Some ja todellisuus

Pelkästään somesta ja siellä jaettavista uutislinkeistä tietonsa saavat kadottavat tuntuman todellisuuteen. Erityisen selvästi se on näkynyt pääministeri Sanna Marinin tekemisiä koskevista uutisista ja niiden kommentoinnista. En nyt enää puutu siihen illanviettoon, sillä olen jo moneen kertaan selittänyt valtioneuvoston turvaohjeistuksen tarkoituksena olevan maan ylimmän johdon suojaaminen. Nyt pukkaa uutta kohua, kun miljardööri Elon Musk on twiitannut Sanna Marinista peräti kaksi kertaa.

Suomen johtavat twiittaajat ovat nyt hirveän huolissaan Suomen kuvasta maailmalla. Siinä meni maine ja mitähän ne meistä nyt ajattelevat. Tästä tulee mieleeni vuonna 1988 Singaporen ulkoeläintarhassa näkemäni oranki, joka selvästi osoitti minua sormellaan ja nauroi. Pitäisikö minun yhä vieläkin miettiä mitä se minusta ajatteli ja miksi se nauroi?

Ei pidä, eikä pidä miettiä myöskään Muskin twiittejä muuten kuin viihteenä. On muutakin miettimistä, ja niin pitäisi olla teilläkin. Voisitte miettiä vaikka eduskunnassa 8.12. hyväksyttyä perhevapaauudistusta ja kysellä, miksi siitä on uutisoitu niukasti. Minä olen nähnyt vain muutaman pikku-uutisen, ja tiedon hyväksymisestä sain muistaakseni ministeri Li Anderssonin somepostauksesta. Kumpi on tärkeämpää, kauan vireillä ollut perhevapaauudistus vai Sanna Marinin illanvietto? Älkää vastatko, se asia on jo tullut minulle selväksi.

Mennään sitten isompaan asiaan. Jo kauan ovat oppositiopuolueet valittaneet velasta, joka jää lastemme maksettavaksi. Silti on vaadittu uutta yritystukikierrosta. En enää tiedä kuinka paljon koronatukia on yrityksille maksettu, mutta nyt elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että uuteen kierrokseen ei ole rahaa. Jos koronatilanne taas pahenee, niin epäilemättä rahaakin löytyy, ja se kelpaa oppositiolle oikein hyvin. Sitten se aloittaa taas tutun virren velkahelvetistä ja leikkausten välttämättömyydestä. Kannattaa välillä lukea vaikkapa Jan Hurrin varoituksia talouspolitiikan ”ryhtiliikkeen” vaaroista. Jos elvytys lopetetaan liian aikaisin, niin  se tarkoittaa joko julkisen talouden menoleikkauksia, veronkorotuksia tai molempia. Tavasta riippumatta kansalaisten käytettävissä olevat tulot vähenevät ja talouden kokonaiskysyntä heikkenee.

Miettikää nyt välillä vaikka tätä. Minä jatkan vesiasioihin vastaamista, kuten olen tehnyt koko viikonlopun. Juuan kunnanhallitus päätti 22.11. korottaa veden ja jäteveden perus- ja käyttömaksua, koska vesilaitos tuottaa vuosittain 300 000 euroa tappiota. Perusmaksulla on kerätty 20 prosenttia tuloista ja käyttömaksuilla 80 prosenttia. Vesilaitosyhdistyksen suosituksen mukaan prosenttien pitäisi olla toisin päin tai ainakin tasan. Nyt päätimme nostaa perusmaksua prosentuaalisesti aika paljon, mutta koska maksu on nyt alhainen, niin euromääräinen korotus ei ole kovin suuri. Tämän korotuksen jälkeen käyttömaksua ei nosteta moneen vuoteen.

Vesihuoltolain mukaan laitoksen menot on katettava perus- ja käyttömaksuilla, mutta nyt myös itse vesi- ja jätevesihuollostaan vastaavat kuntalaiset osallistuvat kustannuksiin maksamillaan veroilla. Perus- ja käyttömaksuilla on katettava myös uusimis- ja korjauskustannukset. Maan alla muhii melkoinen korjausvelka, sillä vanhimmat putket ovat vuodelta 1966.

Kuten aina, niin väärää tietoa on paljon liikkeellä siitä huolimatta, että paikallislehti kertoi korotuksen perustelut ja vielä tarkemmin ne olisi voinut lukea kunnan nettisivuilta. Huoltoaseman parlamentin ja somen puskaradion puheissa 300 000 euron vuosittainen tappio on muuttunut voitoksi ja mukaan on vedetty myös EU:n energiadirektiivi. Kun vesilaitoksen tuloista vähennetään poistot, niin mennään 300 000 miinukselle. Energiadirektiivillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa, sillä se määrää vain, että käytöstä on laskutettava mittareilla mitattavan käytön mukaan, ja näin jo tehdään.

