Korvia särkevä hiljaisuus

Poliisi tiedotti eilen tutkimastaan laajasta terrorismirikosten kokonaisuudesta, jossa vangittiin viisi satakuntalaista miestä. Rikosnimikkeet ovat terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä ampuma-aserikos, terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos, terroristisessa tarkoituksessa tehty rikoksen valmistelu ja terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä varkaus. Tiedotustilaisuus oli asiallinen, samoin siitä uutisointi, mutta sitten laskeutui hiljaisuus.

Yle ei järjestänyt erikoislähetystä terrorismin rantautumisesta Suomeen, kuten se teki Turun terrori-iskun jälkeen. Iltapäivälehdissä ei ole kirkuvia lööppejä. Poliitikot eivät ole sanoneet asiasta juuri mitään, ja jopa somessa päivittäin terrorismista huutavat ovat hiljaa. Tosin ensimmäisten uutisten jälkeen he pelkät otsikot luettuaan rähisivät maan hallituksen haluavan näitä tänne lisää, mutta kun asian oikea laita selvisi, niin he hiljenivät noloina. Kyseessä olivatkin ihan vääränlaiset terroristit.

He ovat kaukana puoluepoliittisesta toiminnasta olevia kantasuomalaisia, joilla ei näytä olevan yhteyttä edes kiellettyyn Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, muihin tunnettuihin äärioikeistolaisiin toimijoihin tai edes nettikeskusteluihin, kertoi poliisi. Tällaisen ryhmän toiminnan tuomitsemisen ei luulisi olevan vaikeaa millekään poliittiselle puolueelle, mutta jostain syystä asia ei kiinnosta edes terrorismista jatkuvasti puhuvia perussuomalaisia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purraa huolettaa enemmän kansanedustaja Mauri Peltokankaan päätyminen oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho paheksuu sanan “kantasuomalainen” käyttöä tässä yhteydessä.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen näyttäisi ainoana ottavan asiaan selkeästi kantaa. On hyvä, että hänkin on viimein löytänyt luottamuksen poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan, jota hän on kritisoinut voimakkaasti ollessaan itse syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Nostin näitä perussuomalaisten näkemyksiä esille siksi, että heillä on yleensä aina paljon sanottavaa terrorismiin. Nyt ei ole. Asia näyttää olevan heille ilmeisen vaikea, vaikka kukaan ei ole väittänytkään nyt epäillyillä olevan mitään tekemistä heidän kanssaan.

Tähän hiljaisuuteen lienee syynä menneisyys. Jopa muutamat kansanedustajat kuuluvat Suomen Sisuun, jonka Suojelupoliisi on jo vuosia sitten nimennyt äärijärjestöksi. Oikeuteen joutunut ja Purran sympatiat saanut Mauri Peltokangas on tai ainakin on ollut Suomen Sisun piiripäällikkö, ja Sebastian Tynkkynen on nähty oikeudessa hänen henkisenä tukenaan. Kun vastaanottokeskuksia vastaan tehtiin polttopulloiskuja vuonna 2015, niin silloinen varakansanedustaja ja nykyinen kansanedustaja Juha Mäenpää kiitti Jumalaa. Ja niin edelleen, muistelkaa itse menneitä.

Vaikka nyt vangituilla ei ole mitään tekemistä minkään puolueen kanssa, niin asia näyttää olevan kiusallinen. Senhän piti olla niin, että kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Tämä asia on uponnut yleiseen tietoisuuteen niin syvälle, että kotimainen terrorismi vetää hiljaiseksi. Eihän sellaista pitänyt olla olemassakaan.

Kyllä sitä on. Voisin tietysti kehitellä porttiteorian, jonka mukaan äärioikeistossa siirrytään koko ajan radikaalimpaan suuntaan, mutta en usko siihen itsekään. Kyseinen ryhmä on toiminut irrallaan kaikista muista, ja sen tarkoitus näyttää olleen yleinen yhteiskunnan ja sen instituutioiden horjuttaminen.

