Mitkä ihmeen vaalit?

Ensimmäisiin aluevaaleihin on aikaa alle kolme viikkoa, mutta sitä ei oikein huomaa muusta kuin ehdokkaiden aloittamasta mainonnasta sosiaalisessa mediassa. Uutisissa ei asiasta ole paljon kerrottu, ja eilisen uutinen näkyi olevan ennustus alhaiseksi jäävästä äänestysprosentista. Ihan varmasti se jääkin alhaiseksi tällä menolla. Vaalipäivän tiesin, mutta ennakkoäänestyksen alkamispäivä minunkin piti googlettaa. Se on jo ensi viikon keskiviikko, ja vasta tänään järjestetään Ylen vaalistartti, jossa kansalle kerrotaan, mistä aluevaaleissa äänestetään.

Jo on aikakin kertoa. Vaaleja on leimannut sama merkillinen mediahiljaisuus kuin koko sotea yleensä. Kun sote-lainsäädäntö saatiin valmiiksi viime kesänä, niin sekin kuitattiin vähällä uutisoinnilla. Muistettiin kertoa soten pitkästä historiasta, mutta uudistuksen sisältö jäi vähemmälle. Niinpä iso osa kansasta ei tiedä, mistä nyt äänestetään. Uutisointi on ollut hajanaista, ja ilman perustietoja siitä ei ole tullut hullua hurskaammaksi. Tehokkaasti on levitetty myös virheellistä tietoa, jonka mukaan nyt ollaan vain rakentamassa uutta hallintohimmeliä, joka tulee maksamaan veronmaksajille niin ja niin paljon.

Oppositiopuolueet suhtautuvat soteen nihkeästi, ja sekä kokoomuksen että perussuomalaisten mielestä se on susi syntyessään ja tuomittu epäonnistumaan. Jos tällä asenteella lähdetään vaaleihin, niin kyllähän se saadaankin epäonnistumaan. Se ei kuitenkaan ole ihan helppoa, sillä lainsäädäntö asettaa rajat aluevaltuustojen toiminnalle. Niinpä esimerkiksi kokonaisulkoistuksia ei saa tehdä, vaan sote lähtee siitä, että järjestämisvastuu ja valtaosa palvelutuotannosta kuuluvat julkiselle sektorille. Ehkä juuri tämä selittää nihkeyden, sillä Sipilän hallituksen sote-suunnitelmien mukaan yksityistäminen olisi ollut mahdollista valinnanvapauden avulla.

Mutta se on toinen juttu, ja palataanpa median vaalihiljaisuuteen ja sen syihin. Vaalien ajankohta on huono, siitä ei pääse mihinkään. Ehdokasnumerot jaettiin jouluaatonaattona, joten varsinainen mainonta pääsi alkamaan vasta välipäivinä, jos silloinkaan. Tuli vuodenvaihde ja ylihuomenna on loppiainen, joten kaikki ovat henkisesti vapaalla. Koronatilanne hallitsee uutisointia ja rajoittaa vaalitilaisuuksien järjestämistä, joten vaaleihin valmistaudutaan melkoisessa pimeydessä muutenkin kuin päivän lyhyyden takia. Viime keväänä kuntavaaleja siirrettiin koronan takia, ja ihan yhtä hyvällä syyllä saman olisi voinut tehdä nytkin. Oikeastaan vielä paremmalla syyllä, sillä kuntavaalit ovat tuttua kauraa kaikille, mutta aluevaalit ovat ihan uusi asia. Siirtämällä vaaleja olisi saatu enemmän aikaa kampanjointiin ja uutisointiin.

Mutta näillä mennään, ja aluevaltuustot valitaan vaikka sitten alhaisella äänestysprosentilla. Vaaleilla valitut päättäjät ovat paljon vartijoina, sillä juuri he tulevat päättämään siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi tullaan järjestämään ja sijoittamaan hyvinvointialueilla. Alueet ovat hyvin erilaisia, ja se, mikä pätee Pohjois-Karjalassa, ei päde vaikkapa Keski-Suomessa. Pohjois-Karjalassa on vuoden 2017 alusta lähtien toiminut kuntayhtymä Siun sote, jonka valmiin organisaation pohjalle uusi sote rakennetaan. Toista on niillä alueilla, joissa jokainen kunta on hoitanut oman sotensa itse. Siellä koko organisaatio joudutaan rakentamaan alusta lähtien. Tämä alueiden erilaisuus lienee yksi syy uutisoinnin vaikeuteen. Lisäksi Helsingissä ei äänestetä ollenkaan, joten sekin saattaa vaikuttaa mediatalojen kiinnostuksen puutteeseen.

