Mistä pitikään puhua?

Eilen piti varmaan uutisoida pääministeri Sanna Marinin valtiopäivien avauskeskustelussa pitämästä puheesta ja siitä eduskunnassa käydystä keskustelusta, mutta uutiset täyttyivät Mika Niikon harkitsemattomasta twiitistä ja sitä seuranneesta pikaerosta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävistä. Tätä en ihmettele yhtään, sillä siltä paikalta ei voi laukoa mitä sattuu.

Odotin kuitenkin paluuta pääministerin puheeseen ja sen herättämiin reaktioihin tänään, mutta aihe ei näytä kiinnostavan. Varmaan moni muukin toivoi viime viikonloppuna yritysten unohtamisesta hallitukselle vihastuneen Petteri Orpon vastinetta pääministerille, ja muillakin lienee pääministerille paljon sanottavaa.

Eipä tunnu olevan. Koska muut eivät sano mitään ja koko asia uhkaa painua unohduksiin, niin minä kommentoin pääministerin puhetta. Hän kävi läpi hallituksen tähänastisia saavutuksia, joita ei oikeastaan koskaan näe missään kootusti.

Hallitus on tehnyt historiallisen sote-uudistuksen, ja ensimmäiset aluevaalit on pidetty.

Hallitus on investoinut merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Sipilän hallituksen poistama subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettu ja päiväkotien ryhmäkokoja on pienennetty. Oppivelvollisuutta on laajennettu, jotta jokainen peruskoulun päättävä nuori saa vähintään toisen asteen koulutuksen. Korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty ja korkeakouluille on annettu uusia koulutusvastuita.

Perhevapaauudistus on saatu valmiiksi, ja se tulee voimaan elokuussa 2022. Vanhempainvapaapäivien määrä kasvaa ja vapaiden käytön joustavuus lisääntyy. Vanhustenhoitoon on hallitus asettanut sitovan hoitajamitoituksen, joka parantaa palveluiden laatua.  Viime viikolla hallitus on esitellyt eduskunnalle vanhuspalvelulain toisen osan, joka täydentää kotiin vietävien palveluiden yksilöllistä hoitoa.

Talous on toipunut vuoden 2020 laskusta nopeasti. Kasvu on ripeää, työllisyys on ennätystasolla ja investoinnit ovat kasvaneet vauhdilla. Työllisiä ihmisiä oli viime vuoden lopussa yli 70 000 enemmän kuin vaalikauden alussa, vaikka välissä on ollut talouskriisi.

Tämä kaikki on tehty keskellä koronapandemiaa, ja yrityksiäkin on tuettu ennätyksellisen paljon. Hallitus on myöntänyt suoria yritystukia yli 4 miljardia euroa ja lainamuotoista tukea useita miljardeja. Yrityksiä on tuettu myös laajentamalla yrittäjien työttömyysturvaa, muuttamalla vuoden 2020 ajaksi lomautuskäytäntöjä ja alentamalla työeläkemaksuja. Eduskunnalle annettiin tällä viikolla lisätalousarvioesitys, jossa tukea suunnataan muun muassa kulttuurille, tapahtuma-alalle ja urheilualalle.

Elvytyspolitiikka on osoittautunut oikeaksi. Kukaan ei tiedä, mitä olisi tapahtunut ilman sitä. Todennäköisesti olisimme nähneet konkurssiaallon ja 1990-luvun laman uusinnan, jonka jokin toinen hallitus olisi saattanut maksattaa leikkaamalla. Sitä emme tiedä, mutta ainakin kokoomuksen jatkuvat vaatimukset työttömyysturvan ja sosiaalituen leikkaamisesta antavat näin ymmärtää.

Nyt moni sanoo, että taas tuli sitä demaripropagandaa. Sanokaa vain, mutta tunnustakaa samalla tämän hallituksen ansiot. Tehdyt lakiuudistukset ovat kiistattomia faktoja, mutta niiden tarpeellisuudesta tietysti voitte olla eri mieltä. Jos olette sitä mieltä, että Sipilän hallitus pelasti Suomen kikyllä, niin mikäs siinä. Muistakaa kuitenkin, että kiky leikkasi kaikkien tuloja samaan aikaan kun tukia leikattiin muilla päätöksillä, kolulutuksesta leikattiin kaikilla tasoilla ja työttömien lapsilta vietiin jopa oikeus varhaiskasvatukseen.

