Vallankumous ilman kansaa

Suomessa puuhattiin eilen illalla vallankumousta, kun Convoy-saattue tukki Mannerheimintien tuntikausiksi. Mielenosoittajien tarkoitus oli kaataa hallitus, lopettaa kaikki koronatoimet ja puolittaa polttoainevero. Jo nämä vaatimukset kertovat, että joko järjestäjillä ei ole mitään hajua yhteiskunnan toiminnasta tai sitten tarkoitus oli vain häiriköidä.

Järjestäjien sekoilusta päätellen he eivät tiedä yhteiskunnan toiminnasta mitään, silllä ihan viimeiseen asti he kuvittelivat hallituksen tulevan neuvottelemaan heidän vaatimuksistaan. Paikalla olleiden mielenosoittajien ajatuksia en tiedä, mutta suurin osa heistä näytti olevan karkottamassa koronapandemian aiheuttamaa pitkästymistä ryyppäämällä ja metelöimällä. Uutisissa haastateltujen puheissa korostuivat oikeudet ja vapaudet. Jotkut kuvittelevat ihan tosissaan, että vapauteen kuuluu oikeus parkkeerata auto tukkimaan Mannerheimintie.

Heitä odottaa tänään yllätys, kun auto on hinattu pois ja se on lunastettava varikolta. Lisäksi joutuu maksamaan sakot. Vielä huonommin käy niille, jotka yrittivät estää poliisin ja hinausautojen toimintaa jopa väkivalloin.

Kaikkiaan poliisi on ottanut kiinni 55 henkilöä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Elokapinan mielenosoituksessa samalla paikalla otettiin kiinni 141 henkilöä. Silloin poliisi reagoi kadun tukkimiseen nopeasti, mutta nyt odoteltiin koko ilta.

Laki on kaikille sama, mutta toimenpiteet vaihtelevat. Näyttää siltä, että ilmastotoimia vaativa Elokapina on yhteiskunnalle paljon vaarallisempi kuin yritys kaataa maan laillinen hallitus.

Oletan, että vain näyttää, vaikka kieltämättä poliisin toiminnassa on eroa verrattuna Elokapinan mielenosoituksiin. Poliisi toimii kulloisenkin tilanteen mukaan, ja seuraamukset tulevat jälkikäteen. Saattoi oikeasti olla viisaampaa olla puuttumatta liian kovin ottein tähän kännivallankumoukseen, jolla ei ollut yhtään realistista tavoitetta. Liikenteelle aiheutui häiriötä, mutta niinhän mielenosoituksissa käy aina. Moitteen annan siitä, että poliisi ei onnistunut estämään autojen pysäköintiä kadulle, mutta eipä tuosta perjantai-illan lumipyryssä isoa haittaa liene tullut muille kuin autonsa kadottaneille.

(EDIT 5.2.2022 klo 11.50: Tämä kuva on kuulemma trollaus, ja se kuvastaa hyvin koko tapahtumaa. Koko aikana ei ole voinut tietää mikä on totta ja mikä ei.)

Jos oli eroa poliisin toiminnassa, niin vielä suurempi ero oli somekansan suhtautumisessa näihin vallankumouksellisiin. Suurin osa nauroi makeasti näille sekoilijoille, joten siinä mielessä tapahtuma yhdisti kansaa. Merkittävin ero oli poliittisen oikeiston tavallisten kellokkaiden hiljaisuus. Elokapinaa jyrkin sanoin vastustaneet olivat nyt täysin mykkiä. He eivät selvästikään pitäneet tapahtumaa vakavasti otettavana. Paikalla ei myöskään näkynyt kansanedustajia kalastelemassa irtopisteitä tai lukemassa mielenosoittajille lakia.

Että semmoinen vallankumous. Seuraavaa vallankumousta suunnittelevien kannattaa ottaa kansa mukaan muutenkin kuin nauramaan sivusta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (106)
 1. Kerttu Vali
  5.2.2022, 11:02

  Niin onhan se surkuhupaisaa katsoa miten mielesosoituksissa on eroja. Siinä missä lähinnä nuorten tyttöjen Elokapina kykenee organisoimaan ulkoisestikin asiallisenoloisen mielenilmaisun jakaen tietoa miksi osoitetaan mieltä nämä aikoiseksi itseään pitävät näemmä ei osaa osoittaa mieltään organisoidusti ja mikä mielenkinnoista edes selvinpäin. Elokapinassa nuoirten väkevin juoma oli luultavasti limsa jos edes sekään. Aikuisten olisi syytä ottaa esimerkkiä Elokapinan sivistyneestä tavasta osoittaa mieltä ja jättää känniörvellys pois. Uskottavuutta mukaan seuraavalla kerra ja vähemmän alkoholia.

