Hei hulinaa!

Convoy-mielenosoitus lienee nyt lopullisesti ohi, koska huomenna on arki ja vallankumouksellisten on mentävä töihin. Hallitus ei kaatunut, bensan hinta ei laskenut ja koronatoimista ollaan luopumassa joka tapauksessa. Puhetta tästä loppua kohti yhä väkivaltaisemmaksi muuttuneesta talvikarnevaalista riittänee vielä pitkäksi aikaa, eikä vähäisin puheenaihe liene toimittajien turvallisuus.

Kuvakaappaus Iltalehden seurannasta.

Mielenosoittajat ovat saaneet myös ymmärrystä osakseen. Politiikan tutkijan mielestä ihmisten poliittiselle aktivoitumiselle on syynsä, ja puoluejohtaja toivoo ymmärrystä ja huolestumista huvittuneisuuden sijaan.

He molemmat katsovat asiaa tietenkin omasta näkökulmastaan. Politiikan tutkija tutkii poliittista liikehdintää ja poliitikko miettii, miten sitä voisi hyödyntää. Kyllähän tästä porukasta äänestäjiä saa, mutta johtamaan heitä ei kannata ruveta. Sen sai jo perjantai-iltana kokea kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps) yrittäessään antaa heille ohjeita. Vastaanotto ei ollut suotuisa. Uutisessa ei kerrota, että ennen mielenosoitusta Peltokangas kannusti osallistujia.

Tällaista joukkoa ei voi johtaa, vaan se tekee mitä sen yksilöiden mieleen juolahtaa. Voihan toimintaa sanoa vaikka poliittiseksi aktivoitumiseksi, mutta sen syitä on ihan turha pohtia. Syynä voi olla vaikka saunominen, eikä se oikeastaan yhtään hullumpi motiivi olekaan.

Kuva: Miia Saari/Helsingin Sanomat.

Tällä joukolla ei siis ollut varsinaista motiivia, ei johtajia, ei selkeitä tavoitteita eikä minkäänlaista organisaatiota. Johtajiksi tuppautujia kyllä riitti, mutta edes koko tapahtuman ideoinutta Annikaa ei tainnut näkyä paikalla kuin piipahtamassa. Mielenosoituksesta tuli organisoimaton karnevaali, jossa juopuneet hortoilivat epätietoisina ympäriinsä. Vappu tuli keskelle talvea.

Siltä se ainakin minusta näytti useammankin videoseurannan perusteella. Kai siinä halutessaan voi nähdä yhteiskunnallista aktivoitumista, ja nyt jokaisella on mahdollisuus ylevöittää itsensä paheksumalla tälle sekoilulle naureskelijoita. Kaduilla toikkaroineet ovat kuitenkin aikuisia ja syyntakeisia ihmisiä, joiden toiminnan minä ymmärrän vain uhmakkaana sekoiluna ja yleisenä metelöintinä. Kuten joku paikan päällä tapahtumia seurannut totesi, niin jos Havis Amandan altaassa olisi vettä, niin se olisi täynnä uijia.

Tätä tapahtumaa on jatkuvasti verrattu Elokapinaan, mutta niillä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Elokapinalla on selkeä motiivi, määritelty tavoite ja toimiva johto. Convoy oli pelkkä aikaistettu vappu. Siksi pidän poliisin korostetun rauhallista toimintaa onnistuneena, sillä poliisi tietää alkoholin ja kylmyyden väsyttävän juhlijat.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (100)
 1. Persujen mielestä sananvapaus on viety. Eikö olisi syytä olla huolissaan myös naurunvapaudesta?

  1. Rönttä-Köllönen
   6.2.2022, 11:13

   Persujen mielestä heillä on yksinoikeus irvailuun. Kohdepuolella on niin ikävä olla.

  2. Reijo Rekunen
   6.2.2022, 11:27

   Jos sananvapaus olisi viety, olisi tämä joukkio löytänyt itsensä jostain muualta kuin mannerheimintieltä. Asia jota eivät tietenkään kykene ymmärtämään.

  3. Sanovat kyllä melkoisen paljon eikä aina mitenkään kauniilla kielellä mutta kun ei kuitenkaan saa sanoa mitään. Kuka sen heiltä on kieltänyt.

 2. Iltalehden toimittajat saivat mitä tilasivat.

  1. Onko nyt rohkea olo?

  2. Hanna Mäntynen
   6.2.2022, 10:43

   Ottaen huomioon sen, että mielenosoituksilla yleensä pyritään saamaan julkisuutta omille tavoitteille tai huolenaiheille, toimittajien uhkaileminen ja heidän työvälineidensä varastaminen sotii tuota periaatetta vastaan.

   Ehkä kannattaa pitää mielenosoitukset jatkossa kotona neljän seinän sisällä, niin ei-toivotut toimittajat ja väärin reagoiva, naureskeleva yleisö pysyvät kaukana.

  3. Hassua tämä tämmöinen logiikka. Eli mielensoittajat siis ovat vailla perusoikeuksiaan, olla ottamatta tai jättämättä vierasta ainetta kehoonsa. Osa heistä on varmasti niitä, jotka somessa huutavat, että heidän sananvapautensa on uhattu, että ei saa sanoa ja sillee.

   Sitten nämä samaiset tyypit ovat sitä mieltä, että toimittajat eivät saa tehdä duuniansa, eli uutisoida ja tiedottaa, toimittaa. He ovat muodostaneet tässäkin oman todellisuutensa siitä mikä media palvelee heidän todellisuutta ja kuten tiedetään, Yle on se vihoviimeisin. Hyvänä kakkosena tulevat sitten kaikki loput ja haastatteluja annetaan vain oman median, yleensä jollekin tunnetulle somepersoonalle. Näin se tiedonvälitys paranee.

   Ei sitten tule tälle porukalle pieneen mieleenkään, että ei heidän tarvitse vakuuttaa omaa lahkoaan, he ovat jo uskossa. Sen sijaan heidän kannattaisi juurikin antaa Ylelle niitä haastatteluja, kommentteja ym. jotta meidät muutkin saataisiin vakuuttuneeksi. Mutta ei, iltalehdykän toimittajalta varastetaan mikrofoni ja ihmetellään miksi lehti kirjoittaa heistä paskaa.

   Itse näkisin näin, että nyt teidän kannattaisi joko muuttaa Venäjälle, siellä on yksi media, yksi totuus, voi voi jos ei satu olemaan teidän. Tai sitten valita keskuudestanne tiedottaja, vastuuhenkilö joka vastaa tiedottamisesta medialle. Sen mediavastaavan kannattaisi sitten olla selvinpäin, välttää kiroilua ja median haukkumista. Ei sen nyt pitäisi olla niin vaikeaa, onnistuihan se elokapinaltakin.

Kommentointi suljettu.