Se ei ole mitenkään tavatonta nettikeskusteluissa tai edes politiikassa. Sitä edustaa muun muassa Sebastian Tynkkynen, joka on tehnyt tuntitolkulla videoita omista oikeudenkäynneistään. Sitä edustaa Riikka Purra arvostellessaan Peltokankaan päätymistä oikeuteen. Sitä edustaa Jussi Halla-aho, jonka mielestä KKO:n tuomio oli vain muutaman ihmisen mielipide. Sitä edustavat kaikki ne, joiden mielestä Päivi Räsäsen päätyminen oikeuteen on valtakunnansyyttäjän harjoittamaa uskonvainoa. Kun näitä puheita tulee tarpeeksi, niin aina löytyy joku, jonka mielestä pitää ryhtyä puheiden sijasta tekoihin. Nyt ne teot olivat ilmeisen lähellä.

Mutta toistaiseksi ollaan hiljaa. Uskaltaisin vaikka lyödä vetoa, että hetken hiljaisuuden jälkeen alkaa taas keskustelu kahdesta ääripäästä. On ihan pakko löytää se toinen ääripää, ja esille nostetaan ikivanhat Kuokkavieraat, Kiakkovieraat ja tuoreimpana tietysti Elokapina. Ne elokapinallisethan niitä terroristeja ovat, kun estävät liikenteen istumalla kadulle.

Mutta juuri tällä hetkellä on niin hiljaista, että korvia särkee.

***
Seuraan kommentointia vähän aikaa, ja jos se ei pysy asiallisena, niin se loppuu lyhyeen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (109)
 1. Anne Nyman, kaupantäti
  4.12.2021, 11:10

  Kiinnitin samaan huomiota.
  Osaatteko kuvitella, mikä riehuminen somessa olisi juuri nyt päällä, jos tekijät olisivat olleet ulkomaalaistaustaisia?
  Eikö itse teko olekaan tuomittava?
  Saman olen huomannut, kun julkaistaan uutisia seksuaalirikoksista, etenkin lasten hyväksikäytöstä. Ns. kantasuomalaisten tekemistä en PS-Facekavereiden sivuilla julkaisuja tai kommentteja näe. Vain syvä hiljaisuus.
  Selvyyden vuoksi: ne ovat aina äärimmäisen vastenmielisiä ja tuomittavia, aivan sama, mikä tekijän etninen tausta on. Rangaistukset ovat mielestäni olleet liian pieniä. Yli puolet lasten hyväksikäyttäjistä selviää ehdollisella, mitä hemmettiä? Sen ei pitäisi olla koskaan mahdollista!
  No, aiheen sivu. Mutta Supo on ollut oikeassa, kun on arvioinut pahimmaksi sisäiseksi uhaksi äärioikeiston.
  Järkyttävää. Onneksi ehdittiin estää.
  Odotan lisätietoa. Mahdotonta on tavallisen ihmisen käsittää motivaatiota suunnitella viattomien ihmisten tappamista räjäytteillä.
  Yhden ihmisen kohdalla voisi ajatella mielenterveyden häiriötä, mutta viisi yhdessä toimivaa?

  1. Sirkka Lehtinen
   4.12.2021, 11:24

   Tiedäthän sanonnan “joukossa tyhmyys tiivistyy”.

   1. Erkki Pekola
    4.12.2021, 21:25

    Sanonko joitain loukaten kysäistessäni, että olisiko kotikasvatuksen puutteella jotain yhteyttä tällaisiin temppuiluihin?

    1. Luulennettisiinäole kyse kotikasvatuksestavaan näitten tekijöiden henkilökohtaisista ominaisuuksista. En usko että vanhemmat jotka ei itse ole terroristeja alkavat noin vain kasvattaa lapsista terroristeja. Lapset saa siitä omasta kaveripiiristään ne suurimmat vaikutteet ja saman mielisten kanssa se tymyys sitten tiivistyy.