  1. Pekka Raappana
   5.2.2022, 11:23

   Kerttu Vali: ”…lähinnä nuorten tyttöjen elokapina”.
   Nuorten tyttöjen? Sinulla ei selvästikään ole mitään käsitystä Elokapinasta. Noin vähillä tiedoilla en lähtisi kommentoimaan. Kyllä siellä oli kaikenikäistä ja sukupuolten koko kirjo edustettuna. Ja se on hyvä, koska he olivat oikealla asialla.

   1. Elisa Hartikka
    5.2.2022, 11:56

    Nuoret tytöt taisivat olla yliedustettuina, koska nuoret tytöt ovat fiksuja.

    1. Noin se on! Nu lea assii! ”Tolokun kansalaiset”, joita on kaikissa ihmisryhmissä¨, ymmärtävät asiallisen käyttytymisen. Olen toiminut asiakaspalvelun opettajana yli 20 vuotta, johon kokemukseen perustuen tiedustelen ystävällisesti työhön otossa/ työtä haettaessa käyttäytymisen ilmaisemasta toiminnoista.
     Käsi mpystyyn ja ”hep”, kuka suosittelisi omalle lapselleen arvoisan Pekka Raappanan tapaista keskustelua tilanteessa, kun työhön ottaja haastattelee ehdokasta?
     Miten jatkaisitte haastattelijana kysyä herra Raappanan ilmaisun jälkeen?
     Lisäksi pyydän yleisemmin kannanottoa asiansa ymmärrettävyyden saamista mennä keskustelukumppanille tajuntaan ja siten ottaako hän sen pohdintaansa? Sekä siitä: Miksi toiset ovat suosittuja kansalaisten keskuudessa ja toiset eivät pääse millään esiin?
     Toteutuuko liikealalla sanonta: ”Joka väittelyn voittaa, se kaupan häviää”?

     1. Kuka ja mikä on se herra Raappana ja mistä voisi lukea hänen ilmaisunsa.

 2. Mirjami+Virtanen
  5.2.2022, 11:04

  Tuli seurattua youtubeilta tätä touhua. Oli siellä kansanedustaja Mauri Peltokangas siinä vaiheessa kun poliisiketju kahden koiran kanssa pakotti ihmisiä siirtymään. Itse en kuullut häntä mutta videoija kertoi hänen sanoneen poliisien tekevän vain työtään. Jollain videolla myös sanottiin Niikon näkyneen jossain vaiheessa.

  vkk Tiainen valittaa Levelin porukan tulleen pois ajetuksi. Hehän vielä olivat videoimassa ja se tanakampi heppu megafonin kanssa vielä lähellä kello kahta. Huuhtanen jaksoi loppuun asti kun kahden jälkeen väki oli talutettu pois ja hinausautot pääsivät työhön

  1. Kimmo Kuusisto
   5.2.2022, 13:24

   En tiedä kuinka tylsä elämä pitäisi oikein olla, että alkaisin seuraamaan jotain mielenosoitusta youtubesta.

   1. Aika tylsää, myönnän. Tässä kun tätä niin sanottua feikkiflunssaa oon sairastellut viikon verran, niin perjantai-iltana nää livet oli parasta viihdettä.

   2. Tapio Latvanen
    5.2.2022, 22:46

    Pitää ihmisellä harrastuksia olla, varsinkin kun näin parin koronavuoden jälkeen on semmoiset jääneet kovin yksipuolisiksi. Itse kävin ihan paikan päällä todistamassa, että näitä ihmisiä on oikeasti olemassa, vaikka saattoivatkin päästä raportoimaan itseni ja kaverini takia vähän isomman osallistujamäärän. Ehkä he sen ansaitsevatkin, ihan jo sillä, kuinka paljon Convoyn Facebook-ryhmälle on saanut viime päivinä nauraa.

    Mua on aina kiehtonut näinkin omassa todellisuudessaan elävien ihmisten ajatuksenjuoksu. Sirkuksessakaan en ole koskaan käynyt, niin tän syy-/seuraussuhteista, parlamentaarisista käytännöistä ym. täysin ymmärtämättömän pellelauman omin silmin todistaminen tuntui ihan kokemisen arvoiselta reality checkiltä.

Kommentointi suljettu.