Joulusatu

Jouluna kuullaan joulusatuja, ja poliittisen joulusadun meille kertoi eilen Iltalehdessä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Saduksi sen näkee heti otsikosta, jossa Orpo lupaa keventää verotusta kaikissa tuloluokissa. Palataan siihen myöhemmin, mutta katsotaan ensin tarinan kehittelyä.

Satu alkaa kuvauksella maasta, jossa hallitukselta puuttuu johtajuus ja se vain riitelee. Pääministeriä ei näy, eikä kansalla ole tietoa hänen ajattelustaan ja linjastaan talous- ja työllisyyspolitiikassa, Eurooppa-politiikassa ja niin edelleen. Hallituksella on ollut hankaluuksia saada aikaan jämäkkää linjaa koronatoimissa, satu kertoo.

Todellisessa elämässä Suomi on yksi parhaiten koronasta selviytyvistä maista, ja viimeksi minä näin pääministerin joulutervehdyksen, jossa hän uskoi valoisamman ajan olevan edessä myös koronan suhteen. Pääministeri on kertonut talouspoliittisista linjauksistaan ja pohtinut kehysten ulkopuolisia satsauksia useasti. Eurooppa-politiikassa pääministeri on ainakin uutisten mukaan ollut näkyvästi mukana koko ajan. Jos joku hallituksessa riitelee, niin se näyttäisi olevan keskusta, joka ei tunnu vieläkään tietävän onko se hallituksessa vai oppositiossa.

Sitten alkaa varsinainen satu, jossa kaikkien veroja alentamalla verotulojen kokonaismäärä lähtee nousuun, ja sitten on varaa huolehtia heikoimmista, vanhuspalveluista ja poliisien määrästä. Kaikkien tuloveroja alennetaan ja tarvitaan kolme isoa reformia: verotukseen, sosiaaliturvaan ja työmarkkinoihin. Näin saadaan Suomeen enemmän töitä, työntekijöitä, työpaikkoja ja talouden kasvua.

Todellisuudessa tuloverojen alennukset ovat aina prosentuaalisia, jolloin suurituloisten verot alenevat euromääräisesti eniten. Pienituloiselle jää käteen ehkä muutama kymppi enemmän vuodessa, ja sillä hänen pitäisi lisätä kulutuskysyntää tuntuvasti. Tarkoitus onkin lisätä keskituloisten, yli 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevien käteen jääviä tuloja, kuten Orpo selkeästi sanoo.

Tämä kuulostaa hyvältä, kuten sadun pitääkin. Tosiasiassa tutkimustulokset eivät tue ajatusta, jonka mukaan marginaaliverojen alentaminen lisäisi verotuloja. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksen mukaan ansiotulojen ylin rajaveroprosentti ei Suomessa ole niin korkea, että sitä laskemalla saataisiin lisää verotuloja. Ylimpien tuloveroprosenttien alentaminen ei siis rahoita itse itseään.

Niinpä tuloverojen alentamisen vastapainoksi olisikin tarkoitus siirtää verotusta kulutuksen suuntaan. Tämä tarkoittaisi kaikkien kulutusverojen, kuten alv:n, valmisteverojen ja tuotteiden haittaverojen korottamista. Tuloverotuksen jälkeen kaikille jäisi käteen enemmän, mutta se otettaisiin pois kulutusveroja korottamalla. Ja koska pienituloisille jäisi euroja käteen vähemmän kuin suurituloisille, niin heiltä ne vietäisiin pois nopeammin.

Mutta tämä ongelma ratkaistaisiin tekemällä enemmän työtä. Työmarkkinoille halutaan lisää joustavuutta ja paikallista sopimista, ja se tarkoittaa tunnetusti palkkojen alentamista. Työehtosopimukset eivät nytkään estä maksamasta niissä sovittua parempaa palkkaa, mutta alemmasta palkasta sopimisen ne estävät. Orpo sanoo haluavansa tehdä työn tekemisestä kerta kaikkiaan kannattavaa vaikka sitten Ruotsin mallilla, jossa on paljon pienipalkkaista palvelutyötä. Kun pienipalkkaisella, osa-aikaisella ja pätkätyöllä ei elä, niin tarvitaan työn ja sosiaaliturvan yhdistelmää. Tämä tarkoittaa selkokielellä sitä, että valtio maksaa osan palkasta sosiaaliturvana. Tätä voisi sanoa vaikka yhden sortin sosialismiksi.

Tämä tarkoittaa myös sosiaaliturvan leikkaamista, sillä sadun mukaan työttömien tuet ovat liian suuria ja kannustavat kieltäytymään töistä. Vaikka sadussa ei uskotakaan paskaduuneja olevan olemassa, niin todellisuudessa jokainen työ, josta saadulla palkalla ei elä, on paskaduunia. Sosiaaliturvalla jatkettu palkka ei ole oikeaa palkkaa eivätkä tukien leikkaukset muutu työpaikoiksi.