  2. Mielenterveyden häiriöistä kärsivä on käytännössä aina ennemmin väkivallan uhri kuin sen tekijä. Netissä päähän lietsottu vihahysteria ei ole sairaus.

   1. Ei tämän porukan osalta mielenterveys ole se pointti. Vuosia jo toimittu suunnitelmallisesti ja vakaasti harkiten väkivallan tiellä.

  3. Itse mietin edelleen, miksei esim. Myyrmannin itsemurhapommi-iskua pidetä terrori-iskuna. Joidenkin mielestä se ei tietenkään ole sitä, koska ihonväri oli väärä.

   Mutta silti. Toki terrorismiin liittyviä lakeja lisättiin vasta ko. tapauksen jälkeen, mutta ei se mielestäni sen luonnetta muuta.

   Äärioikeiston puolelta PVL:n hyökkäys Pride-kulkueeseen oli mielestäni myös selkeä terrori-isku.

   1. Myyrmannin isku ei ollut terrorismia, koska sillä ei pyritty vaikuttamaan mihinkään.
    Kyse ei ollut ihonväristä, vaan iskun motiivista. Kannattaa ihan oikeasti selvittää mitä terrorismilla tarkoitetaan. Se että joku räjäyttää jotain ei ole vielä terrorismia.

    1. Aivan pitää jokaisen miettiä tarkkaan mieluummin vaikka 3 kertaan ennen kuin alkaa mistään asiasta tai jonkun sanomisista tai tekemisistä vetämään johtopäätöksiä henkilöstä ja levittää niitä totuutena, koska se on helppoa nykypäivänä esimerkiksi internetissä tehdä nopeasti ja laajaalaisesti. Se voi äkkiä lipsahtaa mustamaalaamisen puolelle. Ja voi olla jopa rikos vaikka ei se joitakin hetkauta vaikka rikoksen näin tekisivätkin internetissä päin vastoin se on jopa ihailtavaa.

     Toisaalta tästähän onkin kysymys. Jotkut tajunneet että internetissä on aina joku jos useampikin nielee kaiken sellaisenaan kuin se heille syötetään. Samalla syyttäen muita, että he ovat lampaita kun uskovat enemmän vaikka virusten leviämiseen/käyttäytymiseen kymmeniä vuosia perehtyneitä tahoja.

     Ja sen jälkeen sanojaa/sanojia pidetään henkilönä/henkilöinä, joka/jotka uskaltaa sanoa niinku asiat on ja loppu onkin sitten tuskaliasta kuultavaa ja katsottavaa politiikkaa myöten. Koska kun tuo niin sanottu aiheeton paskamyrsky käynnistyy niin on monia, jotka nauttii sen ylläpidosta. Koska se saa heidät näyttää hyviltä ainakin joidenkin silmissä vaikka heidänkin silmiin lentää sitä itseänsä. Ja suurin osa ei uskalla sanoa enää ääneen oikeaa totuutta, koska tämän jälkeen saa osansa paskamyrskystä. Jota taidetaan kutsua myös maalittamiseksi.

     Lopputulos kaikesta voi olla aiheettoman paskamyrskyn kohteen pilattu maine, joka ei puhdistu vaikka käräjillä todettaisi olleen mustamaalaamisen aiheetonta ja törkeää. Ja mustamaalaajat saa jonkun tuomion ja ehkä tämän takia saavat eduskuntapaikan seuraavissa eduskuntavaaleissa jne. Tai no ainakin palkankorotuksen ja ylennyksen töissä. Tai ehkä he lopulta saa työpaikan, koska uskaltavat olla toista mieltä ja pitäähän sellaisille palkkatyö olla. Tämä saa taas heidät luulemaan että he tässä oikeassa ovat ja näin pitää toimia.