Kunnanhallitus käsittelee tänään asiasta tehdyt oikaisuvaatimukset, joten niistä en nyt puhu mitään. Halusin vain kertoa, että jokaisella meistä on paljon Sanna Marinin illanviettoa tai Elon Muskin twiittejä tärkeämpiä asioita mietittävänä. Tai ainakin pitäisi olla.

***
Kommentointi on nyt auki, mutta jos rupeatte purkamaan patoutunutta tarvettanne sanoa mielipiteenne pääministerin illanvietosta, niin se sulkeutuu. Lukekaa asiaa käsittelevät aiemmat juttuni.

EDIT: 13.12.2021 klo 20.30: Korjattu tekstiä siten, että vesilaitoksen tuloista vähennetään vain poistot, mutta pääsääntöisesti ei investointeja. Kiitos asiasta huomauttaneelle.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (107)
 1. Matti Sillanpää
  13.12.2021, 11:01

  Minuun on ilmeisesti valistus jo alkanut purra, koska en ole vaivautunut Muskin kommentteja edes lukemaan. Mitään järkevää sanottavaa ei voi olla miehellä, joka lähettää auton avaruuteen vain koska voi.

  1. Olen päätynyt samaan, että en klikkaile tuontapaisia juttuja auki ollenkaan. Otsikoista kyllä arvaa jo riittävän hyvin mitä siellä ”uutisessa” on ainakin aiempin kokemusten perusteella. Itse asiassa Ilta-Lehden sivuille en ole oma-aloitteisesti mennyt pariin vuoteen ,muuten kuin muutamaa uutislinkkiä seuraamalla. Ilta-Sanomien sivuilla en ole käynyt noin viikkoon mutta otsikoita näkee HS:n sivujen reunapalkistakin. On muuten ollut mukava viikko.

   1. Samoilla mennään. Iltalehti on ollut lukematta pari vuotta. IltaSanomatkin kokonaan nyt viikon verran, ja aiemmin jo lopetin ”setä Arkadia” Haapalan erikoistoimitettujen kommenttien ja pääkirjoittaja Kreetan ikävät mielipidekirjoitukset. Apelsinia , anteeksi jos väärin nimi, mutta , en ole lukenut vuosiin, koska ei ole pakko. Nyt siis koko lehti jo boikotissa.

    1. Hyvin pärjää ilman molempia iltapäivälehtiä.hermot vain menee kun vilkaisee,tekisi mieli oikein kirota niitä mutta antaa olla..

   2. Samoin täällä. Ip-lehtiä en ole lukenutkaan vuosiin ja sain lopulta irtauduttua maikkarin uutisista. Nyt olen jättänyt väliin usein myös Ylen uutiset telkkarista ja usein myös sovelluksesta. Samoin Hesari on vain hyvin yleisessä selailussa. On tullut huomattua, kuinka paljon enemmän aikaa jääkään ihan muuhun.

    Sinällään on tietysti hyvin surullista, kun lehtiä ei voi enää lukea luottamuspulan vuoksi. Jossain tilastoissa ja tutkimuksessa tämä varmaan tulee näkymään, koska en kuvittele olevani tässä lähes ainoakaan.

    1. Ihan samat sanat!

   3. Marjo Hämäläinen
    13.12.2021, 15:15

    Eikös sillä Muskilla siinä ollut aika hyvää huumoria Marinin käyttäytymisestä ? – Pikemminkin hän antoi arvoa meidän nykyaikaista naiskuvaa edustavalle pääministerillemme, kuin että olisi kovasti häntä moittinut. – Ehkäpä piikki siinäkin stoorissa osui enempi juuri tähän aika suhteettomaan kohuun, mikä tästä(kin) asiasta aikaan saatiin.

   4. Minäkin lopetin Iltalehden lukemisen kokonasn. Pyysin poistamaan Almatunnuksen ja nimimerkkini. Laitoin vielä perustelut, eli lyhyesti sanottuna Iltalehti ja sen toimittajat ovat alkaneet öyhöttämään ja siitä en tykkää. Iltasanomissa vielä harvakseltaan vierailen. Sekin on katkolla.

    Eu ole kuulunut Iltalehdeltä vastausta, vaikka pyysin ilmoittamaan t, kun tunnukset on poostettu.

