Kaipuu kurjuuteen

-Onks teillä kahdella todella niin ikävä sitä köyhyyttä ja kurjuutta?

Näin kysyi Ruotsissa asuva Meeri aviomieheltään ja tämän itkevältä äidiltä näiden autioituneessa kotitalossa elokuvassa Kivenpyörittäjän kylä. Tämä kohtaus tulee usein mieleeni lukiessani nykyisen hallituksen toiminnasta kertovia uutisia ja erityisesti uutisten kommentointia. Hallitus ei tee mitään, ei osaa mitään ja muutenkin menee huonosti. Toista oli Sipilän hallituksen aikana, jolloin talous ja työllisyys saatiin nousuun ja valtion menot kuriin.

Muistellaan nyt sitten niitä menneitä. Päivälleen kolme vuotta sitten kerroin Sipilän hallituksen päättämistä indeksijäädytyksistä, joista moni teistä ei ole edes tietoinen. Niistä ei juurikaan uutisoitu, ja silloinkin asiasta oli vain lyhyt juttu. Siinä köyhille huonot uutiset kertonut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) toivotti hyvää joulua.

Mitä ne indeksijäädytykset sitten olivat? Niillä jäädytettiin kansaneläke ja siihen sidotut muut tuet vuoden 2014 alittavalle tasolle eli käytännössä heikennettiin perusturvaa. Vuoden 2014 tason ne alittivat vuoden 2017 alussa, kun indeksikorotus korvattiin 0,85 prosentin leikkauksella, ja tälle tasolle ne jäädytettiin vuosi myöhemmin.

Jäädytys koski kansaneläkettä, takuueläkettä ja muita sellaisia etuuksia, joita tarkistetaan kansaneläkeindeksin perusteella tai jotka ovat muuten sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus. Luitte oikein, myös rintamalisät jäädytettiin.

Jäädytys koski myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.

Edellisenä vuonna Sipilän hallitus oli antanut työttömille joululahjaksi työttömyysturvaa leikanneen aktiivimallin. Vain 13 prosenttia työttömistä onnistui täyttämään aktiivimallin ehdot. Muille se oli pelkkä tukileikkuri.

Viime eduskuntavaalien jälkeen aloittanut Rinteen hallitus purki aktiivimallin ja Marinin hallitus poisti indeksijäädytykset. Tuet ovat nousseet indeksin verran vuosien syväjäädytyksen jälkeen. On hallitus saanut paljon muutakin aikaan, mutta se tieto näkyy olevan somessa aktiivisten kansalaisten varassa. Lukekaa yksi listaus vaikkapa täältä.

Ennen kuin taas syytätte minua puoluepolitikoinnista, niin miettikääpä miksi näistä hallituksen tekemistä päätöksistä pitää lukea somesta. Miksi niistä ei kerrota uutisissa? Miksi uutisissa kerrotaan päivä toisensa jälkeen pääministerikohuista ja eilisen tapaan valtioneuvoston kanslian pesulakuluista ja mehiläisistä? Mitä tarkoitusta tällainen uutisointi palvelee?

Arvaan vastauksen. Kansalaisilla on oikeus saada tietää mihin heidän verorahojaan käytetään, ja siksi tarvitaan tutkivia journalisteja ottamaan asioista selvää. Tämä on ihan totta, mutta kommenttien lukeminen pistää epäilemään tarkoituksena olevan vain huudattaa kansaa. Ja kansahan huutaa. Kaikki on tehty väärin ja pääministeri vain pesettää bileissä likaantuneita vaatteitaan ja syö krapulaansa hunajaa veronmaksajien rahoilla. En tiedä oliko siellä tuollaista kommenttia, koska en jaksa lukea kaikkea läpi. Jos ei ole, niin kirjoittakaa. Menee takuulla läpi moderoinnista, mutta jos kerrotte hallituksen purkaneen indeksijäädytyksen ja aktiivimallin, niin tuskinpa menee läpi.

