Pakko on paha sana

-Pakko on aina paha juttu juridiikassa, mutta en ole huolissani rokotuspakosta. Olen huolissani siitä, että huuhaa on päässyt uimaan sisälle terveydenhuollon ytimeen.

Näin totesi entinen kunnanjohtajamme, nykyinen maakuntajohtaja Markus Hirvonen Facebookissa eduskunnan hyväksymästä hoitohenkilökunnan ”rokotepakosta”. Koulutukseltaan myös sairaanhoitajana hän muistuttaa, että sen koulutuksen ydintä on luottamus lääketieteen ja hoitotieteen tutkittuun tietoon, joten ymmärrän hyvin hänen huolensa huuhaan leviämisestä.

Sitä huuhaata on viime aikoina ollut liikkeellä melkein yhtä paljon kuin koronaa. En nyt rupea tarkemmin kertomaan mitä kaikkea sosiaalisessa mediassa leviää, mutta siellä sakeimmassa päässä puhutaan kansanmurhasta ja vähintäänkin rikosoikeudellisesta vastuusta perustuslainvastaisen rokotuspakon hyväksyneelle eduskunnalle. Somen omatekoiset virologit ja rokoteasiantuntijat ovat ruvenneet myös perustuslakiasiantuntijoiksi.

Mistä eduskunnassa sitten tarkkaan ottaen päätettiin? Se selviää tuosta ylemmäksi laittamastani Ylen linkistä, jonka otsikko lainausmerkeistä huolimatta antaa vain otsikon lukeville väärän kuvan. Eduskunta ei päättänyt koko kansan tai edes hoitohenkilökunnan pakkorokotuksista, vaan teki tartuntatautilakiin väliaikaisen muutoksen, jolla koronarokotus lisättiin hoitohenkilökunnalta edellytettävien rokotusten joukkoon. Tähän asti on edellytetty muun muassa vuosittaista influenssarokotusta sekä ainakin vesirokko- ja tuhkarokkorokotusta, jollei henkilö ole niitä aiemmin sairastanut. Näin on ollut jo kauan täysin laillisesti, ja nyt listalle lisättiin koronarokotus.

Lisäys ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa sen enempää kuin laki ennen tätä tilapäistä lisäystä. Sen ovat todenneet sekä perustuslakivaliokunta että sen kuulemat valtiosääntöasiantuntijat. Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään, ja julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Tämän takia terveydenhuollon asiakasta ei pidä altistaa terveyden ja hengen vaarantavaan tautiin hoitoa saadessaan. Kyse on potilasturvallisuudesta.

Entä sitten hoitohenkilökunnan oikeudet ruumiilliseen koskemattomuuteen sekä työhön ja toimeentuloon? Ruumiilliseen koskemattomuuteen voidaan puuttua monenkin eri lain perusteella, kunhan se tehdään sitä lakia noudattaen. Nyt ei kuitenkaan ole kyse mistään pakkokeinoista, sillä kukaan ei rokota kieltäytyvää hoitohenkilökuntaan kuuluvaa väkisin. Valinta on edelleen vapaa, ja ainoa seuraus kieltäytymisestä on siirto tilapäisesti muihin tehtäviin tai niiden puuttuessa väliaikainen lomautus.

Mutta eikös se sitten loukkaa perustuslaillista oikeutta työhön ja toimeentuloon? Ei loukkaa, sillä se oikeus ei ole absoluuttinen. Kukaan ei voi sanella vain itselleen mieluisia työehtoja toisen järjestämässä työssä. Monessa työssä työnantaja voi ja on jopa velvollinen määräämään vaikkapa kypärän, kuulosuojainten, turvakenkien tai työasun käytöstä. Se on henkilökohtaiseen vapauteen kajoamista, mutta ei vastoin perustuslakia.

Työnantaja voi vaatia esittämään todisteet riittävästä pätevyydestä, viranomaisluvat, rikosrekisteriotteen tai teettää turvallisuusselvityksen, jos tehtävän suorittaminen asianmukaisesti ja turvallisesti sitä edellyttää. Nämä kaikki ovat henkilön omia asioita, joita muissa tilanteissa ei ole lupa kysellä. Työnantaja voi ja hänen tulee edellyttää, että työssä noudatetaan lakia ja viranomaismääräyksiä, ja niiden mukaan kriittisessä potilastyössä pitää jatkossa olla koronaturvallinen henkilö. Jos joku ei periaatteellisista syistä halua rokotetta ottaa, niin työnantaja ei voi laillisesti pitää tällaista henkilöä kriittisessä potilastyössä.

