Käytöstavat kunniaan!

Somesaasta on medialle häpeäksi, sanoo Silja Tenhunen media-alaa käsittelevässä kolumnissaan. Pihtiputaan vaari eli viestinnän professori Janne Seppänen puolestaan kritisoi voimakkaasti toisen iltapäivälehden Facebook-sivun moderoinnin puutetta. Olen molempien kanssa samaa mieltä sillä lisäyksellä, että ongelma koskee suunnilleen kaikkien medioiden kommentointia sekä uutisten alla että Facebook-sivuilla. Ilkeimmin sanojat palkitaan näkyvyydellä ja moderointi loistaa poissaolollaan.

Kaikilla on säännöt kommentoinnille, mutta moderointi ei noudata niitä. Seuratuimpien medioiden Facebook-sivuille ei esimerkiksi minun kannata mennä sanomaan mitään, sillä saan aina kymmeniä epäasiallisia kommentteja, jotka eivät liity millään tavalla itse uutiseen tai omaan kommenttiini. Ihan samoin käy kaikille, jotka yrittävät olla asiallisesti eri mieltä rähisijöiden kanssa. Joudun joka päivä käyttämään enemmän aikaa tämän blogin ja sen Facebook-sivun moderointiin kuin jutun kirjoittamiseen. Kokonaan oma lukunsa on sitten Twitter, jossa jopa arvostetut vaikuttajat taantuvat huonosti kasvatetuiksi kakaroiksi, joita he kenties ovatkin. He vain ovat onnistuneet peittämään sen puolen itsestään somen tuloon asti.

Miten tähän on tultu? Olen joskus ennenkin sanonut, että mediat tekivät aikoinaan karhunpalveluksen avatessaan uutisensa kansalaiskeskustelulle. Ajatus oli varmasti ihan hyvä, mutta sen epäonnistumisen olisi voinut nähdä jo etukäteen vaikkapa vain seuraamalla netin yleisiä keskustelupalstoja. Ne avautuivat jo 1990-luvulla, ja aluksi niissä osattiin käyttäytyä asiallisesti ja toisia kunnioittaen. Kun netti yleistyi, niin mukaan tulivat ensin ne, joilla ei ole asioista tietoa, mutta mielipide löytyy. Sitten alkoi tulla niitä, joilla ei ole edes mielipidettä, mutta sanomaan pitää päästä.

Nyt nämä viimeiset ovat tulleet ensimmäisiksi ja he ovat valloittaneet kaikki kommenttikentät uutisten alla ja sosiaalisessa mediassa. He kuvittelevat rähinän korvaavan puuttuvat tiedot, ja siltä se tosiaan näyttääkin. Heitä ilmestyy koko ajan lisää, kun algoritmit nostavat tunteita herättävien kommenttien näkyvyyttä. Näin tietämättömyys ja huonot tavat nousevat yli asiallisuuden, ja vastaan sanojat vaiennetaan jopa maalittamalla tai uhkailemalla. Kommentoinnissa vallitsee ilkeyden anarkia.

Valitettavasti tämä näkyy myös politiikassa. Kovaäänisistä tulee sankareita ja he voivat päästä jopa eduskuntaan. Sielläkään he eivät muuta tapojaan, sillä heidän on säilytettävä äänestäjiensä kannatus. Se onkin helppoa, sillä heillä ei tarvitse koskaan olla mitään perusteltua mielipidettä. Heiltä ei edes odoteta sitä, vaan he pääsevät julkisuuteen sitä varmemmin, mitä ilkeämmin “sivaltavat” tai “kuittaavat”.

Asiallisuus ja osaaminen peittyvät tämän melun alle. Asiapoliitikot eivät saa julkisuutta, kun mölyäjät vievät kaiken huomion. Kun jostain isosta asiasta ollaan päättämässä, niin silloinkin nämä rähisijät varastavat huomion. Kenenkään mieleen ei edes juolahda kysyä heiltä perusteltua mielipidettä asiaan, vaan heidän rähinästään tehdään uutinen. Kun niin sanottu kansalaiskeskustelu vielä vaientaa myös asiallisesti keskustelevat kansalaiset niin tehokkaasti, että he eivät viitsi tai uskalla asettua ehdolle, niin öykkärit ovat voittaneet. Näyttää ikävästi siltä, että näin on käymässä. Kommenttipalstat ja some ruokkivat tätä kehitystä koko ajan, ja niinpä asioistamme päättävät kohta ne, joilla ei ole päässään mitään muuta kuin suuri suu.

Ja kuitenkin tämä kehitys voitaisiin pysäyttää aika helposti. Ei tarvita mitään muuta kuin kunnollinen moderointi sulkemaan räyhääjät pois. Jos he eivät pysy poissa, niin kommentointi pitää sulkea. Se ei ole sensuuria, sillä jokaisella medialla on oikeus ja jopa velvollisuus valvoa omien alustojensa viestiliikennettä. Jos ei ole resursseja moderoida, niin kommentointia ei pidä edes avata.

1960-luvun kansakoulussa oli paljon puutteita ja vikoja, mutta ainakin siellä säilyi työrauha, kun mölyäjät laitettiin nurkkaan seisomaan. Alan olla niin vanha, että joskus kaipaan samaa käytäntöä nettimaailmaan.