Ehdokkaat ovat liikkeellä monenlaisin teemoin, kuten tietysti pitääkin. Näyttää kuitenkin siltä, että kaikki eivät itsekään tiedä minne ovat pyrkimässä. Näissä vaaleissa ei päätetä kasvisruuasta kouluissa, ydinvoimasta, Natoon liittymisestä, suhtautumisesta ilmastonmuutokseen, polttoaineen tai sähkön hinnasta eikä maahanmuutosta. Näissä vaaleissa valitaan aluevaltuustot, jotka päättävät muun muassa siitä, onko juuri teidän kunnassanne terveyskeskus, sen vuodeosasto, hammashoitola, vanhusten palveluasumisyksikkö ja pelastuslaitoksen tukikohta.

En tiedä tämän kuvan tekijää, mutta siinä asia väännetään rautalangasta.

EDIT 5.1.2022 klo 14.45: Minulle kerrottiin, että kuvan tekijä on oululainen taiteen maisteri ja graafinen suunnittelija Sami Nyyssölä. Muitakin hänen aluevaaleista tekemiään kuvia leviää somessa.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (99)
 1. Unohdit vaalihiljaisuuden syistä sen, että YLE ei taaskaan huolehtinut palvelu- ja tiedonvälitystehtävästään. Nyt kun on myöhäistä sieltä kyllä pukkaa kaikenlaista juttua aiheesta.

  1. Jussi Parviainen
   4.1.2022, 12:06

   Yle on oikeistolainen media, siinäkuin valta osa muistakin “rahamiesten” medioista! Kannattaa lukea ihan ajatuksen kanssa noita tekemisiä ja tekemättäjättämisiä, ne kun eivät ole luonnonvoimia vaan valintoja!
   Oikeistolaisena tekisin kaikkeni, että äänestysprosentti olisi mahdollisimman pieni!

  2. Parin kolmen viikon sisään on odotettavissa paljastus, jossa pääministeri on käynyt kaupassa eikä tervehtinyt kaikkia vastaantulijoita tai sitten oli vääränvärinen takki päällä.

   1. Härmän jätkä
    5.1.2022, 06:11

    Olen opastanut Orpo-Medioita jo syksyllä että olisi tarkkoina ketkä valitsevat kohteeksi vaalivaikuttamiseen kun kassa tyttönen Marin ei ole ehdolla vaan syö aamiaista sinunkin pöydässäsi kun mietit ketä äänestät! Kiurustakin olisi oivaa tempaista Setämiesten Appelssiinit kainalossa jotain melkein yhtä sakeaa kuin eräs ansanedustaja mitä muulta solvaamiseltaan ehtii mut Krista ei olekkaan mikään eilisenkiurun tyttö ja sen tietää Timpat nyt ja etsii kuumeisesti kohdetta!

    Kohteet selviää pian mut Sinnemäkikin on melko varmaan turvassa…

  3. E. Petäjä
   5.1.2022, 08:28

   Kyllä YLE on hoitanut hyvin palvelu ja tiedonvälitystehtävät. Muistampa vaan miten tarkkaan YLE selosti eräänäkin päivänä, että miten Tallinnan kapakat ovat auki koko yön, ja lähetti toimittajansa oikein satamaan yllyttämään koko Suomea lähtemään juopottelemaan Viroon. Eikö tämä nyt ole sitä, mitä kansa haluaa. Kohta varmaan kuulemme, miten virolaiset kapakat ovat auki aluevaalien aikoihin.

 2. Jukka Laine
  4.1.2022, 10:33

  Talvella äänestyspaikalle liikkuminen on erityisen haastavaa liikuntavammaisille. Siis niille jotka julkisia palveluja käyttävät.

  1. Taannoin eduskuntavaalit siirrettiin maaliskuulta huhtikuulle, koska äänestäjillä on mukavampi sää käydä uurnilla (tämä oli “virallinen” selitys, todellinen syy oli ehdokkaille mukavampi sää tehdä kampanjaa turuilla ja toreille maaliskuussa, kuin helmikuun pakkasilla).

  2. Meillä täällä on sellainen tilattava julkinen pien bussi liikenna alueen sisällä joka maksaa 3,50 euroa suuntaansa kilometrejä laskematta joten varmasti kaikki halukkaat pääsee äänestämään.

Kommentointi suljettu.