Mutta satu on kaunis ja päättyy graavattuun siikaan ja kirjoloheen. Niitä ei tule puuttumaan ainakaan hyvätuloisten pöydästä sitten, kun satua päästään soveltamaan käytäntöön. Köyhä kansa saa edelleen syödä sitä Harri Holkerin aikoinaan kuuluisaksi tekemää silakkaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (93)
 1. Reijo Rekunen
  27.12.2021, 11:25

  Ja saatavilla olevasta faktasta huolimatta löytyy yhä pienituloisia, jotka uskovat kaiken Orpon ja kaltaistensa, heille syöttämän pajunköyden. On se ihmisen usko omaan “paremmuuteensa” niin ihmeellistä.

  1. Jos kaikki suurimmat mediat tekevät mustasta valkoista, musta on silloin valkoista. Riippumatta tulotasosta useimmilla ihmisillä ei ole kykyä vastustaa vahvaa psykologista vaikuttamista. Suomessa on suuri osa iäkkäitä ja vähän nuorempiakin ihmisiä, jotka vielä uskovat painettuun sanaan. Ja sama viesti jatkuvasti hoettuna, vaikka olisi täyttä puppua ja vääräksi todistettavissa, on muuttunut todeksi useasti aiemminkin historian aikana. Meillä on astetta vakavampi esimerkki Yhdysvalloista, jossa kymmenet miljoonat ihmiset takertuvat Trumpin vaalivalheeseen, vaikka kaikki data näyttää toista.

   Orpon ja median yhteistyössä ei olekaan kysymys faktoista vaan ihan puhtaasti politiikasta ja tulevista vaaleista. Median räikeä puolueellisuus on saman trumpilaisen oikeistoilmiön suomalainen versio. Sen röyhkeässä vallantavoittelussa demokratia jää jalkoihin. Demokratian rapautuminen on kuitenkin vakavampi asia kuin yhdet tai kahdet vaalit. Sitä Orpo ja hänen mediapoikakaverinsa eivät näytä ihan hahmottavan.

   Jos joku ulkomainen taho ryhtyy – ja toivottavasti näin tapahtuu – tutkimaan suomalaisen median tapaa suhtautua eri politiikan toimijoihin, luulen sieltä löytyvän tuloksena saman, mitä me päivittäin todistamme uutisia lukiessa. Median taloudelliset kytkökset oikeistoon lienevät jo päivänselviä muutenkin.

   1. Niin, no ainahan rahalla on saanut ja hevosella päässyt. Tässä vaan on sellainen säätö, että köyhimmät ihmiset kustantavat nämä mediat. Omituista sinällään. Asian näkee siitä kun käy kansanbaareissa niin siellä luetaan iltapäivälehtiä.

    1. Niin. Köyhät kustantavat ne mediat, jotka rikastuvat köyhillä ja samalla haluavat köyhdyttää köyhiä. Ei tietenkään niin paljon,betrri se tyhmä köyhä kansa pysty ostamaan roskamedioita.

     Aika jännä oravanpyörä…

 2. Seppo Kinnunen
  27.12.2021, 11:29

  Tämän oikeiston sepittämän ja Orpon edelleen toisteleman sadun seuraukset nähtiin oikeistohallituksen toimina. Enemmistö äänestäjistä antoi sille tuomionsa edellisissä vaaleissa ja niinpä vähäväkinen ja – tuloinen kansanosa on saanut nauttia niiden hedelmistä kuten moneen kertaan tässäkin blogissa on todettu.
  Orpon luulo meidän huonosta muistista on hänen omaa märkää päiväuntaan.

  1. Taidat olla väärässä.

   Huono muisti vaivaa suurta osaa kansasta. Mutta ennen kaikkea suurta osaa, liian suurta osaa, vaivaa tyhmyys.

   Minä pahoin pelkään että seuraavissa vaaleissa valta vaihtuu. Maan luetuimmat lehdet ovat iltapaskoja, maan katsotuimmat tv-kanavat taitavat olla mainoskanavia, jotka pakkosyöttävät tyhmälle kansalle lisää tyhmistävää roskaviihdettä, ja YLE on muuttunut oikeiston äänitorveksi.

   Tai oikeammin, taidat kuitenkin olla oikeassa. Ei se muisti niin huono ole. Mutta tyhmyys on vielä suurempi ja vahvempi kuin muisti.

   Vaikka muistaisi Sipilän hallituksen kepittämisen, niin tyhmät aivot kertoo että eihän ne kaikki jutut iltapaskoissa voi olla valhetta. Kyllä Marin nyt on huono pm, ja hallitus kyvytön. Kyllä korona on hoidettu huonosti, ja kyllähän ne riitelee jatkuvasti.

   Minä en luota tippaakaan suomalaisen älykkyyteen, moraaliin ja oikeudentajuun.