***

Kuten arvaatte, niin täällä moderoidaan kovalla kädellä ja myös nurkkarangaistus on käytössä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (124)
 1. Harri Tuominen
  20.12.2021, 12:06

  Juurikin näin. Itse en enää edes viitsi yrittää käydä järkevää, perusteltua keskustelua somessa, koska tuuleen huutaminen alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Jos perusteltuun mielipiteeseen saa vastakommentiksi pääsääntöisesti “ite oot” – tyyppistä öyhötystä, niin hyvin äkkiä käy selväksi, että turha on yrittää.
  Mitä tälle on sitten tehtävissä? Pahoin pelkään,että keinot ovat todella vähissä.Seuraava kommentoijasukupolvi on näiden nykyisten öyhöjen jälkeläisiä, niin hyvin voi lainata Kummelia: Me on hävitty tää peli.

  1. Lea Bäckman
   20.12.2021, 20:58

   “… Seuraava sukupolvi on näiden nykyisten öyhöjen jälkeläisiä … Me on hävitty tää peli.”

   Luonnontiedettä vähänkin tutkinut tietää, että kyse ei ole mistään uudesta ilmiöstä. Jo satoja miljoonia vuosia sitten, kauan ennen ihmislajin ilmaantumista maapallolle, eli muinainen kastemadon sukuinen alkeellinen matolajike, jonka suuaukko ja peräaukko olivat vaihtaneet paikkaa.

   Tälläkin hetkellä elää luonnossa saman lajin sukulaislajike, jolla sekä suuaukko että peräaukko ovat yksi ja sama aukko.

   Ihmispopulaatiossa näitä matolajikkeita vastannevat ns. “Paskanpuhujat” (sorry groteski ilmaukseni).

   Evoluution edetessä vielä joitakin satoja miljardeja vuosia, nämä jalostunevat edelleen, ja toiveissa on, että ne saavuttavat mutaatioiden kautta jonkinlaisen yksisoluisen fossiilin ilmentymän.

   Nämä tulevaisuuden boomerit ovat sitten tosi cooleja, ainakin omasta mielestään. Heidän jälkeläisensä tosin voivat olla eri mieltä….. 😉

   1. En myöskään minä ole toivoton, koska tiedän, että tuo keskustelupalstoilla mellastava räyhähenkien joukkio edustaa kuitenkin häviävän pientä, mutta äänekästä vähemmistöä. On helppo olla äänessä, kun ei tarvitse perusteluja eikä taustatotuuksia. Olen pannut merkille, että sen sijaan täysin asiallisia kommentteja jää julkaisematta. Varsinkin jos arvostellaan itse mediaa. Sananlaskukin sanoo vähän muunneltuna, että “tyhmä se suuta pieksää, viisas ei virka mittään”.
    Hyvää Joulua kaikille ja lukekaapa YLE:n aamusivustolta mukavia uutisia kohentuneesta työllisyystilanteesta. Pieni sivu-uutinen, mutta kuitenkin…

 2. SÄHKÖPOSTIMIES
  20.12.2021, 12:07

  Mediataloja pitäisi sankitoida sakoilla huonosta moderoinnista, ja sitä varten toki moderoinnin logitiedot pitäisi tarkistaa. Samalla voisi harkita myös sen moderointi päätöksen tekijän sanktioimista. Valitettavasti taitaa olla turha toivo, mutta lompakkoon iskeminen olisi varmasti toimiva. 🙂

  PS:n lehden kommentti osiolla on testailujeni mukaan aina sama strategia. Jos sinne kirjoittaa ei PS agendaa olevan asiallisen kommentin, ensin sen perään tulee n+1 kappalletta öykkämöykkää ja samalla joku painelee “ilmianna” -nappia ja sen jälkeen komentti katoaa.

  Eipä ihme, että PS sakki elää ns. filter bubblessa, kun kaikki omaa agendaa puoltamattomat kommentit piilotetaan suoraan, se taas osaltaan lisää me ja ne ajattelua. Yhdenlainen itse itseään kiihdyttävä oravanpyörä sekin.

  1. No ihan samalla tavallahan täältä katoaa kommentit, jotka eivät ole ns. agendan mukaisia

   1. Täältä katoaa kommentit, jota ovat epäasiallisia, törkeitä, perustelemattomia, rasistisia jne. Toisin sanoen täällä moderointi toimii.
    Itsekin tosin haluaisin silloin tällöin nähdä ne kommentit, jotka Timonen poistaa, ja toisinaan olen nähnytkin.

    Sinä muuten puhut muunneltua totuutta. Sinun kommenttisi tuli tänne, joten siinä todiste että kaikkia toista mieltä olevia tai Timosen touhuja vähättelevät tai syyttäviä ei poisteta tai estetä.

    Samoin on eräs Matti saanut esittää valheellista tietoa toimittajien vasemmistolaisuudesta, vaikka juuri valheellisuuden takia sen olisi voinut estää.

    Joten yritähän pysyä faktoissa.

Kommentointi suljettu.