Harvinaisen selvää puhetta

Kokoomuksessa sydän on oikealla, ja se näkyy eilen julkaistusta puolueen varjobudjetista. Petteri Orpon mukaan se on “paras ikinä”, ja oikeastaan on pakko olla samaa mieltä. Harvoin on mikään puolue julistanut yhtä selkeästi, että hyvinvointivaltion rahoituspohja turvataan tuhoamalla hyvinvointivaltion perusteet. Puolue esittää yli miljardin euron leikkauksia kaikkein köyhimpien toimeentuloon ja säästyneiden rahojen käyttämistä pääosin hyvätuloisten veronkevennyksiin.

Koko leikkauslista on laittamani linkin lopussa, ja nostan sieltä esille pahimpia ylilyöntejä. Kokoomus purkaisi työllistymisen  kannustinloukkuja leikkaamalla työttömyysturvaa ja asumistukea sekä palauttamalla toimeentulotukeen omavastuuosuuden. Ajatuksena siis on, että työttömät ovat laiskoja, ja parhaiten heitä kannustetaan töihin leikkaamalla heidän tukiaan. Toimeentulotukeen turvautuvat ne vasta laiskoja ovatkin, joten heidänkin tukeaan pitää leikata. Sitähän kannustinloukkujen purkaminen selvällä suomen kielellä tarkoittaa, ja siitä saatiin kipeitä kokemuksia Sipilän hallituksen kaudella. Nyt kokoomus haluaa palauttaa juuri nämä Sipilän kauden pahimmat leikkaukset.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoi Facebookissa, että kannustinloukkujen purkaminen on kestämätön perustelu toimeentulotukeen ja asumistukeen kohdistuville leikkauksille, sillä ne kohdistuisivat myös suureen joukkoon työkyvyttömiä ja pitkäaikaissairaita. Terveysongelmat eivät parane sosiaaliturvaa leikkaamalla. Ihmisarvoisen elintason turvaaminen erityisesti niille, jotka eivät syystä tai toisesta voi tehdä töitä, on hyvinvointivaltion välttämätön perustehtävä. Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Erityisen huomion ansaitsee ajatus toimeentulotuen omavastuuosuudesta. Kokoomuksessa ei taideta tietää, että toimeentulotuki on viimesijainen etuus. Se tarkoittaa sitä, että sen saajalla ei voi olla muita tuloja tai jos on, niin ne kaikki alentavat toimeentulotuen määrää. Kun joku elää kokonaan toimeentulotuen varassa, niin mistä kokoomus kuvittelee hänen saavan omavastuuosuuden verran rahaa? Ei hän saa sitä mistään rehellisin keinoin, joten hän joutuu kiristämään vyötä.

Tuttuun tapaan kokoomus olisi myös alentamassa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja antamassa tätä alennettua tukea kaikille työttömille. Tämä on osa ay-liikettä vastaan suunnattua toimintaa, jonka tavoitteena on järjestäytymisasteen aleneminen niin paljon, että yleissitovia sopimuksia ei enää voida solmia. Ihan ääneen lausuttuna tavoitteena onkin lisätä paikallista sopimista, jota mikään ei estä nytkään. Nykyisin vain ei voida sopia paikallisesti yleissitovaa sopimusta huonommista työehdoista, mutta jos yleissitovaa sopimusta ei ole, niin sitten voidaan. Se ei enää ole sopimista, vaan sanelua.

Tuloja kokoomus hankkisi lisää kiristämällä tupakan ja virvoitusjuomien veroja sekä luomalla uuden terveysperusteisen veron, jonka sisällöstä minulla ei ole tietoa. Lisäksi otettaisiin tuntuvasti lisää velkaa, vaikka nykyistä hallitusta syytetäänkin velaksi elämisestä. En tiedä miten koronakriisi olisi pitänyt hoitaa ilman velkaa, mutta ehkä yritystukiin tarvittava velka on ihan eri asia. En myöskään ymmärrä, miksi velkaa ei kannattaisi ottaa negatiivisella korolla ja maksaa sillä pois korkealla korolla otettua vanhaa velkaa, mutta ehkä kokoomuksessa tiedetään.