     Se kohtaloonsa tyytyvä ja ehkä käräjillä voittanut mustamaalattu väärinajattelija jos sinne käräjille asti uskalsi mennä hakee oikeutta. Ja sen jälkeen jatkaa sitten vaikka 9 euron orjatöissä jne, koska nyt sattui olemaan erimieltä tai väärä mielipide jne. Mutta ei ollut valmis menee samalle tasolle mustamaalaajien/maalittajien kanssa.

    2. Hanna Mäntynen
     5.12.2021, 11:48

     Terrorismin motiivi on aina pelon ja hämmennyksen aiheuttaminen. Niin todennäköisesti Myyrmannin pommipojallakin, puhumattakaan lukuisista äärioikeistomotivoituneista kouluampujista ja miekkamiehistä.

     Naisviha ja naisiin kohdistuva väkivalta on perinteisesti hyväksi koettu terrorin keino äärioikeistossa. Se on “isku pehmeisiin kohteisiin”, kuten autolla ajaminen rauhallisten mielenosoittajien päälle.

     Ei kukaan hyvän hyvyyttään askartele pommeja ja mene ostarille maleksimaan.

   2. Ei ole todisteita motiivista. Pommin rakentanut nuori siis kuoli itsekin pommin räjähtäessä. Olen lukenut hänen isänsä kirjoittaman kirjan, jossa kovasti yritetään vakuuttaa, ettei nuori olisi missään tapauksessa halunnut tappaa ketään ja että pommi olisi räjähtänyt vahingossa. Silti: pommien rakentaminen ja kuljettelu repussa kauppakeskuksessa ei ole tervettä toimintaa.

 2. Jos tiedottajat eivät olisi nimenomaan maininneet, että kyse on kantasuomalaisista, olisi riekkuminen alkanut välittömästi ja sitä olisi riittänyt.

  1. Tämäpä juuri. Täysin ala-arvoista Halla-aholta ruveta tuosta räkyttämään, koska kansallisuutta ta etnisyyttä ei tarvitsisi ottaa edes esille, ellei siellä olisi muuten kommenteissa koko persusfääri suu vaahdossa vaatimassa “mamuja tilille”. Mutta kuten Sakukin kirjoitti, kun ovat vuosikausia maalanneet kaikkia terroristeja ulkomaisiksi, lietsoen samalla sitä samaa radikalisoivaa ihmisvihaa, eivät raukat osaa nyt tehdä muuta kuin kitistä asian vierestä.

   1. Matti Mäkinen
    4.12.2021, 12:59

    Ymmärrän kyllä tietyllä tapaa Halla-ahon pointin. Nyt yhtäkkiä “kantasuomalainen” onkin hyväksyttävä termi, vaikka jo vuosia on eri suunnilta todisteltu ettei moisia ole olemassakaan, korkeintaan saamelaiset, jos hekään.

    1. Kyllä kantasuomalainen on aina ollut ihan hyväksyttävä termi, mutta sillä on erilaisia merkityksiä. Halla-aho osoittaa tuolla ettei hän ymmärrä sitä uussuomalaisten vastakohtana. Uussuomalaisiahan suomalaisista on eniten Venäjältä, Virosta , Ruotsista jne.
     https://www.kielikello.fi/-/kantasuomalaiset-ja-uussuomalaiset

     1. Tietääkseni Laura Huhtasaari identifioituu kantasuomalaiseksi. Halla-ahon paheksunta osuu nyt häijysti manttelinperijään. Vahingossa vai tarkoituksella?

    2. Erkki Pekola
     5.12.2021, 04:57

     Saamelaisten geneettinen alkukoti oli ainakin muutama vuosikymmen sitten jäljitetty Iberian niemimaalle,(Espanja, Portugal jne tämän hetken termeillä) josta se oli hiljalleen siirtynyt pitkin Atlannin itärantaa pohjoista kohti.
     Jos asialle on tuoreempia tutkimustuloksia, niin kertokaa.

   2. Breivikhän jo manifestissaan nosti Halla-ahon nimen esille, jotta kyllä hän selkeästi on ennenkin innoittanut näitä kahjoja.