   Ja ihmettelen kyllä sitä, että joidenkin mukaan selkäsairaudet ovat maassamme yleisin sairaus. Miten muka? Selkäkipuihin ja -sairauksiin kun vaaditaan se selkäranka…

   1. Näin emeritus aikuisopettajana saanen tuoda kolmannen dimesion edellisten keskustelijoiden näkemyksiin? Siis tyhmyyden erään mujodon, jota kuulee toistettavan: “MINUA, siis minua, ei politiikka kiinnosta! NE siellä vain riitelevät.”
    Seuraukset siitä:- Vaalikäyttäytymiset: “MINÄ en äänestä!”
    Tai: “En äänestä puoluetta, vaan ihmistä!” “Sipiläkin oli ITSE tehnyt menestyksensä!” Kysymykseen MITEN – ei vastata! Pyysin ottamaan selvän vaikka kirjasta Keskustan valtakunta – (Jyri Hänninen, Jarno Liski) – muutama luki.. Niin se lukemattomuus – vain lööpit luetaan; ehkä?
    Harvemmin huomioidaan ihmisen lapsesta aikuistuttuaan omaksuvan asenteen!
    Miksi rippikouluun teen age – teini-iässä? Miksi sotaväkeen 19 vuotiaina?
    JOS nämä olisivat n 35..40 vuotiaina – hyppäisikö alokas komennuksesta mahalleen likaiseen maahan? Olisiko varmasti juuri sitä uskontoa ‘tunnustava’ jos olisi Saudi-Arabiassa syntynyt ja kasvanut?
    Tutkitusti vain yksi kymmenestä muuttaa aikuistumisensa aikana omaksumaansa asennetta!
    Joten: Jos et kannata; äänestä meitä – älä äänestä ollenkaan!
    Työssä havaitsin, että perin harva tietää ja on omaksunut perustuslakimme yksilön vapauksista. Vielä harvempi ymmärtää työlainsäädännön sisältöjä. Useat aikuiset oppilaani eivät edes halunneet oppia heidän OPSssa määriteltyjä valmiuksia niistä.
    Siksi oikeistovoimat vuosikymmeniä hyökänneet näitä lakeja vastaan saadakseen vehimmäispalkkojen määräykset kumoon.
    Valitettavasti monikin ‘ampuu omiin jalkoihinsa’.

    1. Äänestämättä jättäminen sataa aina sen vähemmän ääniä saaneen pussiin.
     https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/14/ymmarratko-miten-aanet-lasketaan-vaaleissa-tama-rautalankamalli-avaa-dhondtin

     1. Äänestämättä jättäminen sataa aina muiden puolueiden laariin, ei se sen kummallisempaa ole.

  2. Kimmo Kuusisto
   27.12.2021, 17:50

   Itse asiassa edellisen hallituksen puolueet kok, kepu ja persut saivat 2019 vaaleissa 108 edustajaa.

   1. Totta, Sipilän hallitus teki niin kokoomus- ja perussuomalaista politiikkaa että kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat halusivat sille myös jatkoa.Saman politiikan jatkumiselta suomalaiset pelasti vain demareiden nousu ykköseksi ja keskustan rökäletappio. Ajatelkaapa kuinka lähellä oli se että hallitusneuvottelut olisi päässyt aloittamaan Halla-aho! Toki siitä olisi ollut vielä pitkä tie siihen että persut ja kokoomus olisivat saaneet muita puolueita mukaansa hallitukseen, ja hallitukselle enemmistön eduskuntaan, jatkamaan oikeistolaista kyykytyspolitiikkaa. Suomalaisilla oli tällä kertaa onni puolellaan, mutta läheltä liippasi etteikö kyykytys olisi jatkunut ja vieläpä koronan tehostamana.

    1. Kimmo Kuusisto
     27.12.2021, 22:24

     No selityshän se on tuokin. Ja sitten seuraavalla sinipuna-hallituskaudella kaikki kaadetaan kepun syliin.

     1. Nollatunti ukko
      28.12.2021, 01:13

      Mikä kaikki ? Eihän myönteisiä aikaansaannoksia, kuten talouskasvua ja hyvää työllisyystilannetta tarvitse kenenkään syliin kaataa.

      1. Niin, jos kepu ei tajua ottaa vastaan omaa osaansa Marinin hallituksen saavutuksista, niin se saa syyttää vain itseään. Kun tämän päivän HS:ssa vertaillaan kansalaisille tehtyjen kyselyiden perusteella eri hallitusten onnistumista tehtävissään, niin Marinin hallitus on aivan ylivoimainen. Kun Kataisen hallituksen arvioi selvinneen tehtävistään melko tai erittäin hyvin 20%, Stubbin noin 15%, Sipilän noin 25%, Rinteen noin 20%, niin Marinin hallituksen lukema on ollut noin 55%! Eli keskustakin on nyt hallituksessa joka taitaa olla suomalaisten mielestä kaikkien aikojen onnistunein.

       Vai löytyykö jostakin hallituksesta vastaavia lukja?

     2. Ennustaja. Ennustapas huhtikuun sää Kuusamossa. Onko hyvät hankikelit?

Kommentointi suljettu.