Yhteenvetona voi todeta, että kokoomus haluaa varjobudjetissaan palata Sipilän hallituksen kauteen ja poistaa nykyisen hallituksen tekemät korjausliikkeet. Leikkauksia tukiin ja verohelpotuksia hyvätuloisille, siinä tämä varjobudjetti tiivistetysti. Kuten sanottu, niin varjobudjetti on oikeasti hyvä, sillä se kertoo harvinaisen selkeästi puolueen tavoitteet. Kokoomuksen hyvinvointivaltio ei kuulu köyhille ja syrjäytyneille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (92)
 1. Toimeentulotuesta menee monella jo nyt osa todellisen ja toimeentulotuessa hyväksytyn vuokran erotuksen kattamiseen. Erotus saattaa olla suurissa kaupungeissa suurikin. Ainakin Tampereella on melko hankala löytää tuon hyväksytyn, alle 600 euron hintaista asuntoa. Jos noin 400-500 euron toimeentulosta menee erotukseen esim. 100-150€ ja kokoomuksen omavastuuseen vielä lisää, niin siinä vaiheessa kannattaa jokaisen köyhän kääntyä hurskaaksi uskovaiseksi, jotta pystyy elämään pelkällä pyhällä hengellä.

  Mutta kuten kokoomus itsekin julistaa, sen sydän ei ole paikallaan ja ilmeisesti sen tilalla ylipäätään on kivi.

  1. Minulle tulee tuosta sinisestä sydämestä mieleen kylmä sydän, sijaitsee se missä hyvänsä.

   1. Taitaa olla siellä tietyssä paikassa ja syvällä, niin syvällä, ettei valoa sinne yllä.

  2. Ja juuri siksi, että kokoomus itse julistaa kurittavansa köyhiä ja pienituloisia, on aivan käsittämätöntä että nämä köyhät ja pienituloiset äänestävät kokoomusta. Tai persuja, jotka julistavat samaa.

   Tai olisi käsittämätöntä, mikäli ei tietäisi että niin suuri osa meistä on idiootteja.

   Heh, sainpas sen sanottua taas.

   Ja miten tuli hyvä olo.

   Nyt saunaan, vaan ilman kaljoja 😜😅😇

   1. No mutta Kimmo, Kimmo! Eipäs nimitellä! ..?? Ai niin, teksti olikin: “..osa meistä on idiootteja..”.

    Käyttäytymistieteiden opiskelusta jäi mieleeni käsite: ‘Teenage’,’Teiniaika’. Silloin omaksuttu elämänkatsomus, arvot. etc – muodostuvat n. kolmikymppiseksi mennessä kiveen hakatuiksi järkälemäisiksi, joista ei luovuta.
    Miksi siis uskonnolliset järjestöt haluavat siihen ikään puuttua mm erilaisin rippikouluin, yms? Miksi sotaväkeen mennään n 18-20 vuoden iässä? Jos alokkaat otettaisiin n 35 v ikäisinä, hyppäisivätkö mahalleen korpraalin huutaessa: “Maahan!”? Tämän takia olemme idiootteja!

    No juu – saman nuoren kehittymistiedon mukaan noin joka kymmenes ihmisistä tarkastelee tätä prosessia ja asettuu ‘poikkiteloin’. Kukaties päivittääkin asennettaan?
    Suositus:
    Menkää ‘Kansalaisaloite.fi’ sivulle ja allekirjoittakaa aloite: “Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille”.
    Nykyisellään sitä ei voi valita EVL-, tai Ortodoksisen seurakunnan jäsenet.
    Kaikki muut saavat valita koko skaalasta, uskontoaan, tai muuta katsomuste ei kysellä
    Onko oikein, että maassamme lapset jaetaan heti kouluun mennessä eri ‘karsinoihin’? Kun jopa Perustuslaissa määrätään tasa-arvosta. Koskee myös meitä idiootteja!

