Aina menee väärin

-Taistelussa pandemiaa vastaan on yksi oppi, jota Suomen hallitus ei näytä millään ymmärtävän. Älä ole hidas. Ole vaikka väärässä, vaikka monta kertaa, mutta päätä ja toimi ripeästi.

Näin kirjoittaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas Iltalehden kolumnissaan, ja teksti kuvastaa hyvin koronakeskustelun epäjohdonmukaisuutta. Samaa sarjaa edustaa uutinen, jonka mukaan “nimetön hallituslähde” on tyytymätön Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) sihteerin Hanna Nohynekin ja THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan toimintaan ja haluaisi antaa heille potkut. He eivät ole poliitikkojen vaatimuksista huolimatta nopeuttaneet kolmannen rokotteen antamista.

Kullas on siis sitä mieltä, että hallituksen pitää toimia nopeasti ja vaikka väärin, kunhan se vain toimii. Kullas vaatii koronapassin käyttöönoton nopeuttamista ja arvostelee muutenkin hallituksen rajoitustoimia koko pandemian ajalta.

Minun muistini mukaan juuri elinkeinoelämä vaati kovimmalla äänellä koronarajoituksista luopumista ja syytti hallitusta hidastelusta siinäkin asiassa. Varsinkin majoitus- ja ravitsemusala vastustaa koronapassin käyttöönottoa ja on vastustanut sitä koko ajan. Jotenkin tuntuu siltä, että elinkeinoelämän eri alat eivät löydä muuta yhteistä säveltä kuin että kaikki on joka tapauksessa hallituksen syytä.

Jos Iltalehden juttu nimettömästä hallituslähteestä pitää paikkansa, niin poliitikot haluavat syyttää viranomaisia ja tehdä päätöksensä heistä piittaamatta. En tosin usko näihin nimettöminä esiintyviin hallituslähteisiin, sillä jos joku ei uskalla puhua tällaisista asioista julkisesti omalla nimellään, niin eipä hän ole tietolähteenäkään kovin uskottava. Jos asioista halutaan keskustella, niin pitää keskustella avoimesti ja julkisesti.

Minä en ainakaan halua poliitikkoja, jotka tekevät nopeita päätöksiä asiantuntijoita ja alan viranomaisia kuulematta ihan vain jotain tehdäkseen. En myöskään halua, että asiantuntijoita vaihdetaan asiantuntemuksesta tinkien poliittisen päätöksenteon helpottamiseksi. Pandemia ja viruksen neljäs muunnosvariantti ovat niin vakavia asioita, että päätösten on perustuttava uusimpaan tieteelliseen tietoon, ei poliitikkojen, politiikan toimittajien ja kolumnistien perstuntumaan. Ne eivät myöskään saa perustua yksittäisten eturyhmien vaatimuksiin, vaikka siltä rajoitusten purkamisvauhti alkoi loppukesällä jo näyttää.

Tilanteet muuttuvat nopeasti ja uuden tilanteen edessä ollaan aina epätietoisia. Hätäisimmät vaativat nopeita toimia tietämättä itsekään, mitä ne olisivat. Samaan aikaan kiistellään jo vakiintuneella tavalla niistä entisistäkin toimista, kun eduskunnassa on yhden edustajan puolue vastustamassa sekä rokotuksia että maskeja, ja koronapassia vastustetaan yhä näkyvämmin. Sitä vastaan tehtävään kansalaisaloitteeseen kerätään allekirjoituksia, ja aloitteen mukaan koronapassi on sekä perustuslain että ihmisoikeuksien vastainen.

Tämä on yksi näkökulma, enkä ota siihen kantaa. Sen sijaan otan esille toisen näkökulman. Vapauksien vastapainona ihmisillä on myös velvollisuuksia, ja niistä tärkein on velvollisuus ottaa toiset ihmiset huomioon. Koronapassi rajoittaa rokottamattomien oikeutta päästä vaikkapa ravintoloihin, mutta sen rajoituksen tarkoitus on suojella tartunnoilta sekä heitä itseään että muita. Jos jokainen ajattelee ja vaatii vain omia oikeuksiaan, niin yhteiskunta ei ole tasapainossa. Silloin vähemmistö voi vaarantaa enemmistön turvallisuuden, koska heillä on omasta mielestään siihen oikeus. Koronapassin perustuslainmukaisuuden päättää perustuslakivaliokunta.

Historia näyttää toistavan itseään jokaisen virusmuunnoksen kohdalla. Tekipä hallitus mitä tahansa, niin aina se on jo etukäteen tehty väärin, myöhässä tai molempia. Ilmeisesti tämä jatkuu niin kauan kuin virusmuunnoksia tulee lisää ja kreikkalaisissa aakkosissa riittää kirjaimia.

***
EDIT 29.11.2021 klo 21.00: Poistettu huonosti valittu ja epäasiallinen viittaus “kansanviisauteen” hätäilemällä tehdyistä lapsista. Kiitos asiasta huomauttaneelle lukijalle.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (66)
 1. Kuulostaa vähän edelliseltä hallitukselta. ”Tehdään tämmöinen laki ja katsotaan mitä tulee”.

  1. Hanna Mäntynen
   29.11.2021, 15:01

   Hosutaan ja ollaan tekevinämme. Teeskennellään ja säntäillään kuin päättömät kanat.

   En ikinä ole tajunnut tätä.porvarioikeiston kuvitelmaa siitä, että määrä korvaa laadun.

