Kohunpoikanen

Olen viime aikoina esittänyt mediakritiikkiä, ja niin teen nytkin. Erityisesti nykyisen hallituksen ministereistä tehdään kohujuttuja, joiden tarkoitusta on joskus vaikea ymmärtää. Näyttää siltä, että kohu tehdään vain kohun itsensä takia.

Muutaman päivän ajan olen seurannut, miten Iltalehti on yrittänyt rakentaa kohua liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan ympärille. Ensin kerrottiin lyhyen asiallisesti, että Harakka myi Facebookille firmansa omistaman verkko-osoitteen meta.fi, koska Meta on Facebookin uusi yhtiönimi. Harakka on rekisteröinyt domainin jo vuonna 2013.

Sitten ruvettiin rakentamaan kohua. Harakalta kysyttiin kaupan yksityiskohtia hinnasta ja sopimusehdoista alkaen ja epäiltiin, että ministeri ei voi tehdä tällaisia kauppoja kertomatta kaupan yksityiskohtia julkisesti. Kun Harakka vastasi sopimuksen olevan sovitusti salainen, niin otsikossa kerrottiin Harakan pakoilevan.

Tutkivat journalistit eivät tietenkään hellittäneet, vaan jatkoivat Harakan pommittamista kysymyksillä siitä huolimatta, että jo tuossa pakoilemisesta kertovassa jutussa kaksi professoria sanoi, että asiaan ei sovelleta julkisuuslakia. Kauppa on tehty yksityishenkilönä, vaikka myyjä onkin ministeri. Myös oikeuskansleri on ollut kaupasta tietoinen, eikä hänkään pidä sitä ongelmallisena. Jos sidonnaisuudet muuttuvat, niin sidonnaisuusilmoituksen muuttaminen riittää.

Silti asia päätyi pääkirjoitukseen, jonka mukaan näytelmä on salamyhkäinen ja ministeri altistaa itsensä jopa korruptioepäilyille, jos ei tuo kauppahintaa ja muita kaupan ehtoja julkisuuteen.

Toimittajilla näyttää olevan ongelmia erottaa toisistaan yksityisoikeus ja julkisoikeus. Vanhan verkko-osoitteen myynti on yksityisoikeudellinen oikeustoimi, jossa ei käytetä julkista valtaa ja jollaisia myös ministeri voi tehdä. Kaupan osapuolten kesken on tavallista sopia, että kauppahinta ja muut sopimusehdot pidetään salassa. Sopimusoikeuden mukaan sopimus on pidettävä. Hintaa voi ruveta päättelemään sitten, kun tämän vuoden verotiedot tulevat julkisiksi.

Kauppaan ei sovelleta julkisuuslakia siinäkään tapauksessa, että kaupan toinen osapuoli on jättiyhtiö ja toinen ministeri. Yhden verkko-osoitteen myyminen on yksittäinen oikeustoimi, josta ei sellaisenaan synny mitään sidonnaisuuksia tai muita velvoitteita. Kauppa ei tee ministeristä jääviä suhteessa yhtiöön liittyvään valvontaan tai päätöksentekoon. Eilen illalla Harakka kertoi Facebookissa sen verran kuin hän voi kertoa rikkomatta salassapitosopimusta. Hänen mukaansa myyntiin ei itse kaupan lisäksi liittynyt muita ehtoja tai sitoumuksia, eikä siinä syntynyt minkäänlaisia sidonnaisuuksia ostajaan. Tähän on pakko tyytyä, sillä salassapitosopimusta ei voi rikkoa.

Koska asia on juridisesti harvinaisen selvä, niin kohua on yritetty rakentaa etiikan ja moraalin varaan. Niitä ei mitata juridiikan mittapuulla, joten on menty moraalifilosofian puolelle. Tästä voin esittää kansantajuisen esimerkin. Minä olen kunnan luottamushenkilö, ja jos myyn käytetyn autoni, niin kukaan ei epäile kaupan yhteydessä syntyneen mitään kunnan luottamustoimiin liittyviä velvoitteita ostajaa kohtaan. Hintaa nyt voi joku utelias kysyä, mutta jos en kerro, niin tuskinpa kysyjä rupeaa esittämään epäilyjä korruptiosta.