Tämä on se iso kuva, josta haluaisin puhuttavan enemmän. Kun hallitus antaa pääministerin puheessaan kertomia uusia lakiesityksiä, niin niistä varmasti puhutaan yksitellen ja yksityiskohtaisesti, kuten on tehty tähänkin asti. Sekin puhe kuuluu asiaan, mutta hämärtää kokonaiskuvaa vähän samalla tavalla kuin tapaus Niikko vei eilen huomion pois valtiopäivien avauskeskustelusta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (95)
 1. Kimi+Martikainen
  9.2.2022, 10:37

  Ek:n häkämiehelle oli kuitenkin annettu palstatilaa kun hän vaatii hallitukselta päätösperäisiä työllisyys toimia. Itse jutussa varotaan visusti kertomasta työllisyyden kehittymisestä parempaan suuntaan, paitsi tietysti siitä on maininta että hallitus tulkitsee lukuja optimistisesti ja työttömyysturvaa on leikattava koska sohva & kalja.

  1. Rönttä-Köllönen
   9.2.2022, 10:45

   Eihän siinä nyt ole mitään laitaa, että talouselämä ja työmarkkinat toimivat omalla painollaan ilman ministerien jatkuvaa henkilökohtaista väliintuloa. Kokoomus ja EK vaativat tiukkaa poliittisesti ohjattua sääntelytaloutta!

  2. Häkämies jatkaisi samaa EK:n mantraa passivoivasta liian korkeasta työttömyysturvasta, vaikka pitkäaikaistyöttömyys saataisiin pudotettua nollaan.

   Minä väitän, että iso tavoite oikeistolla, jota EK edustaa ja kokoomus tämän ryhmän äänitorvena,on palauttaa Suomi koulutus ja työllisyyspolitiikassa vanhananhyvään luokkayhteiskunnan aikaan, jota voi muistella vaikka vanhoista suomi filmeistä mm. Suomisen Ollin perhe.

   Tuolloinhan maassa oli paljon vähän koulutettuja maalta muuttaneita, joita paremmisto hyvää hyvyyttään työllisti kotiapulaisiksi ja hanttihommiin.

   Siksi pitää vaikeuttaa pienempi tuloisten mahdollisuuksia korkeakoulutukseen, edistää paikallista sopimista työpaikoilla, tuoda maahan halpatyövoimaa jne.jne.

   1. Onko ek joku hallitus puolue tai eduskunnan ja kaiken yläpuolella oleva yksinvaltias yhdistymä?Kummallista tässä on, että oppositio puolueen kannattajat puollustavat sanan vapautta ja kuitenkin pitävöt yllä ohjailevaa sekä rajoittavaa mediaa. Muutenkin ignooraaminen siis ihmisen ohittaminen ja huomioimatta jättäminen on yksi vallanlkäytön muoto. Siitä tässä on kyse, kun lehdistö eikä oppositio noteeraa mitenkään hallituksen onnistumisia. Saavat aikaan mielikuvan, ettei hallitus ole tehnyt koronan hoitamisessa eikä muissakaan asioissa mitään. Somessa pyörii jatkuvasti kommentteja kuinka hallitus ei tee mitään.

    1. Ja tuota eilistä pääministerin puhetta sanottiin “itsensäkehumispuheeksi”. Ja pyydettiin, että “tekisikin jotain, eikä vain itseään kehuisi”. Tai “Bile-Sanna voisi antaa viisaampien hoitaa taloutta ja mennä bailaamaan tuhoamasta Suomea”. Ja kaikkea muuta vanhaa pas-kakkaa.

   2. Niitähän nämä kokoomuslaiset haikailevat, vanhoja hyviä Suomi-filmin aikoja. Paremmiston helsinkiläiset pojat juoksenteli kesäisin yo-lakit päässä heinäpelloilla ja nauratteli hupakoita maalaistyttöjä.

   3. Kimmo Paaso
    9.2.2022, 13:38

    Väität ihan oikein. Juuri tuollaista yhteiskuntaa EK ja kokoomus ja ehkä yksinkertaisesti koko oikeisto haluaa ja halajaa.