    1. Tuosta en ole kuullutkaan mitään. Mitä tulee siihen rippikouluun on se sen veran mitätön käytännössä että ne jotka ei usko eivät usko sittenkään kun ripille pääsevät.

   2. Jorma Rusanen
    29.11.2021, 12:27

    Näin ajattelen ja ihmettelen. Kiitos sanoin pukemisesta.

  3. Jaakko+suomaöainen
   27.11.2021, 17:43

   Olet osittain väärässä. Ainaki itsellä, kun olin toimeentuki tuloilla, niin asumistuen lisäksi toimeentulotuki kattoi vuokran osuuden. Eli sait siis elämisen sen 470€ kuussa kuitenkin

   1. Mutta jos toimeentulotukeen laitataan omavastuu, niin sitten tulee vaikeuksia.

   2. Merkityksetön
    27.11.2021, 21:33

    TT-tuki kattaa asumismenoja asumistuen jälkeen korkeintaan asumismenoiksi kuntakohtaisesti vahvistettujen menojen enimmäismäärällä. Jos asumisen menot ylittävät tämän rajan, niin tt-tuen hakijan on selvittävä niistä menoista tavalla tai toisella. Yleisimmin tingitään toimeentulotuen perusosasta siten, että sitä ei käytetä niihin menoihin, joihin se on tarkoitettu.
    Tt-tuen saaja voi hankkia oliko se nyt 100 euroa, jota ei otetta toimeentulotuessa huomioon, mutta tämä on tosi harvojen mahdollisuus.

    1. Ne lasten lapsilisät on jo muuten siirretty korvaamaan monessa kunnassa sitä toimeentulotukea joten ei voi käyttäänsiihen mihinon tarkoitettu vaan sitää tulaa maksaa vuokria ja laskuja ja jos yli jää niin ruokaostokset. Joteen ei tasa-arvo pelaa näin päin mutta rikkaan lapsen osalta se tasa-arvo toteutuu, saa lapsilisän käyttää mihin haluaa.

   3. Omalla kohdalla kun työttömyyskorvauksen, asumistuen ja toimeentulotuen jälkeen maksoin vuokran jäi 270€. Vuokra oli normaalin kaksion vuokra Tampereella. Tapaus ei ole “vanhentunut” eli Kelan summat ja kriteerit ovat yhä samat. Tässä tapauksessa erotusta jäi siis 200€.

    Tuosta yllä mainitusta laskelmasta tulisi vielä se kokoomuksen omavastuu, sillä jo nyt asumistuessa on omavastuu ja toimeentulotuessa ei huomioida todellista vuokraa vaan laskennallinen 592€ (Tre), joten molemmista jää omavastuullista maksettavaa. Tiliotteeni ei liene väärässä ja toimeentulotukilaskelmatkin on tallessa.

    Sekä OECD että EU ovat toistuvasti antaneet huomautuksia Suomen liian pienestä sosiaaliturvasta enkä ihmettele, koska nämä omavastuut syövät tarkoitetun tuen.Kokoomus on siis ilmeisesti hyvin ymmärtänyt tämän ja haluaa ruuvipuristaa lisää.

    Lisäksi tulee muistaa, että yksinasuvalla ei ole kustannusten jakajaa. Tuolla 270 eurolla oli maksettava ruoka, puhelin, vaatteet, matkat jne. On selvää, että luottokortti toimi elinehtona. Kaikilla sitä ei välttämättä kuitenkaan ole.

    Näillä summilla oli mukava lukea jatkuvasti mediasta, kuinka Kela tunkee työttömille rahaa tonneittain.

