaatamista.
   Vuoden 2023 vaalien jälkeen nykyinen hallituskoalitio jatkaa pääministerinä Sanna Marin. Muuttaako sen jälkeen media tyyliä vai jatkaako entiseen malliin, ehkä astetta kovempana. Veikkaan jälkimmäistä.

   Viikonloppuna kävin Uudellamaalla sukuloimassa. 7 hengen seurueessa oli yksi persuöyhöttäjä. Hänen mielestään Sanna Marin on käärme. Kysyin, miksi tuo titteli? Koska hän on tyrkyttämässä itseään kaikkien lehtien kansikuviin. Pääministerin hommiin ei jouda ollenkaan.
   Eikös se käärme ole enimmäkseen piilotetteleva eläin. Sitten kun se iskee, se on saaliille kuolemaksi.

  5. Usein olen laittanut palautetta Ylelle. Vastattu on ainoastaan jotain määrättyä ohjelmaa koskevaan kommenttiin. Ylimielisiksi olen niitä usein moittinut, mahtavatko olla loukkaantuneita.

  6. Tomppo+Hannu
   8.11.2021, 17:26

   Täytyy muistaa, että ylelle palkattiin tarkoituksella Matti Apunen ”TYÖELÄMÄPROFESSORI” ja sen lisäksi Merja Ylä-Anttila. He päättävät mitä YLE julkaisee. Siinä kaksi EK :n hyväksymää pääarkkitehtiä jotka saavat ohjeet sieltä ja se näkyy uutisissa. Voivat tehdä mitä vaan, koska meidän on pakko maksaa YLE-veroa ja siitä on turha valittaa.

   1. Tuija Tuominen
    8.11.2021, 21:03

    Ja oppositio väittää edelleen, että Yle on ”vihervassareiden” äänitorvi!? – Osoittaa toki, ettei oppositio ymmärrä kuulemaansa ja näkemäänsä tai elävät täysin eri vuosituhannella kuin me muut.

    1. Tahallista harhautusta hölmöille että vihat menee vasemmalle.

   2. Ja se alin tv-luvan maksuraja koskee vain kotimaan tuloja, jos ulkomailta tulee vaikka kuinka pieni tulo menee maksu vaikka kuinka vähän olisi kokonaistulo. Sanoo verottaja.

Kommentointi suljettu.