  2. Jos noita Elon Muskin kommentteja lukee ajatuksella, niin nehän ovat lähinnä kuittailua liian tosikoille ihmisille, ei Sannalle.

   1. Sehän se ongelma onkin kun tosikot jostain syystä ohjaa aina yhteiskuntaa. Ja niiden ääntä kuunnellaan. Niin kauan kun se pohjautuu faktaan, ongelmaa ei ole. Mutta sitten kun …

   2. Pääministerin vastaus Elon Muskille oli todella hyvä. Hän oli ymmärtänyt sanoman. Ja teki peeärrää Suomelle. On se cool.

   3. Vesa+Kauppinen
    13.12.2021, 14:07

    Siis nyt jo Elon Musk pilkkaa meitä ”boomereita”. Äkkiä IS:n (”Ilkeily-Sanomien”) tutkivat journalistit asialle, ennen kuin juttu ehtii unohtua!

   4. Selkosen Roope
    13.12.2021, 14:41

    Olen samaa mieltä. Muskin piikki osui juuri siihen hapannaamasakkiin, joka on kaivanut hiki hatussa Marinin perheen aamupalajätesankoa löytääkseen sieltä savuavan aseen. Marin tajusi vitsin ja vastasi osuvasti. Arvostukseni häntä kohtaan kasvaa päivä päivältä. En millään muotoa ole hänen kanssaan samaa mieltä kaikesta, ja hän on tehnyt useita virheitä kuten kaikki poliitikot. Hän kuitenkin poikkeaa monista muista siinä mielessä, että hän toimii rehellisesti ja avoimesti sekä osaa pyytää anteeksi, jos sille on tarvetta: se osoittaa, että hänellä on selkärankaa. Mariniin kiteytyy erään tunnetun suomalaisen aatelissuvun tunnuslause: puhtaan asian puolesta, puhtain asein.

    1. Pahus vieköön, olinko väärässä kun en lukenut Muskin twiittiä alunperin? Hieno vastaus Marinilta!
     Mutta olen kyllä hiukan yllättynyt, jos iltapäivälehdyköiden uutisointi tästä oli alunperin sävyltään positiivinen.

  3. Vesa+Kauppinen
   13.12.2021, 14:02

   Aika monelle on käynyt niin, että kun rahaa tulee, niin järki menee. Muskista en tiedä.

  4. Risto Sinervo
   13.12.2021, 14:16

   Muskeja tarvitaan välttämättä hyvinvointimme perustan pitkäjänteisesti synnyttämiseksi. Jotta hänen väheksymisessään olisi jotain mieltä, pitää väheksyjän tehdä paljon muutakin kuin vain irvailla. On melko selvää, että leukailija ei pysty muuhun, joten sananvapauden nimissä se sallitaan, mutta silti toivoisi jotain asiantynkää.

   1. Lea Bäckman
    13.12.2021, 16:41

    Niin, en tiedä mihin niitä Muskeja tarvitaan, nyt tarvitaan m a s k e j a, sillä korona leviää Suomessa jälleen, ja omicronista näyttää tulevan vallitseva variantti.

    Kaikki tiedonvälitys tulisi nyt keskittää koronan torjumiseen, sillä tällä menolla sairaaloiden kantokyky ei tule kestämään.

    First things first.

   2. Orjilla smaragdikaivoksesta nostetuilla perinyömiljardeillahan sitä ”hyvinvointia” tehdään.

   3. Asiantynkä on siinä, että kun Musk on päättänyt viettää eläkepäivänsä Mars planeetalla, niin onko häntä syytä ottaa kovin vakavasti Sanna Marinia Suomessa jylläävään poliittiseen ajojahtiin, ja varsinkaan perussuomalaisten intoiluun, Onhan Musk sentään sähköautomiehiä, eikä suinkaan diselmiehiä.

  5. Musk on kyllä todellinen yrittäjäpioneeri kuten Steve Jobs. Arvosteltavaa piisaa molemmissa, mutta miehet ovat vieneet maailmaamme myös eteenpäin. Marin ja Musk saman pöydän ääreen keskustelemaan (Suomenkin etu)!

 2. Urho Kekkonen on tiettävästi politiikasta todennut: ”Niin on, jos se siltä näytää.” Toteamus kuvaa hyvin miten ihmiset mieltävät havaisemansa asiat.

  Prosessia on jalostettu myös muotoon, niin on, jos se siltä saadaan näyttämään. Tätä ns. Göbbelsin menetelmää on laajasti käyttänyt mm.iltapäivälehdistö ja se ”Esson baarin naapurin vävypoika”.

Kommentointi suljettu.