Kyllä minä tiedän, että oppositio ja sen kannattajat kaipaavat Sipilän hallituksen uusintaa tukileikkauksineen ja indeksijäädytyksineen. Suurinta osaa kommenttipalstoilla melskaavista leikkaukset tuskin koskettivat millään tavalla. Leikkausten kohteiksi joutuneilla työttömillä, eläkeläisillä, pitkäaikaissairailla ja muilla tukia saavilla ei ole ikävä sitä köyhyyttä ja kurjuutta, mutta heidän äänensä ei kuulu.

Ai niin, se vappusatanen, jonka kommentoiminen jo syyhyttää monien sormia. Sitä ei koskaan luvattu kerralla, vaan vaalikauden aikana taloustilanteen niin salliessa. Jos ette usko, niin lukekaa Antti Rinteen vappupuhe vuodelta 2018. Ensimmäinen erä siitä maksettiin vuoden 2020 alussa, mutta sitten tuli korona, ja rahat tarvittiin muun muassa yritystukiin.

***
EDIT 14.12.2021 klo 16.15

Koska Ilpo Sinettä on taas ruvennut spämmäämään yhtä ja samaa herjaavaa kommenttia moneen kertaan ja lisäksi solvaamaan muita kommentoijia, niin kommentointi sulkeutuu kaikilta. Niin käy tästä lähtien aina, kun Ilpo Sinettä aloittaa häirinnän.

”Joka häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettää viestejä tai soittaa toiselle siten, että teko on omiaan aiheuttamaan tälle huomattavaa häiriötä tai haittaa, on tuomittava viestintärauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.” (Rikoslaki 24 luku 1a §)

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (41)
  1. Samppa+Haapavaara
    14.12.2021, 12:32

    Entäs koulutusleikkaukset ja lähes tuhonpartaalle ajettu ammattikoulutus

    Nyt uliuliulistaan, missä ammattitaitoinen nuori työvoima

    Kyyninen voisi tulkita, että ei koulutusta tyhmyyttään tuhottu, vaan tahallaan, miksi, on sitten jonkun viisaamman vastattava

    1. Millä perusteella kansakoululaitoksen tuloa aikoinaan vastustettiinkaan – ja miltä taholta?

    2. Kyllä koulutusta ajettiin alas ihan tyhmyyttään. Tästä on itseasiassa vuosikymmenten globaali perinne. Ensimmäisestä kuussa käynnistä on yli viisikymmentä vuotta. Siitä avaruuteen pääseminen ei ole edistynyt. Toki satellitteja pörrää, mutta ne välittävät vakoilutietojen lisäksi enimmäkseen pornoa ja kyberrikollisuutta, jonka uhreina on enenevä joukko tavallisia ihmisiä.
      Toki rokotevastaisuus, ilmaston muutoksen kiistäminen etc kertovat ihmisten koulutustason yleisestä laskusta. Kouluttamattomilla on helppo rahastaa.

      1. Kuussa käynnissä oli kyse suurvaltojen kilpajuoksusta. Siellä käyminen on kallista ja turhaa. Ja Marsissa käynti olisi paljon kalliimpaa, turhuudesta ei vielä osaa sanoa.

        Roboteilla tutkiminen olisi järkevämpää, ja niin todennäköisesti tehdäänkin.

      2. SÄHKÖPOSTIMIES
        14.12.2021, 13:44

        @IHANITSE

        “Siitä avaruuteen pääseminen ei ole edistynyt.”

        Kyllä on.
        Vuonna 1980 1kg kuljettaminen matalalle kiertoradalle maksoi 85 216$
        Vuonna 2020 1kg kuljettaminen matalalle kiertoradalle maksoi 951$

        Sen lisäksi on jo osittain uudelleen käytettäviä raketteja jne.. ja pitää muistaa että 1980 luvun 85k$ on jotain ihan muuta kuin tämän päivän 85k$.