   1. Jaakko Lautaoja
    29.11.2021, 17:57

    Sellaistahan on porvareiden omistamilla työpaikoillakin. Kiire pitää olla ja hiki vuotaa, vaikkei mitään oikeasti edes tapahtuisi ja tuotteiden laatu tarvitsee olla vain sen verran sinnepäin, että juuri ja juuri kelpaa. Kunhan sitä on paljon.

    1. Ei ollut koskaan aikaa tehdä kerralla kuranttia, mutta aina löytyi aikaa tehdä sama tilaus kahteen kertaan.

     Näin yhdessäkin metallitehtaassa.

   2. Vesa+Kauppinen
    30.11.2021, 19:42

    Itänaapurista tunnetaan sellainen käsite kuin “tuhtaa”. Sekö nyt sitten esikuvaksi?

 2. Ari Kirjavainen
  29.11.2021, 12:48

  Tärkeintä Kullakselle, Haapalalle, karvalalle ym on päästä nälvimään hallitusta ja Marinia. Nämä kolme esim. Ovat tehneet kuin pietari, kieltäneet oma vuodentakaiset juttunsa. Se on härskiä ja vastenmielistä. Onhan se tietysti raskasta, kun ei ole konkreettista kritisoitavaa. Hallitusta kehuu imf, eu, terveysjärjestöt ja Oikeat taloumiehet, ei salaiset kuiskaajat. Erityisesti ek, n Kullas on täysi tuuliviiri. Toisaalta, mitä muuta voisi odottaa.

  1. Hannu Volotinen
   29.11.2021, 13:18

   Ei käy kateeksi Marinia ja hallitusta. Veneenkeikuttajia riittää edestä, takaa ja sivuiltakin. Ihmettelen tätä MaRa:n pomoa Lappia. Kapakoille ei saisi määrätä rajoituksia. Onkohan käynyt yömyöhään itse ravintolassa? Kyllä siellä on meno sellaista, räkä poskella roikutaan umpihumalassa, ettei ihme jos korona leviää. Vuorenvarmoja koronalinkoja. Meikäläinen, kun 80-luvulla kävi kapakassa, turha oli näytellä selvää, tarjoilu loppui siihen. Ei taida tänä päivänä olla voimassa sääntö, ettei juopuneelle enää tarjoilla.

   1. Hanna Mäntynen
    29.11.2021, 15:05

    Persujen ratkaisuesitys tartuntojen hidastamiseksi oli “ravintolat auki 24/7”.

    1. Paremminkin tartuntojen saannin nopeuttamista tuo…

    2. Matti Mäkinen
     29.11.2021, 16:30

     Tätäkään ei varmaan saisi tiedustella, mutta missä ja milloin persut ovat tuollaisen esityksen tehneet?

     1. Vaikeahan sitä on uskoa että joku tekisi tuollaisia ehdotuksia kuin persut, mutta niinpä vaan ovat tehneet :https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perussuomalaisten-johto-ehdottaa-baarit-ja-yokerhot-voisi-pitaa-auki-kellon-ympari/7939492

     2. Ville Tavio sitä esitti koronan alkuvaiheissa ja perusteluna se, että silloin ei syntyisi tavanomaista ruuhkaa oville ja narikkaan sulkemisaikaan.

     3. Annikki Hirvonen
      29.11.2021, 21:34

      Kyllä heillä tällainen ehdotus oli. Oli muistaakseni joku kansanedustaja tai jopa koko eduskuntaryhmä sen takana. Siitä kirjoitettiin jonkin verran, mutta eihän oikeiston touhuja äimistellä. Ja itsekin vissiin lopulta älysivät vaieta siitä.

   2. Luukas Pyykorpi
    29.11.2021, 15:45

    Tai juopumistarkoituksessa olevalle anniskelu kielletty? Vai miten se oli?

   3. Jaakko Lautaoja
    29.11.2021, 18:00

    Eipä ole, ravintolaan tullaan jo siinä kunnossa, ettei saisi edes päästää sisään, saati tarjoilla. Varsinkin niissä, jotka ovat auki puoli neljään, on väki umpituiterissa jo tullessaan.

  2. Wahlroosin itikat inisee, koska pomo käskee !!!
   29.11.2021, 15:58

   Emilia Kullas (s. 1970[1]) on Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja keväästä 2019 alkaen. Hän on toiminut Talouselämän päätoimittajana vuosina 2016–2019.

   Kullas on toiminut Talouselämän toimituspäällikkönä ja Sijoituselämä-osiosta vastaavana uutispäällikkönä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa sijoittamisesta.[2] Kullas toimi Talouselämän väliaikaisena päätoimittajana syyskuusta 2016 lähtien, kun edellinen päätoimittaja Reijo Ruokanen siirtyi Tekniikan Maailman päätoimittajaksi.[3] Kullas aloitti Talouselämän päätoimittajana 15. marraskuuta 2016.[2]

   Talouselämän ja Kauppalehden toimitukset ovat kumpikin osa Alma Talentin yhteistä toimitusta. Kullaksen aviopuoliso Arno Ahosniemi on Alma Talentin toimitusten esimies ja Kauppalehden päätoimittaja.[2] Kullas valittiin helmikuussa 2019 Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajaksi, ja hän aloitti tehtävässä keväällä 2019.[4][5]

   https://www.eva.fi/yhteystiedot/

Kommentointi suljettu.