Yllä oleva teksti perustuu juristikollega Tarja Koivumäen Facebook-päivitykseen, jonka suosittelen lukemaan kokonaan. Hän mainitsee myös pakkorokotuksen laillisen mahdollisuuden tietyille ryhmille tai vaikka koko väestölle, josta nyt siis ei ole kysymys. Pakosta ei ollut kysymys myöskään vuonna 1985, jolloin koko väestölle annettiin poliorokote. Siitä kieltäytyi aniharva, koska poliolla oli ansaitusti huono maine.

Lisäksi siihen aikaan ei ollut sosiaalista mediaa, jossa väärä tieto leviää nopeammin kuin oikea.

EDIT 30.12.2021 klo 13.30
Minulla ei ole pienintäkään aikomusta ruveta väittelemään huuhaan levittäjien kanssa tai antaa heille edes mahdollisuutta levittää näkemyksiään täällä, vaan tarvittaessa suljen kommentoinnin kokonaan.

puheenaiheet yhteiskunta terveys laki
Kommentit (71)
 1. Reijo Rekunen
  30.12.2021, 11:52

  Sinänsä ihmetyttää kuinka kukaan edes harkitsee rokotuksesta kieltäytymistä. Tietysti hölmöjä löytyy aina, että sikäli.

  1. Tietyllä, erittäin alhaisella tasolla ymmärrän sen, että joku haluaa kieltäytyä jostakin ”ihan periaatteesta”. Toki monen muun asian kohdalla paremmin kuin koronarokotusten kohdalla.

   Sitä en ymmärrä, että tämä sitoutuminen tähän Omaan Asiaan on niin heikkoa, että kaikkien muiden pitäisi joustaa – itselle ei saisi koitua minkään tason haittaa omien periaatteiden vaalimisesta.

   Itse en esimerkiksi halua ”sitoa koko elämääni älypuhelimeen”, ja minun täytyy vain hyväksyä, että se nyt vaan voi vaikeuttaa tiettyjä asioita.

   1. Minä sitä älypuhelinta kauan sitten kokeilin mutta se ei ollut tarpeeksi älykäs tottelemaan minun sormiani. joten on vain puhelin ilman ihmeempää älyä. Pitäisi ehkä kokeilla uudempia malleja jos vaikka alkavat tunnistaa minunkin sormet.

  2. typötyötön
   30.12.2021, 18:15

   Ymmärrän kyllä, mutta pidän kieltäytymistä virheenä. Korona on ollut uusi uhka, jota uutisointi on vielä kasvattanut. Tässä tilanteessa kunkin on tehtävä omat johtopäätöksensä, ja ihminen voi esimerkiksi käpertyä itseensä. Seurauksena on sekavuutta.

 2. Persut ovat nyt olleet oudon hiljaa vaatimastaan hoitajien pikatestauksesta. En oikein päässyt perille, oliko heidän tarkoitus saada se hoitajille pakolliseksi. Sehän olisi ennen kuulumatonta yksilön vapauteen puuttumista.

  1. Hoitajien rokoitevelvoite meni läpi eduskunnassa, joten hieman turhaa olisi sen vaihtoehdoksi esitetystä pikatestauksesta puhuminen jälkikäteen.

   Minun puolestani rokoitevelvoitteen voisi laajentaa kaikille täysi-ikäisille.

   1. > rokoitevelvoitteen voisi laajentaa kaikille täysi-ikäisille.

    Toki poislukien ne, jotka eivät rokotetta voi ottaa terveydellisistä syistä.
    Tällaisia tapauksia on hyvin pieni osa rokotteesta kieltäytyjistä. Ja pieni osa niistä, jotka eivät omasta mielestään voi terveydellisistä syistä rokotetta ottaa.

    1. Erkki Pekola
     30.12.2021, 18:53

     Nuo kaikkea vastustavat vastustavat kaikkea yhteistä hyvää tuottavaa toimintaa, jota toimintaa vastustamalla saattaa saada nimensä ja kuvansa julkisuuteen ”kansallissankarin nimen ja arvon” saavuttaneina.
     Tähän on kai tyydyttävä, kun puhe ei auta, eikä lyödäkään saa.

Kommentointi suljettu.