    Koska kansa on tyhmä, ja kokoomus sekä kohta keskusta ottavat kaksoisjohdon gallupkisassa, sekä mustana hevosena persut – niin.älkää koskaan aliarvioiko suomalaisten tyhmyyttä, ja ennen kaikkea älkää aliarvioiko suomalaisten rasismia. Vaikka monet ovat juuri niin tehneet kirjoittaessani siitä rasismista – jotka voivat nousta ylös kanveesista jo seiskassa, en yhtään ihmettele vaikka onnistuvatkin siinä.

    Mutta helvetin hyvä puoli asiassa on se, että minähän en sitä päivää näe.💓💓😂😂🤣🤣👍

    1. Sehän johtuu siitä vavisuttavasta pelosta, ettei rahvaanlapsesta akateemikoksi ylennyt suinkaan riemumielin noudata Häkämies-epäjumalan ohjeistuksia, vaan saattaisi – fy fan sentään – heittäytyä kommunistiksi!

     Miten sitten kävisikään, jos porvarillisuudelle löytyisikin todellinen vaihtoehto: – vallankumous, anarkia ja sietämätön epäjärjestys kurittomuuden lisäksi…!

  3. Tunnustan kaikki hallituksen ansiot, joita Saku luettelee. Mutta on niitä ongelmiakin jäljellä, johon myös Häkämies viittaa osittain ja kaipaisin ideologisen huutelun vastapainoksi rakentavaa keskustelua tässäkin blogissa.

   Isoimpia ongelmia ovat pitkäaikaistyöttömyyden kasvaminen ja työtuntien vaatimaton kasvu työllisten määrän kasvusta huolimatta.

   Mm. näihin asioihin pitää ihan oikeasti löytää muitakin ratkaisuja, kuin velanotto.

   Ja varsinkin tuo työtuntien kasvu olisi tässäkin blogissa edellisen hallituksen aikana leimattu 100 % tempputyöllistämiseksi.

   1. sakutimonen
    9.2.2022, 16:49

    Tämä ei ole mikään keskustelualusta, vaan minun blogini. On kumma, että asia ei mene perille.

    1. Jussi Parviainen
     9.2.2022, 18:48

     Niinhän tuo näkyy olevan! Näkyy ja kuuluu, mutta onkohan olemassa mitään päätöstä, jota ei voitaisi rahapulaan vedoten torpata, maassa jossa on laki, mutta jota ei valvota ja näimpä tilalla onkin maan tapa?

    2. Kimmo Rossinen
     10.2.2022, 02:52

     Todellakin olen samoilla linjoilla. Hirvittäisi, mikäli edes hitusen omaisin juristi+kirjoituslahjojasi. Pidättäydyn heittäytymästä iltalehtimäiseen kommenttiheittelytennikseen. Seurailen takaviistosta.

 2. Mielenkiintoista nähdä Mestari UAV: n tulevana puheenjohtajana. Osannee pitää mölyt mahassaan paremmin kuin edeltäjänsä, mutta skripta-kirjoittelunsa ei kansakunnan muistista unohdu.

  1. Ei osaa. Tässä vähän muistin virkitystä, kun Halla-aho halusi sotilasjuntan laittamaan Kreikan lakkolaiset kuriin. https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2644486-halla-aho-haluaa-sotilasjuntan-laittamaan-kreikan-lakkolaiset-kuriin

   1. Entinen+työtön
    9.2.2022, 14:09

    Taitaa myös tuo Ukrainan Suomen suurlähettiläälle lähetetty kirje olla myös selkeä mandaatin ylittäminen. Saa nähdä, mitä Sale tuumaa.

  2. Seppo Kinnunen
   9.2.2022, 12:01

   Mitenkähän tähän istuu se, että persut ovat aina huutaneet, että persujen sananvapautta rajoitetaan? Nyt Niikon sananvapautta rupesi jo Purrakin rajoittamaan muiden ohella.

  3. Taas kerran:sopiva tällättiin hommaan, eikä päteviltä edes kysytty!

   Mitkähän meriitit herra Halla-aholla oli niin painavat, että hänet siihen heitettiin?

   Hävettää ihmisten puolesta.

Kommentointi suljettu.