    3. Kyllähän Sipilän aikanakin tehtiin ensisijaisesti köyhiä hyödyttäviä päätöksiä!

      Esimerkiksi kiljun valmistaminen sallittiin, ja…

      No, ei nyt oikein muuta kyllä tule mieleen…

    1. Kunnon kommari
      14.12.2021, 13:18

      Muistellaanpa sitä oikeistolaista koulutuspolitiikkaa siiten:

      “Vapaan koulutuksen tukisäätiö (VKTS) oli Suomessa vuosina 1973–1991 toiminut elinkeinoelämän rahoittama säätiö. Aluksi 1970-luvulla sen päämääränä oli vasemmistolaisen koulutuspolitiikan vastustaminen. Vasemmistoaallon taituttua säätiöllä oli käytössään tehokas ja kouliintunut organisaatio, ja 1980-luvulla se ryhtyi ajamaan omien taustaryhmiensä koulutuspoliittisia tavoitteita.[1]

      Säätiö syntyi 1970-luvulla toteutuneen peruskoulu-uudistuksen myötä, jota poliittinen oikeisto vastusti. Oikeisto halusi säätiön kautta vastustaa koulutuspolitiikan vasemmistolaisina pitämiään päämääriä, kuten kansalaisaktiivisuuteen kasvattamista ja peruskoulun politisoitumista. Oikeiston tavoitteena oli alun alkaen ollut yksityiskoulujen ja tasokokeiden lisääminen. Vuonna 1973 syntynyttä säätiötä alkoivat tukea pääasiassa Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) ja Suomen Työnantajain Keskusliitto (STK).lähde?

      Vapaan koulutuksen tukisäätiön keskeisimpiä tavoitteita olivat uusien kouluneuvostojen lakkauttaminen, yhteiskuntatiedon opetuksen vähentäminen ja peruskoulutuksen huomion siirtäminen kansalaiskasvatuksesta elinkeinoelämälle hyödyllisten aineiden eli niin sanottujen tieto- ja taitoaineiden opetukseen. Kouludemokratia oli säätiön mielestä yksiselitteisesti haitallista. Säätiössä sovittiin, että sen toiminnasta ei puhuta ulkopuolisille. Tämä mahdollisti sen, että mukaan pyydetyt poliitikot ja virkamiehet uskalsivat tulla mukaan toimintaan ilman paljastumisen vaaraa.lähde?

      Säätiön merkitys koulutuspolitiikassa alkoi kasvaa 1980-luvulla, ja se saikin tavoitteitaan läpi useissa tuntijakouudistuksissa. Yhteiskuntatiedon opetus myöhäistettiin peruskoulun yhdeksänteen luokkaan ja kouluneuvostot lakkautettiin. Tulosvastuu-ajattelumallia haluttiin soveltaa myös peruskoulussa.”

      Lähde: Wikipedia, löytyy hakusanalla VKTS

      Ja nyt tuolla puljulla on työnjatkaja: Elineinoelämän rahoittama ja sen lauluja laulava TAT. Se nk. kouluttaa oppilaita ja opettajia kapitalismin ihanuuteen Eteläranta 10:stä käsin. Henkilökuntaa – siis kouluttajia ja lobbareita – on 43 ja siihen muu henkilöstö päälle. Ei olla köyhiä ja kipeitä, kun lasten ja opettajien aivopesusta ja järjestelmän muuttamisesta koulujärjestelmän ja nuorten kautta on kyse.

      Lähde TAT, löytyy ihan sillä hakuasanalla.

      1. Mielenkiintoinen kirjoitus, jonka tekee vaikuttavaksi se, että omat lapset kävivät koulunsa juuri 70-luvulla. Muistan aika hyvin, vaikka vanha olenkin, mm väännöt tasokursseista , kouluneuvostojen lopetuksista.

Kommentointi suljettu.