    1. Tämä taitaa olla ns. valeuutinen. Ainakin jos uskomme kansanuutisia ja epäilen että heillä ei ole motivaatiota valkopestä Halla-Ahoa, lainaus uutisen korjauksesta:
     Uutinen on korjattu 12.8. kello 9.27. Toisin kuin jutussa sanottiin, Anders Breivik ei ole pitänyt Jussi Halla-ahoa esikuvanaan. Breivikin 1500-sivuisessa manifestissa Halla-ahon nimi esiintyy kaksi kertaa muualta lainatuissa blogikirjoituksissa, mutta ei Breivikin omassa tekstissä.

  2. Toimii tietysti myös toisin päin. Kun Tampereella oli pitserian tuhopoltto ja kolme kuoli, olivat vasemmistopoliitikot ja järjestämässä marssia rasismia vastaan. Kun kävi ilmi, että tuhopolton takana olikin liikkeen ulkomaalaistaustainen omistaja, katosivat samat poliitikot mediasta kuin ilmavaivaisen tuhahdus Saharaan.

   1. Samankaltainen ilmiö oli myös silloin kun PS-puolue aktiivi joutui murhayrityksen kohteeksi. Osoiteltiin maahanmuuttajien suuntaan ja raivo kannattajien keskuudessa oli melkoinen. Kun tekijäksi paljastui oma porukka, menikin suut kiinni ja näppiksen hiljeni.

    1. Matti Mäkinen
     4.12.2021, 21:55

     Onko Katajan pahoinpitelijä siis saatu kiinni? Tämä on mennyt minulta täysin ohitse.

     1. Rönttä-Köllönen
      5.12.2021, 09:52

      Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen ja hänen avustajansa syytteet hylättiin keväällä, koska ne perustuivat aihetodisteille, sormenjälkiin Katajan asuntoon pääsyssä tekosyynä käytetyssä paketissa.

      Vaan juttu ei ole vielä ohi, Torssosen ex-puoliso on antanut lisätutkinnassa KRP:lle uusia tietoja ja syyttämättäjättämispäätöstä harkitaan uudelleen.

      https://yle.fi/uutiset/3-12201340

   2. Tämähän ei ole millään lailla uusi tilanne, jos joku tapahtuma sopii poliittiseen agendaan niin sitä käytetään hyväksi ja jos ei sovi niin siitä ollaan hiljaa ja tämä tapahtuu aivan riippumatta puoluetaustasta.

    Se että tuomittu (Tynkkynen) on eri mieltä omasta tuomiostaan ei taida olla mitenkään harvinaista, mutta ei se muuta hänen mielipiteensä arvoa jostain toisesta tapauksesta. Jos ottaa esimerkiksi Johanna Vehkoon tapauksen (vaikka käsittely on kesken korkeimmassa oikeudessa) niin siitä ollaan oltu eri mieltä varsin laajasti esim. toimittajien keskuudessa, meinaako tämä sitä että heillä ei ole ”oikeutta” enää kehua oikeuslaitoksen/poliisin toimintaa?

   3. Ja? Jos ei ollut rasistista motiivia niin viisastakin ettei juuri siihen kohtaan rasismista puhuta. Ja rikostutkinnan hoitaa poliisi. Että mitä niiden olisi enää tarvinnut sitten sanoa?

   4. Hanna Mäntynen
    5.12.2021, 11:55

    Vakuutuspetos on vähän eri juttu kuin rasistinen terrori-isku. VOKin polttaminen taas ei ole vakuutuspetos vaan nimenomaan terroria.

    Motiivi tosiaan vaikuttaa asiaan, mutta persuston mielestä ihonväri on ratkaiseva kriteeri siinä, onko teko tuomittava ja terroristinen. Samoin poliisi ja syyttäjälaitos ovat olleet valitettavan epätietoisia käsitemerkityksistä.

Kommentointi suljettu.