Jos rupeaa, niin se on niitä huoltoaseman kahvilan parlamentin juttuja.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (92)
 1. Käytetyn auton vertaus tuli mieleeni jo ennen kuin luin juttua sinne asti.

  Harakalla lienee käynyt ns. munkki kun tuli aikanaan rekisteröineeksi tuon meta-domainin, tai sitten osasi kaukonäköisesti aavistella että jonain päivänä sillä voi olla rahallista arvoa.

  Sinänsä domainien myynti ja osto on jokapäiväistä toimintaa, jossa ei ole mitään erikoista. Ministerin mustamaalaamisyrityksen lisäksi kyse on myös perisuomalaisesta kateudesta.

  Apropos, mitenkähän mahtoi käydä sille innovaattorille, joka rekisteröi kaikki korttipakan kortit silloin kun domaineja alettiin myöntämään🤔. Liekö mennyt kaikki kaupaksi?

  1. Meille sivutoimisille yrittäjille tuo domain trollaus on ‘kiva’ ylimääräinen kustannus. Esim. minun pari tonnia vuodessa tuottavan aputoiminimen .fi maksaa 999€ ja .com $24,999.

 2. Eiköhän näille tempuille löydy Göbbelsin käsikirjasta oma kohtansa. Uskon että kaikki sopivat ministerit käydään läpi.

  Kyse on maineen tahraamisesta. Jos tahraamista halutaan jatkaa, Harakkaan saatetaan viitata eri yhteyksissä ministerinä joka teki epäilyttäviä kauppoja (koska on siis itse esitetty sellaisia väitteitä, kätevää, eikö?). Nyt kun on jo käynyt ilmi, ettei nykyisen hallituksen kaatuminen ole todennäköistä eikä oikeastaan kenenkään intressissä, työkalupakista otetaan seuraavaksi “paras” eli uskottavuuden murentamis- ja maineetahrausvälineistö. Sillä pyritään vaikuttamaan tulevien vaalien tulokseen.

  1. Toiminta on jo vaikuttanut ainakin kohdaltani. Kyseiset mediat, samoin kuin ylen politiikan ohjelmat olen alkanut ohittamaan ja varmasti tulen äänestämään muutamaa nykyistä hallitus puoluetta.
   Niinhän se on, että lääkekkin yliannoksena muuttuu myrkyksi.

   1. Sama täällä. Kerta toisensa jälkeen Iltalehti pääsee yllättämään, kuinka syväksi se kykenee mutakuoppansa kaivamaan. Eikö pohjaa löydy laisinkaan?

    1. Aiheen sivusta sen verran, että kun jos joistain uutisoidaan negatiivisessa mielessä, tuodaan puolue vahvasti esille.
     Esimerkiksi tänään luin Iltalehden sivuilta jutun Henna Virkkusen (ent. ministeri, nyk. europarlamentikko) kirjoituksista, liittyen pesäpalloseuran valmentajakohuun.
     Piti käydä googlaamassa, kun ei kaikkien puoluetaustaa jaksa muistaa.
     Olisi korrektia kirjoittaa, kun kerran kirjoitetaan, Henna Virkkunen (kok), kun kaikkien muidenkin nimien perässä on tuo sulkuihin laitettu puolue.

     1. No ei tarvitse puoluetaustaa mainita, jos asiayhteys ei ole poliittinen.

  2. “…eli uskottavuuden murentamis- ja maineetahrausvälineistö. Sillä pyritään vaikuttamaan tulevien vaalien tulokseen.”
   Ehdit ensin. Ihan samaa aioin sanoa.

  3. Vesa+Kauppinen
   19.12.2021, 20:11

   Oppositiopolitiikka näyttää olevan paitsi kovaa, niin myös likaista. Eikä pyykkäreitä näy mailla halmeilla.

Kommentointi suljettu.