  4. Tästä kannattaa valittaa, asumismenoja ei tule “kohtuullistaa” niin kuin Kela asian muotoilee, jos halvempaa asuntoa ei vain löydy. Asiakkaalle tulee antaa mahdollisuus etsiä halvempaa asuntoa, siihen asti kulut on maksettava loppuun. Minulla ainakin valittaminen on auttanut myös esim. sähkölaskujen kohtuullistamisen osalta (koostuvat suurimmiltaan siirtomaksuista joille ei voi mitään, kulutukseni on varsin pientä), suosittelen sitä muillekin. Kela yrittää saada kaikista köyhimmät maksamaan itse kiltisti kaikenlaista perusosastaan vaikka lain mukaan näin ei pidä tehdä. Oikeusaputoimistossa oltiin kanssani samaa mieltä ja Kela ei uskaltanut enää valittaa hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, silloinhan päätös koskisi kaikkia muitakin asiakkaita ja Kela ei voisi enää yrittää huijata heitä näillä keksityillä kohtuullistamisilla.

   1. Lea+Bäckman
    27.11.2021, 20:11

    “Kohtuullistaminen” on näitä newspeakin termejä, joilla hämärretään todellisuutta.

    Kärsimyksen normalisointi on tavoitteena kokoomuksen ohjelmassa, ollut jo pitkään. Toivottavasti demarit eivät anna tuumaakaan periksi perusturvan heikennyksille.

  5. Kannattaa muuttaa esim. Kaaville. Sieltä saa vuokarattua hyväkuntoisen kaksion 300 euron kuukausivuokralla tai vaihtoehtoisesti ostaa 15 000 euron hinnalla. Linja-autolla pääsee vaikka jokapäivä Kuopioon soppailemaan, jos on tarvetta tavaroiden (yleensä ilmastonmuutoksen kannalta tarpeettoman krääsän ) ostamiseen.
   Jokaisen suomalaisen pitäisi ottaa ( pois lukien lapset, vammaiset ja vanhukset) oma elämänsä kaikilta osin haltuun, ettei tarvitsisi jatkuvasti valittaa.

   1. Niin, mitenköhän mahtaa Kaavilla tai lähikunnissa onnistua tuo työllistyminen kahdella aikuisella. Tai lasten koulutus. Niistähän tuo keskittyminen kasvukeskuksiin pääsääntöisesti johtuu.
    “periferiassa” asuminen tuo välittömiä asumiskustannusten säästöjä kyllä, mutta siihen kun lisää työmatkat ties minne, säästöt palaa ajanmyötä. Ongelmat ja niiden ratkaisut eivät ole aina ihan niin yksiselitteisiä.

  6. Keskipohjanmaa, raja on 480€. Keskivuokra on lähempänä 600. Ja tästä tosiaan ei puhuta missään, että joka kaupungissa on vuokrien rajat liian alhaalla ja ettei sitä toimeentuloa saa kokonaan.

 2. 1930 luvulla natsit Saksassa hyökkäsivät heti alkuaikoina työntekijöiden ammattiliittoihin. Jopa niin, että edeltävänä päivänä olivat julistaneet olevansa työläisten puolella. Ja se hyökkäys tehtiin väkivallalla. Taitaa olla näillä meidän nilkeillä samat ajatukset.

  1. näinhän se menee. ensin pakotetaan köyhät köyhemmiksi ja sitä kautta heidän ainoaksi selviytymiskeinoksi jää rikollinen toiminta. sitten vaan näppärästi kaikki rikolliset kesk… suokaa anteeksi, internointileireil.. eiku siis vankiloihin. ai niin ja siinä vaiheessahan nämäkin keskukset on näppärästi yksityistetty porvareille, kun osaavat kaiken paremmin. sieg fail kokoomus, sieg fail.

  2. > edeltävänä päivänä olivat julistaneet olevansa työläisten puolella.
   No työläisten puolellahan täälläkin ollaan, kun yritetään ajaa ammattiliittoja alas.

   Kun palkkoja ja muita työehtoja voi laskea mierin määrin (nostamisellehan ei ole mitään ongelmia nykyäänkään), niin sillä saadaan ihan varmasti ratkaistua monia aloja vaivaava työvoimapula.Työllisyys kasvaa, ja kaikki hyötyvät.

   En kyllä tyhmänä vieläkään ymmärrä, miksi tämän olisi tarkoitus toimia…

   1. Tarkoittanet: ”miten”?

Kommentointi suljettu.